web analytics
Skip to content →

Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende!

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Oppdatering: Les også gjerne Bruk nettet, for svingende! Del 2.

Dette er et åpent brev til alle gode krefter som noensinne arrangerer møter, foredrag, seminarer, konferanser, og lignende. Det er en redigert mail til arrangørene av en spesifikk konferanse, men det gjelder dessverre for veldig mange viktige organisasjoner og grupperinger som lar store mengder viktig informasjon og kunnskap gå til spille (som Anders Brenna sier: “Står det ikke på nett så har det ikke skjedd”). Jeg er så vant til nå at ingen tar opp de foredragene de har, på tross av at de sitter inne med så mye viktig kunnskap, at jeg alltid tar dem opp med min lille portable musikkspiller, og ofte legger dem ut her på bloggen og på en egen nettside. Dette syns jeg er ekstremt frustrerende, og har derfor dette å si:

Jeg har tenkt å delta på konferansen deres, men, som alltid, har jeg bare mulighet til å delta på en brøkdel av alle de bra foredragene og panelene som er satt opp. Likevel er jeg heldig. Jeg har ingen jobb eller studiegang som hindrer meg fra å delta på hele konferansen, jeg har ingen små barn som jeg ikke klarer å finne, eller ikke har råd til, barnevakt til, og om jeg hadde hatt jobb, så hadde jeg hatt økonomi til å ta meg fri noen dager. I tillegg tilhører jeg den nokså lille promillen av verdens befolkning som forstår norsk (eller engelsk, på de engelskspråkelige foredragene), som faktisk bor nærme nok til å kunne reise til konferansen. På grunn av alt dette har jeg mulighet til å delta på deler av opplegget. Men likevel kan jeg ikke delta på alle de delene jeg skulle ønske.

Av hensyn til alle disse som altså ikke har mulighet til å få med seg alt, eller, i de aller fleste tilfeller, noe som helst, av konferansen deres er det jeg skriver til dere nå. Jeg vil be dere så pent om å ta opp foredragene, panelene, osv. og så legge det ut på nettet. Om dere bruker mikrofoner og høyttalere er det veldig enkelt å koble til en opptaksenhet til systemet via mixeren. Hvis høyttaleranlegg  ikke benyttes kreves det ikke mer enn å legge en lydopptaker på bordet nær foredragsholderen, eller sette opp et billig filmkamera i rommet. Oppdatering: Om dere ikke har råd til å kjøpe inn dette selv er det helt sikkert noen blant dere som kan ta det med hjemmefra, eller dere kan prøve å få til en låneordning med andre organisasjoner.

Hvis dere er redde for at dette vil gjøre at færre vil komme, og dermed føre til mindre inntekter, tror jeg dere bekymrer dere uten grunn. Faktisk tror jeg det er stor grunn til å forvente at det motsatte vil skje. Men likevel kan dere forhindre dette ved f.eks. å vente en stund før dere legger ut opptakene. Dere kan også ta imot donasjoner når dere legger ut opptakene. Jeg vil gladelig donere penger om jeg får mulighet til å laste ned alle foredragene så jeg kan bruke tiden på bussen og trikken til noe fornuftig. Husk at f.eks. TED-konferansen, som koster 6000 US dollar å delta på, legger ut video- og lyd-opptak av alle sine foredrag, til og med under en Creative Commons-lisens, som lar andre bruke, spre, og remixe foredragene slik de ønsker. Dette bør dere også vurdere om dere vil at flest mulig skal dra nytte av den kunnskapen dere sitter inne med. (Om dere vil vite mer om hvordan TED kan legge ut opptak av alt, og samtidig få flere deltagere hvert år, vil jeg anbefale boka Free av Chris Anderson. Den kan lastes ned som gratis lydbok her.)

