web analytics
Skip to content →

Spotify for aviser, og andre ideer for digitale abonnement

Last updated on 12. oktober 2015

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Her om dagen ble jeg spurt, av en som jobber i en avis, følgende spørsmål: “Dersom du skulle kjøpe en kvalitetsavis elektronisk, hvordan ville du ha den tilbudt?

Spørsmålet om hvordan aviser skal kunne tjene penger på nett er spennende og noe som snakkes og skrives mye om for tiden. Jeg har gjort meg noen tanker om dette tidligere, men med et slikt direkte spørsmålet kom de små grå virkelig i sving. Det måtte bli en bloggpost ut av det (selv om jeg kanskje egentlig burde tatt meg betalt?). Jeg trodde den skulle bli kort. Jeg tok feil, som vanlig. Denne posten er altså beregnet på folk som jobber i avis eller av annen grunn er godt over gjennomsnittet interessert i avis og andre medier på nett (hei mikrobloggere!).

La meg ta det åpenbare først: Avisen må tilbys i det formatet jeg ønsker, og uten DRM. Det vil si at jeg må kunne velge mellom PDF, epub, Kindle-formatet, og så godt som alle andre formater som finnes. Gi meg råtekst (.txt) om jeg av en eller annen grunn skulle ønske det. Gjør det likevel enkelt for meg ved å f.eks. spørre meg om hvor jeg har tenkt å lese avisen (på PCn, på lesebrett X, på smarttelefon Y, osv.), om jeg vil ha bilder i artiklene, osv. og fortell meg så hvilket format som passer best til mitt bruk. Ingen DRM sier vel seg selv: Det fungere ikke, er dårlig for business, og vil bare irritere brukerne.

Utvidet nettavis

I tillegg til å kunne laste ned avisen vil jeg og ha alt på nett. Det vil si at hvis det finnes artikler i papir-avisa som ikke vanligvis publiseres på nett, så la abonnenter logge inn og se alle artiklene. Det blir en slags pay-wall, som jeg er imot, men når bare innhold som ellers ikke ville ligget på nett i det hele tatt er bak pay-wallen kan jeg ikke se at det kan være noe problem.

Jo, ett problem: Deling. Som sagt før: Anders Brenna sier “Står det ikke på nett, så har det ikke skjedd”. Jeg sier kan det ikke linkes til, så har det ikke skjedd. Hvis en abonnent leser noe hun liker og vil dele med venner på sin blogg eller sosiale nettverk, og de som klikker linken blir møtt av en stengt mur, så taper alle. Ikke minst avisen. Mitt forslag til å løse dette er at selv om man må ha et abonnement for å få tilgang på disse artiklene i første omgang, så vil man ikke trenge et abonnement om man følger en link til artikkelen (søkemotorer ikke inkludert).

Det høres kanskje “counter intuitivt” ut; Hvorfor vil noen gidde å tegne et abonnement om de likevel kan få alt gratis på nettsida? I tillegg til de andre forslagene mine nedenfor vil jeg svare dette: Fordi man ikke får tilgang til alt, bare det som noen i din krets synes er bra nok til at det fortjener en link (eller til og med en bloggpost, forum-tråd, e.l.). De som er i denne personens krets vil sannsynligvis også synes det er en bra artikkel (vår krets består oftest av folk som likner på oss), og å hindre disse i å lese en så god artikkel, og heller møte dem med en lite hyggelig feilmelding eller krav om betaling er ikke det lureste du kan gjøre.

Lyd og mobil

Å lese gode artikler er bra, men det er nok av tid i løpet av en dag når man ikke kan sitte og lese. Hvis jeg, i tillegg til å få hele avisen både på nett og til nedlasting i det formatet jeg ønsker, også fikk utvalgte artikler i lyd-format ville jeg blitt veldig fornøyd. Det kan for eksempel være snakk om noen av de lengste artiklene eller de som redaktøren anser som de beste fra dagens avis. De må selvsagt være lest av et menneske, uten DRM, og tilbudt i det formatet jeg foretrekker. Slik kan jeg starte på avisen ved frokostbordet, og fortsette på vei til skolen.

