web analytics
Skip to content →

SiO er ingen grønne helter

Last updated on 4. april 2010

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Studentsamskibnaden i Oslo (SiO) har lansert kampanjen “Hverdagshelt” for å få beborene sine til å gå “fra miljøholdning til miljøhandling”. Dette ble jeg informert om gjennom en mail som jeg gjengir i sin helhet under, med mine kommentarer innimellom:

Gjør noe!
Vi er fem miljøengasjerte studenter som nå lanserer miljøkampanjen Hverdagshelt. Vi har brukt dette som utgangspunkt: For å vinne det store miljøslaget trenger vi hverdagshelter. Vi trenger personer som orker å ta ut mobilladeren av kontakten, slå av lyset og samtidig resirkulere hver eneste dag!

Ikke lett
Vi skjønner at dette er vanskelig. Alle disse små hverdagstingene føles så meningsløse sammenlignet med dimensjonene i miljøproblemene. Det er lett å tenke: – Hva kan egentlig jeg gjøre? Svaret er at vi kan gjøre mye bare vi alle gjør det samtidig. Det som gjør noen til hverdagshelter er at de tar i et tak på daglig basis og tåler å vente litt på resultatene.

Ja. Vi trenger “hverdagshelter” som gjør det de kan. Det er viktig å slå av lyset, resirkulere, og trekke ut kontakter. Alle de tusen små tingene vi bruker av verdens resurser på helt unødvendig baller på seg til å skape enorme konsekvenser for miljøet. Det er ingen tvil om det.

Men småtingene føles meningsløst. Spesielt når de som oppfordrer til å gjøre dem selv har mulighet til å gjøre store ting, men ikke gidder. Da føler man at oppfordringen om å gjøre småting for miljøet ikke er annet enn et grønt alibi slik at de andre kan slippe å gjøre noe, men fremdeles se bra ut.

Premiering
Men selv hverdagshelter trenger premiering og spesielt bra er det hvis premieringen i seg selv er miljøvennlig. Vi samarbeider med Studentboligene. De stiller opp med nye avfallstasjoner for metall/glass i forskjellige formater ved alle studenthus hvis beboerne sparer 2 % på energiforbruket i perioden 1. februar til 1. april. Dette er vinn/vinn for miljøet. Vi sparer energi og oppnår bedre resirkulering, så stå på!

Det er her haken min faller ned og munnen roper et stort WTF!?

Så SiO tror at måten å få studenter til å skåne miljøet er å love oss resirkuleringsbokser om vi er flinke? Det eneste denne såkallte “premien” forteller meg er at SiO driter i miljøet. For om de faktisk hadde brydd seg så hadde de satt inn glass- og metall-kontainere på alle studentbyer sine søppelrom for lenge siden! De hadde ihvertfall gjort det nå med én gang istedenfor å kreve at vi sparer bittelitt strøm først.

I tillegg hadde de gjort en rekke andre ting. De kunne satt inn bevegelsessensor (og lyssensor der det er store vinduer)  på lyset på søppelrommene, postrommene, sykkelrommene, gangene, felleskjøkkenene som deles av mer enn to personer osv.. De kunne ha sørget for at vinduene er godt isolert så det ikke er 10 grader inne når man står opp om morgenen, selv om radiatoren har stått på for fullt hele natta. Når det snør inn lukkede vinduer er det vanskelig å ta et ønske om at vi må spare strøm alvorlig.

De kunne også fått oss til å betale for den strømmen vi faktisk bruker, i steden for å ta en fast avgift for strømbruken uansett hvor lite eller mye vi bruker slik det er i dag.

Utover strøm er forbruket av ting også et enormt miljøproblem. Hver dag kastes det store mengder brukbare ting på alle studentbyer, og dette tar helt av rundt semesterslutt når folk flytter ut. Samtidig flytter folk inn og kjøper inn mye av de samme tingene splitter nytt. Det er en tragisk sirkel. SiO kunne bøtet på mye av dette ved å gjøre det enkelt å gi fra seg brukbare ting istedenfor å kaste dem. Til vanlig kunne det for eksempel stått et par hyller på søppelrommene hvor alle kunne sette fra seg, og ta, brukbare ting. Og ved semesterslutt og -start kunne de satt av et større område hvor utflyttere kunne satt det de ikke vil ha med seg og innflyttere kunne plukket det opp. Klart det er problemer knyttet til dette, og vaktmesterene måtte gå igjennom hyllene fra tid til annen og kastet det som aldri ble tatt, men dette ville gjort en stor forskjell for miljøet.