Når dere legger ut opptakene er det av stor betydning på hvilken måte de legges ut. Om dere vil at informasjonen skal konsumeres og spres så mye som mulig er det viktig at opptakene kan streames, så man slipper å laste det ned, men bare kan se/høre på det rett i nettleseren. I tillegg er det viktig at de kan embedes på andres nettsider/blogger slik man kan med YouTube-videoer. På grunn av den monopol-liknende posisjonen Google-eide YouTube har blant streaming video-tjenester liker jeg dem ikke helt, men jeg vil likevel anbefale å legge ut videoer der, ihvertfall de viktigste, for å nå flest mulig. I tillegg bør dere legge ut på noen andre streaming-tjenester slik som blip.tv (som har støtte for Creative Commons) eller Dailymotion (som støtter åpne video-standarder) . Det er disse jeg ville embedet og linka til på egne nettsider, for å støtte opp om de mindre aktørene, samtidig som dere når dem som finner videoer direkte på YouTube.

Men video er ikke så viktig. Lyd er vel så bra for å få ut all kunnskapen dere sitter inne med. Det er for eksempel mye enklere å laste ned lyd og høre på på bussen eller mens man går tur enn med video. Likevel er det bra å tilby både streaming og embeding av lyd også. For dette kan dere benytte tjenester som Imeem, Houndbite, eller SoundLantern.

Mulighet for embeding er viktig fordi det gir et signal om at dere vil at folk skal bruke, og diskutere, materialet deres, og dermed vil det også skje. Bloggere vil embedde og kommentere, andre vil linke til disse bloggene, osv.

Om dere vil ta det enda lenger kan dere og sette opp en kanal på Miro og iTunes, men det er langt fra like viktig. Ikke la dere bli overveldet over alle mulighetene så dere faller i staver. Det er mye bedre å ta små skritt om gangen enn å fortsette å holde kunnskapen deres bak lås og slå!

Vi vil jo alle at alle disse flotte tankene, ideene og personene som vil komme fram på konferansen skal være tilgjengelig for så mange som mulig, og spesielt for de som ikke har råd til å komme på en slik konferanse, vil vi ikke?

Det er på høy tid at vi som skal forandre verden til det bedre begynner å benytte de mulighetene nettet gir til å spre budskapet og de utrolige mengdene med informasjon og kunnskap vi sitter på til flest mulig mennesker! Om vi skal nå målet må vi ha med oss så mange som mulig, og det begynner å haste!

Her er igjen linken til der jeg legger ut mine opptak. Jeg håper den sida snart vil miste livets rett, fordi alle tar til fornuften og legger det ut selv!

Gå videre til Bruk nettet, for svingende! Del 2.

Reblog this post [with Zemanta]

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett Miljø Opptak Politikk Samfunn Sør/Nord

33 Comments

 1. Trodde ikke biblioteker var målgruppen for min nye bloggpost, men @Swazi98chafin var visst uenig. Takk for spredningen!:) http://sn.im/psnct
  This comment was originally posted on Twitter

 2. Trodde ikke biblioteker var målgruppen for min nye bloggpost, men @Swazi98chafin var visst uenig. Takk for spredningen!:) http://sn.im/psnct

  This comment was originally posted on Twitter

 3. Anbefaler RT @sonitus: Børge forteller om livet: Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende! http://twurl.nl/qlbsij
  This comment was originally posted on Twitter

 4. Anbefaler RT @sonitus: Børge forteller om livet: Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende! http://twurl.nl/qlbsij

  This comment was originally posted on Twitter

 5. Mange gode poenger! RT @Sonitus: Børge forteller om livet: Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende! http://twurl.nl/qlbsij
  This comment was originally posted on Twitter

 6. Mange gode poenger! RT @Sonitus: Børge forteller om livet: Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende! http://twurl.nl/qlbsij

  This comment was originally posted on Twitter

 7. Anbefalt bloggpost: RT @forteller: Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende! http://cli.gs/MvtJU

  This comment was originally posted on Twitter

 8. Anbefalt bloggpost: RT @forteller: Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende! http://cli.gs/MvtJU
  This comment was originally posted on Twitter

 9. RT @tweetmeme Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende! hos børge forteller om livet http://cli.gs/7MRpq
  This comment was originally posted on Twitter

