web analytics
Skip to content →

Stikkord: norge

Syria, klima og lokalvalg – Eller: Du har aldri hatt mer makt!

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Mens millioner flykter og klimaforskere advarer om enda større katastrofer har du aldri hatt større makt til å påvirke hele Norge som i årets lokalvalg. Grip muligheten!

Akkurat nå er det lite som opptar oss mer enn katastrofen i Syria og flyktningene derfra. Med rette. De tusentalls som har dødd ved Europas grenser er en tragedie i seg selv, men er ingen ting i forhold til de over 11 millioner mennesker som er drevet på flukt fra det helvetet som utspiller seg hjemme, og de millionene som fremdeles er fanget der.

Det er umulig å fatte hvordan det må være å leve i en så desperat situasjon at man ser seg nødt til å ta med seg barna sine og sette seg i en allerede overfylt holke for å seile ut på åpent hav. Eller stappe seg inn i en lastebil hvor folk står som sild i tønne for å kjøre gjennom et halvt kontinent. Og attpåtil betale alle sparepengene sine for “privilegiet”. Hva måtte til for at du skulle gjort det samme?

https://www.youtube.com/watch?v=HTHxowNvoEw

Hjemme i rike, rolige Norge, med halvparten så mange innbyggere som dem som har blitt jaget fra sine hjem i Syria, er det under to uker til lokalvalget. Og utenom diskusjonen om hvor mange desperate mennesker vi har råd til å redde går valgkampen stort sett som den alltid har gjort: Politikerne kappes om å love mest til verdens best bemidlede befolkning.

Men én annen ting er nytt. Har du sett det på flyerne? Har du hørt det i debattene? Et nytt ord har dukket opp i valgkampen.

Comments closed

Stortinget viderefører statskirka, til skam

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Trodde du statskirka ble avskaffet da Grunnloven ble endret i forbindelse med 200 års-jubileet i 2014? Det ble den ikke, og takket være alle andre partier enn SV, V og MDG ble den heller ikke avskaffet i går, 1. juni.

Det er dessverre mange som tror statskirken ble avskaffet i 2014. Det er egentlig ikke så rart, med tanke på måten det ble framstilt i media, og med tanke på at man jo skulle tro at et liberalt demokrati tok til fornuften etter 200 år og sluttet å diskriminere basert på livssyn.

At ett bestemt trossamfunn innen én bestemt retning av én bestemt gren av ett bestemt livssyn, blant de tusenvis av slike vi har skapt opp igjennom menneskehetens historie, blir valgt ut som den beste og mest riktige i den aller mest grunnleggende loven i et land er intet annet enn et hån mot alle annerledestroende, og en skam i et moderne demokrati.

Men slik er det altså, fremdeles. Det kunne blitt endret i går, 1. juni 2015, men kun SV, V og MDG stemte for å endre § 16 i Grunnloven, som, etter endringene i 2014, lyder:

Alle innbyggere i riket har fri religionsutøvelse. Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten. Nærmere bestemmelser om Kirkens ordning fastsettes ved Lov. Alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje.

Og fjerne § 4, som lyder:

Kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion.

Den norske kirke er altså det kirkesamfunnet innen den evangelisk-lutherske retningen av den protestantiske grenen av den kristne delen av de abrahamitiske religionene som ofte omtales som “Statskirka”. Og denne forsvinnende lille delen av verdens befolkning vil flertallet på Stortinget at fremdeles skal stå i en ekstrem særstilling i Norge.

Ordet “statsskirke” har riktignok blitt fjernet i dagens grunnlovstekst, og byttet ut med ordet “folkekirke”, men det forandrer ikke det faktum at dette er den eneste livssyns-retningen som nevnes ved navn i Norges grunnlov, og det gjør det ikke noe bedre.

3 Comments

Hvordan burde staten bruke sosiale medier for å snakke med folket? – En kritikk av departementenes rapport

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Visste du at Jens Stoltenberg har en blogg? Det er visst ikke mange som har fått med seg det. Selv ikke departementenes arbeidsgruppe som nå har skrevet en 35 siders rapport om “Regjeringens bruk av sosiale medier – Veien til mer demokrati i Norge?” ser ut til å vite om bloggen, for den blir ikke nevnt med ett ord. Det er tydelig at sosiale medier ikke får den oppmerksomheten det fortjener i statsaparatet.

I fjor høst møtte jeg med Kjell Brataas i Nærings- og Handelsdepartementet for å ta en prat om regjeringen og departementenes mulige bruk av sosiale medier. Det var et hyggelig møte, og jeg følte jeg fikk fram mye av det viktigste jeg hadde å si om emnet til en lydhør person. Senere ble jeg spurt om å skrive en kort anbefaling til departementene, men de ombestemte seg og satte ned en intern arbeidsgruppe isteden. Det er altså denne arbeidsgruppen som nå har gitt ut en rapport om dette viktige temaet (direktelink, pdf). Siden jeg, og ting jeg har gjort, blir nevnt føler jeg det er min plikt å kommentere den. Finn fram en Fairtrade-sjokolade (eller -banan) og sett deg godt tilrette. Jeg er redd denne kommentaren kommer til å bli lang.

