web analytics
Skip to content →

Hjelp søkes: hvordan få fram det demokratiske potensialet i sosiale medier?

Last updated on 9. september 2010

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Oppdatering: Thomas har nå svart i en bloggpost på sin blogg: Den røde fare.

Til min kritikk av departementenes rapport om regjeringens bruk av sosiale medier fikk jeg inn en kommentar av Thomas, som jeg syns tar opp så viktige ting at den fortjener en egen bloggpost:

Hei, syns du har veldig gode innspill og prinsipper rundt det med friprog, demokratisering etc. Jeg er ikke like optimistisk som deg når det gjelder hva vi kan få til innenfor dagens rammer (det politiske systemet vi har i dag, og partiene som regjerer i det) – jeg tror det uansett vil være toppstyrt, preget av elite-tankegang og stor avstand mellom folket og topp-politikerne. Skal dette endres, må noe drastisk skje.

Så er det også et problem hvem som bruker de sosiale tjenestene. Nå er riktignok facebook veldig utbredt, men utover det er det vel gjerne middelklassen, studenter og mediefolk som er flittigst når det gjelder å bruke sosiale medier i en politisk sammenheng. Skal man drive demokratisering, må man også ta med dette problemet i beregningen. Hvordan kan folk flest, arbeidere, slitere osv få være med å ta avgjørelsene?

Men tas de ikke uansett i EØS, WTO, WB, NATO, FN osv?

Man kan si mye om de politiske utspillene i denne kommentaren, og jeg er selv veldig skeptisk til at Norge aldri sier nei til direktiver vedtatt i EU, gjerne av byråkrater og ikke av valgte politikere. Så om arbeidet med bruk av sosiale medier for å styrke demokratiet skal ha noen hensikt, må vi helt klart også jobbe med de mer grunnleggende demokratiske spørsmålene. Tas avgjørelsene til syvende og sist andre steder, av andre folk? Hva kan vi isåfall gjøre med det?

Men dette er et betent tema, med mange sider, og mange andre debattarenaer. Jeg vil helst ikke gå alt for mye innpå det her, utenom å anerkjenne at det er et viktig tema, som også vi netthoder, som helst bare snakker web 2.0 hele dagen, må være oppmerksomme på. Ikke bare fordi det er viktig, samfunnsmessig sett, men og fordi det absolutt er relevant for det vi driver med. Det jeg vil fokusere på er det andre temaet Thomas tar opp: Hvem bruker de sosiale mediene?

På tirsdag forrige uke var jeg på et seminar ved navn “Amatørene kommer! Hva gjør mediene?”, og Iacob Prebensen fra NRK hadde et interessant foredrag hvor han spurte om det faktisk stemmer at “amatørene kommer”. Her tok han tak i nettopp dette med hvor mange og hvem som bruker Facebook og Twitter (det er jo de eneste sosiale mediene, eller hva? :/ ), og det var skremmende å se hvor stor andel av Twitter-brukere som har en inntekt på over 600 000 kr.!

Dette er helt klart et problem, og her har teknologioptimister som meg et forklaringsproblem. Nettopp derfor kritiserte jeg departementenes rapport om bruk av sosiale medier for å ikke si noe om hvordan de skal få flere til å bruke disse mulighetene på nett.

Les også:  Pasjon og politikk

Men samtidig som jeg kritiserer, så må jeg bare innrømme at jeg har tenkt alt for lite på denne problemstillingen selv, og heller ikke har mange forslag. Dette må jeg helt klart fokusere mer på, men de tankene jeg har til nå er:

  • Vi må følge i Frankrikes fotspor og erklære at internett-tilgang er en menneskerett. Deretter må vi oppfylle denne retten for hele Norges befolkning. I 2008 hadde 85% av Norges befolkning internett hjemme. Dette må økes til 100%, og alle som ikke har et hjem må også ha en god mulighet til å komme seg på nett (via bibliotek, overnattingssteder for hjemløse, etc.). Noen mener at man bør ha en borgerlønn. Jeg foreslår et borgernett: En minimum-tilkobling som alle borgere får gratis. Om man vil ha et raskere nett står man fritt til å kjøpe det, akkurat som i dag.
  • En viktig hindring for et større demokratisk engasjement på nett er at folk ikke orker å bruke tid og krefter på å sette seg inn i det. Man har rett og slett for mye annet å gjøre. Derfor mener jeg at mer fritid vil være en et godt skritt på veien. Som en ekstra bonus vil det også gjøre oss lykkeligere, til og med før vi har fått følelsen av større kontroll over vårt eget land. Dessverre er jeg redd for at dette krever en nokså grunnleggende endring av samfunnet. Derfor er det kanskje ikke dette som bør være første prioritet når vi bare snakker om utvidet bruk av sosiale medier, men det er vel verdt å ha i bakhodet.
  • Dette er bare et tankeeksperiment, og jeg er langt fra sikker på hvor god ideen er: For å senke vanskelighetsgraden kunne det være en idé å utnytte potensialet i OpenID i større grad. Om staten i så stor grad som mulig prøver å benytte seg av sosiale medier som støtter OpenID, og samtidig leverer en OpenID til alle borgere (ved fødsel), vil man slippe det mentale orket det er å opprette en ny konto med brukernavn og passord og all mulig annen informasjon over alt. Du har én ID, med ett passord, det er alt. Det vil bli like enkelt å registrere seg første gang på en ny tjeneste, som det er å logge inn på en eksisterende tjeneste, og dermed vil mange flere orke å prøve den første gangen. Regjeringen i USA har begynt å eksperimentere med OpenID.

