web analytics
Skip to content →

Mitt møte med regjeringen om bruk av sosiale medier

Last updated on 26. februar 2017

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

En ekstra hjertelig velkommen til alle mine venner i offentlig sektor (Norwegian Central Governmental Offices)! Jeg syns det er kjempeflott at du leser dette, og vil sette veldig stor pris på om du skriver en kommentar, om så bare for å si hei. Men kom veldig gjerne spørsmål og kommentarer også! Poenget, som du vil lære nedenfor, er dialog, og det blir ikke mye dialog når dere bare lurker, eller hva? :)

Det er alltid veldig hyggelig når noen tar kontakt med meg gjennom bloggen på en eller annen måte, enten det bare er en kort hilsen i en kommentar for å si at noe jeg har skrevet er bra eller dårlig (helst begrunnet hvis det er dårlig, da), eller via kommentarfeltet. Men her for en stund siden dumpet det inn en ekstra spennende melding. En melding jeg har ventet lenge på. Faktisk har jeg ventet mer enn et halvt år på den. For i begynnelsen av april skrev jeg følgende på Twitter:

Just registered @Stortinget and @Regjeringen so that they can get them if they ever decide to use Twitter. Do you think they will take them?

Denne korte lange (faktisk nøyaktig så lang som over hodet mulig i de fleste mikroblogger: 140 tegn) posten utløste en interessant debatt om staten og dens bruk av, eller rettere sagt manglende bruk av, sosiale medier på nettet. Medier/kommunikasjonskanaler som på en måte er nye, men som jo tross alt ikke er så nye lenger. Debatten utspilte seg gjennom en rekke mikrobloggposter, noen bloggposter, og til og med en artikkel i Dagbladet.

Men debatten kom og gikk, og jeg hørte ingen ting fra hverken Statsministerens Kontor eller Andre Undersekretær i kommunikasjonsavdelingen til fiskeridepartementet. Så, etter et tips fra en jeg dessverre ikke husker lenger, satte jeg opp @regjeringen til å spy ut innholdet fra en av regjeringen.no sine feeds (?), og lot den ellers leve sitt eget liv, mens @stortinget lå brakk. Da identi.ca kom på banen, en fri programvare/åpen kildekode-mikrobloggingstjeneste (altså “konkurrent” til Twitter. Les mer om identi.ca og hvorfor bruke den framfor Twitter på min nye side med en liste over nordmenn på identi.ca!) registrerte jeg både meg selv og @regjeringen og @stortinget der også og gjorde det samme med kontoene der som jeg hadde gjort på Twitter (senere har jeg satt opp @stortinget på identi.ca til å sende ut en av stortinget.no sine feeds, som de til min gledelige overraskelse har mange av). Og slik gikk tiden..

Helt til litt tidligere i høst. En dag fikk jeg en melding via bloggen med et spørsmål om det var jeg som drev @regjeringen på Twitter. Meldingen var underskrevet Kåre Kjell Braaten Brataas (Oppdatering: Jeg fikk akkurat beskjed fra @lenagi om at jeg har tatt feil av navnet og at Brataas faktisk heter Kjell til fornavn, ikke Kåre. Dette var fryktelig flaut og jeg beklager sterkt!), senior kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og Handelsdepartementet. Hurra! Det første jeg gjør er selvsagt å mikroblogge det (dvs. skrive om det på identi.ca og Twitter. Jeg har dessverre ikke kommet så langt som til å skrive en bloggpost om mikroblogging ennå, men én av grunnene til at jeg har blogget så ekstra lite de siste månedene er altså at jeg har blitt hekta på mikroblogging istedet.) Først fortelle verden, så svare.

Noen få mailer fram og tilbake og noen uker etter, og jeg sitter rundt et lite bord i kantina på R5, det bygget i Regjeringskvartalet som du har på høyre side når du sykler nedover Akersgata. Rett ovenfor meg sitter Kjell Brataas og sier han syns det passer å starte med å spørre meg hvem jeg er. Jeg gir et nokså dårlig svar på spørsmålet, men det er greit, vi går rett på sak:

Kjell (for å bryte med trenden vil jeg fra nå av omtale Kjell ved fornavn alene, kun fordi han er mann) forteller at regjeringen har tenkt å prøve å skjerpe seg litt på nettet (mine ord, ikke hans), og vil gjerne ta over @regjeringen etterhvert. Men først vil han gjerne høre om jeg har noen smarte tanker han kan ta med seg videre i prosessen. Og det har jeg selvsagt.

