web analytics
Skip to content →

Creative Commons Norge

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Oppdatering 13.06.05: På bloggen til Lawrence Lessig kan du se et verdenskart over CCs utbredelse. Der kan du også laste ned noen bøker om Creative Commons, bl.a. Free Culture: How Big Media Uses Technology and the Law to Lock Down Culture and Control Creativity, som også kan kjøpes i mange norske bokhandlere.

Via Anders Brenna har det falt meg for øre at det har blitt startet en norsk avdeling av Creative Commons. På creativecommons.no kan du lese:

Creative Commons (CC ) ble grunnlagt i 2001 med det mål å hjelpe skapende mennesker, hvor disse kan dele (helt eller delvis) sin enerett til verket. Med en Creative Commons lisens kan opphavsmannen gi brukere en rekke rettigheter til å bruke verket uten at det skal inngås individuelle avtaler med opphavsmannen. Opphavsmannen kan ved hjelp av Creative Commons lisenser forbeholde seg visse rettigheter, herunder moralske rettigheter og/eller økonomiske rettigheter, mens brukere kan bruke verket i nye avledede verk.

Dette gjennomføres rent praktiskt gjennom et enkelt system av lisenser. Opphavsmannen velger hvilke rettigheter hun eller han vil beholde og den lisensen som passer opphavsmannen.

Idéen med Creative Commons er altså å hjelpe deg til å begrense dine egne rettigheter til dine egene åndsverk (tekst, lyd, bilde, video..). For det er faktisk ikke så enkelt som man skulle tro. Når du lager noe får du automatisk full åndsverksbeskyttelse på det, som betyr at ingen andre enn deg får lov til å gjøre omtrent noe som helst med det. Og så vidt jeg har forstått så nytter det ikke bare å si at, det er greit at dere kopierer det, eller bruker det jeg har laget som utgangspunkt for å lage noe nytt. Nei, du må lage en juridisk advokat-mat lisens som sier hvilke rettigheter andre har til ditt verk. Og det er dette Creative Commons alerede har laget ferdig for deg sånn at du slipper å hyre inn en advokat til noen tusen kroner bare for å gi andre tillatelse til å benytte dine verk.

Men hvorfor gi fra seg noen av rettighetene sine? Jo, for det er slik verden kommer videre. Vi låner fra hverandre og lager nye, bedre ting på grunnlag av andre ting som vi finner. Desuten trenger du ikke å gi fra deg alle rettighetne dine om du skulle velge å legge noe av ditt arbeid under en CC-lisens, det finnes en rekke forskjellige CC-lisenser, og du kan selv bestemme hvor mange rettigheter du vil beholde. Denne bloggen er for eksempel lisensiert under en Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike-lisens som betyr at du kan bruke alt jeg har skrevet her (og alle bildene som jeg selv har tatt) fritt så lenge du gir meg æren for det jeg har gjort, du ikke bruker det komersielt, altså for å tjene penger på det, og at det nye arbeidet du lager basert på mitt arbeid blir lisensiert under den samme lisensen. Alle mine bilder på Flickr ligger også under den samme CC-lisensen.

En Creative Commons-lisens på ditt arbeid betyr på ingen måte at du ikke kan tjene noe penger på det. Cory Doctorow har lagt alle bøkene sine ut fritt tilgjengelig på nettet under en CC-lisens, men likevel selger hans først bok nå i femte opplag.

Hvis du har noe matriale, en film, noe musikk, en bok, eller hva som helst, som du har lyst til å publisere på nettet under en CC-lisens er gratis-tjenesten Ourmedia stedet for deg!

For å lære mer kan du gå hit og se på en animasjonsfilm eller lese en tegneserie om Creative Commons.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Rettigheter