Last updated on 30. april 2012
Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.
Jeg var nylig på lanseringen av boka Sosiale medier i all offentlighet fra Kommuneforlaget. De hadde interessante foredrag av Jon Wessel-Aas, Alf Tore Meling og Arne Krokan.
Jeg kunne ikke la være å bli slått av den innebygde ironien i boka. Her har vi altså en bok om det offentliges bruk av sosiale medier, en samlebetegnelse for systemer for deling og samtaler på nett. Og så er boka selv hverken sosial eller på nett.
Dette ble ekstra tydelig for meg da Alf Tore sa i sitt foredrag at han hadde syntes det var vanskelig å komme igang å skrive fordi han skriver for dialog, ikke papir. Hvorfor kunne ikke Kommuneforlaget latt ham gjøre begge deler, slik som Delte Meninger?
Jeg vil si at boka Delte Meninger gjorde det meste riktig som denne gjorde galt. Boka handlet om internett, så de la den ut på internett. Den handlet om sosiale medier, hvor linking er en essensiell del, så de la ut hvert kapittel som en egen bloggpost. Den handlet om meningsutveksling og dialog, så hver bloggpost hadde et (delvis) åpent kommentarfelt. Og den handlet om delingskultur, så hele boka var lisensiert under en Creative Commons-lisens, som tillater deling og remixing. Og de la den ut til nedlasting i åpne formater som epub og html. Alt dette i tillegg til en fysisk bok for de som skulle ønske det. Hadde de brukt et Friprog-bloggsystem og lagt ut gratis lydbok også (ekstra bra for blinde), så hadde de vel vært så nært perfekt som det går an å være.
Da jeg påpekte denne ironien for den hyggelige mannen fra Kommuneforlaget var svaret at de er et lite forlag som må tjene penger og ikke har råd til å ansette folk til å drive med dette. Han mente også at målgruppen for boken er litt eldre mennesker i kommunene, folk som trenger å ha boka på papir.
Mitt svar er at de ville tjent minst like mye, sannsynligvis mer, om de hadde omfavnet de prinsippene grunnlaget for boka handler om.
Hvis deres oppfatning av målgruppen er riktig vil disse uansett kjøpe boka på papir. I tillegg vil mange flere få høre om boka hvis den er mulig å linke til og spre. Folk som driver med sosiale medier er tross alt ganske meta, så jeg tror den ville fått mange linker. Hvis du får høre noen låter fra venner er det mye større sannsynlighet for at du kjøper plata enn om alt du får høre er navnet. Slik og med bøker. Og som Cory Doctorow ynder å parafrasere Tim O’Reilly: “The big problem isn’t piracy, it’s obscurity.”.
Når det gjelder mulige ekstrautgifter kan jeg ikke si noe sikkert. Men noen tanker: Creative Commons er gratis. Boka finnes allerede elektronisk, så å legge den på nett burde være billig. Hvis man vil ha blogg på eget system må noen sette opp det, men verktøyet er gratis og wordpress.com o.l. er gratis. Jeg ser ikke for meg at en bok om sosmed i kommunal sammenheng vil tiltrekke den store skaren av troll som må modereres, så jeg tror de utgiftene burde være ganske små også, men dette kan man ikke vite sikkert på forhånd.
Alt i alt tror jeg at det ville lønnet seg for Sosiale medier i all offentlighet å leve i tråd med det jeg regner med er dens egne verdier.
Regner med. For selv om denne boka er midt i blinken for mine interesser, så kommer jeg dessverre ikke til å lese ett ord av den så lenge den bare er å få som døde trær. Det har jeg ikke plass til.
Ett bonus-sitat av Cory: “If you’re not making art that’s meant to be copied, you’re not making art for the 21st Century. It may be quaint, but it’s not contemporary.” (Les: bruk Creative Commons eller liknende lisens)
Til slutt må jeg og nevne en annen ironisk ting ved boka: Den handler om sosiale medier, hvor godt over halvparten av brukerne er kvinner. Likevel er det ikke en eneste kvinnelig forfatter i boka. Det er rett og slett for dårlig.
