web analytics
Skip to content →

Den Fattige Gud – En julesalme

Last updated on 27. desember 2016

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Siden det er jul tenkte jeg det passer å dele min yndlingssalme, og noen tanker rundt den.

Den Fattige Gud

Eit lite barn voks opp til mann
og sa at han var Gud.
Han levde slik som andre, han,
og såg heilt vanleg ut.
Hans rike låg langt borte
frå all sorg og vondskap i vår verd,
og enda bed han oss forstå
at det er inni oss det er.

Han sa: Ein fattig går forbi,
og det er meg du ser.
Men vi ser millionar, vi,
i svoltens store hær.
Og når vi veit kva vi har gjort
mot alle desse dine små,
forstår du at vi snur oss bort
ifrå den Gud vi skulle sjå.

Men er det sant at dei som bur
i svolten kring vår jord,
er Gud som menneske, da trur
vi òg at du er stor.
Når svoltens hær frå land til land
bryt opp og krev ei anna verd,
vil vi forstå med vår forstand
kva for ein mektig Gud du er.

“For første gang passerer kortbruken fra 1. desember til julaften 50 milliarder kroner. Det ligger an til at årets julehandel øker med 5 prosent fra i fjor.” kunne NRK fortelle oss i år. Det er ikke mye ved jula her i et av verdens rikeste land som minner om at det en gang handlet om å feire den gud som sa “Revene har hi, og himmelens fugler har rede, men Menneskesønnen har ikke noe han kan hvile hodet på” og “det dere gjør mot en av mine minste, det gjør dere mot meg”.
Fortsetter under bildet.

Changing lives: Ante and post natal care for mums and babies in Orissa av DFID - UK Department for International Development
Foto: Changing lives: Ante and post natal care for mums and babies in Orissa av UK DFID, Creative Commons BY-SA.

Vårt enorme overforbruk er å gjøre noe mot verdens fattigste på flere måter: Vi utnytter de fattigste i produksjonen, for å få varene så billige som mulig; vi skader livsgrunnlaget til de fattigste gjennom direkte miljøskader og forverring av klimaendringene; og vi bruker enorme summer på å kjøpe ting vi ikke trenger, penger som kunne reddet og forbedret utallige liv helt enormt. Vi favoriserer luksusen til noen få, som alltid har alt de trenger, framfor å fjerne og hindre lidelse for så ufattelig mange. For eksempel koster det under 0,85 dollar i året å behandle et barn for såkalte Forsømte Tropiske Sykdommer, noen behandlinger koster helt ned i 0,2 dollar. Slike behandlinger forandrer livet til barna og hele familien.

Og jeg gjør den samme prioriteringen. Derfor får jeg tårer i øynene hver gang jeg hører Edvard Hoem sin salme.

Vil du også prioritere dine ressurser litt annerledes denne jula? Det er vanskelig å vite hvor man bør gi penger for at de skal ha mest mulig effekt. Derfor er det så bra at noen allerede har gjort den jobben for oss. Her er en oversikt over de mest effektive, evidensbaserte hjelpe- og fattigdomsbekjempende organisasjonene i verden. Du finner fire helt konkrete forslag helt øverst, og mer informasjon og flere forslag lenger nedover.

Vil du bidra mer til fattigdomsbekjempelse i 2015, slik at færre vil trenge vår hjelp i årene som kommer? Bli med i Giving What We Can, og gi 10% av inntekten din til effektive veldedige organisasjoner. Såkalt tiende, å gi 10%, er en god, kristen tradisjon. Hvorfor ikke starte med det nå i disse jule- og nyttårsforsett-tider?

Hovedfoto: Baby on the Street av Seth Werkheiser, Creative Commons BY-SA.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Politikk Rettigheter Samfunn Sør/Nord