web analytics
Skip to content →

Få mer glede ut av hver julegave

Last updated on 17. november 2016

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

4 days to go!
4 days to go! av Kenny Louie. Creative Commons BY.

I gjennomsnitt kommer hver voksen nordmann til bruke 11.561 kroner på julegaver, mat, pynt, kalendre og raketter.

Til sammen vil vi dermed punge ut med vanvittige 45 milliarder kroner til årets jule- og nyttårsfeiring. kilde

Her om dagen var jeg på Ukeslutt på NRK radio og snakket om etiske julegaver. Etter det har jeg kommet på noen flere ting jeg godt kunne ha nevnt, så da tenkte jeg det kunne være smart å skrive en ny bloggpost om temaet.

Først og fremst kan det være smart å tenke over hvem du egentlig skal gi gave til. Folk har veldig forskjellige tradisjoner på dette. Noen gir gaver til absolutt alle venner og slekt ut i tredje og fjerde ledd. Andre gir bare til nærmeste slekt og en liten gave til nære venner, mens de har en forståelse med resten om at det er helt greit å ikke gi gaver til hverandre. Dette kan være fint av to grunner:

 • For miljøet er det fint med færre ting. Hvor godt kjenner du egentlig disse mer perifere venner og slekt? Hvor sannsynlig er det at du klarer gi dem noe de både trenger og har lyst på, og ikke noe som bare havner rett i en skuff eller søpla?
 • For deg er det fint å spare tid, penger, og ikke minst tankekraft/bekymringer for hva du skal gi.

Det er lov å bytte tradisjon om du vil.

Oppdatering: Les også: George Monbiot – On the 12th day of Christmas … your gift will just be junk:

Every year we splurge on pointless, planet-trashing products, most of which are not wanted. Why not just bake them a cake?

 

Men noen må man jo gi gave til. Så hva skal man gi om man ikke vil utnytte mennesker under slaveliknende forhold, ødelegge lokalmiljøet i fattige land eller føre oss enda dypere inn i klimakrisa? Går det an å finne på noe bra uten disse sentrale ingrediensene i kapitalismen da?
Ja, det skal love deg!

[MCCALL'S MAGAZINE COVER, FAMILY ARRIVING IN KITCHEN FOR THE HOLIDAYS]
Tilstede: Familie, glede, vegetarmat, stemning. Fraværende: Ekstreme mengder ting.
Bilde: George Eastman House, ingen opphavsrettsbeskyttelse.

Hva er det egentlig du ønsker deg? Ikke til jul, bare sånn generelt. Hvis du kunne fått hva som helst her og nå? Jeg tror de fleste først vil la tankene vandre over de flotteste klærne, elektronikken og alt annet man kan drømme om. Men hvis du tenkte deg litt mer om? Da tror jeg du heller ville svart noe som ligger nærmere de fem tingene de døende angrer mest på.

Gaver som varer

Hvor mye tid har du tenkt å bruke på å lete etter julegaver i år? Hvor mye penger skal du bruke på å kjøpe dem? Hva om du heller sparer pengene og bruker tiden på være sammen med dem du er glad i? De fleste av oss har fått mange jule- og bursdagsgaver opp igjennom barndommen. Men hvor mange av dem husker vi i dag? Jeg husker kun to skikkelig!

En gang lagde broren min verdens kuleste trehjulssykkel til meg! Du aner ikke hvor tøff den var, og ingen hadde noen gang sett maken! Jeg vet ikke hvor mange timer han brukte på å sveise den sammen, men jeg kan love deg at det var mye mer verdifulle timer enn om de var blitt brukt i en handlegate. Og jeg regner med at han hadde det mye morsommere selv, og kanskje han lærte noe samtidig.

Den andre gaven jeg husker fikk jeg også av broren min. Jeg var blitt litt eldre, han hadde flytta både ut av huset og byen, og under treet lå bare en konvolutt. Det var et håndskrevet gavekort pålydende en hel dag sammen med ham i hans nye by. Jeg tok toget alene og han møtte meg på stasjonen, og vi hadde en fantastisk dag sammen!

Jeg vet at jeg også fikk forskjellig Lego og andre leker også, og jeg var glad for det. Men dette er de eneste gavene som virkelig har festet seg. Hvor mange leker trenger egentlig barna i ditt liv?

Bijbellezing aan tafel met kerst
Foto: Nationaal Archief, ingen opphavsrettsbeskyttelse

Men denne typer gaver er ikke bare for barn. Vil ikke du også heller ha en hel dag med dine venner eller søsken enn enda en gjenstand som du ikke vet hvor du skal få plass til? For du blir ikke lykkeligere av flere ting!