Jeg starter med å trekke fram @DowningStreet som et veldig godt eksempel på hvordan en regjering, i dette tilfellet den britiske, kan engasjere seg på sosiale media på nett. Kjell forteller meg, til min gledelige overraskelse, at det er de klar over, og at de har fulgt Downing Street på nettet en stund. Deretter sier jeg litt om hvorfor det er viktig å engasjere seg i disse “nye” kanalene, blant annet at det øker Regjeringens troverdighet og kan skape engasjement i folket.

Jeg dedikerer litt mer tid til å innprente viktigheten av på hvilken måte de engasjerer seg. Bruken av sosiale medier på nett må være preget av dialog og lytting. Mikrobloggingstjenester må ikke bare brukes som en alternativ feed, det må være ekte folk der som svarer når noen henvender seg til dem, og man må merke at de faktisk bryr seg om hva folk sier ved at de for eksempel bruker tjenesten til å lufte ideer og be om forslag og tilbakemeldinger.

Men de må ikke bare lytte passivt til dem som kontakter dem direkte, men aktivt oppsøke dem som snakker om regjeringen, staten, stortinget, osv. Jeg anbefaler å bruke en søkemotor slik som Tweet Scan til å søke etter et par slike nøkkelbegreper og abonnere på feeden til disse søkene. Oppdatering: Etter at jeg skrev dette har det kommet et par nye, og mye bedre søkemotorer for mikroblogger. Se her for en oversikt. Dette må brukes til å aktivt kommunisere med dem som snakker om dem; “Hei vi så hva du sa om oss, takk for kritikk/tanker/ideer, dette skal vi ta med videre/ta opp med gjeldende statsråd/…”

Jeg nevnte så kort hvordan Twitter f.eks. har blitt brukt av CBC (Canadas svar på NRK) til å dekke hva folk sa og mente om valget i Canada som var ganske nylig.

Deretter benyttet jeg anledningen til å fremme en annen ting som opptar meg stort, nemlig at det offentlige må benytte seg av åpne standarder og åpen kildekode så langt det er mulig. Jeg forklarte hvordan Twitter er et proprietært selskap med hovedmål, som så godt som alle andre selskaper, om å tjene penger, og at de låser deg inne i sin “walled garden”. Så fortalte jeg om identi.ca som et alternativ til dette systemet. At identi.ca er fri programvare, og bygger på åpne standarder som gjør det mulig for forskjellige tilsvarende tjenester å snakke sammen, selv om de skulle være eid av forskjellige firmaer. Jeg forklarte også at det finnes klienter som kobler seg til både Twitter og identi.ca på én gang, slik at de bare trenger å følge med, og skrive ting, ett sted, ikke to, og hvordan de, om de skulle føle for det, kan ta koden til identi.ca, Laconica StatusNet, og installere det på sin egen server. For eksempel for å ha ett samlet sted hvor man kan gå for å finne mikrobloggen til hvert departement o.l. en gang i framtiden. Og at selv om de skulle finne på å gjøre det, så vil fremdeles alle som bruker identi.ca, eller en annen kompatibel tjeneste, kunne følge dem uten problemer. Jeg snakket om hvorfor det er så viktig for det offentlige å bruke åpne løsninger i størst mulig grad. Kort og gæli: Det er våre data, og de må være tilgjengelige for alle, og ikke eies av et firma av noe slag. Som exador23 nylig sa det så treffende:

I don't know about you, but it doesn't feel right to have government microblogging subject to the whims of a private corporation.

