Last updated on 24. mars 2011
Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.
Som jeg skrev for en stund siden hadde jeg et møte med Kjell Brataas i Nærings- og Handelsdepartementet i slutten av oktober. Utgangspunktet for møtet var hvordan regjeringen kan bruke mikrobloggingstjenester slik som Twitter og identi.ca for å kommunisere med folket. Men jeg vil si at det meste jeg la fram gjelder generelt for alle sosiale medier på nett. Jeg la vekt på aktiv lytting og fokus på dialog som det viktigste.
Jeg avsluttet den bloggposten på en litt annen tone, og det er det jeg skal skrive om nå:
Helt til slutt kunne jeg ikke la være å snike inn noe som var litt på siden av temaet, men som jeg har drømt om så lenge, og som jeg helt seriøst tror kan revolusjonere folkets forhold til både staten og politikerne, og hvordan byer, kommuner, og til og med nasjonen blir styrt, og slik også øke vanlige folks politiske engasjement.
Det jeg snakker om vet jeg ikke om har et generelt navn, men det var Dell som pionerte det i stor skala med sin IdeaStorm. IdeaStorm er en nettside hvor hvem som helst kan registrere seg og legge ut ideer til hva Dell burde gjøre, eller ikke gjøre. Deretter kan alle registrerte brukere, med ett eneste klikk, stemme ideer opp eller ned, litt sånn som saker blir stemt inn på forsida på Digg. Dell har tatt ibruk mange av ideene som har kommet inn via IdeaStorm, blant annet kom det meget vellykkede eksperimentet med å selge maskiner med Ubuntu Linux istedenfor Windows ut av denne idéstormen. Siden har blant annet Ubuntu Linux selv, BBC, og Starbucks satt opp tilsvarende sider.
Enda mer interessant er det at den danske kommunen Skanderborg har satt opp en slik side på Ideoffensiv.dk, og det ser ut til at det har vært et overveiende positivt prosjekt. Men allerede før jeg hørte om Ideoffensiv hadde jeg drømt om at politiske enheter, slik som byer og kommuner, kunne benytte seg av et slikt verktøy for å lytte til sine innbyggere. Ja, til og med kanskje et helt land. Jeg var veldig usikker på hvordan dette ville bli mottatt av min byråkrat-venn på andre siden av bordet, men til min glede virket han faktisk ganske positiv til tanken. Jeg fortalte om hvordan Canonical, firmaet bak Ubuntu Linux, har utviklet et fri programvare-system, IdeaTorrent, for å gjøre det lett å sette opp en slik side, alt du trenger å gjøre er å installere programmet på en server, tilpasse det med farger og logo, og du er oppe og kjører. Dette systemet brukes av blant andre Ubuntu og BBC og sponses av to svenske universiteter og LFV-gruppen, eiere av Arlanda flyplass i Stockholm.
Oppdatering: En annen Friprog-løsning har kommet på banen: BBYIDX, utviklet av Best Buy for bruk på Best Buy Idea X. Reddit er også Fri programvare og kan brukes på samme måte, selv om den ikke er beregnet på det.
Det finnes også minst to tjenester, Get Satisfaction og User Voice, som setter opp og hoster slike IdeaStorm-aktige sider for deg, altså tilsvarende wordpress.com som hoster dinblogg.wordpress.com for deg. Dette er også en idé jeg hadde før jeg hørte om det, og det er veldig bra for små firmaer, nettsider, e.l. som gjerne vil få feedback fra sine brukere på en enklest mulig måte. Men jeg mener bestemt at dette ikke er veien å gå for offentlige organer. Hvorfor? Det ligger i ordet. Det offentlige tilhører offentligheten, oss, og deres data tilhører dermed også oss. Det offentlige må derfor, så langt det er mulig, drive sine egne systemer, med åpen og fri programvare, ikke benytte seg av tredjepartstjenester som når som helst kan legges ned eller bestemme seg for å gå bak sine kunders rygg og utnytte dataene på uetiske måter.
Det vakre med slike nettsider som IdeaStorm er at de eliminerer terskelen for å gi uttrykk for hva man syns bør gjøres av et firma, organisasjon, eller politisk enhet. Tidligere har det alltid vært en mer eller mindre høy terskel. Du måtte f.eks. skrive et brev eller få navnet ditt på trykk i et avisinnlegg. Det har blitt lettere med e-post, men også det er en terskel som ikke alltid er så lav, ihvertfall hvis du har vanskelig for å uttrykke deg skriftlig, er totalt utmattet hver dag etter jobb, bare har tilgang på datamaskiner på biblioteket, eller en av mange andre grunner. Med en IdeaStorm-aktig side er terskelen så godt som lik null. Du trenger ikke å ha tid eller evner til å skrive godt for deg. Alt du trenger er å kunne styre en mus rundt på skjermen og enten klikke på pil opp eller ned på forslag som andre har skrevet for deg. Dette gir oss muligheten for den største styrkingen av demokratiet siden kvinner fikk stemmerett!