Så gi f.eks. gavekort på

 • Hjemmelaget middag
 • Tur på teater og restaurant
 • Masasje
 • Tid hver uke til å være treningskamerat
 • En dag med museer og gallerier, eller vitensenter for barna.

Det finnes også en norsk nettbutikk som kun selger opplevelsesgaver, slik som glassblåsing, stand-up-kveld eller “innendørs skydiving”.

Julen skal være litt metafysisk, non?

Andre ikke-fysiske gaver kan være en digital tjeneste.

 • Hvor mange kjenner du vel ikke som ikke er flinke nok på å ta backup? Gi et abonnement på en online backuptjeneste, sett det opp for dem og gi dem et lite kurs i hvordan det brukes.
 • Kjøp et domene og sett opp en nettside og e-post uten spionering fra Google.
 • Hva med foreldrene dine, som sliter med en stadig treigere maskin? Hiv ut Windows XP, installer Linux og gi dem et lite kurs.
 • Kurs i videoredigering, bruk av en photo manager for å få oversikt over feriebildene, eller annet kan nok også være populært.

Det blir en gave som både er noe de trenger og som gir dere tid med hverandre.

Kinderen rond kersttulband met kaars
Foto: Nationaal Archief, ingen opphavsrettsbeskyttelse

Har den du skal gi gave til noe hun brenner for? Da er et medlemskap i en organisasjon eller to en perfekt gave. Alle organisasjoner som jobber for en bedre verden trenger flere medlemmer, uansett om de er aktive eller passive. Statsstøtten er gjerne fem ganger større enn medlemsavgiften, og jo flere medlemmer, jo mer lydhøre blir politikere og medier. Jeg anbefaler Changemaker, NU, Spire, Framtiden i våre hender, Oikos, Foreningen Skepsis, Attac, Nei til Atomvåpen, Latinamerikagruppene (LAG), Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Amnesty, Miljøpartiet De Grønne, og sikkert mange flere jeg ikke kommer på nå. Wikipedia har en ufullstendig liste over norske politiske organisasjoner du kan ta en titt på og se om du finner noe relevant.

Musikk, film, spill og bøker trenger heller ikke være fysiske.

Ingen jul uten esker under treet?

20. desember - December 20
Ja, dette er i Norge. For 55 år siden. Foto: Riksarkivet, ingen opphavsrettsbeskyttelse

Men det er mange fysiske gaver som ikke trenger å være skadelige også.

 • Snik deg ned i kjelleren og fisk fram den gamle jakka, skoene, eller annet. Du vet, favoritt-klesplagget eller “leken” som bare har blitt liggende fordi det er for dyrt å reparere dem. Hva er vel bedre enn å få igjen noe du har savnet lenge?
 • Du kan finne mange skatter i antikvariater og brukthandlere.
 • Hvis det ikke funker, og du må ha noe nytt, hvorfor ikke velge noe som vedkommende trenger uansett?

Hjemmelaget er alltid fint. Om du ikke kan tegne, male, fotografere, spikke, sveise, lodde eller andre måter å lage noe selv, så er det mange som tilbyr sine fantastiske, unike hjemmelagde ting på Epla og Etsy. Det er mye kulere, og mer etisk enn å kjøpe fra de store, multinasjonale selskapene med milliarder i overskudd, som de gjerne bruker på å manipulere politikere gjennom lobbying og oss alle gjennom reklame. Sånn sett er det også bedre å kjøpe vanlige ting fra små, lokale butikker enn de store kjedene.

Det er mange viktige organisasjoner som også selger sine egne t-skjorter og annet for å finansiere arbeidet sitt. Slik som EFF (flere produkter til støtte for EFF og andre bra folk hos Breadpig), The Yes Men, De Grønne, Ubuntu, Democracy Now!, Oxfam, Regnskogfondet, Redd Barna, osv. Sjekk din favoritt-organisasjon.

Do they know it’s overflod time at all?

https://www.youtube.com/watch?v=ZF3Aqdbruy8

Og så har du selvsagt det nå så kjente alternativet som gjerne går under navnet “gi en geit”. Men det er så mye mer enn geiter du kan gi! Utdanning, doer, brønner, kondomer, håp og glede. De har også ofte en liten fysisk gave til å legge under treet, enten bare et kort eller Fairtrade-sjokolade, et kosedyr eller annet.

Og det finnes mange fler. Men før du bestemmer deg: Husk “lær en mann å fiske”-prinsippet. Fordi vi trenger permanente løsninger på fattigdommsproblemet liker jeg heller å gi medlemskap til organisasjoner som jobber med å utrydde fattigdom, eller “geite-gaver” som kan utgjøre en mest mulig permanent forskjell i folks liv (f.eks. utdanning, sanitære forhold) enn det som er mer av typen nødhjelp.

