web analytics
Skip to content →

Oppsummering 28.11.

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Nå er det veldig lenge siden sist jeg har blogget noe skikklig her. Tro ikke at det er fordi jeg har manglet ting å skrive om, langt derifra. Kanskje snarere motsatt: USA tyr til napalm igjen, TV3 utnytter mennesker på det groveste, Firefox 1.5, Prison Break, osv. Disse tingene vil jeg ta en kort oppsummering på nå.

 • Forhåpentligvis har det ikke gått deg helt hus forbi at USA endelig har innrømmet å haangrepet mennesker med hvitt fosfor i Falluja, Irak. Dette er riktignok ikke akkurat det samme som Napalm, men siden effekten er omtrent nøyaktig den samme håper jeg du tilgir min litt tabloide oppmerksomhetsfanger i “ingressen”.
  I begynnelsen av november sendte den italienske tv-stasjonen dokumentaren “Fallujah, The Hidden Massacre” (last ned) hvor de hevdet at USA har brukt hvitt fosfor mot sivile. En av de som kom med slike påstander i dokumentaren var spesialist og Falluja-veteran Jeff Engelhart. Han sier at folk som ble truffet av hvitt fosfor “smeltet”. Engelhart har en egen blogg hvor han skriver om dette. Også leger som var i Falluja rapporterte om merkelige dødsfall. “De lå fremdeles i sengene sine. Likene bar ingen spor av kulehull” sier Legen Salam Ismael som var øyenvitne.
  Men det sier seg selv at USA ikke hadde særlig lyst til at dette skulle komme ut. Derfor fikk soldatene i Falluja beskjed om at alt som rørte seg var en fiende og skulle skytes. Alder hadde ingen betydning. Og etter angrepene kjørte de inn buldosere som knuste alt i byen, som deretter ble tatt opp på lasteplan og fjernet.
  Klassekampen har hatt flere artikler om denne saken den siste tiden. Aftenposten likeså. Og Morten Drægni har også blogget dette.
 • I nyeste nummer av FIVHs magasin Folkevett leste jeg dette:

  TV3 har gjort urfolk til salderingspost i sin nye reality-serie “En annen verden” hvor norske familier lever ti dager blant urfolk forskjellige steder i verden. Først ute var ovahimba-folket i Namibia. De fikk ikke lønn for innsatsen og heller ikke betaling for alle dyrene de slaktet for nordmennene under oppholdet.
  I den første episoden ble ei ku, ei geit og en hane slaktet i løpet av sendingen, slik at trønder-familien kunne få kjøtt til middag hver dag. Verdien av dyrene anslås til minst 1600 kroner. Det er en liten formue i det fattige sørafrikanske landet, hvor kjøtt ikke er hverdagskost.
  – Vi driver ikke u-hjelp, slår produsenten Lasse Hallberg fast overfor Norwatch
  Det eneste ovahimbaene har fått er, en vannkanne, noen ulltepper og skinnreip.

  Lurer på hvorfor de fremdeles betaler sine faste ansatte. De driver vel ikke akkurat veldedighet heller..?
  Norwatch har mer om saken.

 • Mye tyder på at Firefox 1.5 slippes i morgen! Dette er en stor nyhet, for 1.5 vil inneholde mange forbedringer fra første store versjon. LamaBlog har om forbedringene. Her et sitat:

  Selv om Firefox 1.0 kom ut i november 2004 ble utviklingen av den skilt ut allerede et halvt år tidligere. Firefox 1.5 vil dermed gi oss mer enn ett og et halvt år med ekstra Gecko-utvikling, og tusenvis av fiksete bugs. Dette gjør Firefox raskere, sikrere, og flinkere til å følge web-standarder.

  Dette kommer i tillegg til en del ny funksjonalitet, som f.eks. mye raskere navigering fram og tilbake mellom sider du har besøkt (ala Opera) og forbedret popup-blokkering. Les mer om flere av nyhetene på LamaBlog. Her finner du en liste over nyhetssaker om Firefox 1.5 den siste tida.

 • Selv om NRK langt ifra er Public Domain ennå ser det ut som om de går litt i riktig retning. De har nå lagt til mange nye podcasts til listen sin. Dette betyr at du kan laste ned mange hele radioprogrammer i mp3-format.
 • Norge gir store pengebeløp til prosessen med å renvaske paramilitære overgripere i Columbia! Disse paramilitære gruppene har skapt enorme lidelser for sivilbefolkningen i dette landet, og at Norge er med på å hjelpe disse menneskene å slippe unna er en stor skam!
 • Det er lenge siden jeg har fulgt med på en tv-serie. Men nå er det en ny fantastisk serie på gang. Prison Break handler om en mann som blir uskyldig dømt til døden for drapet på visepresidentens bror, og om denne mannens bror som med vilje lar seg fengsle for å bryte seg ut sammen med den dømte. Broren har nemlig designet fengselet, og han får blueprintsene, skjult i et bilde, tatovert over hele kroppen før han lar seg fengsle. Det blandes inn mye storpolitikk, og når noen prøver å bevise at den dømte er uskyldig begynner ting å bli farlig, også utenfor fengselet. Prison Break anbefales! Episode 13 går på lufta i USA i dag, de tolv første episodene kan du laste ned herfra. (Du trenger en BitTorrent klient, som f.eks. Transmission for å laste ned torrents).
 • Og til slutt: Jeg har tenkt å bytte theme på bloggen snart. Jeg gikk lei av å ha et så utypisk blogg-utseende. Hvis du vet om en bra tre-kolonners theme, så si endelig ifra! :)

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Annet Bloggbart Internett Politikk

3 Comments

 1. dag

  Hva med å få noe av dette som leserinnleg i avisene?
  Ta for deg temaer – kort og fyndig og send dem ut i verden – ikke bare den elektroniske!

 2. dag

  Hva med å få noe av dette som leserinnleg i avisene?
  Ta for deg temaer – kort og fyndig og send dem ut i verden – ikke bare den elektroniske!

Comments are closed.