web analytics
Skip to content →

Piratvirksomhet

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Det har vært mye snakk om pirater den siste tida. De fleste har vel fått med seg bråket som oppsto da svensk politi, på ordre fra svenske myndigheter, på ordre fra USAs myndigheter, på ordre fra musikk- og filmbransjen i USA stengte The Pirate Bay og tok maskinene deres. The Pirate Bay er en av de mest kjente BitTorrent-sidene i verden, og den holdt til i Sverige. Få dager etter raidet fra Svenk politi var sida oppe igjen, og den holder nå til i fire forskjellige EU-land i stedet.

I Norge har det også skjedd ting som har vakt oppsikt ut over landegrensene. For endelig har noen fra staten oppdaget hvor dårlig DRM er. Forbrukerrådet klagde tidligere i år iTunes Music Store Norge inn for Forbrukerombudet, og nå har ombudet kommet fram til at iTunes bryter norsk lov, bl.a. ved at musikken du kjøper ikke kan spilles på andre DAP/PMPer enn Apples egne iPod, og ved å ha en lisens som sier at lisensen på musikken du kjøper/har kjøpt kan forandres når som helst. Hovedfokuset ligger altså i første omgang på Apples musikkbutikk, men ogå andre butikker, som Prefueled og MSN har lignende ulovlige vilkår på musikken de selger, så Forbrukerombudet vil også se på dem etterhvert. Saken ble blogget på Boing Boing, og kom på forsiden av Digg.

Og i USA har noen latt seg inspirere av det svenske Piratpartiet (som fikk en del oppmerksomhet i forbindelse med Pirate Bay-saken) og startet Pirate Party of the United States. De vil reformere copyright-lovgivningene, gjøre DRM ulovlig, styrke vernet av privatlivet, gjøre fildeling lovlig og fikse på patentsystemet som gjør at tusenvis av mennesker i u-land dør unødvendig. Mange gode saker her, med andre ord, og et sånt parti er en god idé i Sverige, hvor også små partier kan ha inflytelse. Men i USA, hvor et parti ikke har noen ting å si med mindre den får over 50% av alle stemmene, ser jeg ikke helt hvor effektive de kan være. Faren er at de kan komm til å “stjele” stemmer fra det mest moderate av de to store partiene, Demokratene, mens Republikanerene fortsetter å få like mange stemmer og dermerd kanskje kan vinne på ærlig og redelig måte for første gang på åtte år. Jeg tor det ville vært mye smartere å danne en organisasjon eller lignende gruppe som jobber mot de samme målene.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett Piratvirksomhet Politikk Rettigheter