web analytics
Skip to content →

Medias SEX-overgrep mot språket

Last updated on 8. juni 2019

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Hei, media! Vi må snakke litt om SEX og overgrep, eller egentlig om ord og betydninger. Dette blir litt filosofisk, men prøv å henge med, det er viktig!

Det har seg slik at det finnes mange ting som ligner hverandre uten at de faktisk er den samme tingen. Ta for eksempel en høyblokk og en låve. Begge består av komponenter som tak og vegger og kan være laget av materialer som tre og betong. Men de er likevel ikke det samme, selv om begge deler er en form for hus.

Søk etter sexanklager, sextiltalt, sexetterforskes på TV2.no gir 111 resultater

Slik er det også med handlinger. For eksempel kan man stryke noen på kinnet, eller man kan slå dem i trynet. Begge handlingene innebærer de samme kroppsdelene og til og med den samme kontaktflaten mellom dem, men overraskende nok er de likevel ikke den samme gjerningen.

Enda mer komplisert blir det når man husker at samtykke spiller en rolle. Da kan til og med nøyaktig den samme interaksjonen mellom nøyaktig de samme kroppsdelene være helt forskjellige ting. For eksempel vil et slag stort sett være vold, men hvis alle involverte parter går med på det, og vet hva de går med på (informert samtykke), så kan et slag for eksempel være en del av et opptak til en amatørfilm eller en del av en sexlek, eller begge deler – men ikke være vold.

Søk etter sexanklager, sextiltalt, sexetterforskes på Dagladet.no gir 134 resultater

Folk slår hverandre på skulderen eller ryggen rett som det er, men jeg har ikke sett noen mediesaker om at folk blir mer voldelige jo mer kameratslige de blir.

Med andre ord: Sex og seksuelle overgrep er ikke det samme, selv om de ved første øyekast kan ligne.

Søk etter sexanklager, sextiltalt, sexetterforskes på NRK gir 164 resultater

Likevel ser jeg media stadig vekk bruke ordet “sex” om voldtekter og overgrep, enten det er snakk om Søviknes som håper sex overgreps-skandalen” ikke brukes mot ham, eller “sex overgreps-tiltaler” mot varaordførere, lensmannsbetjenter, advokater, prester, imamer, fotballspillere eller politimenn, eller “SEX OVERGREPS-ANKLAGER” mot Woody Allan, katolske prester, Bill Cosby, Michael Jackson, enda en FrP-topp, eller Donald Trump. Nei, Dagbladet, han er ikke anklaget for å ha hatt sex – det er det ingen som tror noen vil gi ham frivillig – han er anklaget for å forgripe seg mot andre mennesker!

Jeg tror vi har blitt så vant med denne ord-blandingen i media at vi ikke reagerer lenger, men det må vi. Ord har betydning, ord har makt. Hvis vi hvisker ut skillet mellom noe av det beste og noe av det verste i verden, sex og seksuelle overgrep, vil det få konsekvenser. For eksempel for de unge som prøver å finne ut av dette med kropp og grenser og som media ser ut til å være så bekymret for hele tiden.

Søk etter sexanklager, sextiltalt, sexetterforskes på VG.no gir 798 resultater

Media, dere må rett og slett skjerpe dere! Alt dere driver med er kommunikasjon, stort sett med ord. Hvis ikke dere klarer å bruke dem rett – eller bry dere om å ta vare på evnen de gir oss til å kommunisere klart og tydelig – hvem vil?

Og hvis ikke syns jeg like godt dere kan ta det helt ut med det samme. Jeg “gleder” meg til å se en forside med en politiker som nører opp under frykten han er desperat avhengig av for stemmer ved å løgnaktig advare om at det aldri har vært mer innbrudd besøk og vold kjærtegn i Oslo.

Spørsmålet jeg sitter igjen med er HVORFOR DRIVER MEDIA MED SEX-UTVANNING AV SPRÅKET, og hvorfor slipper de unna med det?

PS: Media, når jeg først har dere her, kan dere slutte å gi Hagen metervis med spalteplass? Om det er vanskelig kan dere starte med å slutte å gi ham hele forsida, kanskje? På forhånd takk!

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Media Samfunn