Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.
10. mars ble Skien Norges 28. Fairtrade-kommune, og 7. april ble Oslo sertifisert Fairtrade-hovedstad. Dette er utrolig bra og oppmuntrende, og jeg vil gratulere!
Fairtrade er en merkeordning som garanterer at de som dyrker eller utvinner råvarene i produktet blir betalt en fornuftig pris for varene sine. Rett og slett at de blir skikkelig behandlet og kan leve (anstendig) av arbeidet sitt. I tillegg får et fellesskap av bønder/arbeidere en ekstra pott penger, en “premium”, som må brukes for å forbedre lokalsamfunnet, for eksempel ved å bygge en skole, utvikle infrastruktur, borre en brønn alle kan benytte seg av eller lignende. Fairtrade-sertifiseringen innbefatter også oppfordringer til mest mulig miljøvennlig drift og en del annet du kan lese mer om hos Fairtrade Norge (se menyen på venstre side)
Så hva vil det si at byer og kommuner blir Fairtrade-byer og -kommuner?
Det er fem grunnkriterier:
- Det må dannes en lokal styringsgruppe som har ansvaret for å drive arbeidet fremover.
- Kommunestyret eller bystyret må gjøre et vedtak om å støtte Fairtrade, og servere Fairtrade-merket kaffe og te til sine ansatte og på møter.
- Et utvalg av Fairtrade-merkede produkter må være tilgjengelig for forbrukere i lokale butikker og serveringssteder.
- Fairtrade-merkede produkter må benyttes i et visst antall lokale bedrifter, skoler, kirker eller lignende.
- Det skal drives et aktivt informasjonsarbeid i kommunen.
I tillegg må man binde seg til å øke mengden Fairtrade-produkter i offentlige organer og kommunen/byen generelt. Om man ikke klarer det vil man miste sertifiseringen.
Andy Zaltzman beskrev Fairtrade ganske treffende slik på et standupshow nylig:
We have the Fairtrade movement around the world. And this is a wonderful thing, in theory. But in practice it is basically completely ridiculous, Fairtrade. Because, when you boil it down, Fairtrade is nothing more than basic manners. Giving people the right price for the product that you’ve taken from them. That’s not fair trade, that is just basic decency. And it’s kind of embarrassing for us in the wealthy nations of the world that we’ve reached a stage where fundamental human politeness needs to be marked out with its own label. When I meet someone I don’t introduce myself by saying “Hello, I’m Andy. I have never killed anyone. Where’s my special sticker?” So I think that rather than praising Ft, what we really should be doing is demonizing unfair trade. So that any product that isn’t fairly traded should be forced to have a logo on it of an international businessman urinating on an African boy. It wouldn’t even have to be that explicit. It could just be a silhouette, you wouldn’t necessarily have to see the mans wang. But I think that it non the less would be a striking image, and one that would nag away deep in your subconscious as you queue up in the supermarket, with a basket full of shattered lives.
Nå skal det sies at jeg synes hans “we’ve reached a stage…” er missvisende. Jeg har ingen harde tall på dette, men jeg er ganske sikker på at det aldri har vært noen periode i verdenshistorien hvor vi i den rike delen av verden har hatt det som vane å gi anstendige priser til de fleste som produserer råvarene våre i andre land. Men det betyr ikke at han ikke har rett i det andre han sier: Det er hårreisende at ren anstendig oppførsel ikke er det normale og at Fairtrade-systemet dermed er nødvendig.
Finnes det Fairtrade-varianter av produkter du skal kjøpe anbefaler jeg på det sterkeste at du velger det, og at du alltid bryr deg om anstendigheten til firmaene du handler fra og lar dem få vite det. Informasjon om hvordan forskjellige firmaer oppfører seg innen forskjellige områder (miljø, menneskerettigheter, etc.) finner du blant annet på Knowmore.org og HowGood. Vet du om flere steder, så gi beskjed.
Om du vil gjøre mer kan du se på Fairtrade Norge sine forslag (venstre meny). De foreslår ting du kan gjøre i hverdagen, men du kan også jobbe for at arbeidsplassen din skal begynne å handle inn Fairtrade-produkter eller gå sammen med andre for å få politikerne i ditt tettsted, by, kommune eller fylke til å bli med på laget slik at vi kan få flere sertifiserte steder. Ta kontakt med Fairtrade Norge så forteller de deg hvem i ditt område som jobber for dette, eller hvem du kan spørre om vil bli med deg.
På en måte er det hårreisende, men det gamle ordtaket “”Du vinner fler med godt enn med ondt” gjelder her, som ellers. Hvis vi skulle gått rundt og bare forventet at folk gjorde det riktige ville vi ikke ha kommet oss hit vi var i dag. Når folk ikke er anstendige så må en finne en måte å belønne anstendighet på. Sånn er det bare. Og da kunne Fairtrade vært et veldig godt redskap.
Men det må gjøres mer. Fairtrade må hives opp og få store plakater i butikkene. De ynkelige få fairtrade-sjokoladene som finnes må få den beste hylleplassen, i stedet for sånn som i dag, hvor de rett og slett ikke blir ført. for ellers kommer ikke fairtrade til å utgjøre en forskjell.