web analytics
Skip to content →

Mine ideer til idéstafett for regjeringens Digital agenda

Last updated on 16. desember 2011

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Oppdatering 12.12.: Jeg har blitt valgt ut som en av idémakerene som får delta på overrekkelsen av ideene til statsråd Rigmor Aasrud. Det er en stor ære. Seansen starter kl. 8:30 i morgen, tirsdag 13. desember, og vil bli streamet direkte på regjeringen.no. Det vil også bli direktesending på NRK. Du kan lese litt om saken i TU.

Oppdatering 16.12.: IKT-Norge har nå lagt ut bilder og informasjon fra møtet. Du kan laste ned pdf-en av heftet som ble overrakt. Jeg ble godt fornøyd med at alle mine fem ideer var tatt med, og at en av representantene fra Fornyings og Administrasjonsdepartementet kunne fortelle meg at han hadde lest hele heftet grundig. Møtet ble streamet og du kan se opptaket av dette. Jeg tok ordet på ca. 2:22:33.

IKT-Norge har invitert til idéstafett for regjeringens Digital agenda, som skal legges fram i 2012. Alle idéer som kommer inn blir overlevert statsråden 13. desember. I anledning overrekkelsen vil IKT-Norge invitere noen idémakere som får delta på idémøtet med statsråden samme dag.

Alle kan sende inn inntil 5 ideer på maks 500 tegn hver. Men fristen er i dag, så du må skyndte deg om du vil delta. Jeg har sendt inn følgende fem ideer:

Oppdatering 13.12: Jeg glemte å legge ut denne ideen jeg sendte inn:

FN har sagt at internett-tilgang bør anses som en menneskerett: va.mu/RLcw I Finland, Estland, Frankrike, Hellas og Spania har det blitt slått fast at det er en rettighet for alle innbyggere: va.mu/RLcz Finland har til og med lovpålagt at alle netttilbydere skal tilby 1Mbps-linjer som laveste hastighet. Norge må følge etter og erklære bredbåndstilgang som en menneskerett. Innen så kort tid som mulig bør vi også tilby gratis tilkobling til alle innbyggere. Også de uten fast bopel.

————–

Stå i front for fritt, åpent, usensurert nett. Stå imot press fra opphavsrettsbransjen for sensur, privat politi, overvåkning. Demokrati trenger at alle kan undersøke alle ideer, uten frykt for at noen ser. Framtiden avhenger av fritt internett hvor ideer kan utveksles og innovasjon foregå. Måten opphavsrettsind. vil bekjempe piratkop. går ut over frie nettet for alle, ikke bare pirater. Ødelegger for små bedrifter og innovasjon for milliarder samt forskning, kultur, forståelse over landegrenser

Oppdatering 05.12.: Som The New York Times skriver: “If we want to be competitive in the global economy, we need to make sure every American has truly high-speed wired access to the Internet for a reasonable cost.”

Oppdatering 16.12: Her er et godt eksempel på press vi må stå imot: ACTA er et veldig skummelt lovforslag utviklet i hemmelighet. Myndigheter har til og med nektet for at det har eksistert, på tross av lekasjer. ACTA truer internett og vil i tilegg skape store problemer, og død, for syke mennesker i fattige land som avhenger av billige kopimedisiner, og mye annet. Dette forslaget har nå blitt godkjent på ett nivå i EU, og trenger nå bare å bli godkjent av EU-parlamentet før det trår i kraft. Vil Norge stå imot? Mange overvåkingslover o.l. i Sverige har og blitt presset gjennom av opphavsrettsbransjen.

 

————–

Bruk StatusNet (gratis, Fri Programvare) til å sette opp en mikroblogg-konto for alle norske politikere, departementer, osv., på f.eks. mikro.norge.no. Andre vil ikke kunne lage konto der, men alle vil likevel kunne følge kontoene (politikere, partier, etc.) fra andre steder, slik som identi.ca. Gjør dere uavhengig av kommersiell tredjepart, men kan auto-kryssposte til Twitter. Legg automatisk ut stemmegivning for hver politiker.

—————

Lag et Open Ideation-system for departementer, offentlige organer, osv. En nettside hvor alle kan legge inn ideer og stemme opp og ned andres ideer. Ikke direktedemokrati, men flere hoder betyr flere ideer og fra en ny synsvinkel. Dere trenger kun se gjennom de med mest støtte/stemmer. Har/blir brukt med stor suksess av flere store bedrifter (Dell, Starbucks, etc) og en dansk kommune. Jeg har snakket med Nærings- og Handelsdep. om dette tidligere, og blogget om det her: http://va.mu/RYfU

————

Vi har så vidt begynt å åpne opp offentlig data mer i den siste tiden. Dette er veldig flott, men ikke godt nok. Alle data hvor det ikke er tungtveiende hensyn angående personvern eller rikets sikkerhet i veien må åpens til fritt bruk. Offentlige data betales av offentligheten, og må kunne benyttes av offentligheten. en Europeiske Kommisjon har bestemt seg for å satse på frie data, og beregnet at dette vil kunne føre til €40 milliarder i økonomisk vekst årlig i EU. http://va.mu/RYm6

Fortell meg gjerne hva du synes om disse ideene i kommentarfeltet under!

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett Piratvirksomhet Politikk Teknologi