web analytics
Skip to content →

En litt bedre jul for alle (eller julegaver som gleder)

Last updated on 7. desember 2012

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Er du like seint ute med julegaveinkjøpet som meg? Frykt ikke, her får du mange forslag, og det til og med med en ekstra god følelse for deg som gir! (om du måtte lure er dette en oppdatert versjon av posten jeg skrev på denne tiden i fjor.)

Ting til å legge under treet:

 • Friends Fair Trade er norges første Fairtrade-butikk, og har mange flotte klær og gaveartikler og mye annet.
 • Jack & Jones har begynt å selge jeans, t-skjorter, pologensere, og hettegensere av Fairtrade-merket bomull. Gå i din nærmeste Jack & Jones-butikk og spør etter JJ Eco. Du kan se alle JJ Eco-klærne her. Det finnes mange andre som selger Fairtrade-merkede klær. Du finner en liste på etiskforbruk.no.
 • Direkte fra Fairtrade Norge kan du kjøpe bøker om kaffe, te, og sjokolade, kopper, og handlenett og t-skjorter av Fairtrade-sertifisert bomull.
 • Oxfam selger bøker, musikk, spill, klær, elektronikk, og mer. Varene er mer eller mindre etiske og pengene går til en bra hjelpeorganisasjon.
 • Konfekt av den eksklusive sorten finner du hos Passion of Scandinavia. Alt sammen Fairtrade-sertifisert.
 • Etiskforbruk.no har ikke bare oversikt over klær. De har også lister over butikker som selger litt mer etiske leker, interiørprodukter, og smykker. Du finner linker til disse under “Etiske produkter” på denne siden, hvor du også finner smarte tips til andre typer gaver, slik som teaterbilletter, spennende turer, kurs, nisjemat, masasje, og mer.
 • Men noe av det beste å legge under treet er selvsagt brukte ting. Brukt trenger på ingen måte å bety dårlig eller fillete. Stikk innom din nærmeste bruktbutikk, eller plukk ut et par fine bøker fra bokhylla som du likevel ikke leser igjen. Minimalt skadelig for de fattigste på jorda og dine egne barn, og lett for lommeboka.

Og til den som har alt, som det står i så mange jule-reklamer, hvorfor putte noe under treet i det hele tatt? Gi heller noe som virkelig betyr noe:

Dette er bare et lite utvalg av alle mulighetene som finnes. Igjen kommer etiskforbruk.no til unnsetning med en lang liste over muligheter, både med og uten gjenstander å putte under treet, inkludert Flyktningehjelpen, WWF, Røde Kors, Unicef, og mange fler. Men vær obs på at geiter kan være et problem med tanke på spredning av ørken (via SerendipityCat som har sin egen gave-liste som er mye finere enn min), men om det gjelder der hvor disse organisasjonene sender geiter vet jeg ikke.

Ellers er også medlemsskap i en organisasjon en ypperlig gave! Slik får organisasjonen penger direkte av deg, de får mer penger fra staten i medlesstøtte, de får mer inflytelse og slagkraft gjennom større medlemsmasse, og vedkommende du gir det til får informasjon om arbeidet organisasjonen gjør. Ganske mye på én gang, med andre ord. Her kan du f.eks. gi medlemsskap i Amnesty, eller kontakt din favoritt-organisasjon og fortell dem at du vil gi bort et medlemsskap.

Dagens fakta: Halve verdens befolkning lever på under 2 dollar om dagen. I Norge bruker vi mer penger på julegaver enn hele forsvarsbudsjettet vårt. Hva med å bruke noen av de pengene på å gjøre verden til et litt bedre sted? Så trenger vi kanskje ikke å bruke like mye på forsvar heller..?

Litt på siden, men til slutt må jeg nevne at Folkevett, Framtiden i våre henders medlemsblad, har noen flotte og spennende oppskrifter på miljøvennlig julemat.

[Mye av dette er via En anderledes ønskeliste og Charity giving: Goats are so two years ago.]

Oppdatering 13.12.08: Jeg glemte å nevne en gave jeg har veldig sansen for: Gavekort hos Kiva. Kiva er et system for mikrokreditt, hvor du selv finner ut hvem du vil låne penger til. Med et slikt gavekort kan mottageren av kortet få gleden av å se gjennom alle mulighetene og bestemme seg for noen å låne pengene til, og når pengene blir betalt tilbake kan vedkommende velge å ta pengene ut, eller låne dem ut på ny. Et slikt gavekort kan med andre ord føre til glede, både for den som får julegaven, og for noen i et fattig land som trenger en liten håndsrekning i mange, mange år framover.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Miljø NB Samfunn Sør/Nord

11 Comments

 1. Her var det mange bra tips. Jeg har bokmerket siden for senere bruk.

  Takk! :-)

 2. Her var det mange bra tips. Jeg har bokmerket siden for senere bruk.

  Takk! :-)

 3. Veldig glad for at du likte det, Martin. Takk for kommentar! :)

 4. Veldig glad for at du likte det, Martin. Takk for kommentar! :)

 5. Veldig fin liste med mange gode tips her! :-) Blir så glad for alt jeg oppdager gjennom disse gode rådene, og min erfaring er at folk virkelig setter pris på det også.

  (Og takk for link! Sånt gleder bloggere vettu.. ;-) Ha en riktig trivelig førjul da!)

 6. Veldig fin liste med mange gode tips her! :-) Blir så glad for alt jeg oppdager gjennom disse gode rådene, og min erfaring er at folk virkelig setter pris på det også.

  (Og takk for link! Sånt gleder bloggere vettu.. ;-) Ha en riktig trivelig førjul da!)

 7. Takk, Serendipity! Jeg syns nå din liste var vel så bra, derfor jeg linket til den, vet du! :)

  (Men, ja, jeg er helt enig i at det er veldig hyggelig. Må vel være det som gjør meg mest glad som blogger, i tillegg til kommentarer :) Og takk i lige måde!)

 8. Takk, Serendipity! Jeg syns nå din liste var vel så bra, derfor jeg linket til den, vet du! :)

  (Men, ja, jeg er helt enig i at det er veldig hyggelig. Må vel være det som gjør meg mest glad som blogger, i tillegg til kommentarer :) Og takk i lige måde!)

 9. […] Det mest opplagte valget er selvsagt gaver som hjelper folk som faktisk trenger det, slik som Kiva-gavekort og geiter og liknende. Det finnes veldig mange alternativer innen dette (Selv ga jeg regnskog til familie og kondomer til meg selv forrige jul). Jeg har laget en ufullstendig liste her […]

Comments are closed.