 10. RT @tweetmeme Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende! hos børge forteller om livet http://cli.gs/7MRpq

  This comment was originally posted on Twitter

 11. Wow, statistikken min viser ny rekord på antall unike besøkende i går, grunnet alle som videresendte bloggposten! Takk! http://sn.im/psnct
  This comment was originally posted on Twitter

 12. Wow, statistikken min viser ny rekord på antall unike besøkende i går, grunnet alle som videresendte bloggposten! Takk! http://sn.im/psnct

  This comment was originally posted on Twitter

 13. audun

  Gjenposter kommentaren min fra kladden din:

  Men børge, det der vil jo ikke skje med mindre noen tar ansvaret for det. Det finnes ikke en media-gruppe knytta til globaliseringskonferansen, enkelt og greitt. Vil du ta ansvaret for den?

  Det som fantes av media-aktivister i globaliseringsbevegelsen (Indymedia, SpisDeRike) har vært på kant med Globaliseringskonferansen siden 2003, og sakte men sikkert forsvunnet.

 14. audun

  Gjenposter kommentaren min fra kladden din:

  Men børge, det der vil jo ikke skje med mindre noen tar ansvaret for det. Det finnes ikke en media-gruppe knytta til globaliseringskonferansen, enkelt og greitt. Vil du ta ansvaret for den?

  Det som fantes av media-aktivister i globaliseringsbevegelsen (Indymedia, SpisDeRike) har vært på kant med Globaliseringskonferansen siden 2003, og sakte men sikkert forsvunnet.

 15. audun: Takk. Jeg hadde tenkt å spørre deg om å gjøre det.

  Man trenger da ikke en mediagruppe for å koble til en lydopptaker til miksebordet, eller å legge en på bordet foran foredragsholderen. Dette må bare gjøres! Både Globaliseringskonf. og mange andre (NU, Changemaker, Amnesty, FIVH, you name it) setter inn masse resurser og frivilliges tid på å arrangere slike ting. Da er det helt på trynet å ikke ta opp lyden og la flere få del i den kunnskapen som deles!

 16. audun: Takk. Jeg hadde tenkt å spørre deg om å gjøre det.

  Man trenger da ikke en mediagruppe for å koble til en lydopptaker til miksebordet, eller å legge en på bordet foran foredragsholderen. Dette må bare gjøres! Både Globaliseringskonf. og mange andre (NU, Changemaker, Amnesty, FIVH, you name it) setter inn masse resurser og frivilliges tid på å arrangere slike ting. Da er det helt på trynet å ikke ta opp lyden og la flere få del i den kunnskapen som deles!

 17. NUUG tek upp alt dei viser. På GoOpen prøvde me òg å taka upp det meste. Men det vart eit problem med ressursar, GoOpen var litt vel digert for å verta teke av so få (og dei helder ustabile maskinane).

 18. NUUG tek upp alt dei viser. På GoOpen prøvde me òg å taka upp det meste. Men det vart eit problem med ressursar, GoOpen var litt vel digert for å verta teke av so få (og dei helder ustabile maskinane).

 19. Det førre var meg, berre at eg hadde feil URL til netsida mi (og OpenID-en).

 20. Det førre var meg, berre at eg hadde feil URL til netsida mi (og OpenID-en).

 21. […] så sta­ti­stik­ken min krype høy­ere enn noen gang tid­li­gere etter at jeg pub­li­serte Til alle gode kref­ter: Bruk inter­net­tet, for svin­gende!. For jeg må ydmykt inn­rømme at jeg syns jeg har skre­vet om mye annet vik­tig som hadde […]

 22. […] vel­dig tra­sig. Klasse­kam­pen er full av vel­dig godt og vik­tig stoff. På samme måte som mange orga­ni­sa­sjo­ner sit­ter de på masse vik­tig kunn­skap som flere tren­ger å få vi…. Og så var det dette med sam­ta­len rundt tema­ene: Folk skri­ver blogg­pos­ter og lin­ker […]

Comments are closed.