web analytics
Skip to content →

Bruk nettet, for svingende! Del 2

Last updated on 17. juni 2010

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Med blandede følelser var det at jeg så statistikken min krype høyere enn noen gang tidligere etter at jeg publiserte Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende!. For jeg må ydmykt innrømme at jeg syns jeg har skrevet om mye annet viktig som hadde fortjent like mye oppmerksomhet. Men jeg klager ikke. Tvert imot. Om organisasjoner leser og tar til seg det jeg skrev i ovennevnte post, så vil det faktisk være det viktigste jeg noen sinne har skrevet. Så tusen takk til alle som spredte ordet!

Men det var noen viktige poenger jeg glemte, og derfor gjør jeg som alle fornuftige mennesker som snubler over en suksess: Jeg kommer med en oppfølger.

Temaet for forrige post var hvordan du sprer kunnskapen etter konferansen eller møtet. Først vil jeg nevne et par ting til innen det temaet, og så vil jeg gå over på et annet tema: hva du skal gjøre under arrangementet.

Kanskje du tenker at du bare kan laste opp selve videofilen til din egen server og la folk laste den ned derfra. Da vil jeg minne deg om at hvis det som blir sagt under konferansen er bra nok, og du ikke legger det ut på en videotjeneste som lar folk streame og embedde videoen, så vil noen andre gjøre det for deg. Det er selvsagt et kompliment, men det betyr at du ikke har kontroll over egne data. I tillegg går du glipp av tilgang til statistikken for videoen, som alltid er morsomt å ha. Husk NRKbeta-doktrinen: The only way to control your content is to be the best provider of it. Husk også lærepengen fra Monty Python på YouTube.

Jeg skrev at om du tar opp video bør du laste dem opp på flere steder. Dette kan høres ut som mye jobb, men det er det ikke. Grunnen er at om du først legger den ut på blip.tv, så vil de sørge for å automatisk legge den ut på YouTube og de andre stedene du måtte ønske for deg.

blip.tv

Men vær oppmerksom på hvilke rettigheter du gir fra deg når du laster opp filmer til disse forskjellige nettsidene. Det er veldig stor forskjell på hva vilkårene (Terms of Service) sier om hvordan tjeneste kan bruke ditt materiale til egen vinning. Om de faktisk kommer til å gjøre det, og om slike ToSer kan forsvares i norsk rettsvesen er ikke godt å vite, men det er likevel verdt å tenke over. Blip.tv, og noen andre, lar deg bruke en Creative Commons-lisens om du ønsker det. Her og her sammenlignes forskjellige siders vilkår.

Til slutt på dette temaet vil jeg nevne at Participatory Culture Foundation, folkene bak Miro, nå har laget Miro Community, en friprog-tjeneste som lar deg samle alle videoene dine, fra forskjellige video-delingssider, og vise dem fram på én flott side. Du får samtidig en Miro-kanal, som alle kan abonnere på med ett klikk, og dermed få alle nye videoer fra deg direkte levert til sin maskin, akkurat som en podcast. Du kan bruke systemet hos dem, eller installere det på egen server (Tenk forskjellen på WordPress.com og WordPress)’

In medias res

Da har vi sørget for kunnskapen brer seg i etterkant av arrangementet. Men hadde det ikke vært flott om informasjonen fløt fritt også mens det hele foregår?

Det finnes mange tjenester for å streame video live, slik som Ustream, Justin.tv, Qik, osv. Dette er veldig bra, og bør brukes, men det er ikke det jeg brenner for akkurat nå. Det jeg ønsker meg er at du skal la deltagerne få kommunisere med omverdenen mens de fylles med all informasjonen som dere øser ut!

La meg gi deg et selvopplevd eksempel: I sommer var jeg på Changemaker sitt sommerSNU. Jeg hadde selvsagt med meg min netbook. Men nesten like selvsagt fantes det ikke noe åpent trådløst nett der (Ikke fordi det var Changemaker, men fordi det alltid er sånn). Jeg la merke til at noen andre satt med et PC på fanget, og spurte om de var på nett. Joda, det var de, og om jeg lovet å ikke fortelle hvor jeg hadde det fra, så kunne jeg få brukernavn og passord av dem.

Under møtet om våpeneksport-kampanjen Det er typisk norsk å tjene penger på krig satt jeg og live-tweetet de viktigste poengene om hva de forskjellige partiene sier om våpeneksport i sine partiprogrammer. Partiene som fikk dårligst skussmål var Høyre, FrP, og Rødt. Før møtet var over hadde jeg fått svar fra Rødt, hvor de svarte at de skulle se på det. Jeg gikk fram og videreformidlet deres budskap, til stor applaus. Jeg fikk også svar fra Venstre, men dessverre kom det senere.

Wium Lie's hotspot

Poenget er altså: Legg opp til at folk skal kunne fortelle omverdenen om alt det fantastiske de lærer, live fra møtet. Ha alltid åpent trådløst nett tilgjengelig. Om de som eier lokalet ikke har et åpent nett, men bare et system som krever brukernavn og passord har dere to alternativer: Enten kan dere gjøre logginn-infoen lett tilgjengelig for alle som er tilstede (ikke bare vis det på prosjektor før foredraget starter, sånn at de som kommer litt sent ikke får det med seg), eller dere kan sette opp deres eget trådløse nett med en enkel trådløs ruter, slik Håkon Wium Lie gjorde på eget initiativ under lanseringen av Delte Meninger.