Så det åpner for fantastiske muligheter, men du kan også si at det åpner for fryktingytende scenarioer. Du trenger ikke å ha dukket mange centimeter ned i Dagbladets kommentarfelt for å lese det jeg har skrevet over med en konstant dommedagsvisjon for øynene.
Har jeg ufrivillig gløttet på lokket til Panodras eske? Det blir spennende å se. Men mye godt har altså kommet ut av dette både for Dell, Ubuntu Linux, og kommunen Skanderborg i Danmark.
Hva har skjedd siden sist?
Mye spennende har skjedd innen de tingene jeg skrev om i “del 1” siden den gang. Det var en stund snakk om at jeg muligens skulle skrive en anbefaling for Nærings- og handelsdepartementet om hvordan de burde ta i bruk mikroblogging, men det har blitt lagt på is foreløpig. Til gjengjeld har de satt opp en blogg (med åpen kildekode-systemet WordPress), ført i pennen av Kjell Brataas, hvor de ber om tilbakemeldinger på hvordan departementene kan bruke sosiale medier. At de starter med å lytte og be om råd er et veldig godt tegn! I sin nyeste bloggpost nevner Kjell Idéoffensiv, og viser at han lyttet til meg.
I tillegg har en del partier, politikere, departementer, og til og med noen kommuner begynt med mikroblogging. Dessverre, og dessverre ikke overraskende, er de fleste av dem bare på Twitter. Jeg vil komme tilbake senere med en liste over alle sammen, men akkurat nå vil jeg bare gjøre litt ekstra ære på de som omfavner åpenhet og frihet ved å benytte en åpen tjeneste (i disse tilfellene identi.ca, men det kunne vært en hvilken som helst mikroblogg basert på åpen kildekode med støtte for OpenMicroBlogging). Om du vet om flere setter jeg pris på om du gir beskjed i kommentarfeltet.
- Kommuner: Kongsvinger, Utsira, Hole, Trondheim.
- Partier: Rødt, Rødt Oslo, Rælingen Høyre, Sosialistisk Ungdom, Miljøpartiet De Grønne, Venstre, Arbeiderpartiet.
- Politikere: Marit Halse (Tiram) (R), Stig Ove Voll (H), Aksel Hagen (SV), Hans Petter de Fine (R) – folkevalgt i Oslo, Kyrre Sørensen (MDG), Bjørn Tore Ødegården (leder Buskerud Ap), Mads Opheim (leder Sør-Trøndelag SU)
- Annet: Stortinget, Forbrukerrådet. Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), Regjeringen
Helt til slutt må det selvsagt også nevnes at regjeringen nå har en offisiell mikrobloggkonto, på Twitter; @rodgronne, og Dette var selvfølgelig en tullekonto. at jeg har blitt kontaktet av Stortinget om å ta over @stortinget, både på Twitter og identi.ca! Jeg har nevnt for regjeringen at jeg holder av @regjeringen for dem, men de vil visst ikke ha den. Hmm.. Bør jeg selge den til høystbydende i stedet mon tro..? :P
Oppdatering 12. mars: Jeg glemte å nevne at Utsira kommune faktisk har satt opp en konto på Get Satsisfaction. Dette er veldig bra, fordi det viser at de vil lytte til sine innbyggere, men og dårlig fordi de bruker en lukket tredjepart. Riktignok ser det ikke ut til at de har gjort noe særlig for å gjøre innbyggerene sine oppmerksomme på dette ennå, så det blir spennende å se hva som skjer der framover.
Etter at jeg publiserte denne posten har Kjell Brataas tatt kontakt og sagt at de gjerne vil ta over @regjeringen. Jeg har ennå ikke svart ham eller Stortinget, fordi jeg er treig og har andre ting å tenke på. Jeg skal prøve å få gjort det så fort som mulig og oppdatere her med hva som skjer videre.
Samtidig åpner regjeringen for å prøvebore (les rasere) ved Sularevet, et vernet koralrev, (som om vi ikke har få nok av dem igjen på kloden) og får meg nok en gang til å lure på hvorfor jeg hjelper disse drittsekkene som ødelegger framtida vår (vel, kanskje ikke så mye sin egen, men ihvertfall min og din). Jeg håper vel på at dette skal gjøre dem mer lydhøre for fornuftige stemmer i folket. Skriv under opprop mot boringene, og join Facebook-gruppa om du er der. Du kan også poste om det på identi.ca eller på Twitter.
[…] Hvordan revolusjonere demokratiet med sosiale medier […]
Tror nok social media kan være et fint supplement til politisk arbeid, men jeg håper revolusjonen lar vente på seg.
Jeg har mer lyst å høre stemmen til én engasjert kvinne med innsikt og visjoner, enn 500 000 likegyldige som gir tommel opp eller ned til saker de ikke har innsikt i.
