web analytics
Skip to content →

Hvordan gjennomføre det perfekte mord: Bli politi

Last updated on 30. juli 2011

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Er det perfekte mord et hvor ingen oppdager at du var involvert, eller et hvor du ikke blir holdt ansvarlig på noen måte? Om du nøyer deg med det siste trenger du ikke å ha sett eller lest en eneste krim i påsken for å vite hvordan det gjøres. Men om du ikke har fått det med deg ennå skal jeg fortelle deg det her: Du trenger ingen utspekulerte planer eller å bli drevet til vannvidd av nagende tanker om å hevne din døde far. Alt du trenger er å bli ansatt i Politiet i Norge.

La oss ta følgende scenario som ett, av mange mulige, eksempler: Naboen din er en irriterende, ufordragelig, liten djevel som aldri kan la en sjanse til å gå deg på nervene gå fra seg, og du har alltid hatt lyst til å slå tilbake, bokstavelig talt. Noen ganger går det til og med så langt at du kunne tenke deg å ta det helt ut og drepe det verdiløse svinet. Da er en karrière i politiet den perfekte løsning.

Riktignok kan du nok ikke bare ta med deg tjenestepistolen din, hoppe over gjerdet, og gi ham en lærepenge, slik helt uten videre. Men kanskje du vet litt om vanene til naboen? Liker han å feste en gang i blant kanskje? Prøv å snakke med ham og finn litt ut om planene for neste fest. Sørg så for å bytte vakter med noen, eller på annen måte vær i nærheten av der du vet at naboen din skal være den kvelden. Om du er heldig drikker han nok til å bli litt for bråkete for personalet på baren, som ender opp med å tilkalle politiet. Om du ikke er fullt så heldig kan du jo “tilfeldigvis” gå rett utenfor utestedet akkurat idet naboen er ute og trekker litt frisk luft etter å ha fått i seg nok drikke til å bli litt mer energisk enn vanlig. Da griper du, igjen bokstavelig talt, sjansen og anholder mannen. For å være på den sikre siden bør du gjøre eller si noe som du veit vil gjøre ham ekstra sint. På den måten vil han kjempe enda mer imot pågripelsen enn han vanligvis ville gjort. Nå er det bare å sørge for at du har et tak på mannen som forhindrer tilgang på surstoff, og vite at han aldri vil irritere deg igjen.

Statistikken på din side

Som sagt er dette bare ett eksempel. Om du er en sadist som kunne tenke deg å banke opp, eller drepe, noen kun for nytelsen i å gjøre det, eller om du rett og slett bare er en god, gammaldags rasist, er også en karrière i politiet verdt å vurdere. Statistikken er ihvertfall på din side. I 2001 ble 589 av 591 saker behandlet av Politiets Særskilte Etterforskningsorgan (SEFO) henlagt ifølge Dagbladet, og i fjor ble 93% av anmeldelsene mot politiet henlagt ifølge NRK. Den siste tiden har debatten rast rundt Trond Volden, en politimann som tre ganger har blitt anmeldt for vold mot mørkhudede personer. Først legger han en vaskehjelp i bakken og kaller henne “faens svarting”, alt foran overvåkingskameraer (les mer om Baidoo-saken hos NRK). Omtrent på samme tiden tar han halsgrep på en annen innvandrer, også han ender opp i horisontalen. Og nå i fjor tar Trond Volden kvelertak på Eugene Obiora, for så å, sammen med de tre andre politimennene han var sammen med, frakte ham til sykehuset liggende med ansiktet mot gulvet og hendene i håndjern på ryggen, ifølge de ansatte ved sykehuset. Det hele endte med at Obiora “døde som følge av kvelning på grunn av surstoffmangel. Det skyldes press mot hals og mageleie, men også på grunn av hans egne motstridelser under pågripelsen” (Sitat Jan Egil Presthus, sjef for Spesialenheten, ifølge Dagbladet). I rapporten fra Spesialenheten for Politisaker (usensurert versjon, takk til adressa.no) kan man lese at årsaken var en “kombinasjon av flere faktorer”:

Surstoffmangel eller oksygenunderskudd antas å ha oppstått som følge av pusteproblemer etter press mot halsen, egne anstrengelser for å motsette seg pågripelsen, plasseringen i mageleie over noe tid og at politiets maktanvendelse for å holde han nede og i ro har gitt press mot hardt underlag.