Om du likte dette bør du følge meg på OMB-nettverket, eller på Twitter. En kommentar nedenfor vil bli satt stor pris på og gi meg energi til å fortsette å blogge. Takk.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett Politikk Samfunn Tips & Triks

15 Comments

 1. Gode tips! Bare det at det burde være trådløst nett tilgjengelig på alle konferanser er noe som alle burde ta til seg.

 2. Gode tips! Bare det at det burde være trådløst nett tilgjengelig på alle konferanser er noe som alle burde ta til seg.

 3. Kanskje du tenker at du bare kan laste opp selve videofilen til din egen server (…) det betyr at du ikke har kontroll over egne data. I tillegg går du glipp av tilgang til statistikken for videoen (…)

  Her mener du vel ikke at man skal la være å gi folk muligheten til å laste ned fila direkte, men heller laste den opp til populære videonettsteder i tillegg? Jeg liker f.eks å laste ned filene direkte, slik at jeg også kan se videoene når jeg ikke har nettilgang, og det er det sikkert flere andre som gjør, også…

 4. Kanskje du tenker at du bare kan laste opp selve videofilen til din egen server (…) det betyr at du ikke har kontroll over egne data. I tillegg går du glipp av tilgang til statistikken for videoen (…)

  Her mener du vel ikke at man skal la være å gi folk muligheten til å laste ned fila direkte, men heller laste den opp til populære videonettsteder i tillegg? Jeg liker f.eks å laste ned filene direkte, slik at jeg også kan se videoene når jeg ikke har nettilgang, og det er det sikkert flere andre som gjør, også…

 5. ~SerendipityCat~: Takk! Ja, jeg syns det er ganske utrolig hvor dårlige selv teknologi-arrangementer er på trådløst nett. For noen timer siden var jeg på “Amatørene kommer”, som handler om bruk av sosiale medier på nett, og som fant sted på Institutt for Medier og Kommunikasjon, og selv der var det bare lukket nett å få! Nesten lit tragikomisk. :)

  meastp: Din antagelse er korrekt. :) Det er klart det er bra å la folk laste ned videoen også, så lenge det ikke er den eneste muligheten for å se den. Jeg formulerte meg vel litt upresist der.

 6. ~SerendipityCat~: Takk! Ja, jeg syns det er ganske utrolig hvor dårlige selv teknologi-arrangementer er på trådløst nett. For noen timer siden var jeg på “Amatørene kommer”, som handler om bruk av sosiale medier på nett, og som fant sted på Institutt for Medier og Kommunikasjon, og selv der var det bare lukket nett å få! Nesten lit tragikomisk. :)

  meastp: Din antagelse er korrekt. :) Det er klart det er bra å la folk laste ned videoen også, så lenge det ikke er den eneste muligheten for å se den. Jeg formulerte meg vel litt upresist der.

 7. Bruk nettet forsvingende del 2 http://bit.ly/3Uy2DY – video streaming og deling e møtet.les @forteller blogg
  This comment was originally posted on Twitter

 8. Bruk nettet forsvingende del 2 http://bit.ly/3Uy2DY – video streaming og deling e møtet.les @forteller blogg

  This comment was originally posted on Twitter

 9. Endelig fått lest oppfølgeren – @forteller sin bloggpost: Bruk nettet, for svingende! Del 2 http://tr.im/Etj2 Les gjerne del 1 også.
  This comment was originally posted on Twitter

 10. Endelig fått lest oppfølgeren – @forteller sin bloggpost: Bruk nettet, for svingende! Del 2 http://tr.im/Etj2 Les gjerne del 1 også.

  This comment was originally posted on Twitter

 11. Gode tanker (igjen). For meg var det du skriver om Blip.tv ny lærdom, definitivt en nettjeneste jeg bør studere litt nærmere med tanke på ev. jobbrelatert videodeling framover. Nyttig tjeneste å kjenne til!

  For øvrig kommer jeg dessverre ikke umiddebart på noe utfyllende bidrag her, som dermed kan bidra til å stimulere til videre Børge-blogging. Håper i hvert fall det vil komme flere kloke drypp gjennom RSS-strømmen din i framtida også:)

 12. Gode tanker (igjen). For meg var det du skriver om Blip.tv ny lærdom, definitivt en nettjeneste jeg bør studere litt nærmere med tanke på ev. jobbrelatert videodeling framover. Nyttig tjeneste å kjenne til!

  For øvrig kommer jeg dessverre ikke umiddebart på noe utfyllende bidrag her, som dermed kan bidra til å stimulere til videre Børge-blogging. Håper i hvert fall det vil komme flere kloke drypp gjennom RSS-strømmen din i framtida også:)

 13. @Hans Petter Tusen takk for hyggelige ord! En kommentar trenger ikke å bidra med mer informasjon for å virke oppmuntrende. :) Jeg er veldig glad for at du fant noe nyttig her, og at du lot meg få vite om det!

 14. @Hans Petter Tusen takk for hyggelige ord! En kommentar trenger ikke å bidra med mer informasjon for å virke oppmuntrende. :) Jeg er veldig glad for at du fant noe nyttig her, og at du lot meg få vite om det!

Comments are closed.