Min oppfordring til politikere:
Bruk sosiale medier til å skape engasjement rundt sakene og visjonene dere er opptatt av – ikke til å finne ut hvilke saker dere bør være opptatt av. (Bruk det gjerne til å overvåke hva folk flest er opptatt av, men ikke vær så populistiske at dere skifter politisk standpunkt pga en facebook-gruppe)
Tror nok social media kan være et fint supplement til politisk arbeid, men jeg håper revolusjonen lar vente på seg.
Jeg har mer lyst å høre stemmen til én engasjert kvinne med innsikt og visjoner, enn 500 000 likegyldige som gir tommel opp eller ned til saker de ikke har innsikt i.
Min oppfordring til politikere:
Bruk sosiale medier til å skape engasjement rundt sakene og visjonene dere er opptatt av – ikke til å finne ut hvilke saker dere bør være opptatt av. (Bruk det gjerne til å overvåke hva folk flest er opptatt av, men ikke vær så populistiske at dere skifter politisk standpunkt pga en facebook-gruppe)
[…] Your page is on StumbleUpon […]
Vil man ikke måtte kreve mye strengere krav til identifisering når man skal stemme om saker som vil få politiske konsekvenser?
Det er jo ikke så vanskelig å manipulere programvare som IdeaTorrent, og hvis det vil få utslag politisk så risikerer du jo at disse tjeneste blir misbrukt.
Vil man ikke måtte kreve mye strengere krav til identifisering når man skal stemme om saker som vil få politiske konsekvenser?
Det er jo ikke så vanskelig å manipulere programvare som IdeaTorrent, og hvis det vil få utslag politisk så risikerer du jo at disse tjeneste blir misbrukt.
God bloggpost, Børge! Og takk for tipset om IdeaStorm, som jeg ikke kjente til. Det er jo helt genialt, og noe som kan brukes både av bedrifter, organisasjoner, kommuner, regjering, etc. Gleder meg til å teste den ut.
Jeg har også tenkt på at jeg burde lage en liste over politikere/kommuner/departement/organiasjoner på Twitter, men har ikke kommet så langt. For det er mange flere politikere og parti enn dem du lister opp. For journalister/media har man denne internasjonale wikilisten http://mediaontwitter.pbwiki.com/
Dersom du er techy nok, hva med å lage noe som disse:
http://www.twixdagen.se/
http://tweetcongress.org/
http://tweetminster.co.uk/
God bloggpost, Børge! Og takk for tipset om IdeaStorm, som jeg ikke kjente til. Det er jo helt genialt, og noe som kan brukes både av bedrifter, organisasjoner, kommuner, regjering, etc. Gleder meg til å teste den ut.
Jeg har også tenkt på at jeg burde lage en liste over politikere/kommuner/departement/organiasjoner på Twitter, men har ikke kommet så langt. For det er mange flere politikere og parti enn dem du lister opp. For journalister/media har man denne internasjonale wikilisten http://mediaontwitter.pbwiki.com/
Dersom du er techy nok, hva med å lage noe som disse:
http://www.twixdagen.se/
http://tweetcongress.org/
http://tweetminster.co.uk/
Nei til EU er på på ei open mikrobloggingteneste (identica), men ikkje på Twitter, for der er det ein fyr som hev teke kontoen og latar som um han er Nei til EU. Ganske rart.
Eg var på statsministeren sitt kontor i dag (for å filma ei helsing frå statsminister Jens Stoltenberg), og nemnde deg. «Han som hev regjeringen på twitter?», spurde kommunikasjonssjefen (elder noko, hugsar ikkje tittelen). :-)
Nei til EU er på på ei open mikrobloggingteneste (identica), men ikkje på Twitter, for der er det ein fyr som hev teke kontoen og latar som um han er Nei til EU. Ganske rart.
Eg var på statsministeren sitt kontor i dag (for å filma ei helsing frå statsminister Jens Stoltenberg), og nemnde deg. «Han som hev regjeringen på twitter?», spurde kommunikasjonssjefen (elder noko, hugsar ikkje tittelen). :-)
Kåre Garnes: Du setter fingern på et, av mange, viktige spørsmålstegn ved dette. Jeg sier ikke at dette nødvendigvis er den hundre prosent riktige veien for demokratiet å gå, og jeg ser også farene. Legg dog merke til at det er stor forskjell på det jeg skriver om her og på direkte demokrati. Jeg mener ikke at alle saker skal legges ut til avstemning og så må staten utføre det flertallet bestemmer. Ideene skal legges inn av folket og være nettopp det; ideer. En måte for politikerene til å lettere forstå hva folket vil, ikke noe som skal diktere dem, men veilede dem.
Når det gjelder om de skal skifte ståsted eller ikke er jeg ambivalent. På den ene siden mener jeg at at folk, inkludert politikere, skal stå for det de mener, og om folket ikke mener det samme er det vår oppgave å fjerne dem fra makten. På den annen side mener jeg at når politikere først har makten må de høre på folket og styre staten deretter.. Hm, ikke lett det her, men takk for et verdifullt innspill!
