web analytics
Skip to content →

Tortur

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Da jeg ble medlem av Amnesty International Norge for noen år siden fikk jeg en t-skjorte med påskriften:

Gratulerer?
Amnesty International 40 år

For ikke så lenge siden hadde jeg på meg denne t-skjorten mens jeg snakket med to jenter på 14 år. De pekte på t-skjorten min og spurte “Hva er det?” Først skjønte jeg ikke hva de mente og lurte på om det var det jeg hadde rundt halsen de spurte om, men nei, det var t-skjorten. Jeg ble ganske himmelfallen, for det var bare så fjernt for meg at det skulle være noen i Norge som ikke veit hva Amnesty International er.

Jeg forklarte at Amnesty er verdens største menneskerettighetsorganisasjon som har veldig mange medlemmer og nyter stor respekt hos alle verdens regjeringer (selv om de absolutt ikke alltid retter seg etter det de sier). De kjemper mot tortur og dødsstraff bl.a. gjennom å oppfordre medlemmene sine til å skrive brever til regjeringer i land med kritikkverdige forhold.

Dagen etter traff jeg på en av disse jentenes venninner. Jeg kom til å nevne dette for henne og det viste seg at heller ikke hun ante hva Amnesty var for noe. Nå forrige mandag snakket jeg med en 17 år gammel jente. Jeg nevnte disse jentene og spurte om det var normalt at ungdommer i dag ikke veit hva Amnesty er. Men da fikk jeg meg enda et sjokk, for heller ikke denne jenta visste hva det dreide seg om.

Hvis heller ikke du vet stort om Amnesty International så foreslår jeg at du tar en titt her for litt kort info om organisasjonen og hva den gjør. Jeg nevnte at Amnesty har mange medlemmer og det kan illustreres med at bare Amnestys norske avdeling hadde over 47.000 medlemmer ved slutten av 2003 (kilde).

Amnesty International USA, som, så vidt jeg har skjønt, er “hovedkontoret” for Amnesty International, har laget en liten Flash-video som du bør se. Den er laget i forbindelse med deres nåværende kampanje for å “Silence Torture Forever”. Hvis du kan tenke deg å støtte Amnesty International økonomisk så hadde det vært flott om du gjorde det innen to dager. Fordi alle gaver som gies via denne siden innen 30. august vil bli fordoblet! Det vil si at hvis du gir femti kroner, så får Amnesty International 100 kroner! Amnesty trenger disse penga nå fordi de jobber med å utvide sin arbeid med å rette søkelyset på den grusomme torturen som blir utført i 132 land rundt i verden.

Hvis du ikke har mye penger å avse, men gjerne vil hjelpe noen medmennesker gjennom Amnesty, så finnes det flere måter å gjøre det på. Blant annet:

  1. Send ordet “Appell” til 1960. Da vil du fra tid til annen (ikke veldig ofte) motta en sms fra Amnesty hvor de ber deg skrive under på opprop mot tortur, bortføringer eller liknende. Alt du trenger å gjøre da for å skrive under på dette er å sende “Appell [Fornavn] [Etternavn]” til 1960.
  2. Som sagt sender Amnestys medlemer ofte brev til regjeringer, og dette har gang på gang vist seg å ha stor virkning. I disse moderne tider kan sånne ting ordnes meget enkelt på grunn av sånne nymotens oppfinnelser som e-post. Du trenger hverken være medlem av Amnesty, eller finne fram pen og papir for å gjøre en liten innsats for mennesker som f.eks. utsettes for tortur eller fengsling uten lov og dom. Alt du trenger å gjøre er å bli med i Amnesty International USAs Online Action Center. Derfra kan du meget enkelt og greit sende ferdigskrevne e-poster til verdens mektigste gutter og kreve at de behandler oss vanlige folk på en human måte. Når det er noen virkelige kriser så får du en mail fra Amnesty hvor de ber deg om å sende noen e-poster, men ellers er det opp til deg hvor ofte du vil gå innom og skrive e-poster.
  3. Amnesty har i samarbeid med IANSA og Oxfam International en kampanje for å få bedre kontroll på våpenhandelen her i verden. Jeg har sendt inn mitt bilde til støtte for saken og du kan gjøre det samme!

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Rettigheter