web analytics
Skip to content →

Firefox 4 og mine favoritt-utvidelser

Last updated on 12. september 2012

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Firefox 4

Mozilla Firefox 4 har endelig blitt lansert! Denne versjonen er et enormt framskritt fra forrige versjon. Først og fremst er den mye raskere på alle måter (seks ganger raskere på noen områder), og har støtte for mange nye nett-teknologier som vil fortsette å gjøre internett bedre og bedre!

Jeg skal liste opp noen få av nyhetene i Firefox 4, men du må virkelig ta en titt her for å få en rask og enkel gjennomgang av alt det viktigste. Ars Technica har, selvfølgelig, en grundig gjenomgang.

  • Først og fremst er Firefox 4 mye raskere, både til å starte opp og til å vise deg nettsidene du besøker. I tillegg krever den mindre av maskinen din (bruker mindre minne).
  • Utseendemessig har mye nærmet seg Opera og Chrome/Chromium. Fanene er nå på toppen, menyen er samlet i én knapp, statusbaren nederst er fjernet. Du kan også “feste” faner som små knapper helt til venstre på tab-baren om det er noen nettsider du alltid vil ha åpne og lett tilgjengelig. Tilgjengeligheten for de med spesielle behov har også blitt bedre. Se en gjenomgang av det nye utseendet her.
  • En annen måte å disponere fanene dine på er den fancy nye Panorama-funksjonen som lar deg dele fanene inn i grupper. Om du er som meg og har veldig mange faner er dette utrolig praktisk. Men minst like praktisk er Switch-to-tab-funksjonen som tipser deg om at du allerede har den nettsiden åpen i en annen fane om du begynner å skrive adressen til en nettside du har begravd et sted.
  • Den nye synkroniseringsfunksjonen gir deg tilgang på alle fanene, innstillingene, bokmerkene og brukernavn/passord på alle datamaskiner og diverse mobiltelefoner. Alle data blir kryptert, så selv ikke Mozilla kan få tak i dem.
  • En liten, men elegant ting: Alle bokser med beskjeder fra nettsiden du er på er nå pent integrert midt i fanen med nettsiden grået ut under seg. Det vil si at det ser finere ut og, viktigere, at de ikke hindrer deg fra å fortsette å bruke andre deler av nettleseren.
  • Og som sagt er det støtte for mange nye webteknologier. Etter å ha installert Firefox 4 er du nødt til å ta en titt på disse demoene og disse spillene. Legg merke til at du ikke trenger hverken Flash eller noen andre plugins.

Firefox er Fri programvare og lages av en veldedig organisasjon, Mozilla Foundation, som i tillegg til å lage nettlesere og e-postprogram (Thunderbird) gjør mye godt arbeid for å gjøre internett bedre og holde det fritt og åpent. Bland annet gjennom Drumbeat. Dette er ting som gjør at jeg syns det er ekstra bra å bruke Firefox framfor en nettleser laget av et firma som først og fremst skal tjene penger.

Følg disse enkle instruksjonene for å installere Firefox 4 i Ubuntu.

Utvidelser

Siden utvidelser er en viktig del av Firefox, og kan gjøre internettopplevelsen din enda noen hakk bedre har jeg her samlet noen av mine favoritt-utvidelser. Disse (utenom HTTPS Everywhere og Facebook Blocker) har jeg også samlet i en “Collection” slik at du kan installere alle sammen med ett klikk om du skulle ønske. Du kan også abonnere på den samlingen og få automatisk beskjed når jeg legger til flere favoritt-utvidelser.

Personvern og sikkerhet

  • HTTPS Everywhere: Denne har jeg skrevet nok om tidligere, men la meg gjenta at den krypterer informasjonen du sender til mange nettsider, og at du kan enkelt bidra til å gi den støtte for flere sider. Les mer på dens nettside eller på min bloggpost jeg linket til over.
  • OptimizeGoogle: Fjerner reklame og mange typer sporing fra Google sine nettsider og fra nettsider som bruker Google Analytics eller Google AdSense.
  • Beef Taco: Mange som driver med reklame på nett sporer deg på tvers av mange nettsider ved hjelp av en/flere cookies, og lager slik en detaljert profil av hvem du er. Men mange lar deg også si fra om at du ikke vil at de skal gjøre dette. Beef Taco sier nettopp fra om dette til over hundre slike reklamenettverk.
  • Better Privacy: Fikser mye rart i bakgrunnen for å ta vare på privatlivet ditt.
  • Facebook Blocker: Hindrer Facebook i å spore deg på andre nettsider. Installeres ved å lagre .xpi-filen og så dra den inn i Firefox.