Jeg hadde tenkt å minne om at Heidi Grande Røys har pålagt det offentlige å bruke åpne dokumentformater, men jeg glemte det. Heldigvis virket det som at Kjell var veldig enig i det jeg sa om åpenhet, og forsåvidt om det meste annet. Jeg er ganske sikker på at var det opp til ham så ville regjeringen sørge for å dobeltposte på identi.ca og Twitter, slik jeg foreslo, for å både være mest mulig åpne og tilgjengelige. Dessverre så er det nok ikke opp til ham alene, og det er aldri godt å si hva som skjer når ting som dette har blitt presset gjennom byråkratiet. Men jeg fikk ihvertfall et godt inntrykk av at Kjell oppriktig var opptatt av de samme verdiene som meg i dette. Så det var veldig bra. Jeg prøver bare å holde forventningene nede for å ikke bli alt for skuffa.

Helt til slutt kunne jeg ikke la være å snike inn noe som ikke egentlig var helt på agendaen, men som likevel passet inn, som jeg har drømt om lenge, og som jeg helt seriøst tror kan revolusjonere folkets forhold til både staten og politikerne, og endre hvordan byer, kommuner, og til og med land blir styrt, og slik også øke vanlige folks politiske engasjement.

Men det får jeg skrive om i et annet innlegg, for dette har blitt mer enn langt nok. Vil du få beskjed om når jeg skriver om mitt revolusjonerende ønske fremmet til regjeringen kan du abonnere på feeden!

PS: Før jeg dro for å møte Kjell spurte jeg mine mikrobloggingsvenner om hva de syns jeg burde ta opp. Takk til @andreasl, @benteka, @eirikso for gode tips som jeg tok med videre! Har jeg glemt deg på lista så håper jeg du sier fra så jeg kan gi den den kreden du fortjener!

Oppdatering: Mener du at det er noen momenter jeg manglet som jeg burde ha nevnt eller har du noen kommentarer til det jeg tok opp setter jeg veldig pris på om du nevner det i en kommentar under! Dette var bare de tingene jeg ser på som viktig, kanskje du mener noe annet er vel så viktig, eller kanskje du har ideer som rett og slett ikke slo meg, viktige eller bare “burde bli nevnt i en bisetning”. Kom med det!

Del to finner du nå her

Om du likte denne bloggposten bør du følge meg på Identi.ca eller på Twitter, og abonnere på bloggen min. Du bør også sterkt vurdere å ansette meg. Mail meg på mail[krøll]forteller.net eller ta kontakt på LinkedIn, Facebook, Underskog, eller hvor du måtte ønske.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Åpen kildekode Internett NB Samfunn Web 2.0

22 Comments

  1. Wow. Bra post, og bra møte!
    Nå mangler det are at Kåre ansetter Børge som teknologirådgiver på nye medier, så begynner virkelig ballen å rulle?
    Det håper i alle fall jeg på. Kanskje regjeringen og stortingen kan ligge et skritt foran, og ikke to bak.

    Det blir også spennende å se hvor viktig nettet blir ved neste valg er til lands, blir @frp eller @ap eller @??? størst. Og om krf har flere eller færre venner på facebook enn sv. Skal vi tro nyhetsmedia, så hadde dette en hvis betydning i USA-valget, og med rapporter ala “Klasseskillene forsvinner på nettet” http://nrkbeta.no/klasseskillene-forsvinner-paa-nettet/ så kan det tenkes at nettet blir langt viktigere en hva jeg har inntrykk av at våre rikspolitikere tror.

  2. Kjempebra, og fin oppsummering. Regjering og storting er ikke de eneste som må snu tankegangen når det gjelder å åpne opp og tenke nytt om kommunikasjon. Det jeg savner er også mer åpenhet om prosesser som pågår, mange saker må gjennom mye avveininger før de legges ut i det offentlige rom. Ref. debatten om at stortingsrepresentanter kjeder seg fordi viktige saker kun bearbeides internt i regjeringen. LOOP skal snart lansere ny (utgave av ) nettside for kildesortering http://www.sortere.no og håper å skape en miljøarena hvor mange kan komme til orde. På denne arenaen trengs det også engasjement!