Og når vi er inne på mobilitet: Mange vil nok tenke at en mobil-app vil være en “killer feature”. Men jeg er ikke så sikker. Det kan være det, men noe slikt må lanseres for alle de viktige smarttelefon-operativsystemene samtidig. For all del ikke slipp en app for iPhone lenge før alle andre og/eller som er mye bedre enn appen for andre telefoner. Det er utrolig frekt mot det store flertallet av smart-fon-eiere, og hvis du syns det er en god idé bør du kanskje vurdere å “dra iPhonen din ut av *****”.

Min personlige avis

La oss si at jeg liker kronikkene i Dagbladet, utenriks-stoffet i Klassekampen, kultur-sakene i Morgenbladet, artiklene til en bestemt skribent i et par andre aviser osv. Sannsynligheten for at jeg vil kjøpe alle disse avisene bare for å lese de forholdsvis få tingene i hver som interesserer meg er liten. I Tyskland har Wanja Oberhof laget en tjeneste, niiu, som lar deg sette sammen de beste delene av eksisterende aviser til din personlige papiravis. Hør et intervju med ham i CBCs podcast Spark.

I tillegg til det beste fra avisene vil jeg og kunne oppgi URLen til blogger jeg vil ha de nyeste postene til i “min avis” (takk til denne bloggposten av arnek for inspirasjon), profilen til en person på en foto-delingsside som jeg vil ha de nyeste bildene til, Wikipedia-artikler, osv. Men i slike tilfeller er det selvsagt viktig at disse tekstene og bildene er lisensiert med en lisens som tillater kommersielt bruk, eller at opphavsmennene blir betalt. Ikke begrens utvalget til bestemte blogger, eller bestemte fotodelingssider. Å begrense meg til å bare kunne velge en WordPress-basert blogg vil være latterlig. Det samme gjelder å bare la meg velge en bilde-stream fra Flickr.

Så til dagens store idé:

Spotify for aviser

Hvorfor liker folk ulovlig fildeling? En av de viktigste grunnene er at det er enkelt. Du har én nettside eller program å forholde deg til, uansett hva slags media du vil ha, og uansett hvilket firma som gir det ut. I tillegg er det ingen DRM eller andre ting som begrenser hvilke operativsystemer, programmer eller dingser du kan bruke filene på.

Hvorfor liker folk Spotify, og er til og med villige til å betale for det? Fordi det er enda enklere. Og mer praktisk.

Analogt abonnement er enkelt: Når du likevel sjekker posten om morgenen ligger avisa der. For at et digitalt abonnement skal bli en suksess må det være like enkelt, eller nesten like enkelt og mer praktisk.

Det enkleste for avisen vil være å tilby den digitale avisen tilsendt per e-post og feed. En egen feed for lyd-artiklene kan være praktisk for bruk med en podcatcher. I tillegg må abonnenten selvsagt være automatisk innlogget på nettsiden, så hun får tilgang på alle artiklene, når hun går inn på nettsiden.

Men med en fil levert over mail eller feed må du laste den ned og overføre den til din dings manuelt. Og vi snakker fremdeles om den gamle metoden hvor mediene du kan være interessert i er spredt utover hele nettet. Vil du ha en ny avis må du først finne nettsiden dens og gå igjennom enda en registreringsprosess for å tegne et abonnement.

Dette er tungvindt og minner om noen av grunnene til at ulovlig fildeling er så populært. Derfor foreslår jeg en “Spotify for aviser”.

