web analytics
Skip to content →

Hvorfor jeg sa opp min bittelille jobb for Google

Last updated on 15. mars 2011

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

I midten av juli starta jeg å jobbe for Google. Teknisk sett var det ikke Google som var min arbeidsgiver, og det var ikke snakk om en skikkelig jobb, men heller at jeg (sammen med en del andre) ble hyra inn for å gjøre et oppdrag som Google trengte å få gjort. Oppdraget gikk ut på å samle stemmeprøver fra flest mulig mennesker. Disse stemmeprøvene skal brukes til å utvikle norsk talegjenkjenning, først og fremst for å gjøre det mulig å bruke en Android-telefon til å søke på nett ved hjelp av stemmen. En veldig praktisk funksjon som engelsktalende har kunnet nyte i lengre tid allerede.

Jeg samlet stemmeprøver i to uker og var godt fornøyd med det, men den 5. august skjedde to ting: Først leste jeg denne artikkelen, som inneholder noen forferdelige sitater fra Googles administrerende direktør (CEO), Eric Schmidt, angående personvern:

The CEO of search giant Google has told users they can look forward to an Internet that offers them no place to hide.

“True transparency and no anonymity”, he says, is the way forward – and there’s nothing we can do to prevent it. […]

“If I look at enough of your messaging and your location, and use artificial intelligence, we can predict where you are going to go,” Schmidt said […]

He said that addressing issues such as identity theft, for instance, required “true transparency and no anonymity”.

“In a world of asynchronous threats,” said Schmidt, “it is too dangerous for there not to be some way to identify you. We need a [verified] name service for people. Governments will demand it.”

Dette minnet meg på at jeg har hørt skumle ord om personvern fra Erics munn tidligere også:

If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place.

Samme dag så jeg på Save the Internet at Google har begått en avtale med den amerikanske telefon- og internett-tilbyderen Verizon om å verne nettnøytraliteten på standard trådet nett, men at de gjerne bryter nettnøytraliteten på det som vel må sies å være fremtidens medium for internett, nemlig trådløst.

Nettnøytralitet

For å ta det siste først: Dette er helt horribelt! Nettnøytralitet er det prinsippet som har gjort internett til det det er i dag: Et åpent system som alle, uansett hvor mye eller lite penger de har, kan koble seg opp til og bygge hva de måtte ønske på. Alle de store kjempene på nett i dag var en gang små. Selv Google startet som to studenter på et universitet. Men selv om de ikke kunne konkurrere økonomisk med datidens søkekjempe Altavista, så sto vi helt fritt til å velge hvem av dem vi ville bruke. Og fordi Google var bedre vant de og vokste seg store.

Uten nettnøytralitet kan de med mye penger kjøpe seg en garantert rask linje mellom din datamaskin og seg selv, på bekostning av de nettsidene som ikke har råd til å betale. Vil du gå inn på Google går det lynraskt, men vil du prøve en liten, ny konkurrent som Cuil, DuckDuckGo, Viewzi eller Forestle, som ikke har råd til å betale like mye som Google, så går det treigt som sirup. Kanksje så treigt at du gir opp og stikker over til Google isteden. Hvor hadde Google vært i dag om det hadde vært slik i 1998 da de starta, og Altavista kjøpte seg inn på lyntoget, mens de satt der og skrangla seg til PCen din i en falleferdig tuk-tuk?

Les også:  Bergensbanen sekund for sekund

Uten nettnøytralitet vil innovasjonen på nett fra de som ikke er store firmaer (og det er som kjent der den beste innovasjonen oftest kommer fra) stoppe opp, og nettet som vi kjenner det vil være ødelagt. Dette er altså det Google gjør avtaler om.

Skriv under på Freepress sin kampanje mot denne Google/Verizon-avtalen!

Talegjenkjenning og personvern

Talegjenkjenning er på mange måter en veldig bra teknologi. Det kan føre mye positivt med seg, ikke minst for funksjonshemmede. Men i Google sine hender er jeg redd for hva det kan brukes til.

