web analytics
Skip to content →

Burma!

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Burma har vært under et militærdiktatur helt siden 1962, og siden den gang har det vært stille, og ikke fullt så stille, motstand mot det forferdelige regimet. Fremst blant motstanderne er Aung San Suu Kyi, men hun har ikke stått alene. I disse dager har et opprør spredt seg blant munkene i landet, et opprør som Burma ikke har sett maken til siden 1988. Den gang ble 3000 mennesker drept da militæret slo ned motstanden, og også denne gangen har mennesker måttet bøte med livet. Langt fra like mange til nå, men om verden ikke gjør noe snart er det ikke godt å si hvor det ender.

Jeg kjenner til Burma gjennom mitt engasjement i Changemaker hvor jeg har hørt om tortur, overgrep, og drap i skala av etnisk rensing og hvordan undertøyskjeden Triumph til slutt bøyde seg for press og sluttet å produsere klær i Burma Og jeg har lært om hvordan flyktninger som klarer å ta seg over grensa fra Burma til Thailand blir satt til å produsere klær under grusomme forhold for merker som Tommy Hillfiger og NIke, men som fortsetter å gjøre det fordi oppholdstillatelsen deres er knyttet til arbeidsgiveren, og om de klager blir oppholdstillatelsen trukket tilbake, og dermed blir de sendt tilbake til Burma, noe som tydeligvis er enda verre.

Dette regimet har altså regjert i Burma i 19 år, og det er på høy tid at det blir gjort noe med! De som gjennom alle disse år har stått opp for friheten er utrolig modige, og de som akkurat nå risikerer livet sitt i kampen mot militærregimet fortjener all den støtte og solidaritet de kan få. I morgen oppfordres du til å forene deg med mennesker fra hele verden og vise din solidaritet for munkenes kamp ved å gå kledd i munkenes karakteristiske farge; rødt. Møt også opp foran Nobels Fredssenter klokka 18.00 (ved Aker Brygge) om du befinner deg i Oslo. Om du er i Bergen blir det en markering ved Den blå steinen klokka 19.00 på lørdag [via Smuss.org]. Skriv også under på Amnestys opprop rettet mot Burmas, og Avaaz.orgs opprop rettet mot FNs sikkerhetsråd og Kina [via VamPus], som, sammen med Russland, har brukt sin vetorett i sikkerhetsrådet til å hindre fordømmelse av militærjuntaen. Militærjuntaen i Burma må bli gjort oppmerksom på at verden legger merke til ugjerningene deres, på tross av at FN er bygd opp på en så elendig måte at det kan få munnkurv av ett eneste land!

Les mer på andre blogger:

Linker til kampanjer i andre land finner du på FreeBurma.org. Mest oppdatert informasjon fra opprøret i Burma finner du hos Democratic Voice of Burma.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.
Les også:  Pasjon og politikk

Published in Politikk Rettigheter

3 Comments

  1. […] Oppdatert: Børge skriver fint om Burma. […]

  2. Alette

    Takk!!! Endelig bkgrunnsinformasjon! Jeg søkte blant artikler på nettavbiser, men fant bare om demonstrasjonenes utfall, ikke hvorfor de demonstrerte. Har ike tid til å lese artikkelen din nå, men ser fram til å gjøre det.

  3. Alette

    Takk!!! Endelig bkgrunnsinformasjon! Jeg søkte blant artikler på nettavbiser, men fant bare om demonstrasjonenes utfall, ikke hvorfor de demonstrerte. Har ike tid til å lese artikkelen din nå, men ser fram til å gjøre det.

Comments are closed.