Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener.…
Comments closedStikkord: personvern
Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.
I nyeste nummer av Argument har jeg denne artikkelen på trykk under tittelen Demokrati under kontroll. Det er andre gang jeg publiseres der. Argument er å få gratis på Blindern eller på argumentnett.no.
Norge har fått mye ros for reaksjonene etter 22. juli. Men mens den internasjonale krigen mot terror trappes opp må vi være bevisste vårt ansvar for å holde politikerne til sitt ord.
“Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.”
Ordene til Jens Stoltenberg har, med rette, blitt sitert, tweetet, blogget, lest fra talerstoler og stått på trykk verden over. De er så flotte og annerledes, sies det. De gir håp om at det onde kan bli spiren til det gode.
Etter terroren
Hva menes med at ordene er annerledes?
Vi tenker på den ene andre dagen vi assosierer med ordet «terror». Ikke en av de utallige selvmords- eller drone-bombene i verdens fattige land, eller når et vestlig land har kuppet slike. Vi tenker på 9/11.
For 12 år siden ble alt forandret. USAs tendenser mot en politistat gikk i høygir. Overvåkingsloven USA PATRIOT Act ble så raskt innført at få av de som stemte den inn fikk lest den. Slik ble overvåkningsorganenes makt utvidet, og definisjonen av terrorisme kraftig avslappet. Siden har PATRIOT Act blitt utvidet av Obama, nye antiterrorlover har kommet, og hverken Bush eller Obama har hatt kvaler med å trampe på folks personvern, liv eller grunnlovsfestede rettigheter selv uten lov i hånd.
Comments closedMerk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener.…
14 CommentsMerk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener.…
8 CommentsMerk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener.…
Comments closedMerk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener.…
4 CommentsMerk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.
Oppdatering 07.06.06: Jeg har lagt til en liten retting, pluss en nesten like liten oppsumering nesten nederst i dette innlegget. Og her er tre organisasjoner du anbefales å bli medlem i om du er opptatt av personvern: Electronic Frontier Foundation, den norske “avleggeren” Elektronisk Forpost Norge, og via Tiramteateret ble jeg oppmerksom på den nye foreningen Personvern i Norge.
Temaet for Justisdepartementets årlige etikk-konferanse, Ethos, var i år “Kan Grunnloven redde privatlivet? – Det moderne samfunn og menneskets privatliv”. Konferansen var delt i tre deler: Ideen om det private, Privatliv under angrep, og Bør Grunnloven verne privatlivet? Ethos 2006 gikk av stabelen den 30. mai, og som den samfunnsbeviste borger som jeg er var jeg selvfølgelig til stede. Andre, ikke fullt så interesante, personer som også tok turen var blant annet justisminister Knut Storberget, professor og leder av Personvernsnemda (samt et par andre tittler) Jon Bing, direktør i Datatilsynet og tidligere stortingsrepresentant Georg Apenes, osv. Om du leser videre vil du få en mer komplett oversikt over hvem som var til stede og hva de hadde på hjertet.
Comments closed