Torstein: Identifisering er absolutt et veldig viktig poeng, som jeg merkelig nok ikke har tenkt på, men som absolutt må løses. Det er forresten et ekstremt godt argument for hvorfor man ikke skal bruke tredjeparts-løsninger (hvor hvem som helst kan registrere seg, mange ganger), men heller friprog-løsninger som IdeaTorrent. Med slike løsninger kan staten, og gjerne flere stater i sammarbeid, utvikle kode for sikker identifisering slik at bare innbyggere kan avgi stemme, og bare én gang. Denne koden kan så bli til glede for andre stater (f.eks. fattigere land som ikke har mulighet til å bygge et slikt system helt fra grunn av), og videreutvikles og forbedres til glede for oss igjen. Dette spørsmålet må absolutt løses før man eventuellt setter igang med bruk av slikt i stor skala. Men det overlater jeg til programererne. :)
Bente Kalsnes: Takk!
Ja, en slik nettside hadde vært veldig bra, men jeg har nok ikke kode-skills til det. Men å sette opp en wiki på f.eks. PBwiki er jo ingen sak.
Men: Du har også blitt tatt over mikroblogging == Twitter-syken skjønner jeg.. ;) Jeg vil ikke være med på å lage en slik nettside som bare snakker om Twitter og er med på å forsterke et sånt inntrykk hos folk. Men om man snakker om mikroblogging som helhet vil jeg gjerne bidra. Jeg håper du har lest siden min om identi.ca og OMB så du kan forstå mer hvorfor dette er så viktig.
Har du forresten noe konkret i tankene for hva du vil sette opp en IdeaStorm-aktig side for? (noen må finne opp et generelt navn for slike sider snart!) Gå gjerne inn på Ubuntu Brainstorm for å teste IdeaTorrent-systemet!
Velmont: Haha, det er de sykeste jeg har hørt! Filmet du for Universitas? Og hvorfor i all verden kom du til å nevne meg, og for hvem? Jeg kan liksom ikke helt se for meg situasjonen i den konteksten hvor det var en naturlig ting å gjøre.. Sa du navnet eller nicket mitt?
Nei til EU kan kontakte Twitter og få dem til å gi dere den kontoen. Jmf. ToSene deres.
Jeg har forresten oppdatert bloggposten litt (nederst).
Kåre Garnes: Du setter fingern på et, av mange, viktige spørsmålstegn ved dette. Jeg sier ikke at dette nødvendigvis er den hundre prosent riktige veien for demokratiet å gå, og jeg ser også farene. Legg dog merke til at det er stor forskjell på det jeg skriver om her og på direkte demokrati. Jeg mener ikke at alle saker skal legges ut til avstemning og så må staten utføre det flertallet bestemmer. Ideene skal legges inn av folket og være nettopp det; ideer. En måte for politikerene til å lettere forstå hva folket vil, ikke noe som skal diktere dem, men veilede dem.
Når det gjelder om de skal skifte ståsted eller ikke er jeg ambivalent. På den ene siden mener jeg at at folk, inkludert politikere, skal stå for det de mener, og om folket ikke mener det samme er det vår oppgave å fjerne dem fra makten. På den annen side mener jeg at når politikere først har makten må de høre på folket og styre staten deretter.. Hm, ikke lett det her, men takk for et verdifullt innspill!
Torstein: Identifisering er absolutt et veldig viktig poeng, som jeg merkelig nok ikke har tenkt på, men som absolutt må løses. Det er forresten et ekstremt godt argument for hvorfor man ikke skal bruke tredjeparts-løsninger (hvor hvem som helst kan registrere seg, mange ganger), men heller friprog-løsninger som IdeaTorrent. Med slike løsninger kan staten, og gjerne flere stater i sammarbeid, utvikle kode for sikker identifisering slik at bare innbyggere kan avgi stemme, og bare én gang. Denne koden kan så bli til glede for andre stater (f.eks. fattigere land som ikke har mulighet til å bygge et slikt system helt fra grunn av), og videreutvikles og forbedres til glede for oss igjen. Dette spørsmålet må absolutt løses før man eventuellt setter igang med bruk av slikt i stor skala. Men det overlater jeg til programererne. :)
Bente Kalsnes: Takk!
Ja, en slik nettside hadde vært veldig bra, men jeg har nok ikke kode-skills til det. Men å sette opp en wiki på f.eks. PBwiki er jo ingen sak.
Men: Du har også blitt tatt over mikroblogging == Twitter-syken skjønner jeg.. ;) Jeg vil ikke være med på å lage en slik nettside som bare snakker om Twitter og er med på å forsterke et sånt inntrykk hos folk. Men om man snakker om mikroblogging som helhet vil jeg gjerne bidra. Jeg håper du har lest siden min om identi.ca og OMB så du kan forstå mer hvorfor dette er så viktig.
