web analytics
Skip to content →

Buy Nothing Day: børges personlige, miljøvennlige avsløring. Del 2

Last updated on 5. april 2011

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

I dag er det den internasjonale Handlefri Dag, eller Buy Nothing Day (Om BND, Adbusters aktivist-side, Wikipedia), og i den forbindelse passer det godt å avslutte min personlige, miljøvennlige avsløring som startet på Blog Action Day.

I del 1 avslørte jeg altså at jeg til en viss grad identifiserer meg med frigan/freegan-bevegelsen og at jeg får det meste av min mat ved å aktivt benytte meg av Kiwi og Bunnpris sine datogarantier. Men friganisme er mer radikalt enn som så.

En sped begynnelse

Der jeg bor er alle de store søppelkassen samlet i egne rom hvor lyset står på 24 timer i døgnet, året rundt. Ikke fordi det må det, men fordi ingen gidder å trykke på bryteren rett ved siden av døra i det de går ut (og fordi lyset ikke reguleres av bevegelses-sensorer, slik som det selvsagt burde). Ett av disse søppelrommene er rett ved inngangsdøren min, så etter en stund begynte jeg å gå innom der og slå av lyset hver gang jeg går ut eller kommer hjem. Og så begynte jeg å gjøre det samme med de andre søppelrommene når jeg likevel går forbi dem. Det er jo tross alt ikke verre enn å åpne døra og trykke på en bryter. [Les også om myten om lysbrytere]

Jeg begynte også å tenke på all strømmen som går bort ved at lyset står på hele natta, når ingen bruker søppelrommet likevel, så en gang iblant gikk jeg ut en tur rett før leggetid og slo av lysene. Dette førte til at jeg var innom søppelrommene, spesielt det ved inngangsdøren min, ganske ofte, og det tok ikke lang tid før jeg begynte å legge merke til ting som stakk opp av de store søppelkassene. Ting som svarte søppelsekker fulle av helt normale, ikke-ødelagte klær.

Jeg klarte ikke å la være å tenke på for en skam det er at alle disse flotte klærne skulle kastes og bli til et miljø-problem, samtidig som andre går i butikken og kjøper akkurat de samme klærne, gjerne laget av fattige, utnyttede arbeidere av bomull som bruker enorme mengder vann og som er srøytet fulle av kjemikalier (20.000 mennesker dør hvert år på grunn av bruken av sprøytemidler på bomull), før de har blitt fraktet halve jorden rundt. Alt det bare for å bli dumpet på svære søppelhauger kort tid etter.

Søppel?

Er dette søppel?

Så jeg begynte å gå fra søppelkasse til søppelkasse og ta med meg de brukbare tingene jeg fant på toppen de gangene jeg gikk ut om kvelden for å slå av lyset. Men snart klarte jeg ikke å dy meg for å se litt lenger nedi søppelkassene heller, og jeg ble ganske sjokkert over alt jeg fant; Enorme mengder klær, det aller, aller meste er jenteklær, og noe er faktisk både vaska og bretta sammen før det har blitt slengt i søpla, kjøkkenutstyr av alle mulige slag, alt fra bestikk og glass til vannkokere, noen sekker, vesker og bager, vaskepulver, Omo, tøymyknere og rengjøringsmidler av alle mulige slag. En pose full av bøker, flere av dem av George Orwell, et par mobiltelefoner, flytende såpe, sjampo, barberskum, og en og annen ubrukt hårfarge og dyr parfyme har jeg også funnet. Men det som kanskje overrasket meg mest var hvor utrolig mye mat jeg fant; Hermetikk, bakevarer som sukker, mel, gjær, osv., krydder, og tørrmat som pasta, ris, knekkebrød, buljongterninger og saus- og suppeposer, og det har heller ikke blitt så rent lite te og kaffe. I tillegg kommer det en rekke mer diverse ting sånn som tørkestativ, potter til planter, hovedkort til PCer, ruller med aluminiumfolie, osv., osv. En gang iblant titter jeg også oppi en kasse med elektrisk avfall som står på en butikk i nærheten, og mobilen jeg bruker i dag har jeg derfra.

Og, ja, jeg tar faktisk med meg dette. Jeg går ikke på søppelrommene hver dag, akkurat nå er det faktisk veldig lenge siden jeg har vært der, men selv de periodene da jeg gikk innom hver dag hadde jeg alltid med meg minst to bæreposer med brukbare ting ut igjen, og det bare fra det ene av rommene. De gangene jeg ikke hadde vært innom på en liten stund endte jeg fort opp med et par søppelsekker.

Klærne sorterer jeg, kaster det verste, vasker det som trenger det, og gir bort resten til folk jeg kjenner eller til Fretex eller liknende, når jeg ikke selv kan bruke det, og det kan jeg nesten aldri. Andre ting, sånn som en stol, en del kjøkkenutstyr, og såper og sjampoer, bruker jeg selv.

Hva med maten?

Og maten, ja den spiser jeg faktisk. Husk at det her, i 98% av tilfellene, er snakk om tørmat, det er ikke noe forråtnelse på gang her. Det hender at jeg også tar med meg ferskmat, sånn som et par ganger hvor jeg fant mat som var kastet direkte fra fryseren, og helt tydelig fremdeles var frossen, men dette er sjelden. I tillegg er maten nesten alltid samlet i egne, lukkede poser, som bare inneholder mat, og hvert produkt er også pakket i sin egen emballasje, så jeg spiser ikke mat som har vært i kontakt med alt mulig annet søppel.