Google vet allerede nesten alt om alle søk, e-post, omgangskrets, IM-samtaler (GTalk), planer (Google Calendar), hvilke nyheter og blogger vi følger (Google Reader), bevegelser (Latitude), dokumenter (Google docs), hvilke nettsider som besøkes, og hvor ofte, (gjennom AdSens, Doubleclick og Google Analytics) og mye mer, om en skremmende stor andel av verdens internettbrukere. Jeg synes tanken på at de kan koble alt dette sammen med en automatisk transkripsjon av alt vi sier gjennom deres mer og mer utbredte tjenester Google Voice og GTalk sin video-funksjon, samt alt vi sier i videoer lastet opp på YouTube, og potensielt lagre dette i all evighet, er skummelt. Ekstra skummelt er det når deres administrerende direktør ser ut til å ikke bare ikke bry seg om personvern, men til og med være aktiv motstander av det. Men selv om han skulle ha vært veldig sterk forkjemper for personvern ville det vært skummelt, for vi vet ikke hva han mener i morgen, eller hvem som tar over hans stilling etterhvert.

Hvis ikke jeg gjør det…

Etter å ha tenkt hardt og lenge på dette, og hatt mange kvaler både på den ene og den andre måten, kom jeg fram til at jeg ikke kunne forsvare å jobbe for et slikt firma, spesielt ikke med å hjelpe dem med skaffe seg talegjenkjenning. Jeg likte ikke å si opp, og jeg forstår selvsagt at om jeg gjør det eller ikke er ett fett, talegjenkjenning kommer de til å skaffe seg like raskt uansett, og bruke det til hva de vil. Og det var selvsagt snakk om penger som kunne komme godt med.

Det er mange ting her i verden man kan si det om at det er så mye større enn meg, så hva jeg gjør har ikke noe å si. Gjør ikke jeg det, så gjør en annen det. Det er kanskje sant, men det er bare sant fordi alle tenker slik. Jeg har alltid syntes det er en dårlig unnskyldning for å gjøre dårlige ting.

Jeg tenkte grundig gjennom det og kom til slutt fram til at min samvittighet ikke tillot meg å fortsette, og derfor avsluttet jeg mitt oppdrag for Google.

Gjorde jeg det riktige, eller var det bare tåpelig? Og hva syns du om Erics uttalelser om personvern og Googles forhold til nettnøytralitet?

Om du likte denne bloggposten bør du abonnere på bloggen og følge meg på Identi.ca eller på Twitter. Du bør også sterkt vurdere å ansette meg. Ta kontakt på mail[krøll]forteller.net eller hvor du måtte ønske.

 

Les også:  Livsviktig personvern

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Dystopia Internett Personlig Rettigheter

14 Comments

  1. Om jobben gikk imot din samvittighet så gjorde du rett i å si opp. En avgjørelse det står respekt av.

  2. Jeg er helt enig med deg, jeg. Framtida kan bli skummel. Og vi har veldig liten mulighet til å påvirke den.

  3. Om jobben gikk imot din samvittighet så gjorde du rett i å si opp. En avgjørelse det står respekt av.

  4. Takk Andreas og Undre, det er godt å få positiv tilbakemelding på dette! :)

  5. Enig med deg jeg også. Jeg har fortalt meg selv at det er greit å være Google-fangirl fordi om ikke annet så er de på kollisjonskurs med både Apple og Microsoft, som fortsatt er mye ondere. Men det er godt å vite at det finnes folk med sterkere moralsk ryggrad enn meg der ute, og før eller senere gir du meg dårlig samvittighet nok til at jeg tar til vett og følger etter. :)

  6. Takk, Bodil! Jeg liker fremdeles veldig mye ved Google, og bruker mange av tjenestene deres. Men jeg prøver nok litt hardere enn de fleste å finne gode (nok) alternativer til tjenestene deres, noe det faktisk finnes på de fleste områder. Det må jeg nok skrive en bloggpost om etterhvert.. :)

  7. Eg meiner du tok heilt rett avgjerd.
    Google har gjort mykje bra, men au mykje som ikkje er bra. Me får håpe at dei snur i Verizon-saka (som dei gjorde med Kina-sensuren), men når det gjeld personvern synst eg det finst gode grunnar til å berre melde seg ut av alle Google-tenester; ingen firma bør kontrollere så mykje personleg data.

  8. Takk, Kevin! Jeg er helt enig i at man ideelt sett bør slutte å bruke Google sine tjenester helt, men jeg har ikke klart det på mail og søk. Har du klart å finne gode nok alternativer der? Hvilke andre tjenester har du klart å bytte, og til hva? Jeg vil gjerne bruke alle tips du måtte ha i en kommende bloggpost om Google-alternativer.

  9. Gleder meg til bloggposten om gode Google-alternativer.
    Fant bloggen din i dag og syns det var veldig mye spennende å lese.

    Lykke til videre,

    S.

  10. Anonym

    har abonert på feed’en :)

Comments are closed.