Likevel ender rapporten med at

Saken henlegges for politibetjent A, politibetjent B og politibetjent C i forhold til straffeloven § 228, første og annet ledd, annet straffalternativ, straffeloven § 229, tredje straffalternativ, straffeloven § 239 og straffeloven § 325 første ledd nr. 1 etter bevisets stilling.

Saken henlegges for politibetjent D som intet straffbart forhold anses bevist.

Foretakstraff anses ikke hensiktsmessig.

Volden slipper straff, igjen, han er fremdeles i jobb, og i tillegg “finnes det ikke holdepunkt for å reise disiplinærsak mot politimennene” ifølge politimester Per M. Marum (ifølge Dagbladet).

Redd

Jeg blir redd. Politiet er statens voldsmonopol i Norge. Politiet er de som skal sørge for lov og orden. Om det skjer noe skal du kunne rette deg til politiet og kunne stole på dem, stole på at de håndterer saken på en skikkelig måte, og gjør det som er best for deg og samfunnet. Og nettopp på grunn av dette er det ekstra alvorlig om en polititjenestemann begår en forbrytelse, og da spesielt vold og drap. Politifolk som gjør slike lovbrudd burde straffes hardere enn andre nettopp fordi de bryter den loven de er ansatt for å opprettholde, og forbryter seg mot dem de er til for å beskytte! Likevel er det helt omvendt. Om du er politi kan du gjøre omtrent hva som helst, så lenge omstendighetene tilsier at du må gjøre noe, uten at det får noen konsekvenser, og uten at du stilles til ansvar! Dette er utrolig skummelt og gjør meg mer redd for min personlige sikkerhet enn noe annet (på kort sikt. Global oppvarming er en soleklar vinner over litt lengre tid). Hvordan kan dette tillates? Dette må ikke få lov til å fortsette!

Demonstrasjoner

Derfor arrangeres det i dag demonstrasjoner i store deler av landet. I Oslo møtes vi utenfor Justisdepartementet [kart] klokka 16.00 [Underskog]. I Trondheim blir det demonstrasjon på Torget klokka 19.00 [Underskog], i Bergen skjer det utenfor Politihuset klokka 18.00 [Underskog], og i Skien kan du møte opp utenfor Arkaden klokka 19.00 [Underskog].

Jeg håper du vil møte opp og si klart og tydelig fra til regjeringen at vi ikke kan leve med slike tilstander i et demokratisk samfunn! Vi må kunne stole på de som blir utrustet med våpen for å beskytte oss, de må bli holdt til ansvar når de oppfører seg som våre fiender, hvis ikke er det ikke godt å si om de faktisk er det!

Denne posten har blitt lang, men det er fremdeles mye mer å si om denne saken. Om du vil vite mer kan du ta en titt på disse bloggpostene:

Om det er noen demonstrasjoner eller bra bloggposter jeg ikke har fått med meg så er det bare å gi beskjed så vil jeg legge dem til!

Oppdateringer:

 • Takk til Knut Stian Olsen (i kommentar) og elling_bz (på Underskog) for å påpeke den utrolig dårlige feilen min hvor jeg identifiserte politimann Trond Volden som Tore Volden. Dette er nå fikset.
 • Adressa.no illustrerer poenget mitt veldig godt når de skriver:

  Samtidig presiseres det at en eventuell bistand fra kommunens side ikke betyr at man tar på seg ansvar for det som skjedde forut for dødsfallet, og at ansatte i kommunen fortsatt skal tilkalle hjelp fra politiet når de oppfatter situasjonen som truende.

  Når det må påpekes at man fremdeles må tilkalle politiet når en situasjon er ute av kontroll så er det noe alvorlig galt!

 • Ballade skriver om saken, og nevner at det også er planlagt en demonstrasjon i Tromsø. De vet ikke tid eller sted, så om du vet noe mer om dette er det fint om du legger igjen en kommentar.
 • Merk: Jeg hverken hevder eller tror at Trond Volden hadde planlagt eller ment å drepe Obiora, eller at han kjente ham på forhånd. Ingen har anklaget meg for dette, men jeg føler at det jeg har skrevet kan oppfattes slik, og vil derfor påpeke at det ikke er det jeg mener. Likevel vil jeg si at scenarioet jeg har diktet opp ovenfor er vel verdt å bruke som et eksempel, fordi slik systemet er i dag kan man faktisk gjøre det på den måten, og Trond Volden kan også ha ønsket å drepe Obiora.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Annet NB Politikk Rettigheter Samfunn

