Stille nacht – War is over..

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Julaften 1914, i Ypres-regionen i Belgia, oppsto en hendelse som for alvor skulle demonstrere krigens absurditet.
Denne dagen begynte de tyske soldatene å dekorere sine skyttergraver til jul med den pynten de hadde tilgjengelig, og ved å henge opp lys i trærne i området rundt. Så, i det svake lyset, omgitt av gjørme og kulde, begynte de tyske soldatene å synge tyske julesanger. På den andre siden av frontlinja hørte de britiske soldatene en fjern sang:
Stille Nacht! Heilige Nacht!
Alles schläft; einsam wacht.

[…]
De britiske soldatene svarte ved å synge Silent night! Holy night!.
Etter julesangene fulgte lykkeønskninger ropt fra skyttergrav til skyttergrav. Så våget de seg mot hverandre for å utveksle små presenter, som sprit, sigaretter og sjokolade. Hver side hentet sine døde fra slagmarken, og ga dem verdige begravelser.
Den natta tidde artilleriet. Det var en stille nacht langs frontlinjen. Noen steder varte stillheten helt til nyttårsaften.

Tekst tatt fra Kalenderen i Klassekampen 24. desember. Du kan lese mer om denne utrolige julen hos snopes. I 2005 ble det laget en spillefilm basert på denne hendelsen, som på norsk har fått navnet En dag uten krig.

..if you want it.

12 thoughts on “Stille nacht – War is over..

  1. Odin: Det regner jeg med, ja. Må se den en gang jeg og.

    XmasB: Det fungerte bra det, gjorde det ikke? Pluginen lar også folk registrere seg, og logge inn, med OpenID. Jeg savner bare at det hadde kommet en OpenID-logo ved navnet til de som kommenterer ved hjelp av det..

  2. Odin: Det regner jeg med, ja. Må se den en gang jeg og.

    XmasB: Det fungerte bra det, gjorde det ikke? Pluginen lar også folk registrere seg, og logge inn, med OpenID. Jeg savner bare at det hadde kommet en OpenID-logo ved navnet til de som kommenterer ved hjelp av det..

  3. grrr, saa tittelen paa innlegget i gaar og fikk War is over-sangen paa hjernen i HELE gaar!!! Saann gaar ikke ann midt i januar! Du burde skamme deg, ja slette slike innlegg, eller ihvertfall skjule de bak en link med annen tittel, en helt annen tittel!

  4. grrr, saa tittelen paa innlegget i gaar og fikk War is over-sangen paa hjernen i HELE gaar!!! Saann gaar ikke ann midt i januar! Du burde skamme deg, ja slette slike innlegg, eller ihvertfall skjule de bak en link med annen tittel, en helt annen tittel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.