Har du forresten noe konkret i tankene for hva du vil sette opp en IdeaStorm-aktig side for? (noen må finne opp et generelt navn for slike sider snart!) Gå gjerne inn på Ubuntu Brainstorm for å teste IdeaTorrent-systemet!
Velmont: Haha, det er de sykeste jeg har hørt! Filmet du for Universitas? Og hvorfor i all verden kom du til å nevne meg, og for hvem? Jeg kan liksom ikke helt se for meg situasjonen i den konteksten hvor det var en naturlig ting å gjøre.. Sa du navnet eller nicket mitt?
Nei til EU kan kontakte Twitter og få dem til å gi dere den kontoen. Jmf. ToSene deres.
Jeg har forresten oppdatert bloggposten litt (nederst).
A warning on the Web’s birthday…
A warning from Tim Berners-Lee today, on the Web’s 20th birthday (or is the birthday tomorrow, March 13? Anyway). Deep packet inspection is the electronic equivalent of opening people’s mail: …What is at stake is the integrity of the internet as a …
Et nytt parti å legge til lista på identi.ca
Du motiverer og det er bra!
http://identi.ca/sosialist
Et nytt parti å legge til lista på identi.ca
Du motiverer og det er bra!
http://identi.ca/sosialist
Kjempeflott at SU har registrert seg på en åpen tjeneste og! Det skulle da egentlig bare mangle! Gleder meg til den kontoen faktisk begynner å bli brukt.. Men det var vel litt unødvendig å holde av både @sosialist, @sosialisme, og @socialism? Hva om et engelskspråkelig sosialistparti skulle ha lyst til å bruke den siste?
Kjempeflott at SU har registrert seg på en åpen tjeneste og! Det skulle da egentlig bare mangle! Gleder meg til den kontoen faktisk begynner å bli brukt.. Men det var vel litt unødvendig å holde av både @sosialist, @sosialisme, og @socialism? Hva om et engelskspråkelig sosialistparti skulle ha lyst til å bruke den siste?
Meget bra artikkel Børge!
Vi står overfor en kjempebølge av nye muligheter som internett er i ferd med å tilby oss. Nå må vi bare bli flinkere til å ta de i bruk.
Som jeg liker å si:
Vi (Norge/kunnskapssamfunnet) må bli en integrert del av internett, og ikke motsatt. Internett er ikke bare et sted man må være representert med en hjemmeside, en Facebook-profil eller noe annet. Man må være en del av internett.
Mvh
Anders Brenna
Nettsjef
Teknisk Ukeblad
Meget bra artikkel Børge!
Vi står overfor en kjempebølge av nye muligheter som internett er i ferd med å tilby oss. Nå må vi bare bli flinkere til å ta de i bruk.
Som jeg liker å si:
Vi (Norge/kunnskapssamfunnet) må bli en integrert del av internett, og ikke motsatt. Internett er ikke bare et sted man må være representert med en hjemmeside, en Facebook-profil eller noe annet. Man må være en del av internett.
Mvh
Anders Brenna
Nettsjef
Teknisk Ukeblad
[…] denne forbindelse var det med stor interesse jeg leste Børges blogg, der han skriver om nettopp dette: mikrobloggingstjenester og andre digitale verktøy for å […]
@børge: Det var altso kommunikasjonsrådgjevaren eg prata med, — Stoltenberg var innum kjapt, hyggeleg fyr men han hev sjølvsagt mykje anna å gjera.
Eg sa at eg hadde ein ven som hadde vore i kontakt med båe regjeringi og stortinget, at du var meir «på det». Han spurte meg nemlig kva eg synast var viktugast, — nett då var eg so uppteken av alt videostyret at eg ikkje kom på å segja alt det eg meiner um distribuerte systemer og at stat må bruka fri programvare (vel, eg nemnde det), men eg sa at du var veldig inne i slikt.
Eg sa namnet ditt, og han visste ikkje heilt, men so spurde han um det er han som hadde regjeringen på Twitter, og det var det jo. :-)
@børge: Det var altso kommunikasjonsrådgjevaren eg prata med, — Stoltenberg var innum kjapt, hyggeleg fyr men han hev sjølvsagt mykje anna å gjera.
Eg sa at eg hadde ein ven som hadde vore i kontakt med båe regjeringi og stortinget, at du var meir «på det». Han spurte meg nemlig kva eg synast var viktugast, — nett då var eg so uppteken av alt videostyret at eg ikkje kom på å segja alt det eg meiner um distribuerte systemer og at stat må bruka fri programvare (vel, eg nemnde det), men eg sa at du var veldig inne i slikt.
