web analytics
Skip to content →

Lydopptak: Johan Galtung – "Det amerikanske imperiums nedgang og fall – og hva så?"

Last updated on 16. februar 2015

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

 

NB: Denne teksten ble skrevet i 2007, lenge før det ble alment kjent at Galtung er tilhenger av en rekke sprø konspirasjonsteorier angående jødene og tror på pseudovitenskap. Jeg tar sterkt avstand fra dette og håper teksten kan leses i lys av når den ble skrevet.

Oppdatering: Se også min bloggpost om/lydopptak av Galtungs foredrag USA og retten til å drepe.

Vi har alle hørt om folk som er verdensberømte i Norge, men visste du at det også er folk som er verdensberømte alle andre steder enn Norge? Johan Galtung er en slik person. Han stiftet i sin tid det første fredsforskningsinstituttet i Europa, PRIO, holder 12 æresdoktor og -professor-titler, blant annet ved universitetene i Uppsala, Tokyo, Torino og Berlin, har vært megler i 45 store konflikter rundt om i verden, er konsulent for FN, og har kontakt med de aller fleste utenriksdepartementer i verden. Johan Galtung er sannsynligvis den internasjonalt mest kjente nålevende nordmann, likevel vet “nesten ingen” i Norge hvem han er.

Til vanlig jobber Johan Galtung som leder for TRANSCEND – A Peace and Development Network for Conflict Transformation by Peaceful Means, som han også stiftet, som rektor ved TRANSCEND Peace University (TPU), og som foredragsholder rundt om i hele verden. Derfor er det sjelden han har tid til å komme tilbake til hjemlandet, og av en eller annen grunn er vi ikke særlig glade i ham her. Galtung er en mann Norge burde vært stolte av, som vi burde lært om på skolen og slått oss på brystet med når vi er i utlandet. Amundsen dro til Sydpolen, Galtung skaper fred. Jeg vet hvem jeg helst vil bli forbundet med. Men istedenfor å være stolte prøver “fredsnasjonen” Norge så godt vi kan å late som om han ikke eksisterer.

Men på mandag fikk jeg, og de tusen andre som fikk plass i Storsalen på Chateau Neuf, æren av å være tilstede på et av de forholdsvis få foredragene Galtung har holdt på norsk jord. Og for alle dere som enten kom for seint, ikke hadde muligheten til å komme, ikke visste om det, eller ikke visste at det var verdt å få med seg før nå, tok jeg med meg min fantastiske DAP/PMP (såkalt “mp3-spiller”) Meizu M6 miniPlayer og tok opp hele foredraget, samt spørsmålsrunden etterpå. Jeg jobber også med å skrive av hele foredraget, og håper på å ha denne “transcripten” ferdig i om et par dager. Dette gav jeg dessverre opp. I tillegg kommer det til å bli lagt ut en video av foredraget om kort tid. Jeg kommer til å linke til denne når det skjer. Dette skjedde aldri, så vidt jeg vet. Det var ikke jeg som sto bak videoopptaket.

MP3:

Johan Galtung – Det amerikanske imperiums nedgang og fall – og hva så? (64,2 MB)

Spørsmålsrunden etter foredraget (46,8 MB)

Ogg Vorbis:

Johan Galtung – Det amerikanske imperiums nedgang og fall – og hva så? (47 MB)

Spørsmålsrunden etter foredraget (34,2 MB)

(Legg merke til at ogg-filene er gjort om fra mp3-filene. Dette betyr at de har en noe lavere kvalitet fordi begge formatene er “lossy” formater (ikke-tapsfrie). Men de er fremdeles av god kvalitet og tar mindre plass.)

Jeg beklager den plagsomme høyfrekvente lyden som kan høres gjennom deler av begge filene. Denne er spesielt plagsom i begynnelsen av spørsmålsrunden, men det verste går over etter et par minutter.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in NB Opptak Politikk Samfunn Sør/Nord

23 Comments

  1. Takk! Hadde tenkt jeg skulle dra, men glemte det…

  2. Takk! Hadde tenkt jeg skulle dra, men glemte det…

  3. Det har blitt merkelig stille rundt Galtung. Jeg har hatt gleden av å høre ham noen ganger for lenge siden, faktisk også vært på forelesninger med ham. Og han har lært meg mye med sin tenkning. For går vi bak hans provokatoriske stil, hans noen ganger arrogante selvsikkerhet, har han en tenkemåte, en analyse, og en forståelse som få andre kan vise til. Og noen av hans formuleringer har jeg husket i mange sammenhenger.
    Dette fordraget kan det hende jeg laster ned og lytter til, det er e spørsmål om tid, men passer bra i bilen når jeg har lang arbeidsvei.