Og det var spesielt denne siste delen av min avsløring som gjorde at jeg i første del nevnte at jeg har vært ganske usikker på om dette er noe jeg vil “stå fram med”. For jeg vet at mange kan føle at dette er fælt og ekkelt. Ja, noen ser kanskje for seg skitne uteliggere grave i møkkete containere fulle av forråtnelse og dritt når jeg nevner dette, og synes det er helt sykt at jeg kan spise noe som har vært i en søppelkasse.

Magisk søppelbøtte?

Mat, som ikke er fordervet eller full av støv og skitt, er mat, og det er ikke noe problem å spise det. Det er ingen magiske egenskaper ved en søppelbøtte som gjør at mat, som er beskyttet av en pose, blir uspiselig om den posen har oppholdt seg i en slik en stund. I en verden hvor 40.000 barn dør av sultrelaterte årsaker hver dag så bruker vi av jordas ressurser på å produserer mat bare for å kaste det rett på dynga, hvor det blir til et miljøproblem. Og så rynker vi på nesa om noen finner på å redde noe av denne maten fra søpla og heller spise det istedenfor å kjøpe ny mat, som jo vil føre til enda mer produksjon enn nødvendig.

Jeg sier ikke at du rynker på nesa av det, men jeg vet at mange gjør det. Det er ikke sosialt akseptert, og det gjør det både vanskelig å snakke om det, samtidig som jeg syns det er såpass viktig, og burde være akseptert, at jeg velger å skrive om det. Når jeg får alt jeg trenger for å leve, utenom noen matvarer (melk, brød, grønnsaker), fra andres overskudd, så betyr det at utenom strømforbruket mitt lever jeg nesten uten å forurense! Jeg er nok ikke helt der hvor No Impact Man, som prøver å nå et mål om å leve helt klima-nøytralt, midt i New York, i løpet av et år, er, men jeg er ikke så veldig langt unna. Og når jeg kan leve godt på den lille andelen av datovarer på noen få butikker, og de brukbare tingene som blir kastet, som jeg klarer å finne, tenk da bare hvor mange mennesker som kunne levd helt og holdent på all “søppla” fra hele landet.

Forbruk og klima

Den fjerde rapporten fra FNs klimapanel, IPCC, som kom for en uke siden, viste at global oppvarming skjer raskere, og at konsekvensene er tydeligere enn tidligere antatt, men den ble med én gang kritisert for å være for forsiktig. Og klimaforandringer eller ei, et slikt overforbruk er forferdelig for planeten, uansett. Når jeg da kan leve godt nesten uten å skape et større forbruk, og dermed større utslipp og klimaendringer, og når det har den ekstra bonusen for meg at jeg lever omtrent gratis, da ser jeg ikke noe galt i det.

Vel, uansett hva du måtte synes om det jeg gjør, så håper jeg at du forstår tankegangen min, og at tanken på å bruke noe andre har kastet kanskje har blitt litt mindre ekkel. Da har jeg nådd mitt mål. Om noen til og med lar seg inspirere en smule av dette, ikke nødvendigvis til å leve som meg, men til å tørre å ta med seg brukbare ting man finner, og ta med datovarer fra butikken en gang i blant, vil jeg være lykkelig. Om du har noen tanker eller spørsmål setter jeg pris på om du legger igjen en kommentar nedenfor!

Til slutt i denne sendingen bringer vi deg denne meldingen fra Reverend Billy fra the Church of Stop Shopping:

Fra filmen What Would Jesus Buy?.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Miljø NB Personlig

55 Comments

 1. Du veit at eg synest dette er tøft. Ingen naserynk her i gata; men eg veit um ein skokk andre som ville gjort det.

  Eg fær skriva ein liten tekst um det i morgon for å leia mine par-få lesarar din veg. No vil eg leggja meg :-)

 2. Du veit at eg synest dette er tøft. Ingen naserynk her i gata; men eg veit um ein skokk andre som ville gjort det.

  Eg fær skriva ein liten tekst um det i morgon for å leia mine par-få lesarar din veg. No vil eg leggja meg :-)

 3. Jeg synes det er utrolig bra gjort! Ikke noe ekkelt eller rart i det hele tatt. Jeg skjønner faktisk ikke helt hvordan noen kan kaste så mye som er brukelig… Her jeg bor har vi ikke felles søplecontainere, og jeg synes ikke jeg kan ta fra naboenes søplekasser, ellers skulle jeg gjerne gjort det samme!
  Kjempebra!

 4. Jeg synes det er utrolig bra gjort! Ikke noe ekkelt eller rart i det hele tatt. Jeg skjønner faktisk ikke helt hvordan noen kan kaste så mye som er brukelig… Her jeg bor har vi ikke felles søplecontainere, og jeg synes ikke jeg kan ta fra naboenes søplekasser, ellers skulle jeg gjerne gjort det samme!
  Kjempebra!

 5. Takk, Odin! Men hvor ble det av den teksten..? Bytta ut med tekst om OLPC? :)

  Martine: Tusen takk! Hyggelig å få støtte. Jeg har jo ikke fått flere kommentarer enn fra dere to, men jeg tviler på at de fleste ville støtte meg i dette. Derfor er det ekstra fint at du gir din støtte. :)

 6. Takk, Odin! Men hvor ble det av den teksten..? Bytta ut med tekst om OLPC? :)

  Martine: Tusen takk! Hyggelig å få støtte. Jeg har jo ikke fått flere kommentarer enn fra dere to, men jeg tviler på at de fleste ville støtte meg i dette. Derfor er det ekstra fint at du gir din støtte. :)

 7. Du har min støtte! jeg har jo gravd rundt sammen med deg :)

 8. Du har min støtte! jeg har jo gravd rundt sammen med deg :)

 9. goldfish: :)

 10. Dette er storartet synes nå jeg. Jeg tror ikke jeg bør nevne hva jeg selv kan finne på å spise, men veldig flott det du gjør! Det er et forkastelig samfunn vi lever i dessverre. Har du blitt oppdaget noen gang?