Eg sa namnet ditt, og han visste ikkje heilt, men so spurde han um det er han som hadde regjeringen på Twitter, og det var det jo. :-)
Under politikere: Hans Petter de Fine (R) – folkevalgt i Oslo :)
Jeg prøvde å spørre De grønne (@partiet) hvorfor de ikke var på Identi.ca, men de svarte aldri …
Under politikere: Hans Petter de Fine (R) – folkevalgt i Oslo :)
Jeg prøvde å spørre De grønne (@partiet) hvorfor de ikke var på Identi.ca, men de svarte aldri …
Anders Brenna: Tusen takk! Jeg er 100% enig i det du sier! Det blir spennende å se hvor lang tid det vil ta, og hvordan verden vil endre seg som et resultat av det.
Odin: Veldig kult. :) Jeg burde vel kanskje begynne å bruke og “pushe” det fulle, ekte navnet mitt… Kan vel ikke påstå at jeg er særlig anonym nå lenger uansett..
Tiram: Takk for tipset! Nå har jeg også lagt til Kyrre Sørensen fra MDG som jeg traff i Bergen nylig og pressa for å få ham til å bruke identi.ca. Det funka visst. Hvorfor ikke partiet selv er der ennå er et mysterium.
Anders Brenna: Tusen takk! Jeg er 100% enig i det du sier! Det blir spennende å se hvor lang tid det vil ta, og hvordan verden vil endre seg som et resultat av det.
Odin: Veldig kult. :) Jeg burde vel kanskje begynne å bruke og “pushe” det fulle, ekte navnet mitt… Kan vel ikke påstå at jeg er særlig anonym nå lenger uansett..
Tiram: Takk for tipset! Nå har jeg også lagt til Kyrre Sørensen fra MDG som jeg traff i Bergen nylig og pressa for å få ham til å bruke identi.ca. Det funka visst. Hvorfor ikke partiet selv er der ennå er et mysterium.
@Tiram:
Vi jobber for å få miljøpartiet de grønne helt ut i alle kanaler :-)
@Børge:
Hehe.. og takk.. visste lenge om at KDE folk byttet over til identi.ca fra twitter, og slikt støtter jeg..
Syntes mysociety i England gjør en veldig bra jobb for demokratiet. http://www.mysociety.org/
Vi trenger å støtte lignende initiativ som dette i Norge. Jeg vet at noen nuug jobber med fiksgatami.no, og vi ønsker alle andre løsninger mysociety bruker også.
@Tiram:
Vi jobber for å få miljøpartiet de grønne helt ut i alle kanaler :-)
@Børge:
Hehe.. og takk.. visste lenge om at KDE folk byttet over til identi.ca fra twitter, og slikt støtter jeg..
Syntes mysociety i England gjør en veldig bra jobb for demokratiet. http://www.mysociety.org/
Vi trenger å støtte lignende initiativ som dette i Norge. Jeg vet at noen nuug jobber med fiksgatami.no, og vi ønsker alle andre løsninger mysociety bruker også.
[…] Bra tiltak! Jeg har sansen for dette. Det jeg er nysgjerrig på, er om folk spør om andre ting enn om du hadde stilt opp på nettmøte hos Dagbladet eller VG, siden de er “hjemme” hos deg. Hvem tror du du når ut til her, som kanskje ikke dukker opp på andre nettmøter/stiller spørsmål på Twitter? Det hadde også vært interessant om du kunne si noe i etterkant om hvordan dette fungerte, om du fikk nye ideer, om den “digitale spørretimen” kan bli en digital høring, etc. Dersom du skulle bli oversvømt at ideer, så har Børge (forteller) skrevet om Ideastorm, hvor man kan registrere ideer og stemme på de beste. https://blogg.forteller.net/2009/03/10/regjeringen-2/ […]
[…] penger og tid i utredning. Anders har vært inne på de samme tankene gjentatte ganger (se også Børge forteller om livet for en utdypning av tanker rundt denne formen for demokrati).Kan vi, som et forsøksprosjekt, la […]
[…] Norwegian blogger, Børge, mentioned Ideastorm a while back – a site for generating new ideas for Dell products, as […]
I also wrote about the FLOSS (Open Source) system IdeaTorrent, created by Canonical and used by Ubuntu, Sourceforge.net, a public library in USA, etc, and available for anyone to take, install, and modify. That means, of course, that you have full control and ownership of the data, which you don’t have with 3rd parties.
This comment was originally posted on Bente Kalsnes’ blog
I also wrote about the FLOSS (Open Source) system IdeaTorrent, created by Canonical and used by Ubuntu, Sourceforge.net, a public library in USA, etc, and available for anyone to take, install, and modify. That means, of course, that you have full control and ownership of the data, which you don’t have with 3rd parties.
This comment was originally posted on Bente Kalsnes’ blog
@kyrreso Sorry for ekstremt seint svar!
Jeg nevnte mysociety for hun fra Stortinget som jeg hadde kontakt med i forbindelse med at de tok over @Stortinget på identi.ca og Twitter, og hun sa at hun var veldig klar over arbeidet deres og at de hadde lyst til å få til liknende ting her i Norge. Jeg har fått tillatelse til å blogge mailene våre, og kommer forhåpentligvis til å gjøre det kort tid etter eksamenene mine.