  4. Det har blitt merkelig stille rundt Galtung. Jeg har hatt gleden av å høre ham noen ganger for lenge siden, faktisk også vært på forelesninger med ham. Og han har lært meg mye med sin tenkning. For går vi bak hans provokatoriske stil, hans noen ganger arrogante selvsikkerhet, har han en tenkemåte, en analyse, og en forståelse som få andre kan vise til. Og noen av hans formuleringer har jeg husket i mange sammenhenger.
    Dette fordraget kan det hende jeg laster ned og lytter til, det er e spørsmål om tid, men passer bra i bilen når jeg har lang arbeidsvei.

  5. Hei, noen tekniske detaljer – jeg har hørt på utdrag av sendinga di og lurer på noen tekniske detaljer – brukte du en ekstern mikron – og – lå din opptaker på pulten til Galtung. Jeg synes en del opptak får veldig romlyd, men synes at lyden har var ganske bra.

  6. Hei, noen tekniske detaljer – jeg har hørt på utdrag av sendinga di og lurer på noen tekniske detaljer – brukte du en ekstern mikron – og – lå din opptaker på pulten til Galtung. Jeg synes en del opptak får veldig romlyd, men synes at lyden har var ganske bra.

  7. Børge

    Thor F.: Bare hyggelig! :)

    Genese: Ja, det er klart at han kan virke ganske provoserende på mange med sine sterke spissformuleringer. Det er jo veldig bastant, og kan ses på som veldig arrogant, å si at imperiet USA kommer til å gå under innen en bestemt dato. Og som alle vet er det vanskelig å spå om framtiden, Galtung har tatt feil i mange “spådommer” tidligere. Men at han veit hva han snakker om når det kommer til fred og konfliktløsning er det selvsagt ingen tvil om.

    Leif Harboe: Nei, jeg brukte ikke noen ekstern mikrofon. Er ikke støtte for det på Meizu M6, den har bare et lite “nålehull.” Den lå på fanget mitt, og jeg satt omtrent midt oppe i salen, muligens noe høyere enn midten. Så, ja, jeg synes også den gjør en god jobb med tanke på opptak!

  8. Børge

    Thor F.: Bare hyggelig! :)

    Genese: Ja, det er klart at han kan virke ganske provoserende på mange med sine sterke spissformuleringer. Det er jo veldig bastant, og kan ses på som veldig arrogant, å si at imperiet USA kommer til å gå under innen en bestemt dato. Og som alle vet er det vanskelig å spå om framtiden, Galtung har tatt feil i mange “spådommer” tidligere. Men at han veit hva han snakker om når det kommer til fred og konfliktløsning er det selvsagt ingen tvil om.

    Leif Harboe: Nei, jeg brukte ikke noen ekstern mikrofon. Er ikke støtte for det på Meizu M6, den har bare et lite “nålehull.” Den lå på fanget mitt, og jeg satt omtrent midt oppe i salen, muligens noe høyere enn midten. Så, ja, jeg synes også den gjør en god jobb med tanke på opptak!

  9. Kent Lansing

    Hvem er John Galt?

  10. Kent Lansing

    Hvem er John Galt?

  11. Gerd Liv

    “Fredsforskeren” Galtung
    Studentersamfunnet arrangerer Upop-aften, denne gang med Johan Galtung. ”Forskeren” Galtung er tydeligvis litt av et idol. Som det står i innbydelsen: ”Johan Galtung er kanskje den mest anerkjente samfunnsforskeren Norge har fostret… Mandag 12. februar kommer Johan Galtung til Chateau Neuf og forklarer hvorfor det amerikanske imperiet vil falle, og han vil også ta for seg Norges rolle i dette spillet… Galtung har spådd før, og har gang på gang fått rett.”