  3. Dette var spennende og absolutt noe å følge med på videre!!
    Så bra at du fikk det møtet, jeg håper at de virkelig følger det opp seriøst. Dette er et tema som opptar meg, selv om jeg ikke er like inne i det som du er, men jeg har nå blogga litt om det da ;-)
    Skal i alle fall følge med på deg videre, for dette var bra!

  4. Ja, god idè Eirik; Børge hadde vore super som teknologirådgjevar for nye medier for staten.

    Supert innlegg. Kveikande!

  5. @Eirik @Odin Hehe.. Tusen takk! :) Ansette meg som teknologirådgiver, ja.. Vet nå ikke hvor sannsynlig det er. Men han nevnte faktisk at de kanskje kunne leie meg inn som konsulent noen timer for å hjelpe dem igang. Det hadde jo vært veldig moro.

    Ja, det er helt klart at klasseskillene vil minke etterhvert som nettet blir mer og mer utbredt, og mer og mer en like naturlig ting som telefon og vann i springen. Og da er det klart at nettet vil spille en stor rolle, og politikerne må bestemme seg for om de vil prøve å holde litt kontroll på, og forme, diskursen (til en viss grad, selvsagt), eller om de vil la NGOer og private personer ta over helt.

    Men, ja, det blir veldig spennende å se hvor langt den utviklingen har kommet ved valget neste år!

    @Nancy Hei, takk for at du stakk innom, og takk for kommentar! :) Veldig, veldig enig i det du sier! Jeg gleder meg til å se den nye kildesorteringsguiden! Jeg håper den ikke er i Flash sånn som dagens. Det er veldig dårlig for tilgjengelighet! Og man kan ikke linke til et bestemt sted.

    @~SerendipityCat~ Takk for kommentar, og takk for hyggelige ord! :) Kult at du også blogger om dette, det må jeg sjekke ut. En bestemt post du vil fremme blant dem du har skrevet om dette temaet? Takk for at du følger meg på Twitter også, forresten, men hva med å sjekke ut identi.ca? :)

    @Odin (igjen) Hehe, kveikande! Finfint ord! :) Håper ting går bra på landsmøtet!

  6. Veldig bra post! Hvordan det offentlige kan nyttiggjøre seg sosiale medier i kommunikasjon med oss borgere er spennende saker!

    Har fulgt deg og “@regjeringen” på twitter en stund. Tolker innlegget ditt som om det fortsatt er du som har @regjeringen og @stortinget?

  7. Veldig bra post! Hvordan det offentlige kan nyttiggjøre seg sosiale medier i kommunikasjon med oss borgere er spennende saker!

    Har fulgt deg og “@regjeringen” på twitter en stund. Tolker innlegget ditt som om det fortsatt er du som har @regjeringen og @stortinget?

  8. @ksevik Takker! Ja, er fremdeles jeg som kontrollerer de kontoene. Ting går ikke fort i det offentlige.. :)

  9. @ksevik Takker! Ja, er fremdeles jeg som kontrollerer de kontoene. Ting går ikke fort i det offentlige.. :)

  10. Du har fortsatt 1 KJELL i artikkelen….

    veldig bra at du går helt til toppen av samfunnet og får de mere inn i sosialemedier!

  11. mente kåre…. du har en kåre langt nede i artikkelen

  12. […] Mitt møte med regjeringen om bruk av sosiale medier børge forteller om livet – tor, 13/11/2008 – 15:27 Det er alltid veldig hyggelig når noen tar kontakt med meg gjennom bloggen på en eller annen måte, enten det bare er en kort hilsen i en kommentar for å si at noe jeg har skrevet er bra eller dårlig (helst begrunnet hvis det er dårlig, da), eller via kommentarfeltet. Men her for en stund siden dumpet det inn en ekstra spennende melding. En melding jeg har ventet lenge på. Faktisk har jeg ventet mer enn et halvt år på den. For i begynnelsen av april skrev jeg følgende på Twitter: Denne korte posten utløste en interessant debatt om staten og dens bruk av, eller rettere sagt manglende bruk av, sosiale medier på nettet, som på en måte er nytt, men som jo tross alt ikke er så nytt lenger. Debatten utspilte seg gjennom en rekke m… […]

Comments are closed.