 11. Dette er storartet synes nå jeg. Jeg tror ikke jeg bør nevne hva jeg selv kan finne på å spise, men veldig flott det du gjør! Det er et forkastelig samfunn vi lever i dessverre. Har du blitt oppdaget noen gang?

 12. @idam Takk! Alltid godt å få positive tilbakemeldinger på noe slikt som dette! Man tenker jo fort at alle vil sky deg om du forteller om noe slikt.. :)

  Ja, det hender en gang iblant at det kommer folk inn på søppelrommet midt på natta. Men de går bare raskt ut og inn, og jeg prøver å ikke bry meg så mye om hva de måtte tenke. Men jeg venter med å fortsette å lete til de har gått, og later gjerne som at jeg kaster noe. Eller går faktisk og kaster en del papir som jeg har plukket opp av det vanlige søppelet over i papir-søppelet.

  I kveld var jeg faktisk en tur borte på et bakeri i nærheten som jeg nettopp har oppdaget at kaster enorme mengder med brød og bakevarer i svære “papirposer” (altså ikke blandet med annet søppel eller noe annet skittent) i et bittelite “hus” utenfor seg. Masse digge boller og brød og alle mulige bakevarer. Jeg kommer sikkert ikke til å trenge å kjøpe brød igjen så lenge jeg bor her!

  PS: Jeg tror kanskje du er den første som kommenterer her ved hjelp av OpenID. Veldig kult! :)

 13. @idam Takk! Alltid godt å få positive tilbakemeldinger på noe slikt som dette! Man tenker jo fort at alle vil sky deg om du forteller om noe slikt.. :)

  Ja, det hender en gang iblant at det kommer folk inn på søppelrommet midt på natta. Men de går bare raskt ut og inn, og jeg prøver å ikke bry meg så mye om hva de måtte tenke. Men jeg venter med å fortsette å lete til de har gått, og later gjerne som at jeg kaster noe. Eller går faktisk og kaster en del papir som jeg har plukket opp av det vanlige søppelet over i papir-søppelet.

  I kveld var jeg faktisk en tur borte på et bakeri i nærheten som jeg nettopp har oppdaget at kaster enorme mengder med brød og bakevarer i svære “papirposer” (altså ikke blandet med annet søppel eller noe annet skittent) i et bittelite “hus” utenfor seg. Masse digge boller og brød og alle mulige bakevarer. Jeg kommer sikkert ikke til å trenge å kjøpe brød igjen så lenge jeg bor her!

  PS: Jeg tror kanskje du er den første som kommenterer her ved hjelp av OpenID. Veldig kult! :)

 14. Modig post, godt tiltak :)

 15. Modig post, godt tiltak :)

 16. Takk, unclr! :)

 17. Det er kun latskap og aversjon mot søppelkasser som hindrar “folk flest” frå å gjere dette (og sikkert nok, det som hindrar meg også, iallfall latskapen). Sjølv elskar eg tanken på å finne ei fullt fungerande stove i søppelhaugen ved Rådal i Bergen, slik BT gjorde for nokre år sidan. Diverre er dette ulovleg..

 18. Det er kun latskap og aversjon mot søppelkasser som hindrar “folk flest” frå å gjere dette (og sikkert nok, det som hindrar meg også, iallfall latskapen). Sjølv elskar eg tanken på å finne ei fullt fungerande stove i søppelhaugen ved Rådal i Bergen, slik BT gjorde for nokre år sidan. Diverre er dette ulovleg..

 19. Utrolig stilig! :) Selv kaster jeg aldri noe brukbart. Helt fra jeg var liten har jeg lært at å kaste mat er den største synd, så det er mer eller mindre det værste jeg vet. Jeg handler mye på fretex og bruktbutikker, kjøper spill, musikk og filmer digitalt, og gir heller bort ting fremfor å kaste dem. Også samler jeg på mye rart jeg tenker jeg eller andre en dag kan få brukt for. Jeg har arbeidet på en bossplass, og det er PERVERST hvor mye folk kaster, som apåtill er helt i orden! Man får kanskje ikke det riktige inntrykket av avfallsmengen ved å lese noen høye tall, men når man står å ser kontainer etter kontainer fylles opp, da får man riktig inntrykk av forholdene på plass…

  Ellers vil jeg vel påstå at én ikke lever klimanøytralt selv om man ikke kjøper noe. Alt hva man forbruker må vel regnes med, selv om man får det gratis? Det har jo gått med ressurser til å produsere varene, og de er jo brukt selv om man finner det i søpla :) Så man er alltid avhengig av en eller annen form for ressursbruk og/eller forurensing.