    Dette kan være ironisk ment fra Studentersamfunnet. Da er det treffende! Hvis det derimot er alvorlig ment, er det fare på ferde. Skal ikke Studentersamfunnet være et kritisk tenkende forum?
    Grunn til skepsis
    Det er MANGE grunner til å være skeptisk til ”fredsforskeren” Galtung. Her er noen av hans spådommer og uttalelser:
    Om Jugoslavia: ”Jeg tror at blodtørsten i Jugoslavia nærmer seg slutten. Løsningen ligger i å sende inn fredsbevarende FN-tropper.” (DN 1991) Noe prematurt, tatt i betraktning for eksempel massakren i Srebrenica i 1995…

    Om ”den 4. verdenskrig”: ”At det nå kan utvikle seg til en fjerde verdenskrig, eller en krig mellom USA og Japan, er det jeg er mest redd for av alt.” (Samtiden nr 2, 1992) – Først bør kanskje professoren fortelle oss når den tredje verdenskrig var…

    ”Syria, Iran, Nicaragua, Tschad, Korea, Fillipinene og seks gulfstater vil bli invadert i 1984.” (Arbeiderbladet 31. desember 1983)
    Sannhet – et relativt begrep
    ”Forskeren” Galtungs forhold til spådommer er en ting. Hans forhold til fortiden er også noe vinglete. I et portrettintervju i Dagbladet høsten 2001 nevner Galtung en konferanse i Praha 28. mai 2001, som hadde 22 deltakere. «Det var 21 utenriksministere. Nummer 22 var meg. Og hvorfor var jeg der? Vel, det er på grunn av et renommé jeg har for å vite en del, og et rykte på meg for å fortelle sannheten,» sier Galtung i intervjuet.

    Pussig nok var det ikke noe ministermøte denne dagen. Herr Galtungs fantasi fikk i dette tilfelle konkrete følger, og var en avgjørende årsak til at forslaget om å hedre Johan Galtung med et æresdoktorat ved universitetet i Tromsø i mars i år, ble vraket.”Forskeren” Galtungs lemfeldige omgang med sannheten har lenge vært en sak for Per Egil Hegge i Aftenposten – les mer om saken i Journalisten.

    I flere ferske intervjuer hevder for øvrig Galtung at han forutså Sovjet-Unionens fall allerede i 1980. Han oppgir dessverre ingen kilder, og jeg har lett forgjeves i hans skrifter fra 1980… Hvis noen vet hvor han kom med den spådommen, vil jeg gjerne vite det.
    Ekstremt – ikke det samme som korrekt
    Følgende ”sterke meninger” fra forskeren er også verdt å bite seg merke i:
    Fra Nettprat på Aftenposten 14.02.2003:
    Jakob Atlund, oslo: Iraks folk får vel flere goder hvis USA selger deres “stjålne olje” til verdensokonomiens beste enn om Saddam selger den til sitt private forbruk?

    Johan Galtung: Jeg vet ikke hvor stort Saddam Husseins forbruk er, men jeg vet at Irak var den stat som lå nærmest den velferdsstat etter vestlig mønster i området, og at dette var en av grunnene til at USA hatet dette landet: De var redde for smittefare.

    Fra VG, 09.09.02:
    Etter min vurdering er al-Qaida noe Washington har funnet på, en typisk Pentagon-projeksjon, sier Galtung.

    Fra boken “Kan vi lære av kineserne?”:
    “Vi vil allerede nå våge den gjetning at få begivenheter i det 20. århundre vil stå fram som så betydelige som kulturrevolusjonen i Kina i slutten av 60-årene, og vi vil påstå dette uavhengig av hva som skjer i Kina siden, for revolusjonens budskap, for ikke å nevne den dristige og oppfinnsomme måten mange av ideene ble satt ut i livet på, er så vesentlige for menneskeheten som helhet at det ikke kan gå tapt.”

    Fra Klassekampen 17.04.01 (mine uthevninger)
    ”Hva er det som ligger bak alt dette? Verdensherredømme, naturligvis; og troen på at et «fritt marked» som er med på å drepe 100 000 mennesker av sult hver dag, og amerikansk «demokrati», er løsningen på alle problemer. Gore Vidal har en interessant og vel underbygget hypotese (The Modern Age) om president Wilson som provoserte et tysk angrep slik at et motvillig USA kunne delta i 1. verdenskrig, vinne den og opprette et internasjonalt regime, Folkeforbundet, som instrument. President Roosevelt ønsket å konkurrere, provoserte japanerne til et Pearl Harbor han visste om, vant krigen og opprettet et FN med den samme hensikt. Wilsons tragedie var at Senatet ikke ratifiserte avtalen om opprettelse av Folkeforbundet, Roosevelts at han døde i april og ikke fikk oppleve FNs Dag.”