OBS: Det står mye bra i rapporten. Dessverre har jeg ikke mye tid nå, med mye skolearbeid og annet som skjer. Derfor vil jeg først og fremst fokusere på det jeg er uenig i, eller som jeg syns burde vært gjort bedre. Det er kjipt, jeg vet, men sånn må det bare bli akkurat nå.

OBS2: Vanligvis prøver jeg å skrive så enkelt og forståelig for alle som mulig. Dette har jeg ikke plass til nå, så om det er noe du ikke forstår håper jeg du legger igjen en kommentar, så skal jeg gjøre mitt beste for å svare. Det kan ta litt tid før du får svar, for jeg reiser bort for en uke nå.

Hvis du ikke er sikker på hva som ligger i uttrykket “sosiale medier” vil jeg anbefale deg å først lese min bloggpost “Web 2.0 – Et forsøk på å forklare fenomenet”. “Sosiale medier” er sånn ca. det nye ordet for “Web 2.0”. Jeg har tidligere skrevet om regjeringens bruk av sosiale medier, og hva det kan ha å si for demokratiet her og ikke minst her.

42 Comments

Årets sommerlektyre

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Tenkte jeg skulle skrive en kort post og skryte av alt jeg har lest i sommer. Jeg vil gjerne takke de offentlige bibliotekene for å ha gjort denne dagen mulig!

  • Delte meninger. Fornyingsdepartementet sin Creative Commons-lisensierte bok om debatt, sammarbeid, åpenhet, og andre sider ved “Web 2.0”. Fornyingsminister Heidi Grande Røys er redaktør, og tekstene er skrevet av en rekke kjente og ukjente folk, som Eirik Solheim fra NRKbeta, Gisle Hannemyr, osv. Delte Meninger hadde en semi-åpen debattside, som nå er lukket for kommentarer, men hvor alle artikklene fra boka fremdeles ligger. Jeg har aldri hørt om at en stat har gitt ut en CC-lisensiert bok tidligre. Dette fortjener Fornyingsdepartementet mye skryt for!
  • Y – The Last Man. Dette er en tegneserie jeg hørte skryt om for en stund siden, men jeg dømte boka på coveret og tenkte den ikke var noe for meg. Men i sommer stakk jeg innom det flotte, nye biblioteket i Drammen, og da jeg gikk der og browsa så jeg første bok i serien og tenkte hvorfor ikke prøve. Noen sider inn i boka var jeg hekta, og etter det leste jeg alle de 10 bøkene i rask rekkefølge. Y er skrevet av Brian K. Vaughan og handler om en mann som lever i en verden hvor alle andre menn døde plutselig av mystiske årsaker. Det betyr at de fleste statsoverhoder, militære, og religiøse, ledere, ble borte over natten. Post-akopalyptisk historie med humor og mer enn et snev av kritikk mot den overdrevent patriakalske verden vi lever i (for dem som vil se det). Er det rart jeg likte det?
One Comment

Skandaløst: Vi har 12 milliarder i verdens største (og verste?) oljeselskap, bruker makten til å hindre miljøforbedringer!

Det er tragisk nok at vi i det hele tatt investerer penger i ExxonMobil (som lenge har støttet falske “grasrotgrupper” som prøver å overbevise om at klimakatastrofen ikke eksisterer, jobbet hardt mot klimalovgiving i USA, og har et årlig overskudd på godt over 45 milliarder USD!), men når vi i tillegg ikke investerer der for å gjøre dem bedre, men tvert imot hindrer en positiv utvikling, så er det helt, helt sykt!

6 Comments

Lydopptak: Erling Borgen og Petter Skauen om Norges rolle i krigføring og tortur

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

I midten av juni arrangerte Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsbevegelse som jobber med å forandre de grunnleggende årsakene til fattigdom i verden (bedre å slutte å slå enn å putte noen små plastre på den man slår, eller hva?) sin årlige sommerleir/konferanse; sommerSNU (Sør, Nord, Utvikling). Jeg kan ikke beskrive hvor utrolig mye jeg har lært på de forskjellige politiske verkstedene jeg har vært på på de få SNUene jeg har hatt gleden av å delta på (og derfor syns jeg det er så trist at de ikke bruker internettet, for svingende)! Så om du er mellom 13 og 30 år vil jeg på det sterkeste anbefale å ta turen innom neste års sommerSNU eller en av de to andre SNUene: høst og vinter. Eller enda bedre: Stikk innom din lokale Changemaker-gruppe når de har et møte.

Tradisjonen tro var Erling Borgen og Petter Skauen innom årets sommerSNU, 19. året på rad. De har alltid mye spennende å fortelle om. Desverre er det også for det meste tragisk, med noen flotte lysglimt innimellom, men jo mer tragisk, desto viktigere er det å bli opplyst om det.

På årets sommerSNU lanserte Changemaker sin nye kampanje Det er typisk norsk å tjene penger på krig, og dermed passet det godt at Erling og Petter blant annet snakket om dokumentarfilmen Et lite stykke Norge og hva som skjedde rundt den. Norge er verdens 6. største eksportør av våpen, i absolutte tall, og aller største målt i forhold til innbyggertall. Vi selger våpen til versting-stater som Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Tyrkia, og USA. Staten har aksjemajoritet i (altså makt over) de to største våpenfabrikantene; Kongsberg og Nammo.

2 Comments