 20. Utrolig stilig! :) Selv kaster jeg aldri noe brukbart. Helt fra jeg var liten har jeg lært at å kaste mat er den største synd, så det er mer eller mindre det værste jeg vet. Jeg handler mye på fretex og bruktbutikker, kjøper spill, musikk og filmer digitalt, og gir heller bort ting fremfor å kaste dem. Også samler jeg på mye rart jeg tenker jeg eller andre en dag kan få brukt for. Jeg har arbeidet på en bossplass, og det er PERVERST hvor mye folk kaster, som apåtill er helt i orden! Man får kanskje ikke det riktige inntrykket av avfallsmengen ved å lese noen høye tall, men når man står å ser kontainer etter kontainer fylles opp, da får man riktig inntrykk av forholdene på plass…

  Ellers vil jeg vel påstå at én ikke lever klimanøytralt selv om man ikke kjøper noe. Alt hva man forbruker må vel regnes med, selv om man får det gratis? Det har jo gått med ressurser til å produsere varene, og de er jo brukt selv om man finner det i søpla :) Så man er alltid avhengig av en eller annen form for ressursbruk og/eller forurensing.

 21. Lyngordon

  Veldig kort intervju i Osenbanden ja. Jeg kommer jo fra et protestantisk hjem, og har dessuten vestlandspietistisk blod i mine årer. Men allikevel har nok dette blitt så utblandet og svakt at det bare gir seg uttrykk i restemiddager annenhver dag og noen få klesplagg fra fretex. Muligens fordi jeg er blitt traumatisert av min farmor, som aldri har kastet en yoghurtkopp i hele sitt liv, og som sendte med meg eddikflasker med saft på tur, som var så utvasket og ombrukt at de gikk i oppløsning, og fylte sekken min med rødt kliss.

  Nylig ryddet farmor og farfar ut dødsboet etter deres onkel på vestlandet. Han hadde ikke kastet en eneste avis i hele sitt liv, og til og med farmor var sjokkert. Alt som kunne spares på var sirlig sortert og stablet. De tvang på oss 25 kilo potet og ved nok til flere ulvevintre.

  Selv har jeg problemer med å huske lysbryteren om kvelden, men ergrer meg allikevel over mine samboere som kjører halvfull oppvaskmaskin og lar baderomsdøra stå åpen med gulvvarmen på.

  Kort sagt er jeg et relativt dårlig menneske.

 22. Lyngordon

  Veldig kort intervju i Osenbanden ja. Jeg kommer jo fra et protestantisk hjem, og har dessuten vestlandspietistisk blod i mine årer. Men allikevel har nok dette blitt så utblandet og svakt at det bare gir seg uttrykk i restemiddager annenhver dag og noen få klesplagg fra fretex. Muligens fordi jeg er blitt traumatisert av min farmor, som aldri har kastet en yoghurtkopp i hele sitt liv, og som sendte med meg eddikflasker med saft på tur, som var så utvasket og ombrukt at de gikk i oppløsning, og fylte sekken min med rødt kliss.

  Nylig ryddet farmor og farfar ut dødsboet etter deres onkel på vestlandet. Han hadde ikke kastet en eneste avis i hele sitt liv, og til og med farmor var sjokkert. Alt som kunne spares på var sirlig sortert og stablet. De tvang på oss 25 kilo potet og ved nok til flere ulvevintre.

  Selv har jeg problemer med å huske lysbryteren om kvelden, men ergrer meg allikevel over mine samboere som kjører halvfull oppvaskmaskin og lar baderomsdøra stå åpen med gulvvarmen på.

  Kort sagt er jeg et relativt dårlig menneske.

 23. Hei folkens, tusen takk for kommentarer! Beklager at jeg er litt treig med å svare, men jeg har hatt hjemmeeksamen.. :|

  @tanketom Er nok mer aversjon enn latskap, er jeg redd. Jeg har på følelsen at veldig mange syns at alt som har vært i en søppelbøtte er forferdelig ekkelt. Men til nå har jeg bare fått positive tilbakemeldinger på dette, da, så kanskje det er en overdrevet følelse..

  Ja, “skattejakt”-følelsen ved dette er selvsagt også en side ved saken. Den svinner jo litt henn etter en stund, men om man tar noen lengre pauser kan den nok komme tilbake. Et helt kjøkken finner jeg nok aldri, men du veit jo aldri hva slags flotte, mindre ting man kan finne.. :)

  Men det med at det er ulovlig å hente fullt brukbare ting fra søppelfyllinger er jo helt sykt! Jeg forstår virkelig ikke hvorfor det er slik! Har du hørt noen forklaring? I det minste burde de ha folk som plukket ut det beste som havner der og så selge det.

  @Ogrim Det er helt sant. Det er noe helt annet å se ting selv, enn å bare høre noen høye tall! Jeg blir stadig overrasket, og lei meg, selv over hvor utrolig mye jeg finner bare på de små søppelrommene jeg går på.

  Men når det gjelder det med å være klimanøytral s”har du selvsagt rett i at man alltid er avhengig av at noen produserer noe. Men likevel; om man bare lever av (noe jeg selvsagt er ganske langt fra) ting som andre har kastet, og aldri kjøper noe selv, så vil man jo ikke skape noe mer produksjon enn om man ikke hadde eksistert i det hele tatt. Ikke bare det, men man vil til og med forhindre ting fra å bli et miljøproblem på dynga. Derfor vil jeg hevde at man da lever klimanøytralt, for det du lever av ville blitt produsert, og kasta, uansett.

  @Lyngordon Godt å se deg her!

  Nei, var ikke akkurat veldig mye de brukte av meg, og det verste er at de brukte mest tid på det aller dårligste og mest intetsigende! Irriterende!

  Som historien din viser så fins det jo selvsagt grenser for hva man skal ta vare på. Om ting skaper mer trøbbel enn de fikser så er vel det et godt tegn på at det er greit å kaste det.