    Fra Stavanger Aftenblad 13.03.06
    ”Målet må være å dra opp grenser for ytringsfriheten, ved å innføre en vær-varsom-plakat. Da kan vi sikre at en slik krenkelse av religiøse følelser ikke finner sted igjen.”

    Og dette er uttalt av ” den mest anerkjente samfunnsforskeren Norge har fostret”… Det må være ironi!

  12. Gerd Liv

    “Fredsforskeren” Galtung
    Studentersamfunnet arrangerer Upop-aften, denne gang med Johan Galtung. ”Forskeren” Galtung er tydeligvis litt av et idol. Som det står i innbydelsen: ”Johan Galtung er kanskje den mest anerkjente samfunnsforskeren Norge har fostret… Mandag 12. februar kommer Johan Galtung til Chateau Neuf og forklarer hvorfor det amerikanske imperiet vil falle, og han vil også ta for seg Norges rolle i dette spillet… Galtung har spådd før, og har gang på gang fått rett.”

    Dette kan være ironisk ment fra Studentersamfunnet. Da er det treffende! Hvis det derimot er alvorlig ment, er det fare på ferde. Skal ikke Studentersamfunnet være et kritisk tenkende forum?
    Grunn til skepsis
    Det er MANGE grunner til å være skeptisk til ”fredsforskeren” Galtung. Her er noen av hans spådommer og uttalelser:
    Om Jugoslavia: ”Jeg tror at blodtørsten i Jugoslavia nærmer seg slutten. Løsningen ligger i å sende inn fredsbevarende FN-tropper.” (DN 1991) Noe prematurt, tatt i betraktning for eksempel massakren i Srebrenica i 1995…

    Om ”den 4. verdenskrig”: ”At det nå kan utvikle seg til en fjerde verdenskrig, eller en krig mellom USA og Japan, er det jeg er mest redd for av alt.” (Samtiden nr 2, 1992) – Først bør kanskje professoren fortelle oss når den tredje verdenskrig var…

    ”Syria, Iran, Nicaragua, Tschad, Korea, Fillipinene og seks gulfstater vil bli invadert i 1984.” (Arbeiderbladet 31. desember 1983)
    Sannhet – et relativt begrep
    ”Forskeren” Galtungs forhold til spådommer er en ting. Hans forhold til fortiden er også noe vinglete. I et portrettintervju i Dagbladet høsten 2001 nevner Galtung en konferanse i Praha 28. mai 2001, som hadde 22 deltakere. «Det var 21 utenriksministere. Nummer 22 var meg. Og hvorfor var jeg der? Vel, det er på grunn av et renommé jeg har for å vite en del, og et rykte på meg for å fortelle sannheten,» sier Galtung i intervjuet.

    Pussig nok var det ikke noe ministermøte denne dagen. Herr Galtungs fantasi fikk i dette tilfelle konkrete følger, og var en avgjørende årsak til at forslaget om å hedre Johan Galtung med et æresdoktorat ved universitetet i Tromsø i mars i år, ble vraket.”Forskeren” Galtungs lemfeldige omgang med sannheten har lenge vært en sak for Per Egil Hegge i Aftenposten – les mer om saken i Journalisten.

    I flere ferske intervjuer hevder for øvrig Galtung at han forutså Sovjet-Unionens fall allerede i 1980. Han oppgir dessverre ingen kilder, og jeg har lett forgjeves i hans skrifter fra 1980… Hvis noen vet hvor han kom med den spådommen, vil jeg gjerne vite det.
    Ekstremt – ikke det samme som korrekt
    Følgende ”sterke meninger” fra forskeren er også verdt å bite seg merke i:
    Fra Nettprat på Aftenposten 14.02.2003:
    Jakob Atlund, oslo: Iraks folk får vel flere goder hvis USA selger deres “stjålne olje” til verdensokonomiens beste enn om Saddam selger den til sitt private forbruk?

    Johan Galtung: Jeg vet ikke hvor stort Saddam Husseins forbruk er, men jeg vet at Irak var den stat som lå nærmest den velferdsstat etter vestlig mønster i området, og at dette var en av grunnene til at USA hatet dette landet: De var redde for smittefare.

    Fra VG, 09.09.02:
    Etter min vurdering er al-Qaida noe Washington har funnet på, en typisk Pentagon-projeksjon, sier Galtung.

