web analytics
Skip to content →

Haster: Si nei til Datalagringsdirektivet nå!

Last updated on 15. mars 2011

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Oppdatering 1, 2 og 3

Oppdatering 4: Jeg har skrevet en ny bloggpost med flere grunner til at vi trenger å si nei til DLD. Les heller den! :)

Arbeiderpartiet vil snike inn Datalagringsdirektivet i dag mens alle er opptatt av fredsprisutdelingen og klimatoppmøtets siste dager. Dette direktivet vil snu om på rettsstatens grunnprinsipp: Uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Med DLD vil det lagres hvem du ringer, når, hvor du er, hvor lenge samtalen varer, hvem du sender sms og e-post til, osv. Dataene kommer til å lekke til kriminelle, garantert! Her kan du lese litt mer om hvorfor du bør være mot DLD:

Samtlige fagmiljøer, både i Norge og EU, har konkludert med at DLD ikke bør innføres på nåværende tidspunkt. Den tekniske kvaliteten på direktivet er dårlig, det griper uforholdsmessig inn i personvernet, det har store mangler og viktige spørsmål som hvem som skal ha tilgang og hvordan data skal lagres er fortsatt uavklart.

Skriv under på kampanjen mot DLD nå!

Oppdatering: SV og Sp tok dissens, men Arbeiderpartiet er størst og dermed har Regjeringen nå lagt fram forslag om DLD. Nå står og faller det på om “Høyre har ryggrad til å stå for partiets egentlige standpunkt”, som Bergens Tidende så treffende sier det.

Norsk Journalistlag er redde for hva DLD vil ha å si for kildevernet, og dermed for den frie pressens mulighet til å gjennomføre sitt samfunnsoppdrag som den 4. statsmakt, eller vaktbikje. De har nå vedtatt en svært kritisk uttalelse om DLD.

Om du er medlem i Høyre, har stemt Høyre, eller har vurdert å stemme Høyre, så la dem få vite hva du mener nå! Her er Høyres kontaktskjema. Benytt gjerne det, men det er sannsynligvis mer effektivt å kontakte deres representanter individuelt. Du finner e-postadressene deres her.

Gi også beskjed til justisministeren. Det er enkelt å sende ham en mail herfra. Selv sendte jeg i natt denne beskjeden:

Datalagringsdirektivet vil snu opp ned på rettsstatens viktigste prinsipp, nemlig at alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist.

I tillegg vil den ikke fungere etter hensikten fordi de kriminelle alltid vil finne andre måter å kommunisere på.

Resultatet blir at alle lovlydige borgere behandles som kriminelle, mens de kriminelle unngår problemet.

Hvor lang tid tar det før dataene lekkes til kriminelle, eller til offentligheten? Hva med folk innad i systemet som bruker dataene til egen vinning uten å lekke det? Det er ikke et spørsmål om om det vil skje, bare et spørsmål om når. Det bør vi ha lært av alle lekkasjene av sensitiv informasjon de siste årene.

Vær så snill å gjøre ditt for at Norge fortsatt skal kunne kalle seg en ekte rettsstat!

Oppdatering 2: Vil du vite mer om Datalagringsdirektivet? Kort og greit, og fakta du kan fortelle venner og familie finner du i Stopp Datalagringsdirektivet sin kunnskapsbank. Langt og utfyllende, og det meste du trenger til å diskutere med politikere og andre tillhengere finner du i EFN sin høringsuttalelse mot DLD.

Igjen: Skriv under mot DLD nå! Og spre linken og informasjon til alle venner og kjente!

Mine tidligere bloggposter om DLD: Nes­ten total over­vå­king av ditt digi­tale liv, Viktig: Si nei til Datalagringsdirektivet i dag!, Regjeringen må ta stilling nå — si nei til datalagringsdirektivet!.

Oppdatering 3: Indregard har skrevet veldig godt om farene ved DLD. Utdrag:

Når man er mot DLD, er det ikke av hensyn til sitt eget personvern. Jeg, blant mange andre, har lite å skjule i min nettleserhistorikk. Vi forsvarer prinsippet, på vegne av de som har bruk for privatlivets fred. Det kan være skaphomsen som lever en løgn av et heterofilt ekteskap, men ringer sextelefoner for homofile på kvelden. Det kan være studenten med bakgrunn fra rom-folket som historien på bitreste vis har lært å holde sin bakgrunn skjult for myndighetene. Eller det kan være en varsler i militæret som ønsker å gi inkriminerende dokumenter til Wikileaks.

Ytringsfrihet, religionsfrihet og personvern har karakter av mindretallsgarantier — prinsipper som er innført for å begrense flertallets og maktas kompetanse til å gripe inn i andres liv. Det er, for å si det forsiktig, lite overbevisende som argument når tilhengerne poengterer at majoriteten har lite å frykte. Det har aldri vært noe problem å ytre seg i tråd med flertallet, å dyrke flertallets religion eller å gjøre det som folk flest gjør. Det er de andre vi må beskytte.

Jeg vil publisere en ny bloggpost, med argumenter fra flere vinkler, om ikke så lenge. Sjekk tilbake her senere i dag, eller abonner på feeden!

Oppdatering: Ny bloggpost publisert her.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Aksjonisme Internett Politikk Samfunn

10 Comments

 1. Hei, Jeg heter Magne og jobber i VG Nett. Nå ligger innlegget ditt som en av helgens anbefalinger under Lesernes VG på VG Nett. God helg :-)

 2. Frankbartleman

  Vi sier alle “NEI”, men hva hjelper det, vet du noe som vi ikke vet? Regjeringen vil tvinge alle EU direktiv gjennom uansett, som EØS avtalen. De bryter grunnloven, Norges forvaltning, folkets tillit, hva kan man gjøre mot disse mennneskene?

 3. Så vidt jeg kan huske var mange partier for, eller ihvertfall helte mot å være for, DLD da vi først begynte å snakke om det her i Norge. Men etterhvert som motstanden i befolkningen viste seg så gikk det ene partiet etter det andre ut mot direktivet. Det nytter å engasjere seg, og legge press. Vi har ennå ikke gjort nok til at DLD har blitt stoppet, men det er ennå ikke for sent å overbevise Høyre om at de må si nei.

 4. Isamar

  skriv til Høyre, alle Høyre-velgere, og fortell dem at dere ikke vil støtte dem denne gangen hvis de går for å innføre DLD! Skriv til deres politikere, øvrige velgere også som er uenige med DLD, og fortell dem det samme! Jeg stemmer på FrP om det er det som må til! (langt mer til venstre enn jeg liker, men…)

 5. Har du lyst til å forklare hvorfor man bør være for DLD?

  2010/12/12 Disqus

 6. Ernst Thomas

  Enig !
  NEI !

Comments are closed.