web analytics
Skip to content →

Jeg, Karpe – Et flytskjema over alt Karpe er

Last updated on 10. september 2020

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Hva er, veit, vil, har, og føler Karpe (Diem)? Og hva ble de, og hvor går de?

Finn ut i dette spennende flytskjemaet!

Da jeg tilfeldigvis kom over et flytskjema over kjente sanglinjer som starter med lyden “some” begynte jeg å tenke på at det hadde vært gøy om det fantes noe slikt for norske låter. Jeg kan ikke så veldig mye norske sangtekster, eller sangtekster generelt, men det slo meg at jeg jo kan litt av Karpe (først og fremst fra da de fremdeles het Diem). I tillegg har jeg en nevø som er stor fan av dem. Og så balla det på seg…

God, gamle Karpe Diem, slik jeg husker dem.
Lydverket sending 11. mai med Karpe Diem live fra internasjonalen. Foto: Tom Øverlie, P3.no, CC BY-NC-SA 2.0

Etter å ha brukt en del tid på å finne riktig verktøy og prøve å finne ut om det finnes noe verktøy som bare lar deg liste opp masse ord og så setter opp et flytskjema for deg (det gjør det ikke, som jeg kunne finne), begynte jobben med å finne nøyaktig riktige tekster til de sangene jeg kom på, og finne ut i hvilke andre av de mest kjente låtene sine Karpe bruker ordet “jeg” på en måte som kan starte en setning.¹

Fem om morningen

Jeg ble sittende oppe bokstavelig talt hele natta, og i løpet av helga og mandagen brukte jeg nok minst 15 timer på å finne de riktige linjene og plassere dem på en penest mulig måte inn i flytskjemaet. I tillegg tok jeg meg tid til å linke alle de siste boksene i hver tråd til den fullstendige teksten, for de spesielt interesserte.

Karpe, slik jeg vel bare må vende meg til at de er nå.
Karpe Diem, Oslo Spektrum 2017. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3, CC BY NC SA 2.0

Tilsammen endte jeg opp med 107 linjer fra 43 låter (to av linjene brukes i to forskjellige låter) fra alle deres mest kjente utgivelser, fra deres første egne utgivelse, Glasskår EP, i 2004, til fjorårets SAS Plus / SAS Pussy, som de skal fylle Spektrum med hele 10 ganger neste år!

Så, uten mere snikksnakk, har jeg gleden av å presentere Karpe Flytskjema 1.0. Hvis du ikke er kjent med hvordan du bruker et flytskjema er det bare å starte fra start-boksen (i dette tilfellet den grå i midten), og følge en pil.

Trykk på flytskjemaet for å få det i fullskjerm, og bruk forstørrelsesglasset for å zoome. Eller last ned denne pdf-en, eller dette bildet.

Jeg har prøvd å få med alle de viktigste låtene, men jeg er ikke ekspert på Karpes diskografi eller kulturelle gjennomslag, og har helt sikkert glemt noe. Så jeg setter pris på innspill i kommentarfeltet under, både om flere linjer som burde vært med, og andre endringsforslag og kommentarer.

Låt-liste

Hvis du har lyst til å gjette på hvilke låter som er med i flytskjemaet får du stoppe å lese her, for her kommer den fullstendige listen, i tilfeldig rekkefølge:

Jeg er sjokkert…? | P3 Gull 2013 – Karpe Diem, vinner av P3-prisen. Foto: Tom Øverlie, NRK P3, CC BY NC SA 2.0

Lett å være rebell i kjellerleiligheten din
Spis din syvende sans
Hvite menn som pusher 50
Gunerius
Sas Plus / Sas Pussy
Toyota’n til Magdi
Piano
Jens
Fem om morningen
Déjà vu
Skjønner’u?
NM i drittsekk
Generalens eiendom
Stjerner
Rett i foret
Her
Kampen mot klokka
Galskap
Sulten 2
Tusen tegninger
Hus/hotell/slott brenner
Skittles
Kjære mamma
Attitudeproblem
Vestkantsvartinga
Rett fra hjertet
Eksamen
Lett å være rebell i kjellerleiligheten din
Kunsten å være inder
Glasskår
Den islamske elefanten
Show
Identitet som dreper
Hørt det før
Vi drepte DJ’en
Au pair
Ok
Hat og love
Under overflaten
Fireogtyvegods
Oversett i Karpe Diem
Mitt bænn
Sakte film

Lisens og verktøy

Som det står på flytskjemaet publiserer jeg det under lisensen Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 (CC-BY-SA 4.0), som betyr at så lenge du ikke klipper vekk den krediteringen, så kan du dele grafikken så mye du vil. Du kan også endre den og gjøre andre ting med den, så lenge du krediterer meg riktig, med mitt navn, lisens, og linker til lisensen og tilbake hit til denne bloggposten, dersom mulig.

Verktøyet jeg brukte for å lage flytskjemaet heter draw.io, og hvis du trykker på det over og så trykker på blyanten går du rett til å redigere den i draw.io selv. Kos deg! :)


¹ Ta for eksempel linja “Så skulle jeg bli gift og være glad sjæl” fra låta Her, den fungerer ikke fordi “Jeg bli gift …” ikke fungerer som en egen setning. Linja “Jeg ringte til Egypt da det smalt der”, derimot, fungerer perfekt, og er med i flytskjemaet.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Kultur