Og den kanskje beste gaven fra et slikt ståsted, (i hvertfall for mottakeren her hjemme) er et gavekort hos Kiva. La meg forklare:

Kiva er et mikrolån-system, hvor mennesker som ikke har råd til å ta opp lån i en vanlig bank kan få hjelp til realisere sin drøm om å starte en bedrift for å tjene til livets opphold. Men isteden for å bare gi penger til et system som så låner det videre, er det du selv som ser på og bestemmer hvem du vil låne penger til. Gir du et slikt gavekort er det noe mottageren kan involvere seg i og ha aktiv glede av selv. Og etterhvert som lånene blir betalt tilbake kan vedkommende se på nye prosjekter og låne dem ut igjen og igjen og…

Hvordan kan du vite at du kan stole på noen av disse veldedige organisasjonene? Slå dem opp i Charity Navigator. Trenger du flere ideer, så gir Grønn Ungdom deg en ny hver dag i sin julekalender og Changemaker har tips i sin grønne guide. Husk at det jeg har nevnt her er bare en brøkdel av alt som er mulig. Bruk fantasien, så viser du at du kjenner og bryr deg om den du skal gi til!

Til slutt vil jeg oppfordre til å invitere en gjest og gjøre jula helt spesiell for en ensom person her i Norge!

Ikke stress så mye med tingene at du går glipp av en

God jul!

Har du tips til andre bra julegaver? Si fra i en kommentar under, så legger jeg det inn i posten.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Miljø Sør/Nord

15 Comments

 1. Superpost! Masse bra forslag, men aller mest var det hyggelig å koble det til personlige historier i stedet for å koble det til faka om klimaendringer som mange har en tendens til:-) Når det gjelder jul er det nok bedre å overtale folk med at noe gjør juletiden ekstra koselig enn med tall og fakta.

 2. Takk! Ja, tørre fakta har vi nok av allerede. Det er historiene som gjør jula til noe spesielt, om vi lager dem.

 3. Hei Børge.

  Kjempefin artikkel, som er veldig inspirende i disse Juletider. Changemaker Bergen har laget en liten miljøguide “Den lille grønne”. Her har vi også laget en liste med forslag til miljøvennlige gaver. Kanskje du kunne inkludert den i artikkelen? :) Jeg ser vi også kan finne nye gode gaveforslag i denne artikkelen. :)

  http://lillegronne.com/2012/09/24/gaveliste/

 4. kee

  Fine tips. Dagen ironi blir dog charity navigator: Her stakk reklametrollet hodet frem og tilbød meg lån på minuttet.

 5. Hehe. Ja, de, som de fleste på nett, er vel avhengige av reklameinntekter de også, dessverre.

 6. kee

  De fleste bruker vel google ads. Trodde man kunne reservere seg mot kategorier der, men tar vel feil. Jeg rygger av å bli tilbudt forbrukslån når jeg ser etter veldedige organisasjoner.

 7. http://altgront.wordpress.com/

  Hei! For ein fin blogg! Eg er stor tilhengar av å gjere ting ilag istaden for å gi gaver. Min venninnegjeng møtes alltid for å gå ut og ete ilag. Eg huskar eg vart kjempeletta då den eine venninna foreslo det – eg turte ikkje sjøl. Eg tru mange er redde for å foreslå å kutte ut julegåver fordi dei trur andre blir lei seg, medan mange synes det er heilt greit.

 8. Ja, det tror jeg også. Mange sliter rett og slett med at de ikke har plass til alle tingene. Veldig bra idé å heller ha en felles middag sammen i gjengen enn å gi gaver til alle!

 9. Kristian Vea

  Fantastisk bra, Børge :)

 10. Kjersti Lindal

  Kjempefint Børge! Og for noen bilder; kostelig… Men en ting til: Fins det en sanitetsforening der du bor, så handle hjemmelagde julegaver hos dem! – Varme lester, selbuvotter… Tenk bare; en flokk eldre damer hygger seg med å strikke, hekle, sy og brodere, og møtes i livat lag for å organisere salg, basar osv. Når du kjøper produktene deres, hva skjer da med pengene du ga fra deg? Jo, de brukes på nytt til fornuftige og gode formål i ditt lokalsamfunn. – Jeg er ikke så glad i å bruke penger, men når jeg kan legge dem fra meg i slike sammenhenger, så kjennes det bra… anbefales!

Comments are closed.