@kyrreso Sorry for ekstremt seint svar!
Jeg nevnte mysociety for hun fra Stortinget som jeg hadde kontakt med i forbindelse med at de tok over @Stortinget på identi.ca og Twitter, og hun sa at hun var veldig klar over arbeidet deres og at de hadde lyst til å få til liknende ting her i Norge. Jeg har fått tillatelse til å blogge mailene våre, og kommer forhåpentligvis til å gjøre det kort tid etter eksamenene mine.
Hei!
Kanskje vi kan bidra med noen tanker? Det hadde vært velig gøy :)
Vi har et par foredrag liggende ute som vi gjerne hører tilbakemeldinger på, og tar veldig gjerne en diskusjon rundt tema :)
Det første er et foredrag som vil passe for den teori-interesserte allmennheten, kan man vel si. Vi drodler litt rundt muligheter og utfordringer. Foredraget ble holdt bla på Yggdrasil 2008 ”Demokrati 2.0 – Online politisk transparens”. Litt dårlig kvalitet, skal få lagt det ut på slideshare også.. http://82.196.217.11/filestore/yggdrasil08/day2/29/index.htm
Det andre er best omtalt i utdrag fra mail til Tekonoligrådet:
“Demokratiske prosesser baseres på tilgang på informasjon. Søk er et egnet verktøy i den anledning, men foreløpig har det vært få strukturerte studier av hvordan søketjenester kan optimaliseres for demokratiske målsetninger. Dette prosjektet prøver å bøte på den situasjonen.
Søk kan også brukes som infrastruktur i vekst- og sysselsettings-sammenheng. Dette politisk interessante temaet ønsker vi å drøfte med representanter innen offentlig administrasjonen.
Deler av foredraget vil baseres på presentasjonen ”http://www.slideshare.net/bjornte/public-infrastructure-powered-by-search”.
Er noe av dette av interesse har vi mer på lageret :)
Knall at flere tenker likt, det er jeg jo ikke overrasket over- men veldig glad for likevel!
Hei!
Kanskje vi kan bidra med noen tanker? Det hadde vært velig gøy :)
Vi har et par foredrag liggende ute som vi gjerne hører tilbakemeldinger på, og tar veldig gjerne en diskusjon rundt tema :)
Det første er et foredrag som vil passe for den teori-interesserte allmennheten, kan man vel si. Vi drodler litt rundt muligheter og utfordringer. Foredraget ble holdt bla på Yggdrasil 2008 ”Demokrati 2.0 – Online politisk transparens”. Litt dårlig kvalitet, skal få lagt det ut på slideshare også.. http://82.196.217.11/filestore/yggdrasil08/day2/29/index.htm
Det andre er best omtalt i utdrag fra mail til Tekonoligrådet:
“Demokratiske prosesser baseres på tilgang på informasjon. Søk er et egnet verktøy i den anledning, men foreløpig har det vært få strukturerte studier av hvordan søketjenester kan optimaliseres for demokratiske målsetninger. Dette prosjektet prøver å bøte på den situasjonen.
Søk kan også brukes som infrastruktur i vekst- og sysselsettings-sammenheng. Dette politisk interessante temaet ønsker vi å drøfte med representanter innen offentlig administrasjonen.
Deler av foredraget vil baseres på presentasjonen ”http://www.slideshare.net/bjornte/public-infrastructure-powered-by-search”.
Er noe av dette av interesse har vi mer på lageret :)
Knall at flere tenker likt, det er jeg jo ikke overrasket over- men veldig glad for likevel!
[…] velge mikroblogger med støtte for OpenMicroBlogging (som Identi.ca). Børge har også skrevet om hvordan revolusjonere demokratiet med sosiale medier og tipser om muligheten for det offentlige til å sette opp løsninger for at innbyggerne kan komme […]
Yo! Veldig fin blogpost, veldig lærerikt, godt skrevet og dessuten et av de temaene jeg personlig bryr meg mest om. For tida så forsøker jeg å samle opp informasjon, personer, lenker og andre ressurser ang. e-demokrati, offentlig åpenhet og direkte demokrati. Jeg ser at du har flere interessante lenker, kanskje spesielt den som sikter til den danske kommunen [og ideatorrent virker det som har skikkelig potensiale]. Om du har flere lenker eller noen ressurser å dele sier jeg gjerne ja takk. :) Så kan jeg (gledelig) dele mine. Kontakten din med Kjell Brataas er interessant også, gøy å se at folk holder på med dette i regjeringa på et annet plan en Jens’ propaganda-kjøring og lite reflekterte politiske blogger.