Alle norske aviser og mediehus burde gå sammen om å lage et kryssplattform (dvs. at den fungerer både på Linux, Mac OS og Windows, minst. Ekstra bonus om programmet er Fri programvare.) program som automatisk laster ned de avisene du abonnerer på i det formatet du ønsker, og synkronisere dem med alle slags lesebrett og smarttelefoner. Det samme gjøres med lyd-artiklene, utenom at disse selvsagt synkroniseres med portable musikkspillere.

Men det er bare basis-funksjonen. I tillegg bør programmet la deg se forsiden til, og lese utdrag av, dagens utgave av alle andre aviser, samt streame minst én av dagens lyd-artikler. Alt dette bør være gratis, og om man liker det man ser er det bare å klikke en knapp for å kjøpe resten av dagens avis, eller kjøpe et abonnement.

Når du åpner programmet kan du bli møtt av en velkomst-skjerm som likner på Spotify sin, bare at istedenfor nye album og “artists you may like” får du tips om de nyeste artiklene og “skribenter you may like”, f.eks. Et slikt program bør også gjøre det enkelt å finne andre artikler om samme tema eller fra samme område (geokodede artikler) innen samme avis og på tvers av avisene. Men dette kan og passe godt på nettsidene.

Flere mulige funksjoner:

Disse ideene kan gjennomføres uten et slikt “Spotify for aviser”, men mye av det kunne passet ekstra godt som en del av et slikt program:

  • Research. Les avisa direkte i programmet, legg inn bokmerker, kommentarer, understrekninger, samle utklipp i en “scrapbook”, osv. Alt dette kan enten bare være privat eller deles.
  • Interaktivitet. Gjør det enkelt å komme med forslag: Hva liker du og hva liker du ikke med avisa generelt, med måten vi behandler dette temaet, med denne artikkelen? Hvilket tema bør vi ha som hoved-tema en gang? Gi karakter/terningkast/stjerner på artikler, osv. Hvis folk merker at de blir hørt og får innflytelse vil de føle en mer personlig tilknytning og bli mer loyale.
  • Bilder. Få noen av de beste bildene i dagens avis i høy kvalitet, og i forskjellige størrelser til bruk som bakgrunnsbilde. Avisa The Boston Globe har blitt velkjent på nett gjennom sin fotoblogg The Big Picture hvor de stadig legger ut masse store bilder i høy kvalitet.
  • Fullstendige artikler. I de tilfellene hvor artikler har blitt kuttet ned kun for å få plass i den fysiske avisa, gi meg mulighet til å velge å få artikkelen i sin helhet.
  • Bonus-materiale. La dere inspirere av The Office og bonus-materialet på DVDer: Lag behind the scenes-videoer, intervjuer av alt fra redaktør til avisbud og andre interessante “ekstra materialer” ting fra tid til annen. Hvordan bestemmer man seg for et hoved-tema, hva skjer på trykkeriet, hva skjer i minuttene etter at et brennhett 1000-tips har blitt ringt inn?

Jeg vil ikke gå inn på flere konkrete forslag her, men bare nevne at det her er utrolig mange spennende muligheter å ta tak i.

Betalingsmodeller

Jeg skriver her med utgangspunkt i den tradisjonelle abonnementes-modellen, men det er ikke nødvendigvis den beste. Den mentale kostnaden det er å måtte bestemme seg for om man vil betale for en artikkel eller ikke er grunnen til at jeg ikke har nevnt muligheten for mikro-betaling for enkeltartikler (les, eller lytt til, Free av Chris Anderson for mer om dette). Men dette kan også gjelde for betaling for dagens avis. Det kan være at en fast månedspris for å kunne lese alle landets aviser er en bedre modell. Det kan f.eks. tilbys fire prisnivåer:

  1. Les og stream utvalgte (lyd-)artikler fra alle dagens aviser. Kun i programmet. (Gratis)
  2. Les og stream alle (lyd-)artikler fra alle dagens aviser. Kun i programmet.
  3. Les og stream alle (lyd-)artikler fra alle aviser, og hele arkivet. Kun i programmet.
  4. Les, stream og last ned alle (lyd-)artikler fra alle aviser, og hele arkivet.

