web analytics
Skip to content →

Djevelen finner fram ullundertøyet: IE8 følger standardene!

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Rett før jul skjedde det to store ting for åpne standarder, og dermed for alle som bruker datamaskiner! Først vedtok regjeringen at all offentlig informasjon skal gjøres tilgjengelig i ett eller flere av de åpne standardene HTML, PDF, og OpenDocument format (ODF). Dette betyr, kort fortalt, at alle skal ha tilgang på informasjonen, uansett hvilke programmer man ønsker å bruke, noe som jo bare skulle være en selvfølge for offentlig informasjon. Jeg roper 3×3 hurra!

Acid2Men samme dag begynte isen virkelig å bre seg over ildsjøen; Teamet innen Microsoft som jobber med utviklingen av nettleseren Internet Explorer annonserte nemlig at neste versjon, IE8, som skal komme neste år en gang, nå har passert Acid2-testen! Acid2 er en test som sjekker om en nettleser følger en rekke av de viktigste standardene som W3C har satt opp for utvikling av nettsider. Microsoft har for vane å bry seg ekstremt lite om åpne standarder utviklet av uavhengige organer, og heller satt opp sine egne standarder (noe ODF vs. OOXML-saken er nok et eksempel på), og Internet Explorer har ikke vært noe unntak. Dette har ført til mange våkenetter for utviklere av nettsider, som har måttet velge om de ville følge de ekte standardene eller Microsoft/IE sine spesial-standarder. Om de har valgt det første, har de måttet bruke mye ekstra tid på å jobbe seg rundt alle problemene som det fører til for dem som bruker IE. Men om de har valgt det første, så har det ført til problemer for dem som benytter seg av nettlesere som prøver å følge standardene, slik som Mozilla Firefox og Opera. Noen nettsider har faktisk vært så basert på Microsoft sine egne systemer at de ikke har vært mulige å bruke for folk som bruker en annen nettleser enn IE. Og da kommer vil til en av grunnene hvorfor internasjonale, åpne standarder for utvikling av nettsider er viktig for deg; Valgfrihet. Når de som kontrollerer den nettleseren som de aller fleste bruker også kontrollerer hvordan nettsider skal lages så er det ikke så lett å bytte nettleser for dem som måtte ønske det. Når man i tillegg tenker på at de som kontrollerer denne nettleseren også kontrollerer ett bestemt operativsystem, Windows, som de helst vil at alle skal bruke, og dermed ikke gjør denne nettleseren tilgjengelig for andre operativsystemer så blir det et enda større problem; Vil du lese aviser og handle på nettet? Ja, da må du la maskinen din bli kontrollert av Windows, ikke Linux eller Mac OS. Heldigvis har det lenge nå vært slik at de aller fleste nettsider fungerer mer enn tilfredsstillende i alle nettlesere, men at Microsoft nå går så langt som å støtte alle de standardene som skal til for å passere Acid2-testen er likevel viktig for alle, selv om det vil være mest merkbart for folk som lager nettsider. En annen viktig grunn til å bry seg om standarder er at det gjør det enklere for folk som lager systemer for “accessibility”, altså systemer for å gjøre nettsider tilgjengelig for blinde og andre funksjonshemmede. Og det er viktig, i seg selv, men også fordi det er noe som kan komme til å gjelde oss alle, uansett hvor bra synet ditt er i dag.

Og fordi det er så mange, rundt 80%, som bruker Internet Explorer så er det så utrolig viktig at nettopp den nettleseren følger standardene. 2009, når de fleste endelig, forhåpentligvis enten har oppgradert til IE8 eller byttet til en bedre nettleser, vil bli det beste året for nettutviklere på lang, lang tid! Nå gjelder det bare for IE-teamet å fikse alle sikkerhetshullene som gjør IE til den rene tidsinnstilte bombe, og å begynne å fikse nye sikkerhetshull med én gang istedenfor å vente noen måneder, som de gjerne gjør i dag, og så kan faktisk IE bli en nettleser det er mulig å leve med. Men fram til da vil jeg fremdeles på det sterkeste anbefale deg å bytte til Firefox eller Opera.

Merk: I dag er det kun Opera, blant de tre store nettleserne, som passerer Acid2-testen. Firefox 2 har ikke passert den, men den takler den mye bedre enn IE 6 og 7. Firefox 3, som vil lanseres tidlig neste år (2008, altså), vil også passere Acid2.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett Politikk

5 Comments

  1. Egil

    Problemet er at “vanlige brukere” må ha spesiell interesse for å bruke ie7. Det hjelper fint lite om ie8 blir enn så bra om folk flest fortsatt bruker ie6. Siden ie er en “tett integrert” del av Windows burde MS tvinge gjennom oppgraderinger, istedenfor å tilbakeporte nyvinninger til grusomme ie6. Det hjelper verken brukere eller utviklere om ie8 passerer acid sålenge kritisk masse fortsetter å bruke ie6. Slik som det er nå er jo bare ie7 enda en nettleser man må teste.

  2. Egil

    Problemet er at “vanlige brukere” må ha spesiell interesse for å bruke ie7. Det hjelper fint lite om ie8 blir enn så bra om folk flest fortsatt bruker ie6. Siden ie er en “tett integrert” del av Windows burde MS tvinge gjennom oppgraderinger, istedenfor å tilbakeporte nyvinninger til grusomme ie6. Det hjelper verken brukere eller utviklere om ie8 passerer acid sålenge kritisk masse fortsetter å bruke ie6. Slik som det er nå er jo bare ie7 enda en nettleser man må teste.

  3. Det har du selvsagt helt rett i, Egil! Og det var jo nettopp derfor jeg sier at folk flest forhåpentligvis vil ha klart å bytte til IE8 i 2009, ikke 2008, selv om det er da IE8 kommer. Statistikken min for de siste 500 besøkende viser heldigvis at flere bruker IE7 enn 6. 96 av dem (19.2%) bruker IE6 mens 113 (22,6%) bruker IE7. Én av de siste 500 bruker fremdeles IE5. Det blir spennende å se, kanksje Microsoft faktisk tar til furnuften på den måten også, og dytter ut IE8 som en viktig, ikke bare anbefalt, oppdatering. Vi får krysse fingrene..! :)

  4. Det har du selvsagt helt rett i, Egil! Og det var jo nettopp derfor jeg sier at folk flest forhåpentligvis vil ha klart å bytte til IE8 i 2009, ikke 2008, selv om det er da IE8 kommer. Statistikken min for de siste 500 besøkende viser heldigvis at flere bruker IE7 enn 6. 96 av dem (19.2%) bruker IE6 mens 113 (22,6%) bruker IE7. Én av de siste 500 bruker fremdeles IE5. Det blir spennende å se, kanksje Microsoft faktisk tar til furnuften på den måten også, og dytter ut IE8 som en viktig, ikke bare anbefalt, oppdatering. Vi får krysse fingrene..! :)

Comments are closed.