Hei, Børge. Takk for dine sterke meninger om boken! Jeg håper det var meg du refererte til som den “hyggelige mannen fra Kommuneforlaget”;-)
Jeg kan være enig med deg i det meste du skriver, bok om sosiale medier kan virke ulogisk. Likevel føler jeg å gi ut boken på papir var riktig for dette prosjektet. JA, vi kunne gjort mer ut av prosjektet med blogger, delingsfunksjoner, CC-lisens osv. Men dette prosjektet var siktet mot en mindre “profesjonell” målgruppe hvor mange ikke er de største brukerne av internett. Men denne målgruppen opplever i sitt daglige virke press fra omgivelsene om økt tilstedeværelse på nett og i ulike sosiale medier. Problemet for mange i denne målgruppen er manglende kompetanse, og for noen interesse, for de nye mediene. Litt av hensikten med denne boken var derfor å lage en praktisk fagbok til inspirasjon og ettertanke for å øke den grunnleggende kompetansen om sosiale medier og inspirere flere til deltagelse. Altså terskelen til denne informasjonen måtte være lav, en bok personer kan ta med seg og lese i ro og mak.
Når det gjelder bokens målgruppen så vil jeg vil ikke referere til den som “eldre mennesker i kommunene”, men ledere og ansatte i offentlige virksomheter som ikke er aktivt tilstede i den sosiale sfæren eller har kommunikasjon som sitt kompetansefelt.
Du er en reflektert og engasjert person Børge og brenner virkelig for det du holder på med. Vi takker for ditt kritiske syn på prosjektet og tar det med oss i et eventuelt fremtidig prosjekt om sosiale medier. Kanskje vi kan kontakte deg for bistand og potensiell bidragsyter?
Ha en riktig god sommer, håper du tross din kritiske røst blar gjennom “Sosiale medier i all offentlighet” på papir;) Ta det som litt retro-avslappning ….
Hehe… Det var vel ikke helt slik du karakteriserte målgruppen, nei. Men det var noe i den duren (ledere er jo for det meste eldre), og jeg husket ikke så nøyaktig hva du hadde sagt, så jeg gikk for en tilnærming. Beklager om du syns jeg framstilte deg uriktig!
“Likevel føler jeg å gi ut boken på papir var riktig for dette prosjektet.”
Ja, men jeg sier jo ikke at dere ikke skulle gjort det. Snarere tvert imot. Det var riktig, det var bare ikke nok.
“Problemet for mange i denne målgruppen er manglende kompetanse, og for noen interesse, for de nye mediene.”
Men tror du ikke da at hvis boken hadde en egen blogg så kunne det være et flott sted å starte for å få en slik kompetanse? Dere kunne lagt opp til at de som leste boka fra tid til annen fikk “oppgaver” knyttet til bloggen, som f.eks. “Gå til bloggen og legg igjen en kommentar”.
Å skulle lære om sosiale medier kun gjennom teori tror jeg ikke bare er dårlig pedagogikk (man lærer av å gjøre), jeg tror rett og slett det er umulig. En offisiell blogg kunne vært første skritt, tilrettelagt for at målgruppen skulle få en lett start.
I tillegg kunne dere slik dratt veksler på kommentarene dere fikk til å gjøre et evntuelt fremtidig prosjekt enda bedre (feil som blir påpekt, nye relevante fakta som blir tipset om, generelt hvordan samtalen flyter…)
“Vi takker for ditt kritiske syn på prosjektet og tar det med oss i et
eventuelt fremtidig prosjekt om sosiale medier. Kanskje vi kan kontakte
deg for bistand og potensiell bidragsyter?”
Takk, det setter jeg veldig pris på!
“Ha en riktig god sommer, håper du tross din kritiske røst blar gjennom “Sosiale medier i all offentlighet” på papir”
Takk, men jeg er redd jeg har så mange e-bøker jeg vil lese… :) Dessuten har jeg ikke så mye penger å bruke på slikt, og er usikker på om den ville kommet fram til postkassa mi før jeg skal reise. Og så var det det med miljø og forbruk og plassmangel, da. Mange problemer med p-bøker, ja… :)
Tusen takk for kommentaren. Hyggelig kommentar til kritikk få timer etter publisering imponerer! På dette området har dere ihvertfall gjort sosiale medier helt riktig.