Prisnivåene kan se annerledes ut, eller hele betalingsmodellen være helt annerledes. Denne modellen kan kombineres med tradisjonell abonnements-modell, eller helt andre modeller. Bare husk å holde det så enkelt som mulig, samtidig som det er fleksibelt nok. Ikke gå i fellen som mobilopperatørene har gått i.

Det kan og lønne seg å gi et gratis lesebrett til alle abonnenter. Ikke at noen norske aviser har like stort opplag som NYT, men det er verdt å ha i tankene.

Geoapps

Til slutt vil jeg kort nevne at posisjons-baserte tjenester er i vinden for tiden, og at å komme tidlig inn på dette markedet kan være en god idé. Geotagg alle artikler, og lag apps som lar meg lese artikler basert på min posisjon. La meg og filtrere hvilke artikler jeg vil lese utfra tid (hva skjedde på dette stedet for 50 år siden, hva skjedde denne uka?), hvor viktig saken er (vanskelig å bestemme, selvsagt, men kan være veldig praktisk for steder hvor det ofte skjer mye), og kategori (Vis meg f.eks. alt annet enn sportsnyheter, eller vis meg anmeldelser av kulturarrangementer som skjer i nærheten akkurat nå).

Wikipedia har også mange geotaggede artikler, og bildedelingssider som Flickr og Ipernity har mange geotaggede bilder, så disse kan eventuelt trekkes inn for å gjøre opplevelsen enda rikere. Vær igjen oppmerksom på lisensen.

Hva syns du om disse ideene? Ville du betalt for en digital avis levert på denne måten, eller har du andre forslag? Fortell meg om det i en kommentar nedenfor!

Se også mine tanker om en Åpen betalingsmur.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett Media NB

6 Comments

  1. Jeg liker ordtaket ditt om lenker. :-)

    Forskjellige formater er veldig bra, men ser man på historien til vellykkede nye teknologier og produkter, så ser man at det er de lukkede helintegrerte systemene som lykkes først. Deretter lykkes de mer åpne modellene.

    Det blir for dyrt og tidkrevende å støtte mange formater fra dag 1. Dette kan sammenlignes med problemene når du skal legge sammen 2+2+2+2+2+2+2+2+2+2. Mattestykket er enkelt nok, alle klarer jo 2+2, men de fleste mister oversikten over hvor mange totall som må legges sammen. Selv i skriftlig tekst må man stoppe opp og telle før man får vet hvor mange det er, og i muntlig form fungerer ikke det.

    I forhold til innholdet så er det viktigere at formatet som velges er så enkelt som overhodet mulig. Det vil uansett gå gjennom iterasjoner av versjoner, og jo mer komplekst fundamentet er, jo raskere raser det sammen. Det er blant annet derfor Amazon Kindle bruker et mye enklere (men lukket) format enn ePub.

    Hvis man skal støtte flere formater, så bør det isteden skje gjennom en god plattform med enkelt format som tredjepartsaktører eller kundene selv kan tilpasse til det de selv ønsker. Dette er forøvrig det samme som vi gjør med Sitatsjekk, som foreløpig kun er tilgjengelig gjennom iPhone.

    Som leverandør av innhold eller innholdstjeneste må man utvikle både grensesnittet (klienten) og serversiden samtidig. Jo flere klienter mens tjenesten fortsatt er umoden, jo mindre er sjansen for at den noensinne blir bra.

    Med et godt API åpnes det forøvrig for text-to-speech og andre morsomme teknologier.

    Den samme tilnærmingen bør brukes på tilleggsfunksjoner. Se på Twitter. De holder veldig igjen på nye funksjoner, men implementerer når kravene blir unisone blant brukerne. Featurecreep er jo blitt et begrep i programvarebransjen, og hvis man skal lykkes må man unngå det så lenge som mulig.