Som du skjønner har jeg ikke veldig mange forslag, og hvor gode de jeg har er kan nok diskuteres. Derfor trenger jeg, trenger vi, din hjelp! Hva er din beste idé for å få flere til å bruke sosiale medier og delta i de nye demokratiske mulighetene på nett? Skriv en kommentar nedenfor, eller skriv din egen bloggpost med ping/trackback hit.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett Politikk Samfunn Web 2.0

12 Comments

  1. RT @forteller: Hjelp søkes: hvordan få fram det demokratiske potensialet i sosiale medier? http://tr.im/EFtx RT verdsettes, ideer trengs!
    This comment was originally posted on Twitter

  2. RT @forteller: Hjelp søkes: hvordan få fram det demokratiske potensialet i sosiale medier? http://tr.im/EFtx RT verdsettes, ideer trengs!

    This comment was originally posted on Twitter

  3. Takk for lenking og hyggelig omtale.

    Skjevhetene i deltakelsen har nok til en viss grad med klasse og materiell levestandard å gjøre, men vel så mye handler nok dette om interesse. Når 97 prosent av befolkningen ikke mikroblogger, selv etter den eksponeringen særlig twitter har hatt i de siste så må vi nok vurdere å justere modellene våre.

    For hva om det faktisk er slik at folk egentlig ikke er så engasjert. At de faktisk ikke ønsker å delta?

    Hva om de er mette og fornøyde?

  4. Takk for lenking og hyggelig omtale.

    Skjevhetene i deltakelsen har nok til en viss grad med klasse og materiell levestandard å gjøre, men vel så mye handler nok dette om interesse. Når 97 prosent av befolkningen ikke mikroblogger, selv etter den eksponeringen særlig twitter har hatt i de siste så må vi nok vurdere å justere modellene våre.

    For hva om det faktisk er slik at folk egentlig ikke er så engasjert. At de faktisk ikke ønsker å delta?

    Hva om de er mette og fornøyde?

  5. Anonymous

    Eg ville berre si at sida di har blitt mykje mindre tilgjengelig for ulike grupper med den nye layouten. Det er vanskeleg å finne linker og slikt.

  6. Anonym

    Eg ville berre si at sida di har blitt mykje mindre tilgjengelig for ulike grupper med den nye layouten. Det er vanskeleg å finne linker og slikt.

  7. iacob prebensen: Ja, nordmenn flest er nok mette og fornøyde, og det er bra og de har grunn til å være det. Men at det gjør at de ikke ønsker å delta er en uting, fordi politikk handler om så mye mer enn egen livskvalitet. Kanskje vi må gjøre mer for å få folk til å skjønne nettopp det, og faktisk bry seg mer om andre? Heh.. Et stort prosjekt..

    Anonym: Uff, det var jo virkelig ikke bra! Tusen takk for at du sier fra om det! Da får jeg nok bytte. Kan du fortelle meg litt mer om hva som er problemet, så jeg ikke går i samme felle med et nytt layout? Er det bl.a. at fargeforskjellen på linker og annen tekst er for liten?

  8. iacob prebensen: Ja, nordmenn flest er nok mette og fornøyde, og det er bra og de har grunn til å være det. Men at det gjør at de ikke ønsker å delta er en uting, fordi politikk handler om så mye mer enn egen livskvalitet. Kanskje vi må gjøre mer for å få folk til å skjønne nettopp det, og faktisk bry seg mer om andre? Heh.. Et stort prosjekt..

    Anonym: Uff, det var jo virkelig ikke bra! Tusen takk for at du sier fra om det! Da får jeg nok bytte. Kan du fortelle meg litt mer om hva som er problemet, så jeg ikke går i samme felle med et nytt layout? Er det bl.a. at fargeforskjellen på linker og annen tekst er for liten?

  9. […] medier, twitter, wb, wto. Skriv en kommentar Etter at jeg skrev en kommentar på bloggen til Børge, fikk jeg også svar på kommentaren i form av et nytt innlegg på bloggen. Av en eller annen grunn […]

  10. […] Når regje­rin­gen vil ha del­ta­gelse på nett må de gjøre det enkelt. Slike sys­te­mer for å stemme opp og ned saker er én måte. En annen ting er å ha ett og samme inn­log­gings­sys­tem over alt, slik som Ubuntu Single Sign On (jeg inn­ser at det kan være per­son­verns­pro­ble­mer her om dette utvi­des til alle offent­lige tje­nes­ter på nett, men gjør ihvert­fall inn­log­gings­si­dene like), og å sende engangs­pass­ord på sms, slik som Skan­dia­ban­ken, iste­den­for på en papir­lapp du hele tiden mis­ter. Kan­skje hver bor­ger bør få sin egen Ope­nID? […]

  11. Actually see UGG boots style also know, thick, put it on the silly figure scale, particularly easily destroy appear coarse, short legs, or legs and common some very small and not very thin MM wear skirts in UGG collocation, not good-looking and influence temperament. I suggest the MM figure general height or choose as far as possible UGG boots to match short skirt, shorts or jeans, can avoid to highlight the shortcomings, UGG short stature or for tall canister boots, thinner or leg is very fine MM. Don’t use UGG collocation is very fat, legging with best pants pants, stars or render the collocation of snowboarding progresses in our body is appropriate, caution is, or don’t match. There must be something that you satisfiedugg classic cardy boots Coach bags Nike Dunk LowSheepskin Boots

  12. Jiangwei22

    MBT shoes sale store Nike factory online store UGG boots sale store GHD hair straighteners discount store Louis Vuitton Factory Outlet store Gucci Factory Outlet store Chanel Factory Outlet store Coach Factory Outlet store Bride wedding dress store

Comments are closed.