web analytics
Skip to content →

Enda en gladnyhet: SV sier nei til nye jagerfly!

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

F-35 Joint Strike Fighter Aircraft av Different Wave Photography - CC: BY-NC-SA

Ikke før har verden hostet opp én gladnyhet, så kommer det jammen en til. Jeg har akkurat lest en god artikkel i Dagens Næringsliv om det storpolitiske spillet rundt Norges jagerfly-dilemma: Når dagens F-16er må takke for seg, skal vi da kjøpe Joint Strike Fightere (JSF) fra Lockheed “svartelistet av oljefondet pga. produksjon av bla. atomvåpen, forbudte landminer og klasebomber” Martin, Eurofightere, hvor en av hovedprodusentene er det svartelistede EADS (klasebomber), eller det svenske JAS Gripen fra Saab. Jeg har fulgt mer eller mindre med på denne saken i flere år, og kan ikke skjønne hvorfor vi allerede har inngått kontrakter med Lokheed Martin på nærmere en milliard kroner. Lokheed Martin er det eneste av de tre konkurrentene som ikke lover at norsk industri vil få nyte godt av byggingen av flyene om vi kjøper av dem, likevel har det (selvsagt) helt fra starten sett ut som om det USAmerikanske alternativet har vært det mest sannsynlige, og for noen politikere omtrent det eneste, alternativet.

Etter å ha lest artikkelen i DN vurderte jeg å skrive et innlegg om hvordan jeg føler meg litt som en som er “mot prester, men for kvinnelige prester”, på den måten at jeg er mot innkjøp av nye jagerfly, men om vi absolutt må det så er jeg for kjøp av JAS Gripen framfor de andre alternativene. Så jeg tok turen innom dn.no for å finne artikkelen på nett. Jeg gjorde et søk etter “jagerfly”, men artikkelen lå tydeligvis ikke ute. Til gjengjeld lå det noe mye bedre der: En NTB sak om at SV-gruppa enstemmig går inn for å ruste opp F-16-flyene, og da altså ikke kjøpe nye fly, hverken av det ene eller andre slaget. Det er klart at en oppgradering av USAmerikanske fly vil spytte penger inn i det USAmerikanske krigsmaskineriet, men langt fra de over 20 milliarder dollar som vi må punge ut for JSFene. Endelig kan jeg igjen si “hurra” for SV! Så er det bare å håpe på at også Ap tar fornuften fatt. Tenk så fantastisk om disse penga faktisk heller kunne gått til utbygging av høyhastighetstog, slik som SVs samferdselspolitiske talsmann ønsker!

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.
Les også:  Pasjon og politikk

Published in Glanytt Politikk

4 Comments

  1. Ethvert formål vil være bedre enn kjøp av jagerfly. Krig mellom nasjoner er sinnssykt og så er leketøyet de bruker.

  2. Ethvert formål vil være bedre enn kjøp av jagerfly. Krig mellom nasjoner er sinnssykt og så er leketøyet de bruker.

  3. Børge

    “Ethvert formål” er kanskje å ta i en smule, men det er ikke langt unna sannheten. Krig er en forbrytelse mot menneskeheten på så utrolig mange måter (alt fra utslipp av klimagasser, til lokal forurensning som ødlegger jord og vann, til personlige tragedier).

  4. Børge

    “Ethvert formål” er kanskje å ta i en smule, men det er ikke langt unna sannheten. Krig er en forbrytelse mot menneskeheten på så utrolig mange måter (alt fra utslipp av klimagasser, til lokal forurensning som ødlegger jord og vann, til personlige tragedier).

Comments are closed.