Har du forresten noen kommentarer ang. ting som http://www.innspill.com/ og kommunene som bruker dette? Eller Trondheim sin bevandring i sosiale medier? Det er så mye å sette seg inn i. :)
Yo! Veldig fin blogpost, veldig lærerikt, godt skrevet og dessuten et av de temaene jeg personlig bryr meg mest om. For tida så forsøker jeg å samle opp informasjon, personer, lenker og andre ressurser ang. e-demokrati, offentlig åpenhet og direkte demokrati. Jeg ser at du har flere interessante lenker, kanskje spesielt den som sikter til den danske kommunen [og ideatorrent virker det som har skikkelig potensiale]. Om du har flere lenker eller noen ressurser å dele sier jeg gjerne ja takk. :) Så kan jeg (gledelig) dele mine. Kontakten din med Kjell Brataas er interessant også, gøy å se at folk holder på med dette i regjeringa på et annet plan en Jens’ propaganda-kjøring og lite reflekterte politiske blogger.
Har du forresten noen kommentarer ang. ting som http://www.innspill.com/ og kommunene som bruker dette? Eller Trondheim sin bevandring i sosiale medier? Det er så mye å sette seg inn i. :)
Kjersti C: Hei, takk for linker og innspill, og beklager at jeg svarer deg seint også!
Videoen du linker til virker interessant. Jeg har ikke desverre ikke fått sett hele ennå. Men jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønner hvem “vi” er (Microsoft?) og hva dere driver med. Kan du utdype litt tror du?
Jonas Gjertsen: Tusen takk for skryt! :)
Jeg er redd jeg ikke har satt meg inn i innspill.com, men det ser jo interessant ut. Jeg syns Trondheim Beta er spennende og har gode bloggposter til nå. Og nylig kom jo også Bærum Beta på banen, men den har jeg ikke sjekket så mye ut ennå.
Ja, det er mye. For mye for én person å sette seg inn i alt. Men det er fantastisk at det faktisk endelig skjer så mye at man kan si noe sånt. Jeg klager ikke! :)
Hvor samler du slike linker o.l.? Jobber du innen dette, eller er du bare entusiast slik som meg?
Kjersti C: Hei, takk for linker og innspill, og beklager at jeg svarer deg seint også!
Videoen du linker til virker interessant. Jeg har ikke desverre ikke fått sett hele ennå. Men jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønner hvem “vi” er (Microsoft?) og hva dere driver med. Kan du utdype litt tror du?
Jonas Gjertsen: Tusen takk for skryt! :)
Jeg er redd jeg ikke har satt meg inn i innspill.com, men det ser jo interessant ut. Jeg syns Trondheim Beta er spennende og har gode bloggposter til nå. Og nylig kom jo også Bærum Beta på banen, men den har jeg ikke sjekket så mye ut ennå.
Ja, det er mye. For mye for én person å sette seg inn i alt. Men det er fantastisk at det faktisk endelig skjer så mye at man kan si noe sånt. Jeg klager ikke! :)
Hvor samler du slike linker o.l.? Jobber du innen dette, eller er du bare entusiast slik som meg?
[…] https://blogg.forteller.net/2009/03/10/regjeringen-2/ […]
[…] eksempler ev bidra til å skape diskusjon rundt dette temaet.Børge har en bloggdiskusjon med tema Hvordan revolusjonere demokratiet med sosiale medier (eller mitt møte med regjeringen del 2). […]
[…] in and claim this comment. Der var send-knappen tilbake, ja! Hva hadde skjedd?Jeg har skrevet om hvordan revolusjonere demokratiet med sosiale medier. Kanskje du kan bruke noe av det? reply edit reblog flag record […]
[…] Hvis du ikke er sikker på hva som ligger i uttrykket "sosiale medier" vil jeg anbefale deg å først lese min bloggpost "Web 2.0 – Et forsøk på å forklare fenomenet". "Sosiale medier" er sånn ca. det nye ordet for "Web 2.0". Jeg har tidligere skrevet om regjeringens bruk av sosiale medier, og hva det kan ha å si for demokratiet her og ikke minst her. […]
[…] https://blogg.forteller.net/2009/03/10/regjeringen-2/ a few seconds ago from Gwibber […]
[…] Del to finner du nå her 13. November 2008 – 15:27 | By Børge A. Roum | Posted in Åpen kildekode | Tagged canada, fri programvare, identi.ca, laconica, regjeringen, sosiale medier, staten, twitter, Web 2.0 | View commentsComments ← Gratulerer verden! – Det ble den minst dårlige Så enkelt er det å slippe en irritasjon og spare miljøet! (reserver deg mot telefonkatalogen) → […]
[…] fri programvare (WordPress) og har en funksjon for å stemme saker opp og ned. At staten burde bruke slike Digg-aktige systemer var en av tingene jeg tok opp med Kjell fra NHD. Problemet med SFA.no er at det er for lite informasjon der. Hva er egentlig de sakene […]
[…] eksempler ev bidra til å skape diskusjon rundt dette temaet.Børge har en bloggdiskusjon med tema Hvordan revolusjonere demokratiet med sosiale medier (eller mitt møte med regjeringen del 2). […]
[…] […]