    Fra boken “Kan vi lære av kineserne?”:
    “Vi vil allerede nå våge den gjetning at få begivenheter i det 20. århundre vil stå fram som så betydelige som kulturrevolusjonen i Kina i slutten av 60-årene, og vi vil påstå dette uavhengig av hva som skjer i Kina siden, for revolusjonens budskap, for ikke å nevne den dristige og oppfinnsomme måten mange av ideene ble satt ut i livet på, er så vesentlige for menneskeheten som helhet at det ikke kan gå tapt.”

    Fra Klassekampen 17.04.01 (mine uthevninger)
    ”Hva er det som ligger bak alt dette? Verdensherredømme, naturligvis; og troen på at et «fritt marked» som er med på å drepe 100 000 mennesker av sult hver dag, og amerikansk «demokrati», er løsningen på alle problemer. Gore Vidal har en interessant og vel underbygget hypotese (The Modern Age) om president Wilson som provoserte et tysk angrep slik at et motvillig USA kunne delta i 1. verdenskrig, vinne den og opprette et internasjonalt regime, Folkeforbundet, som instrument. President Roosevelt ønsket å konkurrere, provoserte japanerne til et Pearl Harbor han visste om, vant krigen og opprettet et FN med den samme hensikt. Wilsons tragedie var at Senatet ikke ratifiserte avtalen om opprettelse av Folkeforbundet, Roosevelts at han døde i april og ikke fikk oppleve FNs Dag.”

    Fra Stavanger Aftenblad 13.03.06
    ”Målet må være å dra opp grenser for ytringsfriheten, ved å innføre en vær-varsom-plakat. Da kan vi sikre at en slik krenkelse av religiøse følelser ikke finner sted igjen.”

    Og dette er uttalt av ” den mest anerkjente samfunnsforskeren Norge har fostret”… Det må være ironi!

  13. […] Galtungs foredrag “Det amerikanske imperiums nedgang og fall – og hva så?” Stikk innom og hent foredraget i mp3-format.*Oppdatering: Morgenbladet om foredraget.Etiketter: […]

  14. Pål

    Når det gjelder Galtungs vurdering av al-Qaida, så er det faktisk sterk tvil om _navnet_ al-Qaida noen sinne ble bestemt av noen som i dag ansees som medlemmer i organisasjonen, eller om det ble først brukt av amerkanske myndigheter. Derfor kan man muligens hevde at konseptet og navnet al-Qaida er en amerikansk oppfinnelse. At det finnes en/flere terrororganisasjon(er) er vel etablert, det er navnet og sammensetningen man er uenige om.
    Sjekk Wikipedia og den pågående diskusjonen rundt temaet:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Al-Qaeda

  15. Pål

    Når det gjelder Galtungs vurdering av al-Qaida, så er det faktisk sterk tvil om _navnet_ al-Qaida noen sinne ble bestemt av noen som i dag ansees som medlemmer i organisasjonen, eller om det ble først brukt av amerkanske myndigheter. Derfor kan man muligens hevde at konseptet og navnet al-Qaida er en amerikansk oppfinnelse. At det finnes en/flere terrororganisasjon(er) er vel etablert, det er navnet og sammensetningen man er uenige om.
    Sjekk Wikipedia og den pågående diskusjonen rundt temaet:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Al-Qaeda

  16. Jøss, jeg må bare gratulerer deg med en utrolig bra blogg. Endelig en som blogger om noe interessant, og hva er vel viktigere enn fred?

    Denne går rett i bokmerkesamlingen min =)

  17. Jøss, jeg må bare gratulerer deg med en utrolig bra blogg. Endelig en som blogger om noe interessant, og hva er vel viktigere enn fred?

    Denne går rett i bokmerkesamlingen min =)

  18. Hei Sigmund.

    Så hyggelig å høre!

    Jeg må si din blogg ser nokså spennende ut selv (selv om den er hos VG ;)), jeg vil definitivt lese litt hos deg og.

    Tusen takk for at du tok deg tid til å gi meg tilbakemelding, det betyr mye! :)

  19. Hei Sigmund.

    Så hyggelig å høre!

    Jeg må si din blogg ser nokså spennende ut selv (selv om den er hos VG ;)), jeg vil definitivt lese litt hos deg og.

    Tusen takk for at du tok deg tid til å gi meg tilbakemelding, det betyr mye! :)

Comments are closed.