28 Comments

 1. Om du ikke har hørt om Obiora-saken, eller ikke vet så mye om den, bør du først lese Hvordan gjennomføre det perfekte mord: Bli politi. Den 8. mai ble det arrangert demonstrasjoner rundt om i landet i forbindelse med Obiora-saken. Den 19. mai blir det nye demonstrasjoner i Oslo og Trondheim. Det var 1100 tilstede på demonstrasjonen i Trondheim sist, og denne gangen håper jeg at det

 2. Et meget bra innlegg, men jeg vil bare gjøre deg oppmerksom på at politimannen ikke heter Tore, men Trond. Trond Volden :)

 3. Et meget bra innlegg, men jeg vil bare gjøre deg oppmerksom på at politimannen ikke heter Tore, men Trond. Trond Volden :)

 4. Ja, veldig bra innlegg. Det er HELT vannvidd at de aller fleste saker mot politivold er henlagt! Noe må bare gjøres! Bra at det demonstreres! Stå på, landsmenn!!

  For å se saken fra en annen side, sånn for å ha gått gjennom den: trenger Politiet en slags rettbeskyttelse for å kunne utføre sin jobb på en skikkelig måte? Enhver personsom skal pågripes bør jo pågripes med minst mulig vold etter min mening. Men hva er minst mulig? De setter jo oftere en folks flest sine liv i fare for tjenesten (vi husker begge veldig godt episoden på naboøya vår for noen år tilbake, les: austbø-saken).

  Kanskje det norske politiet trenger mer trening i myndighet uten å utøve eget sinne?

  Det jeg finner grusomt med sakene er at det VAR VITNER TILSTEDE! Når skal vi slutte å godta den urett som ikke rammer oss selv? Selv når en person ved din side blir DREPT.

 5. Ja, veldig bra innlegg. Det er HELT vannvidd at de aller fleste saker mot politivold er henlagt! Noe må bare gjøres! Bra at det demonstreres! Stå på, landsmenn!!

  For å se saken fra en annen side, sånn for å ha gått gjennom den: trenger Politiet en slags rettbeskyttelse for å kunne utføre sin jobb på en skikkelig måte? Enhver personsom skal pågripes bør jo pågripes med minst mulig vold etter min mening. Men hva er minst mulig? De setter jo oftere en folks flest sine liv i fare for tjenesten (vi husker begge veldig godt episoden på naboøya vår for noen år tilbake, les: austbø-saken).

  Kanskje det norske politiet trenger mer trening i myndighet uten å utøve eget sinne?

  Det jeg finner grusomt med sakene er at det VAR VITNER TILSTEDE! Når skal vi slutte å godta den urett som ikke rammer oss selv? Selv når en person ved din side blir DREPT.

 6. Ah. Så dette er grunnen til at jeg har så mange came-froms fra deg… :)

  Vi sees på demo!

 7. Ah. Så dette er grunnen til at jeg har så mange came-froms fra deg… :)

  Vi sees på demo!

 8. Tommelen opp for grundig gjennomgang! Vi ses 19 mai :)

 9. Tommelen opp for grundig gjennomgang! Vi ses 19 mai :)

 10. Børge

  Knut: Jeg fatter ikke hvordan jeg kan ha gjort en slik feil. Takk for at du sa fra!

  Alette: Det er klart at politiet må kunne bruke de midlene som er nødvendig for å klare å pågripe en voldelig person. Så på den måten må de kunne utøve mer vold enn Ola og Kari uten å bli straffet for det. Men det må være klinkende klart for alle som jobber i politiet at grensen går ved hva som er nødvendig for få situasjonen under kontroll. Hvor mye som er nødvendig, og hvilke situasjoner som er så alvorlige at man er nødt til å ty til vold, er selvsagt diskutable, men i et demokrati må staten være helt tydelig på at grensene er veldig stramme! Og når grensene så tydelig som i denne saken blir tråkket over må det få konsekvenser umiddelbart! Se på de tingene jeg skriver om i denne artikkelen sammen med hvordan politiet oppførte seg mot demonstrantene i forbindelse med NATO-møtet i Oslo, og ting ser virkelig skummelt ut!

  Ja, det var vitner tilstede, og det gjør det enda mer ufattelig at saken ble henlagt. Men det skal utrolig mye guts til for å gå bort til en politimann i uniform som på en voldelig måte hanskes med en voldelig person og si at, hey, kanskje du burde ta det litt med ro. Det er forsåvidt forståelig at ingen prøvde å hindre det som skjedde. Men trist er det likevel.

  Brage: Ja, når det regner på presten, veit du.. :P Håper du kommer den 19. også!