  Jeg tror nok ikke du er noe dårlig menneske :) Du blir bare påvirket av de omgivelsene du lever i, som alle oss andre, og da er det klart at det alle andre gjør blir naturlig for deg og. Men at du faktisk lar deg irritere over noe sløsing av energi viser jo at du er hakket bedre enn ganske så mange nordmenn :) La meg få utfordre deg på å huske lysbryteren om kvelden og når du ikke bruker rommet, så kan du komme tilbake hit om noen uker og fortelle hvordan det går. Deal? :)

 24. Hei folkens, tusen takk for kommentarer! Beklager at jeg er litt treig med å svare, men jeg har hatt hjemmeeksamen.. :|

  @tanketom Er nok mer aversjon enn latskap, er jeg redd. Jeg har på følelsen at veldig mange syns at alt som har vært i en søppelbøtte er forferdelig ekkelt. Men til nå har jeg bare fått positive tilbakemeldinger på dette, da, så kanskje det er en overdrevet følelse..

  Ja, “skattejakt”-følelsen ved dette er selvsagt også en side ved saken. Den svinner jo litt henn etter en stund, men om man tar noen lengre pauser kan den nok komme tilbake. Et helt kjøkken finner jeg nok aldri, men du veit jo aldri hva slags flotte, mindre ting man kan finne.. :)

  Men det med at det er ulovlig å hente fullt brukbare ting fra søppelfyllinger er jo helt sykt! Jeg forstår virkelig ikke hvorfor det er slik! Har du hørt noen forklaring? I det minste burde de ha folk som plukket ut det beste som havner der og så selge det.

  @Ogrim Det er helt sant. Det er noe helt annet å se ting selv, enn å bare høre noen høye tall! Jeg blir stadig overrasket, og lei meg, selv over hvor utrolig mye jeg finner bare på de små søppelrommene jeg går på.

  Men når det gjelder det med å være klimanøytral s”har du selvsagt rett i at man alltid er avhengig av at noen produserer noe. Men likevel; om man bare lever av (noe jeg selvsagt er ganske langt fra) ting som andre har kastet, og aldri kjøper noe selv, så vil man jo ikke skape noe mer produksjon enn om man ikke hadde eksistert i det hele tatt. Ikke bare det, men man vil til og med forhindre ting fra å bli et miljøproblem på dynga. Derfor vil jeg hevde at man da lever klimanøytralt, for det du lever av ville blitt produsert, og kasta, uansett.

  @Lyngordon Godt å se deg her!

  Nei, var ikke akkurat veldig mye de brukte av meg, og det verste er at de brukte mest tid på det aller dårligste og mest intetsigende! Irriterende!

  Som historien din viser så fins det jo selvsagt grenser for hva man skal ta vare på. Om ting skaper mer trøbbel enn de fikser så er vel det et godt tegn på at det er greit å kaste det.

  Jeg tror nok ikke du er noe dårlig menneske :) Du blir bare påvirket av de omgivelsene du lever i, som alle oss andre, og da er det klart at det alle andre gjør blir naturlig for deg og. Men at du faktisk lar deg irritere over noe sløsing av energi viser jo at du er hakket bedre enn ganske så mange nordmenn :) La meg få utfordre deg på å huske lysbryteren om kvelden og når du ikke bruker rommet, så kan du komme tilbake hit om noen uker og fortelle hvordan det går. Deal? :)

 25. Det har vel noko med “sikkerheit” vil eg tru. Men ein dag eg har ein bil, så kunne gjerne eg ha skrive under på ei kontrakt som seier at eg fraskriv alt ansvar frå BIR til meg, og så reist på skattejakt!

 26. Det har vel noko med “sikkerheit” vil eg tru. Men ein dag eg har ein bil, så kunne gjerne eg ha skrive under på ei kontrakt som seier at eg fraskriv alt ansvar frå BIR til meg, og så reist på skattejakt!

 27. Ang. skattejakt på bossplass så kan jeg tilføye noen av problemstillingene rundt dette. Man har ofte problemer med innbrudd på bossplassene, så verdifult avfall må som regel låses inn. El-avfallet er oftest utsatt for slikt. På en av bossplassene jeg har arbeidet på, var det hull i gjerdet over det hele. Polakker og andre øst-europere snek seg inn om kveldene og lagde et helsikkens rot, som tog laang tid å rydde opp i. I åpningstiden ønsker man ikke at det skal strømme til med folk som kun er ute etter å finne seg noe fint. Dette er problematisk fordi de tar opp plassen for andre kunder, roter og er ikke så voldsomt oppmerksomme på omgivelsene. Det er et under at det ikke har skjedd alvorlige ulykker på landets mange bossplasser! :|

  Skulle man alikevell ønske å få med seg noe hjem fra bossplassen, så er mitt råd å godsnakke med de som jobber der. Gode tema er: været, folk som blir blanke i sortering av søppel, papp-pressen (hvis de bruker det), bruk og kast-samfunnet, og hvor sure folk er :) Kommer man på godfot med de som jobber der, er sjangsen mye større for at man kan få med deg noe hjem. Og forresten, ikke kom på travle tidspunkt eller dager, da er man også stresset og sliten, og ikke mye medgjørelig ;)