Dette er måten å få folk til å bli mer miljøvennlige: Gjør det så enkelt at man omtrent ikke trenger å tenke over det, og appeller til lommeboka. Hadde SiO gjort dette ville de spart miljøet for mye større påkjenninger enn det vi beboere kan ved å følge tipsene om å slå av lys og dra ut kontakter. Noe bare de færreste kommer til å gjøre. De ville også signalisert at dette er noe de faktisk bryr seg om, og på den måten kanskje fått flere til å gjøre disse små tingene, som selvsagt også er viktig.

Dette er bare noen få ideer fra en vanlig beboer som har tenkt litt på dette, men de ville betydd mye både rent praktisk, og symbolsk. Og jeg er sikker på at om SiO kontakter ENØK, så vil de raskt kunne få flere og enda bedre tips om hvordan SiO kan være ekte “hverdagshelter”.

Slik det er i dag virker Hverdagshelt-kampanjen som ren grønnvasking: Noe SiO gjør for å framstå som miljøvennlige, uten at de trenger å gjøre det skapte grann selv.

Før publisering sendte jeg denne bloggposten til SiO så de kunne få et tilsvar. Istedenfor å svare selv sendte de det likså godt videre til en av de beboerne som de har rekruttert til å lage og drive Hverdagshelt-kampanjen for seg. Her er svaret hun sendte meg:

Hei Børge,
Fikk videresendt mailen fra Studentboligene, her er mitt svar på bloggposten. Jeg er student og redaktør på hverdagshelt.no.

Supert at du engasjerer deg i miljøet! Bloggposten din inneholder også flere gode tips både til oss studenter og Studentboligene.

Du har helt rett, i en ideel verden ville Studentboligene allerede ha gjort disse tiltakene. Men du må huske at SiO verken er en miljøorganisasjon eller en vanlige kommersiell aktør. SiO er derimot en samskipnad som plikter å bruke pengene sine på studentvelferd. Skal vi få bedre kildesortering må de finne disse pengene et sted. Akkurat dette mener vi at vi har løst på en god måte i Hverdagshelt: Vi sparer energi og får kildesortering tilbake. Som studenter både gir vi og får vi, men miljøet vinner uansett! Så derfor må du ikke reagere negativt på at Studentboligene får noe ut av dette. Nemlig mindre utgifter til energi. Det er nettopp dette som er selve poenget. Miljøtiltak koster penger. Denne kampanjen har altså som mål å frigjøre penger til miljøtiltak som kildesortering.

En ting til; målet med Hverdagshelt er ikke på noen måte å gi Studentboligene et ”grønt alibi”. Målet er å vise at det nytter å være miljøvennlig for hver enkelt av oss. Hvis vi som studenter husker å gjøre de ”små” miljøvennlige handlingene som egentlig ikke koster oss som individer så mye, får vi dobbel gevinst: Vi sparer energi og får kildesortering som premie.

Med vennlig hilsen
Bergitte Lowzow

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Miljø

4 Comments

 1. Hilde

  Det må da være noe av det latterligste jeg har lest på en stund -avfallsstasjoner som premie for strømsparing?! Ønsker man at studentene skal bli miljøbevisste, må da første bud være å tilrette for det og gjøre det til en selvfølge, ikke noe de får lov til hvis de er litt flinke først. Forøvrig skjønner jeg ikke økonomi-arumentet, jeg trodde ikke det kostet penger å få satt opp glasscontainere…

 2. Jeg er helt enig. Det er ganske utrolig. Når det gjelder om det koster penger å få på plass glass/metall-sortering, så vet jeg ikke. Det må jeg undersøke.

 3. Til info så bor jeg på (nye) Kringsjå, og ståa er bedre der:

  – Vinduene er kjempegodt isolert
  – Vi betaler for strømmen vi bruker, og ikke en fast avgift
  – Vi har ikke søppelrom, en ordning som virker absurd på meg; hos oss står det selvsagt glass- og metallcontainere utendørs sammen med (men vi har andre fellesarealer som gjerne kunne hatt bevegelsessensorer)

  Ellers enig i poenget ditt om premie for strømsparing. Bare vær klar over at SiO faktisk ikke driter i disse tingene. Blokka jeg bor i ble totalrenovert for snart tre år siden, så det er all grunn til å tro at lignende grep vil bli tatt når resten av studentbymassen pusses opp, samt naturligvis i nye bygninger som Vestgrensa 2 og nye Sogn.

Comments are closed.