  Drusilla: Takk! :)

 11. Børge

  Knut: Jeg fatter ikke hvordan jeg kan ha gjort en slik feil. Takk for at du sa fra!

  Alette: Det er klart at politiet må kunne bruke de midlene som er nødvendig for å klare å pågripe en voldelig person. Så på den måten må de kunne utøve mer vold enn Ola og Kari uten å bli straffet for det. Men det må være klinkende klart for alle som jobber i politiet at grensen går ved hva som er nødvendig for få situasjonen under kontroll. Hvor mye som er nødvendig, og hvilke situasjoner som er så alvorlige at man er nødt til å ty til vold, er selvsagt diskutable, men i et demokrati må staten være helt tydelig på at grensene er veldig stramme! Og når grensene så tydelig som i denne saken blir tråkket over må det få konsekvenser umiddelbart! Se på de tingene jeg skriver om i denne artikkelen sammen med hvordan politiet oppførte seg mot demonstrantene i forbindelse med NATO-møtet i Oslo, og ting ser virkelig skummelt ut!

  Ja, det var vitner tilstede, og det gjør det enda mer ufattelig at saken ble henlagt. Men det skal utrolig mye guts til for å gå bort til en politimann i uniform som på en voldelig måte hanskes med en voldelig person og si at, hey, kanskje du burde ta det litt med ro. Det er forsåvidt forståelig at ingen prøvde å hindre det som skjedde. Men trist er det likevel.

  Brage: Ja, når det regner på presten, veit du.. :P Håper du kommer den 19. også!

  Drusilla: Takk! :)

 12. Kudos!

  Takk for at du skrev dette innlegget! Jeg skal linke til det i bloggen min ved neste oppdatering. Det er ufattelig at det går an å la en sak som dette passere på den måten det har gjort. Gjør vondt i sjelen. Som bloggere er det det minste vi kan gjøre å spre sannheten og forhåpentligvis gjøre flere bevisst på hva som skjer. Det er sammen vi utretter ting..

 13. Kudos!

  Takk for at du skrev dette innlegget! Jeg skal linke til det i bloggen min ved neste oppdatering. Det er ufattelig at det går an å la en sak som dette passere på den måten det har gjort. Gjør vondt i sjelen. Som bloggere er det det minste vi kan gjøre å spre sannheten og forhåpentligvis gjøre flere bevisst på hva som skjer. Det er sammen vi utretter ting..

 14. Jo flere som tar opp dette jo bedre. Jeg var tilstede på demoen i Bergen og det var mange sinte fjes der, og det bør det være, overalt. Jeg likte spesielt det du sa om at politifolk bør straffes hardere. Fin tittel og innledning også. God, bitende ironi.

  En morsom ting er at folk som vanligvis har tillit til politiet, som du og de fleste som kommentarer her, reagerer. Dere bør reagere langt oftere.

 15. Jo flere som tar opp dette jo bedre. Jeg var tilstede på demoen i Bergen og det var mange sinte fjes der, og det bør det være, overalt. Jeg likte spesielt det du sa om at politifolk bør straffes hardere. Fin tittel og innledning også. God, bitende ironi.

  En morsom ting er at folk som vanligvis har tillit til politiet, som du og de fleste som kommentarer her, reagerer. Dere bør reagere langt oftere.

 16. […] ikkje tenkt å skriva så mykje om den såkalla Obiora-saka. I bloggiverset har mange skrive mykje bra om saka, og eg har eigentleg ikkje hatt så mykje å føya […]

 17. hei jeg heter Minn. jeg er 14 år. jeg vil viss om “hvordan kan jeg blir en politi dame?”.

  jeg vil bare viss om hvordan?

  kan dere hjelpe meg?

 18. hei jeg heter Minn. jeg er 14 år. jeg vil viss om “hvordan kan jeg blir en politi dame?”.

  jeg vil bare viss om hvordan?

  kan dere hjelpe meg?

 19. Hei Minn! Takk for spørsmålet, og beklager seint svar! Du bør nok ta en titt på nettsiden til Politihøgskolen.

 20. Philip

  Trond Volden må få dødstraff

 21. Å drepe folk fordi de dreper gir ikke mye mening.

  Jeg lar kommentaren din stå, men jeg vil gjøre det helt klart at jeg ikke er enig med deg.

 22. Marthe

  Jeg er heller ikke enig i det philip sa der. Det er galt og drepe en person, men alle har rett til og leve forde.

Comments are closed.