web analytics
Skip to content →

Online delekultur bør fremme offline delekultur

Last updated on 22. juni 2013

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Delekulturen begynner å bli utbredt på nett. Vi deler mer og mer tekster, linker, bilder og videoer. Og vi bruker dette til å dele av våre erfaringer, holdninger og meninger. Utviklingen er eksplosiv, og det er all grunn til å tro at deling på nett bare vil fortsette å øke.

Et eksempel på online delekultur er bokelskere.no, et sosialt nettverk som vel ikke trenger noen forklaring. Elsker du bøker og å dele dine tanker rundt dem så henger du her, eller på en tilsvarende tjeneste som GoodReads eller LibraryThing. Her kan du registrere alle bøker du eier og leser, sortere dem, gi dem karakterer, diskutere dem med andre, og så videre. Men bokelskere har også en funksjon som gjør det enkelt å finne, og låne, boken på ditt nærmeste bibliotek:

Bokelskere - Finn Salamanderkrigen på biblioteket

Dette er en flott funksjon, men den burde utvides til å legge til rette for deling av bøker mellom medlemmene. Du kan allerede fortelle Bokelskere hvilke bøker du eier*, hvilke du ønsker å lese, og postnummeret hvor du bor (for bibliotek-systemet). Det neste logiske skrittet er at de som sier de ønsker å lese en bestemt bok får beskjed hvis noen andre som bor i nærheten har den samme boken. Hvert enkelt medlem må selvsagt selv bestemme om de ønsker å låne eller gi bort sine bøker. Hvem det er og nøyaktig adresse må ikke formidles automatisk til alle som sier de vil lese den boka, bare til de som går videre og uttrykker interesse for det.

Si at jeg eier Mengele Zoo, og har fortalt det til Bokelskere, og sagt at jeg er villig til å dele den. Om du da bor i nærheten (vi har begge oppgitt postnummer) og ønsker å lese den (legger den til ønskelista) vil du få beskjed om at en i nærheten har den og få muligheten til å ta kontakt.

Nettet blir mer og mer sosialt, og det er bra og viktig. Men ansikt-til-ansikt-kontakten mellom mennesker lider kanskje når vi bruker stadig mer tid på nett (jeg har ingen data på dette, sannsynligvis tas tiden fra TV-titting og andre usosiale ting og ikke fra tid med venner. Jeg ville bare gjøre et billig retorisk poeng ;)), og det er en form for sosial kontakt som er enda viktigere for oss som enkeltpersoner.

Å låne bøker på biblioteket er flott, og det er alltid hyggelig å slå av en prat med en entusiastisk bibliotekar. Men ikke alle har et bibliotek i nærheten, og som en bokentusiast tror jeg et ansikt-til-ansikt møte med en felles bokentusiast som låner meg sin personlige yndlingsbok, og den samtalen som kan oppstå når jeg leverer den tilbake, kan gi meg noe helt spesielt.

I tillegg er miljø-aspektet ved slik offline deling betydelig. Den gjennomsnittlige boka leses sannsynligvis kun én gang, og antall trær som har gått med på å trykke Harry Potter-serien alene er overveldende. Jeg tør ikke tenke på hvor mange skoger som står i norske bokhyller og samler støv.

Bokelskere er selvsagt bare et eksempel. Om du kan få delekulturen i ditt sosiale nettverk, uansett hva det nettverket er bygget rundt, til å renne over nettets grenser vil det kunne styrke samholdet, og dermed lojaliteten, til medlemmene og bidra til å bekjempe både ensomhet og miljøproblemer.

I det sagnomsuste sosiale nettverket Underskog er et av de mest brukte forumene det som heter Fred, frihet og alt gratis. Her gis det bort, byttes og etterspørres ting til den store gullmedaljen, og samtidig som alt fra stauder til kjøleskap spres spres også gleden. Jeg er ganske sikker på at dette er en av de høyest elskede delene av skogen.

Om du vil dele noen av dine tanker om deling er det veldig fint om du vil delta i Shareable.net sin undersøkelse om deling.

Oppdatering: Shareable.net skriver faktisk om noen nettsider bygget rundt offline deling akkurat i dag. Her er et flott sitat (min utheving):

We at Shareable.net harbor the belief that the growth of the Internet and mobile technology has made sharing more practical–and that this trend has the potential to minimize consumption, by redefining wealth as access to stuff instead of the accumulation of stuff.

PS: Bare si fra om du vil låne en av bøkene mine. Både Salamanderkrigen og Mengele Zoo er blant mine favoritter og sterkt anbefalt.

*Egentlig forteller du dem hvilke bøker du har lest, ikke hvilke du eier. Men det skulle være lett å legge til en ny kategori, og dette er uansett bare et eksempel.

Om du likte denne bloggposten bør du abonnere på bloggen og følge meg på Identi.ca eller på Twitter. Du bør også sterkt vurdere å ansette meg. Ta kontakt på mail[krøll]forteller.net eller hvor du måtte ønske.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett Samfunn

7 Comments

  1. Dette er noko eg også har tenkt på, og forsøkt å foreslå for Bokelskere.no, men det blei ikkje noko av. Etter å ha tenkt litt på det trur eg den mest utfordrande terskelen her er den reint fysiske overleveringa av bøker. Biblioteket kan veldig ofte vera det enklaste. Den sosiale delen verkar interessant, men då må det vera eit eller anna system som organiserer det veldig bra.

  2. Ja, klart bibliotek er bra og enkelt, men som jeg sier er det ikke enkelt for alle (de som ikke har det i nærheten), og hva med verktøy, filmer, musikk, hagemøbler, transportmidler, osv., osv.? Bokelskere var jo som sagt bare et eksempel, og poenget mitt er at dette bør utvides til alle mulige områder. :)

    Overlevering kan nok være en terskel, ja, men så lenge de som driver det sosiale nettstedet legger alt godt nok til rette, så får den biten bli opp til medlemmene. En del av dem vil nok klare å komme seg over terskelen, og etterhvert som hyggelige bytte/dele-opplevelser snakkes om på nettstedet vil sannsynligvis flere og flere ta sjansen og få en god opplevelse.

  3. En særdeles god idé! Ser ikke hvorfor man ikke skal kunne legge til rette for nettopp dette.

  4. Absolutt enig i desse prinsippa. Er sjølv brukar av “gis bort”-kategorien på Finn.no, men saknar eit betre system for dette.

  5. Bra idé! Mads har foreslått en slik funksjon til bokelskere.no tidligere, men jeg klarte ikke lage en løsning for dette som jeg ble fornøyd med.

    Forslaget om å liste opp bøker etter geografisk nærhet er en ypperlig praktisk løsning. Etter ferien skal jeg se nærmere på nettopp dette.

  6. Hei, André. Så kult at du skal se på dette! Gleder meg til å følge med på utviklingen! :)

Comments are closed.