Funksjonalitet

  • Mozilla Labs: Prospector – Speak Words: Begynn å skrive litt i adressefeltet og trykk enter for å automatisk velge øverste resultatet som viser seg (så du slipper å trykke pil ned slik som vanlig). Slik som i Chrome/Chromium.
    Skjermbilde av Speak Words
  • Dictionary Switcher: Denne utvidelsen prøver å gjette seg til hvilket språk du skriver på og skifte gjeldende ordbok etter det. Den lykkes ikke alltid, men når den gjør det er det veldig digg å slippe å høyreklikke og bytte ordbok for ørtentusende gang.
  • Find All: Når du søker på en nettside (Ctrl+F) kan du trykke enter og få opp en liste over alle linjene som inneholder søkeordet. Klikk på linjen for å gå dit.
    Skjermbilde av Find All
  • RSS Icon: Firefox 4 viser ikke lenger noe ikon i adressefeltet når nettsiden du er på har en feed (RSS eller Atom). Denne utvidelsen gir deg det tilbake. Oppdatering: Du kan legge til en feed-knapp uten å installere noe ved å høyreklikke på en verktøylinje, klikke Tilpass… og dra ikonet merket Abonner dit du vil ha det.
  • Download Statusbar: Bytt ut nedlastings-vinduet med en tynn bar nederst i nettleseren (eller et ikon et annet sted) hver gang du laster ned noe. Minner om Chrome/Chromium, men tar mindre plass og med mer informasjon og mye mer funksjonalitet og mulighet for tilpassing. Kan for eksempel skjules automatisk etter X minutter, eller med en gang ved nedlasting av bestemte filformater, etc.
    Skjermbilde av én av Download Statusbar sine moduser

Fjerne irritasjon

  • Adblock Plus: Denne trenger vel ingen introduksjon. Blokkerer reklame (så den ikke lastes ned engang. Sparer båndbredde). Du kan abonnere på filtersett så den holder seg oppdatert. Her er et norsk filterset. Du kan også bruke AbP til å hindre Facebook fra å spore deg overalt.
  • Adblock Plus Pop-up Addon: Bruker AbP-funksjonen til å stoppe de utrolig plagsomme poppopp-vinduene som dukker opp når du klikker på noen nettsider.
  • Flashblock: Hindrer Flash-elementer fra å laste før du klikker på dem. Sparer maskinen din fra mye unødvendig arbeid.
  • Flash-Aid: Kun for Linux. Installerer nyeste versjon av Flash og legger inn noen små fikser.
  • Vacuum Places Improved: Skal gjøre Firefox raskere. Jeg kan ikke garantere noe.

Diverse

  • Test Pilot: Samler forskjellig type informasjon om hvordan du bruker Firefox og sender det anonymt til Mozilla for å hjelpe dem med å gjøre Firefox bedre. Du får alltid vite på forhånd hvilken info som skal samles inn og har full kontroll over om du vil sende det inn eller ikke.
  • drag2up: Genial utvidelse som lar deg dra og slippe filer inn i tekstbokser, hvorpå den laster opp filen til en hosting-tjeneste du selv velger og limer inn URLen i tekstfeltet.
  • OpenAttribute: Mye tekst, bilder, video og musikk ligger på nett med en Creative Commons-lissens, som tillater deg å kopiere og gjenbruke tingene på visse betingelser. Én av disse betingelsene er alltid at du krediterer opphavspersonen. Denne utvidelsen gir beskjed når du ser på noe med en CC-lisens, og gir deg en korrekt link å bruke for å kreditere.
    Skjermbilde av OpenAttribute
  • Greasemonkey – Lar deg kjøre Userscripts som kan endre utseende og funksjonalitet på nettsider. Jeg kommer kanskje tilbake med en post om noen favoritt-skripts etterhvert. Men la meg bare nevne at jeg har hatt mye glede av Textarea Keyboard Shortcuts mens jeg skrev denne bloggposten og at du kan finne resten av mine favoritter her.
  • Stylish – omtrent som Greasemonkey, men lar deg kjøre Userstyles som endrer utseende på nettsider, eller på Firefox selv.