 28. Ang. skattejakt på bossplass så kan jeg tilføye noen av problemstillingene rundt dette. Man har ofte problemer med innbrudd på bossplassene, så verdifult avfall må som regel låses inn. El-avfallet er oftest utsatt for slikt. På en av bossplassene jeg har arbeidet på, var det hull i gjerdet over det hele. Polakker og andre øst-europere snek seg inn om kveldene og lagde et helsikkens rot, som tog laang tid å rydde opp i. I åpningstiden ønsker man ikke at det skal strømme til med folk som kun er ute etter å finne seg noe fint. Dette er problematisk fordi de tar opp plassen for andre kunder, roter og er ikke så voldsomt oppmerksomme på omgivelsene. Det er et under at det ikke har skjedd alvorlige ulykker på landets mange bossplasser! :|

  Skulle man alikevell ønske å få med seg noe hjem fra bossplassen, så er mitt råd å godsnakke med de som jobber der. Gode tema er: været, folk som blir blanke i sortering av søppel, papp-pressen (hvis de bruker det), bruk og kast-samfunnet, og hvor sure folk er :) Kommer man på godfot med de som jobber der, er sjangsen mye større for at man kan få med deg noe hjem. Og forresten, ikke kom på travle tidspunkt eller dager, da er man også stresset og sliten, og ikke mye medgjørelig ;)

 29. Tanketom: Ja, kanskje.. De burde hatt sånne ansvarsfraskrivelseskontrakter liggende rundt for de som vil ta sjansen på å finne bra ting. :)

  Ogrim: Vel, om man hadde gjort det lovlig så hadde man jo sluppet problemet med innbrud! Det med rot og at det tar opp plassen for andre skjønner jeg bedre, men da kunne man heller gjort det slik at det var åpent på andre tider av døgnet for de som vil finne ting, og at det var ansatte tilstede som passet på at folk ikke roter.

  Men takk for gode tips om hvordan man kan få med seg ting! Det burde prøves en gang.. :)

 30. Tanketom: Ja, kanskje.. De burde hatt sånne ansvarsfraskrivelseskontrakter liggende rundt for de som vil ta sjansen på å finne bra ting. :)

  Ogrim: Vel, om man hadde gjort det lovlig så hadde man jo sluppet problemet med innbrud! Det med rot og at det tar opp plassen for andre skjønner jeg bedre, men da kunne man heller gjort det slik at det var åpent på andre tider av døgnet for de som vil finne ting, og at det var ansatte tilstede som passet på at folk ikke roter.

  Men takk for gode tips om hvordan man kan få med seg ting! Det burde prøves en gang.. :)

 31. […] Jeg syns også det kom dårlig fram at det viktige ved å være friganer for meg på ingen måte er å spare penger, men den etiske siden ved saken. Om du vil vite mer om det, håper jeg du vil lese denne saken. […]

 32. Sandra Maria

  Hei! Oi, dette var veldig stilig. Jeg respekterer og digger at du tar grep, så og si, og tør å gå på skattejakt. Ikke bare er det bra for miljøet, det er også noe helt konkret hver enkelt kan gjøre hver eneste dag for å bevisstgjøre seg omkring forbruk og produksjon. Det finnes jo i grunnen ikke søppel, om en skal si det med bransjens eget språk, bare ressurser på avveie.

  Kjente har fortalt meg at de i nærbutikken fra i år av er pålagt å kaste all mat som har tre dager eller mindre igjen til de går ut på dato. De får ikke lov til å ta det med hjem, og ihvertfall ikke gi det til kundene. Det SKAL kastes. Veldig bra, Coop. Sunt vett.

  Jeg tror jeg skal prøve en thrownothingawayday i første omgang:)

 33. Sandra Maria

  Hei! Oi, dette var veldig stilig. Jeg respekterer og digger at du tar grep, så og si, og tør å gå på skattejakt. Ikke bare er det bra for miljøet, det er også noe helt konkret hver enkelt kan gjøre hver eneste dag for å bevisstgjøre seg omkring forbruk og produksjon. Det finnes jo i grunnen ikke søppel, om en skal si det med bransjens eget språk, bare ressurser på avveie.

  Kjente har fortalt meg at de i nærbutikken fra i år av er pålagt å kaste all mat som har tre dager eller mindre igjen til de går ut på dato. De får ikke lov til å ta det med hjem, og ihvertfall ikke gi det til kundene. Det SKAL kastes. Veldig bra, Coop. Sunt vett.

  Jeg tror jeg skal prøve en thrownothingawayday i første omgang:)

 34. Sandra Maria: Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding!

  Det er veldig sant det du sier om resurser på avveie! Alt kan egentlig brukes, men isteden blir det liggende og råtne og miljøgifter siver ut i grunnvannet og alt mulig annen dritt. Det gjelder bare å finne en måte å få utnyttet resursene i “søpla” på, men til nå har det vært så mye enklere å bare dumpe det, så vi har ikke giddet. Vi får håpe at vi begynner å se anderledes på det snart!

  At de må kaste ting til og med før det går ut på dato er jo helt vanvittig! Jeg tror nok et overbeskyttende mattilsyn har en del av skylda for at det kastes så mye mat i norske butikker, men at det er de som pålegger dem å kaste maten før den går ut har jeg vanskelig for å tro. Regner med at det er toppledelsen i Coop som pålegger dem det, ikke Mattilsynet. Vet du noe om det? Hva med å skrive en mail til Coop? Det skal jeg sterkt vurdere! Coop er jo eid av medlemmene sine, så å få noen medlemmer til å skrive og klage burde kunne ha en virkning.

