web analytics
Skip to content →

Årets sommerlektyre

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Tenkte jeg skulle skrive en kort post og skryte av alt jeg har lest i sommer. Jeg vil gjerne takke de offentlige bibliotekene for å ha gjort denne dagen mulig!

  • Delte meninger. Fornyingsdepartementet sin Creative Commons-lisensierte bok om debatt, sammarbeid, åpenhet, og andre sider ved “Web 2.0”. Fornyingsminister Heidi Grande Røys er redaktør, og tekstene er skrevet av en rekke kjente og ukjente folk, som Eirik Solheim fra NRKbeta, Gisle Hannemyr, osv. Delte Meninger hadde en semi-åpen debattside, som nå er lukket for kommentarer, men hvor alle artikklene fra boka fremdeles ligger. Jeg har aldri hørt om at en stat har gitt ut en CC-lisensiert bok tidligre. Dette fortjener Fornyingsdepartementet mye skryt for!
  • Y – The Last Man. Dette er en tegneserie jeg hørte skryt om for en stund siden, men jeg dømte boka på coveret og tenkte den ikke var noe for meg. Men i sommer stakk jeg innom det flotte, nye biblioteket i Drammen, og da jeg gikk der og browsa så jeg første bok i serien og tenkte hvorfor ikke prøve. Noen sider inn i boka var jeg hekta, og etter det leste jeg alle de 10 bøkene i rask rekkefølge. Y er skrevet av Brian K. Vaughan og handler om en mann som lever i en verden hvor alle andre menn døde plutselig av mystiske årsaker. Det betyr at de fleste statsoverhoder, militære, og religiøse, ledere, ble borte over natten. Post-akopalyptisk historie med humor og mer enn et snev av kritikk mot den overdrevent patriakalske verden vi lever i (for dem som vil se det). Er det rart jeg likte det?

  • The Pride of Baghdad. Kort historie fra samme forfatter som av Y, om en løveflokk som rømmer fra Baghdad Zoo under de innledende bombingene under Irak-krigen.
  • Sandman. Ble ikke helt ferdig med denne, holder på med bok 8 av 10 nå. Neil Gaimans Sandman blir hyllet som noe av det beste verden kan by på av “graphic novels”. Hver bok består av kapittler (de opprinnelige bladene) som tilsammen utgjør én historie, nokså mange av kapitlene er en liten historie som står for seg selv. Alle historiene handler på forskjellig vi om Drøm (også kjent under navnene Morpheus, Sandman, og mange flere), og hans brødre og søstre.
  • Marvel 1602. Neil Gaiman forteller oss hva som ville skjedd om mer og mindre kjente superhelter og superskurker levde på 1600-tallet istedenfor i dag.
  • Persepolis. Enda en grafisk novelle. Persepolis er historien om forfatterenes, Marjane Satrapi, oppvekst i Iran. Vi får et lite innblikk i alle de kriger, revolusjoner, og diktaturer som har herjet landet de siste tiårene. Persepolis har også blitt filmatisert.
  • Volund Smed fra Store skauby. En liten barnebok av J.R.R. Tolkien. En smed som får en spesiell gave og møter alver.
  • Don’t Make Me Think. Hvis du skal lage en nettside noen gang er dette obligatorisk lesing. Steve Krug gir deg enkle, men viktige tips om brukervennlighet i en kort og lettfattelig bok. Sterkt anbefalt selv om du ikke skal lage nettsider.
  • Little Brother. Jeg husker ikke helt når jeg leste denne. Jeg er redd det egentlig var en god stund før sommeren, men den er så bra og viktig at jeg må ta den med. Du kan laste ned boka gratis fra den offisielle sida på engelsk og på norsk. I forbindelse med lanseringen av norsk-oversettelsen var Cory Doctorow i Oslo, og jeg var der og tok det opp. Oppdatering: Takket være Memiary oppdaget jeg nå at det var så tidlig som i desember i fjor at jeg leste ferdig Little Brother.

Hva leser jeg nå?

Flere av disse bøkene startet jeg på før sommeren, til og med lenge før, men rørte ikke i sommer.

  • Sandman. Som nevnt.
  • Da kvinnen fikk sjel – og andre historier. Bjørn Are Davidsen prøver å få fram sannheten om d forskjellige historiene som omsvermer kristendommens tidlige tid. Det er ikke snakk om renvasking fra alle anklager, men heller et forsøk på å balansere det ensidig negative bildet som mange har. Hvor mørk var middelalderen, hva var egentlig greia med heksebrenningene og inkvisasjonen, hvor hard var striden mellom vitenskapsfolk og kirken? Dette og mye mer legges fram med gode kildehenvisninger (selv om de godt kunne vært enda bedre) i denne boka. Anbefales for alle som er mer interessert i sannheten enn i å ha et behagelig svartmalt syn på kristendommen.
  • Rettferdig krig? – Om militærmakt, etikk og idealer. Hvordan kan “rettferdig krig” defineres? Er det i det hele tatt mulig å snakke om rettferdighet i krig? Henrik Syse tar for seg den historiske rettferdig krig-tankegangen og ser på historiske og nåtidige tanker om rettferdighet før, under, og etter en krig.
  • The Myst Reader. Dette er en samling av de tre bøkene basert på Myst-universet; The Book of Atrus, The Book of Ti’ana, og The Book of D’ni. Myst var det mest solgte dataspillet i sin tid, og det var hundre prosent fortjent. Denne serien er en fantastisk opplevelse, og jeg og faren min har hatt mange timer med kvalitetstid både foran skjermen, og med grubling på løsninger vekke fra skjermen, i oppveksten.
  • Geek Mafia. Dette er den eneste boken som selges i EFF sin nettbutikk, og den anbefales av Cory Doctorow. Og siden EFF er en fantastisk organisasjon som kjemper for våre alles digitale rettigheter, og Doctorow er en likandes kar som gjør det samme, så måtte jeg jo kjøpe den. Har bare såvidt starta, så kan ikke si noe om hva jeg syns ennå. Skrevet av Rick Dakan.

Jeg kan fort vekk ha glemt noe. Men dette er tydeligvis det som har gjort mest inntrykk. Så da vet du det. Hvis du sitter der og tenker at jeg har gått glipp av noe stort ved å ikke lese X, så si for all del fra i kommentarfeltet!

Reblog this post [with Zemanta]

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Kultur Personlig smånytt

One Comment

Comments are closed.