Utseende

  • Autohide Bookmarks – Jeg liker å gi så mye plass som mulig til nettsidene, men også å ha lett tilgang til noen få bokmerker, slik som bokmerkelinja gir deg. Denne utvidelsen gjemmer bokmerkelinja, men når du holder musa over området rundt URL-baren og holder inne Ctrl dukker den opp igjen.
  • Hide Find Bar – Igjen for å ha mest mulig plass til nettsidene. Gjemmer søke-baren (Ctrl+F) automatisk etter X sekunder.
  • Mange utvidelser kommer med et ikon som i Firefox 4 vises i en egen “Add-on bar” nederst i vinduet. Denne er litt irriterende fordi den ikke gjør annet enn å vise ikonene helt til høyre, og resten er bare fyll. Du kan kvitte deg med denne baren med en av disse utvidelsene:
    • Firefox 4 UI Fixer – Lar deg flytte ikonene til hvor du vil, for eksempel til der de ligger i Chrome/Chromium. Denne utvidelsen lar deg også flytte den nye Firefox meny-knappen og noen andre ting.
    • Barlesque – Krymper Add-on baren til å bare ta så stor plass som ikonene til utvidelsene dine.

Oppdatering: Vanligvis bruker jeg ikke noe tema for å endre utseendet til Firefox, men nå har jeg brukt QSQ noen dager og liker den godt. Gi den en sjanse om du liker lyseblått. /via Webupd8.

Hva synes du om Firefox 4? Gjør den at du gir Firefox en ny sjanse, eller har du alltid brukt Firefox? Var noen av disse utvidelsene til hjelp for deg? Har du noen andre favoritter? Jeg vil veldig gjerne høre hva du synes i kommentarfeltet!

Om du likte denne bloggposten bør du abonnere på bloggen og følge meg på Identi.ca eller på Twitter. Du bør også sterkt vurdere å ansette meg. Ta kontakt på mail[krøll]forteller.net eller hvor du måtte ønske.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Åpen kildekode Internett Teknologi

9 Comments

  1. Sigurd

    Bra innlegg! Jeg har ikke lastet ned FF4 ennå, men synes det var på høy tid med en oppdatering og er spent på å se merkbare endringer på hastigheten og stabiliteten. Jeg er så glad i måten FF virker på at det er en fordel om de ikke sakker akterut så jeg ser meg nødt til å bytte til Chrome, selv om jeg liker den også. En liste over nyttige Greasemonkey-scripts hadde vært veldig fint, jeg liker konseptet, men har aldri funnet noen bra anvendelse av det.

  2. Takk! Jeg er helt enig i at Firefox har hengt litt etter i det siste og at det har vært synd. Men Firefox 4 tar igjen dette, og nå har Mozilla lovet at de skal sette opp dampen framover.

    Når det gjelder Userscripts er det bare å ta en titt på favoritt-skriptene mine, som jeg linket til over. Hvis jeg skriver en bloggpost med tips så vil alle jeg skriver om være hentet fra den listen.

  3. Fantastisk mye bra du har fått med her. Selv har jeg ikke brukt så mange Add-ons til Firefox, men her var det jo veldig mye nyttig. Har installert en god dose nå.

    Jeg oppdaterte nettopp til Firefox 4 og må si jeg er glad Mozilla kom med oppdateringen. Jeg merket mest at ytelsen til Firefox 3 var litt laber på laptopen med for mange faner åpne. Det ser ut til å gå bedre nå.

    Og takk for påminnelsen om at Flash-blocker finnes. Det kan sikkert være lurt på laptopen. Jeg pleide å bruke det på N900 for å holde ytelsen oppe, men til tider ser ut som om den bærbare også kunne trenge litt hjelp.

  4. Takk! Flott at det kunne være til hjelp! :)

    Flashblock er veldig kjekk, ja. Jeg bruker den på desktopmaskinen min også, for å bruke så lite krefter på Firefox som mulig.

    Jeg så du skrev om OpenAttribute hos Fribit. Har tenkt på at det kunne være av interesse der, ja. Jeg hadde egentlig tenkt å tipse om den i forumet, men hadde ikke fått gjort det ennå. :)

  5. Takk! :)

    Kult med restartless utvidelse. Men kan ikke en slik redirect like greit gjøres med et enkelt Userscript? Ville ikke det tynge Firefox mindre ned?

Comments are closed.