Fortsatt enig at vi kunne gjort mer, men rammene var ikke på plass for dette i prosjektet . Et nytt liknende prosjekt vil nok kunne ha andre rammer. Denne type fagbok er utenfor de publikasjonene vi vanligvis gir ut så dette har vært et læringsprosjekt også for oss;)
Når det gjelder kvinner i prosjektet så er dette tatt opp i andre bloggposter også. 3 kvinner var spurt om å bidra tidlig i prosjektet, 2 takket nei mens Cecilie Staude på BI var med langt inn i prosjektet før hun valgte å trekke seg grunnet mangel på tid og egne prosjekter.
Håper vi får brukt din kompetanse i fremtidige prosjekter, kos deg med gode e-bøker i sommer:)
Hei, Børge og takk for sist!
Boka får mye skryt så jeg digger din alternative vinkling. En ting i det du og Dag skriver bør korrigeres. 4 kvinner ble kontaktet. 2 takket ja og begynte å skrive, men begge trakk seg dessverre av kapasitetsgrunner.
Rart det der med kjønn og fag. Jeg klarer liksom ikke å se forskjell. Talte akkurat opp blant mine gjestebloggere på fagbloggen Ialloffentlighet.no/blogg og ser at jeg det hittile er 50/50 kvinner/menn. Uten at dette er planlagt. De dyktigste some-folkene jeg kjenner er forøvrig kvinner, i den grad dette har noe å bety.
God helg :)
Hei, Børge og takk for sist!
Boka får mye skryt så jeg digger din alternative vinkling. En ting i det du og Dag skriver bør korrigeres. 4 kvinner ble kontaktet. 2 takket ja og begynte å skrive, men begge trakk seg dessverre av kapasitetsgrunner.
Rart det der med kjønn og fag. Jeg klarer liksom ikke å se forskjell. Talte akkurat opp blant mine gjestebloggere på fagbloggen Ialloffentlighet.no/blogg og ser at jeg det hittile er 50/50 kvinner/menn. Uten at dette er planlagt. De dyktigste some-folkene jeg kjenner er forøvrig kvinner, i den grad dette har noe å bety.
God helg :)
Ok, bra at dere prøvde ihvertfall. Men de tre dere kontaktet er fortsatt bare halvparten av de seks mennene som er med, og jeg kan tenke meg at dere kontaktet flere enn dem også.
Uansett: ingen harde følelser, og god sommer til deg og! Kan jeg få anbefale bøkene til Creative Commons’ far, Lawrence Lessig, spesielt Free Culture, og Cory Doctorow sine bøker, spesielt Content og Little Brother? De er alle nedlastbare og under en CC-lisens. :)
Takk! Det var veldig kjekt på tweetupen.
Ok, 4 er hakket bedre enn 3. :) Men vet du hvor mange menn som ble kontaktet tilsammen?
Ja, det er jo nettopp litt av poenget mitt… :)
Takk! Det var veldig kjekt på tweetupen.
Ok, 4 er hakket bedre enn 3. :) Men vet du hvor mange menn som ble kontaktet tilsammen?
Ja, det er jo nettopp litt av poenget mitt… :)
Lurer på om Kommuneforlaget tilbyr noen gode brevkurs i svømming? Det er sikkert mulig å lære både crawling, ryggsvømming og hundesvømming rent teoretisk uten å hoppe uti det kalde vannet. Hvis målgruppa likevel ikke er svømmedyktig er det viktig at de setter seg grundig inn i argumentene for og mot svømming fra svømmeeksperter. De risikerer jo å få enten saltvann eller klorvann i munnen, og kan til og med drukne! Hvis brevkurset går grundig gjennom hva vann er for noe og hvordan det oppfører seg (også) i store mengder vil selv en landkrabbe med vannskrekk som aldri har sett en bekk før kunne lage en “handlingsplan for svømming” eller “retningslinjer for de ansattes bading i og utenfor arbeidstiden”.
Hehe. Veldig fin sammenlikning, Harald. :)