    Betalingsmodellene er mange, og det viktigste er egentlig å selge innholdet på flere forskjellige måter. Man må velge modeller som ikke ødelegger for hverandre gjennom for stort overlapp. Hvis man vil lage en billig eller gratis utgave til noen privatbrukere, så må premiumbrukerne få noe mer som de bare absolutt må ha.

    Alt i alt så er du på sporet med mange gode poenger. Det vanskeligste gjenstår for deg, som for alle andre (meg selv inkludert), og det er å velge hovedretning og velge hovedveien. Valg må tas, og hvis valgene ikke utelukker alternativer, så har man ikke gjort valg.

    Dette ble et raskt sammensurrium litt sent på kvelden, men det henger forhåpentligvis noenlunde på greip.

    Mvh
    Anders Brenna
    Medieutvikler

  2. Jeg er enig med Anders Brenna: det går ikke an å gjøre alt samtidig. Ikke bare ville det vært en så stor oppgave å utvikle og integrere alle de forskjellige modellene og formatene og funksjonene at det mest sannsynlig aldri vil bli påbegynt, men om du først hadde produktet klart, ville det blitt et forvirrende og schizofrent grensesnitt som brukerne ville gått seg vill i. Nei, gi meg heller ett eller to formater (helst rimelig universelle formater som HTML — med HTML trenger du ikke engang lage noen klient, det holder med en nettside), få funksjoner, men store valgmuligheter når det gjelder innhold. For det er snakk om distribusjon av innhold, ikke sant? Alt det andre blir sekundært.

  3. Anders Brenna: Takk for kommentaren, det var da på ingen måte seint! Det er jeg som er sein her, så beklager det!

    Jeg forstår hva du mener med at det er vanskelig å støtte alt for mange formater. Jeg har sett for meg at det finnes et program som du putter orginal-filen inn i, og så spytter den nesten automatisk ut alle de formatene du måtte ønske. Men det er vel ikke så enkelt.

    Poenget mitt var jo at “Spotify for aviser” skulle være den gode plattformen, og at kunden må kunne velge mellom alle slags formater for at hun skal kunne benytte seg av de tredjeparts-systemene hun selv måtte ønske. Man må passe seg for featurecreep, det er klart. Men jeg ser ikke helt at støtte for flest mulig formater kan annses som dette.

    “Betalingsmodellene er mange, og det viktigste er egentlig å selge innholdet på flere forskjellige måter. Man må velge modeller som ikke ødelegger for hverandre gjennom for stort overlapp. Hvis man vil lage en billig eller gratis utgave til noen privatbrukere, så må premiumbrukerne få noe mer som de bare absolutt må ha.”

    Ja, det var jo denne freemium-modellen jeg prøvde å legge fram under overskriften “Betalingsmodeller”.

    Ellers hadde jeg jo håpet på litt tilbakemelding på ideen om et eget program som lar deg finne nye aviser, kjøpe dem, og laste ned/synce automatisk også, ikke bare tanker om formater.. ;)

    Simen: Takk for kommentaren!

    Jeg tror ikke det ville blitt et forvirrende grensesnitt i et program slik jeg beskriver. Se for deg at første gang du starter det blir du møtt av en velkomstskjerm som kortfattet og enkelt guider deg gjennom det å velge riktig format ved hjelp av ikoner og steg-for-steg-grensesnitt. Den kan til og med automatisk oppdage hvilke leseplater og smart-telefoner du har koblet til PCn idet du åpner programmet, og anbefale det formatet som passer best til det produktet. Når du er ferdig med dette blir du aldri spurt om hvilket format du vil bruke igjen, den viser deg bare dagens aviser, laster ned og synkroniserer de du abonnerer på automatisk, osv. Jeg ser for meg at det blir veldig rent og enkelt.

Comments are closed.