web analytics
Skip to content →

Lydopptak: Erling Borgen og Petter Skauen om Norges rolle i krigføring og tortur

Last updated on 28. mars 2011

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

I midten av juni arrangerte Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsbevegelse som jobber med å forandre de grunnleggende årsakene til fattigdom i verden (bedre å slutte å slå enn å putte noen små plastre på den man slår, eller hva?) sin årlige sommerleir/konferanse; sommerSNU (Sør, Nord, Utvikling). Jeg kan ikke beskrive hvor utrolig mye jeg har lært på de forskjellige politiske verkstedene jeg har vært på på de få SNUene jeg har hatt gleden av å delta på (og derfor syns jeg det er så trist at de ikke bruker internettet, for svingende)! Så om du er mellom 13 og 30 år vil jeg på det sterkeste anbefale å ta turen innom neste års sommerSNU eller en av de to andre SNUene: høst og vinter. Eller enda bedre: Stikk innom din lokale Changemaker-gruppe når de har et møte.

Tradisjonen tro var Erling Borgen og Petter Skauen innom årets sommerSNU, 19. året på rad. De har alltid mye spennende å fortelle om. Desverre er det også for det meste tragisk, med noen flotte lysglimt innimellom, men jo mer tragisk, desto viktigere er det å bli opplyst om det.

På årets sommerSNU lanserte Changemaker sin nye kampanje Det er typisk norsk å tjene penger på krig, og dermed passet det godt at Erling og Petter blant annet snakket om dokumentarfilmen Et lite stykke Norge og hva som skjedde rundt den. Norge er verdens 6. største eksportør av våpen, i absolutte tall, og aller største målt i forhold til innbyggertall. Vi selger våpen til versting-stater som Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Tyrkia, og USA. Staten har aksjemajoritet i (altså makt over) de to største våpenfabrikantene; Kongsberg og Nammo.

Erling og Petter snakket også om opplevelser i Sør-Amerika, blant annet med en norsk konsulat i Columbia generalkonsul i Guatemala som syntes det var flott at 220 000 indianere var blitt drept, og gjerne ville at flere skulle drepes (konsulen fikk sparken etter at Erling og Petter intervjuet ham på TV), om Aker Kværners medvirkning til tortur på Guantanamo, hvorfor håpet ligger i kvinnene, og mye annet viktig. Erling og Petter er veldig engasjerend personer med mye viktig på hjertet og du vil ikke angre på å sette av litt tid til å høre dette foredraget!

Oppdatering: Etter at jeg gjorde Borgen oppmerksom på at jeg hadde lagt ut opptaket ba han meg fjerne det.

Etter fordraget gikk jeg bort til Erling og fortalte ham at han må skjerpe seg på nett. Han har så mye viktig å si, og han lager gode dokumentarer om det, men det hjelper ikke stort når bare noen hundre tusen nordmenn ser det på TV. Hva med alle dem som ikke har mulighet til å se det akkurat da, eller alle de som kan tenke seg å se det på nytt senere. For ikke å snakke om alle milliardene som ikke får inn norsk TV. Jeg sa at han i det minste må legge ut mange gode klipp på nettsider som lar deg embedde klippene når du blogger om de temaene. Deretter hadde jeg tenkt å spørre om det kanskje kunne være noen mulighet for å legge ut hele dokumenterene etterhvert.

Oppdatering: Resten av bloggposten fjernet, fordi jeg tror Borgen også ville at jeg skulle fjerne dette. Jeg beklager, men som alltid ligger det nok en kopi av teksten et annet sted på nett, utenfor min kontroll.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in NB Opptak Politikk Rettigheter Samfunn Sør/Nord

2 Comments

  1. […] Lydopptak: Erling Borgen og Petter Skauen om Norges rolle i krigføring og tortur | børge fortell… blogg.forteller.net/2009/08/24/lydopptak-borge-skauen – view page – cached #børge forteller om livet » Lydopptak: Erling Borgen og Petter Skauen om Norges rolle i krigføring og tortur Comments Feed børge forteller om livet Gjør NRK til Public Domain! Ett klikk fra deg kan gi Regnskogfondet mye penger – Stem nå — From the page […]

Comments are closed.