web analytics
Skip to content →

Windows Genuine pain in the …

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

WGAFor å prøve å forhindre piratkopiering av operativsystemet sitt har Microsoft et system de kaller WGA. WGA står for Windows Genuine Advantage, selv om det fremdeles ikke er noen som har klart å finne ut hvor fordelen ligger. WGA skal sjekke om Windows er lovlig kjøpt eller ikke, og om den finner ut at den ikke er det, så stopper den brukeren fra å bruke forskjellige deler av Windows. Eksempler er 3D-grensesnittet Aero i Vista, og, litt mer alvorlig, muligheten for å laste ned sikkerhetsoppdateringer, eller til og med logge inn på maskinen. Én ting er at denne sjekken skjer idet du installerer Windows, men det er lenge siden Microsoft måtte innrømme at WGA faktisk sjekker systemet ditt og “ringer hjem” hver eneste dag (hvordan det skal være mulig å gå fra en lovlig versjon når man installerer, til at den plutselig er piratkopiert, er langt over min forstand). Nylig førte dette til store problemer for Windows XP og Vista-brukere verden rundt. Den serveren som WGA kobler seg til krasjet nemlig, noe som førte til at 12 000 maskiner plutselig kjørte en “piratkopiert” versjon av Windows, og operativsystemet folk hadde betalt for ble dermed forkrøplet helt til Microsoft hadde fikset problemet, noen dager senere.

Det er minst tre ting å lære av denne hendelsen:

  • Microsoft har tilgang både inn og ut av Windows, altså de kan hente informasjon ut, og programmer og beskjeder om hvordan operativsystemet skal oppføre seg kan gå inn. For godt over et år siden skrev jeg om at det virket som om Microsoft hadde mulighet til å installere ting på Windows-maskiner, gjennom Windows Update, selv om brukeren hadde gitt beskjed om at ingenting skulle installeres automatisk. Nå har dette blitt bekreftet. Om jeg brukte Windows ville disse tingene gjort meg bekymret. Microsoft har blitt saksøkt, både i USA og Kina, fordi WGA oppfører seg som spyware (programmer som overvåker/spionerer på brukeren av maskinen.).
  • Små feil kan få store konsekvenser når du gjør deg avhengig av et selskap som oppfører seg som om du er kriminell til det motsatte er bevist. Dette gjelder ikke bare når større ting som en server-krasj hender, men også omtrent uunngåelige feil som falske positiver. Selv med bare noen få prosenter av lovlige Windows-installasjoner som feilaktig blir stemplet som piratkopiert går det ut over millioner av maskiner
  • Anti-pirat-teknologi går omtrent bare utover legitime kunder. Akkurat som med musikk og filmer som er infisert med DRM, så gikk problemene med WGA kun ut over de som hadde kjøpt produktet, samtidig som det ikke hindret piratkopiering. De som hadde piratkopiert Windows kunne fortsette å bruke den akkurat som før, og merket overhodet ikke noe til problemene, fordi de hadde sørget for at WGA ikke ringte hjem til Microsoft. For å si det på en annen måte; Microsoft plukket roastbiffen ut av sandwichen til de som hadde betalt for den, mens de som hadde puttet den under genseren mens Microsoft så en annen vei satt stille og rolig og nøt alt de ikke hadde betalt for.

M

Mange så på dette som en god grunn til å prøve Linux, og jeg vil anbefale deg å vurdere det samme! Om du er redd for at Linux er for vanskelig for deg bør lese hvordan det gikk da Aftenposten testet Ubuntu [via Eirik]. Konklusjon? “Det er på tide at flere åpner øynene for dette operativsystemet. Det er enkelt og brukervennlig og det er helt gratis.” Selv byttet jeg rundt juletider, og jeg har aldri sett meg tilbake. Jeg har fremdeles Windows på maskinen også, men den har jeg nesten ikke rørt helt siden dagen jeg installerte Linux. Du kan lese detaljerte guider om hvordan du kan komme igang på min Linux-blogg.

PS: I begynnelsen av året fikk også Linux-brukere muligheten til å ta del i fordelene ved WGA ved help av Linux Genuine Advantage:

Linux Genuine Advantage™ is an exciting and mandatory new way for you to place your computer under the remote control of an untrusted third party!

According to an independent study conducted by some scientists, many users of Linux are running non-Genuine versions of their operating system. This puts them at the disadvantage of having their computers work normally, without periodically phoning home unannounced to see if it’s OK for their computer to continue functioning. These users are also missing out on the Advantage of paying ongoing licensing fees to ensure their computer keeps operating properly.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Piratvirksomhet Programmer

4 Comments

  1. Nyttig lesning. Vurderer Linux seriøst.

  2. Nyttig lesning. Vurderer Linux seriøst.

  3. Hyggelig at du hadde nytte av det, og godt å høre at du vurderer Linux! :) Om du lurer på noe i den forbindelse må du bare ta kontakt med meg om du skulle ønske det. Jeg er langt fra noen ekspert, men jeg har da levd med Linux en god stund nå, så kanskje jeg kan komme med litt hjelp.. :)

  4. Hyggelig at du hadde nytte av det, og godt å høre at du vurderer Linux! :) Om du lurer på noe i den forbindelse må du bare ta kontakt med meg om du skulle ønske det. Jeg er langt fra noen ekspert, men jeg har da levd med Linux en god stund nå, så kanskje jeg kan komme med litt hjelp.. :)

Comments are closed.