  En “thrownothingawayday” høres ut som et veldig godt første skritt! :) Målet mitt er ikke at alle skal bli friganere, men heller at alle skal ha et mer bevisst forhold til forbruket sitt, og kjøpe mindre og finne måter å bruke/gi bort/selge brukbare ting på istedenfor å kaste det.

  Om du ikke har sett Story of Stuff vil jeg anbefale deg å sette av ti minutter til den! :)

 35. Sandra Maria: Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding!

  Det er veldig sant det du sier om resurser på avveie! Alt kan egentlig brukes, men isteden blir det liggende og råtne og miljøgifter siver ut i grunnvannet og alt mulig annen dritt. Det gjelder bare å finne en måte å få utnyttet resursene i “søpla” på, men til nå har det vært så mye enklere å bare dumpe det, så vi har ikke giddet. Vi får håpe at vi begynner å se anderledes på det snart!

  At de må kaste ting til og med før det går ut på dato er jo helt vanvittig! Jeg tror nok et overbeskyttende mattilsyn har en del av skylda for at det kastes så mye mat i norske butikker, men at det er de som pålegger dem å kaste maten før den går ut har jeg vanskelig for å tro. Regner med at det er toppledelsen i Coop som pålegger dem det, ikke Mattilsynet. Vet du noe om det? Hva med å skrive en mail til Coop? Det skal jeg sterkt vurdere! Coop er jo eid av medlemmene sine, så å få noen medlemmer til å skrive og klage burde kunne ha en virkning.

  En “thrownothingawayday” høres ut som et veldig godt første skritt! :) Målet mitt er ikke at alle skal bli friganere, men heller at alle skal ha et mer bevisst forhold til forbruket sitt, og kjøpe mindre og finne måter å bruke/gi bort/selge brukbare ting på istedenfor å kaste det.

  Om du ikke har sett Story of Stuff vil jeg anbefale deg å sette av ti minutter til den! :)

 36. Dette var egentlig en skikkelig kjip dag, men dette innlegget gjorde den hakket bedre. Inspirerende.

 37. Dette var egentlig en skikkelig kjip dag, men dette innlegget gjorde den hakket bedre. Inspirerende.

 38. Hei Maren-Anne, tusen takk for kommentaren! Jeg er veldig glad for at jeg kunne inspirere og gjøre dagen litt bedre. Jeg vet hvordan det er å ha en kjip dag.

  PS: Om du har litt peiling på Linux (som det ser ut som ut fra navnet på bloggen din), så må du gjerne ta en titt på Linux for nybegynnere og vurdere om du har lyst til å bidra. :)

 39. Hei Maren-Anne, tusen takk for kommentaren! Jeg er veldig glad for at jeg kunne inspirere og gjøre dagen litt bedre. Jeg vet hvordan det er å ha en kjip dag.

  PS: Om du har litt peiling på Linux (som det ser ut som ut fra navnet på bloggen din), så må du gjerne ta en titt på Linux for nybegynnere og vurdere om du har lyst til å bidra. :)

 40. Siv-Lise

  Hei, søsteren min jobber for jobb og hun sier det er ledelsen i coop som bestemmer det go at det er for å unngå svinn. Contaierne de kaster maten i er til og med låst slik at ingen, verken folk som jobber der eller andre skal kunne stjele av maten som kastes. Før pleide de å gi det til gamlehjemmet i bygda, men det er ikke lov lengre:/ Jeg har også lyst til å gå på skattejakt, men har litt noia for andre mennesker som kommer til å glo rart på meg. Gud gi meg styrke til å leve slik jeg ønsker!!!

 41. The winner takes it all!

  Ja, conteinerne til coop er som rene bunkere:P
  Men rema1000 og rimi har som oftest åpne containere.
  Var på raid i natt klokka 5, var nesten ingen folk ute og ingen som så meg:P
  syns ikke det er noe galt i det jeg gjør akkurat, er bare flaut ;P

  Det vært å hentet gratis mat 3 ganger denne uka, dette har jeg funnet de gangene:

  2 stk Fenalår
  5 pk egg
  6 stk Yoghurt 4pk
  Alt av brød og boller jeg har trengt, og ikke trengt
  3 kg indrefilet
  1 kg entrecote
  20 pk kokt skinke
  7 pk hamburgerrygg
  1 pk salami(som ikke hadde gått ut av dato!?)
  1 kg skinkebiff
  1 stk sylterull
  ca 10 pakker kjøttpålegg av div andre typer
  3 pk fjordland ferdigmiddag av oksestek

  og selveste gullskatten:
  ca 50stk snickers sjokolade!:D:D

  Så på en uke har jeg skaffet meg mat for mange tusen! Bare helt gratis da..

  Syns du skal gå på skattejakt du også, det er verdt det!
  Viss denne kastingen fortsetter så kommer jeg aldri til å kjøpe mat igjen.
  bortsett fra smør, for det har jeg enda ikke funnet:P

  Det som er smart å ha med er en hodelykt, kniv til å skjære opp søppelsekkene, og store bæreposer av tøy;)

 42. […] jern, naturligvis) med rørte bær.Folk er gærne. Min kumpan B skriver mer utførlig om dette på bloggen sin. Lagt inn av mats kl. […]

 43. Siv-Lise: Takk for kommentaren! Ja, de sier det er for å unngå svinn, men jeg kan ikke forstå at de ikke kan ha andre kontroll-mekanismer som hindrer den ene ansatte som har ansvar for å bestille varene i å bestille for mye med vilje. At de ikke lenger kan gi bort mat er vel mattilsynet sin skyld, kan jeg tenke meg. De er jo helt ekstremt redde på andres vegne. Tragisk er det.

