web analytics
Skip to content →

iPad og kreativitet i Dagbladet

Last updated on 29. desember 2011

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Takket være Ida Aalen og min kommentar i hennes artikkel Gavepakke til deg som vil diskutere (kritisere?) iPad på et litt høyere nivå (enn hva som er den flotteste appen) på Netthoder ble jeg spurt av Dagbladet om jeg ville skrive en liten sak for debatt-siden i søndags-utgivelsen deres forrige uke. Spørsmålet skulle være “Vil Ipad hemme den digitale kreativiteten vår?”, og jeg skulle skrive på ja-siden. Jeg var veldig usikker på om jeg skulle gjøre det, for jeg syntes ikke spørsmålet var særlig godt, og det er mye mer komplisert enn ja/nei. Jeg endte likevel med å ta på meg det ulønnede oppdraget og skriblet ned en rask liste med for- og mot-argumenter. Men da jeg begynte å skrive fant jeg fort ut at mine tilmålte 1800 tegn var mye mindre enn jeg hadde tenkt, og måtte kutte veldig ned på hvilke poenger jeg tok opp. Det jeg til slutt endte opp med ble seende slik ut:

Dagbladet-debatt om iPad

Jeg pussa litt mer på teksten, men sendte det inn for sent. Den smått forbedrede teksten kan du dermed heller lese her. I tillegg har jeg lagt til et kort avsnitt som jeg måtte fjerne av plasshensyn.

Først hadde vi vanlige datamaskiner. Så kom laptopen, og de siste årene netbooks og smarttelefoner. Nå kommer tabletten som en mellomting, og Apples iPad er kjendisen.

Det er ikke grunn til å tro at det i seg selv vil ødelegge mer for kreativiteten enn det disse andre har gjort. Problemet kommer med to ting: Hvis man har iPad som eneste maskin, og hvis Apple blir enerådende.

Apps til iPad/iPhone må forhåndsgodkjennes av Apple. Det har de utnyttet til å stoppe apps som konkurrerer med deres produkter. De har begynt å godkjenne noen konkurrenter, den norske nettleseren Opera er det nyeste eksempelet. Men Operas Håkon Wium Lie tror ikke dette betyr at Apple vil åpne for alle konkurrerende apps. Hvis Apple fortsetter å stoppe apps med “overlappende funksjoner” kan det ha enorme konsekvenser. Hadde Microsoft gjort det samme ville vi kanskje fremdeles brukt en tidlig versjon av Internet Explorer, og de nye nett-tjenestene som har florert de siste årene, med all den kreativiteten de har muliggjort, hadde ikke eksistert.

Mange som lever av å lage programmer begynte som barn med å fikle med de underliggende systemene som får maskinen til å fungere. Med Apples restriksjoner og DRM er dette umulig på iPad uten å “bryte seg inn” i sin egen maskin. Dette kan gjøre at færre barn får smaken på finne ut hvordan ting fungerer og hvordan gjøre dem bedre.

Nå har Apple også begynt å bestemme hvilke programmeringsspråk man har lov å bruke til å lage apps til iPhone/iPad, og det kan gå hardt ut over kreativiteten til de som nå må lære seg et helt nytt språk. Det er også konkurransehindrende fordi det gjør det vanskeligere å lage programmer for både i-Produkter og andre plattformer samtidig. Ting som hindrer konkurranse hindrer og innovasjon, og i siste instans også kreativitet.

Det er mange kreativitetsfremmende apps for iPad, men de kan fungere like godt, og være like enkle, på en åpen maskin. Hvis vi belønner Apple for å ta full kontroll over maskiner som ikke lenger er våre i egentlig forstand vil andre ta etter og vi går en mye mindre fri og kreativ framtid i møte. Les mer:
http://ho.io/ipad
http://ho.io/ipad2

Kjøp gjerne en tablet, men ikke fra Apple. Gode alternativer fins og mange fler er på vei. Og la ungene dine leke seg med en ekte datamaskin.

Ida Aalens svar under “Nei” kan du lese her.

Etter at jeg skrev dette har Apple annonsert sine inntekter den siste tiden, og de har gått gjennom taket. Det gjør det mer sannsynlig at min dystre spådom om at andre også vil begynne å lukke sine plattformer på samme måte vil gå i oppfyllelse.

Om du vil lese mer om dette anbefaler jeg Eirik Newth sin Apples karikaturstrid og avisenes fremtid, og Sven Egil Omdal sin Dalai Lama, homser og naken sensur i Aftenbladet.

Takk til alle som bidro med konstruktive tilbakemeldinger da jeg spurte om hjelp på Underskog og på min nye tumblelog (drevet av Posterous).

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Dystopia Media Rettigheter Samfunn

4 Comments

  1. Olav Øygard

    God artikkel, meget viktig budskap, Børge. Jeg er ukonfortabel med hvordan iProduktene strømmer over oss, og måten de kommer på. Det er mye ekkelt man kan sammenligne dette med i historisk perspektiv. Poenget ditt med denne styringen som hemmer kreativitet er også viktig, men eklest av alt er de enorme pengestrømmene og en ukritisk applaudering fra en hel verdenspresse. Denne bølgen ønsker i alle fall jeg å markere motstand mot. Dette er storkapitalkrefter av verste slag.

  2. Tusen takk! Hyggelig å se deg her, Olav! :)

Comments are closed.