  Ellers vil jeg bare oppmuntre deg til å prøve selv! Det er ikke noe å være redd for. Det er få folk ute seint på kvelden, og de som er der sier ingen ting. :)

 44. Susamedusa

  Fantastisk!=)

  Eg har tenkt på å bli friganer ganske lenge, og no e eg nesten nødt sia eg har prestert å skaffe meg haugevis med rekninga. Har nettopp kjøpt mi fyste leilighet – sjølsagt et oppussingsobjekt som ingen andre såg potensialet i -men eg fekk ikkje lån til elektriker f.eks, og no sitte eg igjen med -13.000 kr etter å ha brukt heile lønninga på å betale rekninga.
  Ve eg ha mat, må eg mao finne den eller utnytte vennegjengen på det grovaste. Det ve eg ikkje. So no lure eg på ka bydel som e værst på å kaste bra mat. Bur i Oslo og har en liten teori om at Centra på Majorstua kan vere en bra plass og at Grünerløkka generellt kasta masse brukbar mat. Am I right?

 45. Hei, Susamedusa. Takk for kommentar!

  Jeg vet desverre ikke noe særlig om hvor det er bra å finne i Oslo. Jeg har aldri prøvd utenfor det området hvor jeg selv bor. Det jeg kan si er at jeg har hatt mer hell med å finne datovarer på Bunnpris enn på Kiwi. Men jeg har og en venn som har funnet masse på Kiwi. Han stillte dog opp akkurat idet de åpnet, noe jeg ikke alltid orker. :)

  Lykke til! Jeg håper du lar meg få vite hvordan det går. Gjerne på Frigan.no-forumet.

 46. Elise

  Hei Børge! Jeg baserer også store deler av matforbruket mitt på frigansk vis, da stedet jeg bor på har butikker med lett tilgjengelige containere. Du blir sikkert glad for å høre at det er veldig utbredt her :) (men det er også mange internasjonale studenter, som synes det er galskap å kaste maten med litt skrukker, eller slik det oftest er, helt uten spor av det holdbarhetsdatoen egentlig skal vise til: nemlig alder..)

  Men nok om det.
  Jeg lurer på om du vet hvilke regler som gjelder for butikkene? De har en holdbarhetsdato de må forholde seg til såklart, men hvorfor er det slik at noen gir vekk maten (Kiwi, Bunnpris) mens andre pælmer det rett i søpla, eller sender det tilbake til en slags destrueringssentral?

 47. Hei Elise. Så flott å høre om at dere er flere som redder mat der du bor! :D

  Når det gjelder regler, så syns jeg det er veldig vanskelig å skjønne seg på. Det jeg har forstått er at om det står “siste forbruksdag” og datoen er overskredet, så er det ikke lov å hverken selge eller gi den bort. Utenom det aner jeg ikke.

  Hvorfor noen har datogaranti og andre ikke er ikke lett å si. Man skulle tro at de som har garanti har skjønt at dette tjener de penger på, og rett og slett bare er smartere enn de som ikke har det. Men det gir ikke mening når Kiwi faktisk er en del av NorgesGruppen, som også eier flere andre butikker. Jeg skjønner det ikke jeg heller, er jeg redd. Det hadde jo vært mulig å prøve spørre NorgesGruppen om det..

 48. Jonas B. Ghini

  Dødsbra, Børge! :-)
  Jeg har som leder i Grønn Ungdom Sør-Trøndelag så vidt kommet i kontakt med to friganere i Trondheim. Det høres jo nær sagt perfekt ut! Mitt eneste problem er at jeg av medisinske årsaker har en diett som i VELDIG stor grad baserer seg på ferske matvarer som kjøtt, fisk, egg, ost og grønnsaker. Jeg kan ikke ha ting som spagetti og mel etc. [ikke gluten-allergi].
  Men av det jeg har forstått om “tilbudet” i containere rundt om kring, er det vel mulig å finne den slags ferskvare i god behold uansett!

  Jeg har veldig stor interesse av å finne ut av dette, og har veldig lyst til å begynne. Jeg bare vet ikke helt hvordan. Men det er kanskje bare å gå inn bak en matbutikk (eller andre steder hvis det ikke er mat man er ute etter) midt på natta, og håpe på det beste?

 49. Lena

  Inspirerande!! Prøver just nu å lære mine barn att ikke lese på dato, men åpne og lukte på ting!! Skulle ønske mann min ville stole på sin nese også ;). Heldigvis har vi både katt og marsvin, så det som ikke ungene eller jeg vil spise, finner som oftest veien til de små dyren, og det som ikke egner sig for de går på komposten. Bor ikke så lett til å lete rundt butikker, men skal mane opp litt mod og prøve dette med datummerking på butikker!
  Hilsen fra Sør-Trøndelag

 50. Hei Jonas. Tusen takk for så hyggelig kommentar, og beklager veldig det sene svaret!

  Det er helt klart mulig å finne det du trenger også! Og jeg vil anbefale å gjøre som du sier: Bare gå inn bak butikker og titt. Men det som kanskje er bedre for deg i første omgang er å se etter datovarer på Kiwi og Bunnpris. Da kan du få mye bra, og helt ferske, varer. Litt lite grønnsaker å få på den måten, men opphakka salat-pakker har ofte en dato.

 51. Takk, Lena! Veldig bra at du gjør en innsats! Og å ha dyr å gi dårlige rester til er smart. Du må bare ta tak i mannen din og få han til å skjerpe seg! ;)

Comments are closed.