web analytics
Skip to content →

Mitt klima – Frivillig miljøavgift

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

I 250 år har menneskene forsterket den naturlige drivhuseffekten. Dette er en av årsakene til at gjennomsnittstemperaturen på jorden økte med 0,6 grader på 1900-tallet. Tidligere var det bilen som var den største synderen knyttet til privatpersoner, men de siste årene har flyet tatt over pallen. Dette er ikke fordi vi reiser mer med fly enn med bil, men fordi utslippene fra fly foregår i et høyere luftlag og dermed er omtrent dobbelt så skadelig som “normale” utslipp.

Mitt klima er en frivillig miljøavgift som lar deg betale for dine synder og bøte på samvittigheten. På mittklima.no skriver du inn hvor du har/skal reise fra og til, og om det er en enklet- eller tur/retur-reise. Deretter regner Mitt klima ut hvor mye skade du har/vil forårsake miljøet og lar deg velge om du vil betale for å veie opp for hele eller halve skaden. Pengene du så betaler i “miljøavgift” blir brukt til å støtte opp om forskjellige prosjekter i fattige land som reduserer utslipp av klimagasser tilsvarende utslippene fra flyreisen din. I tillegg sørger prosjektene for utvikling i disse landene ved å skape arbeidsplasser og overføre kunnskap. Jeg var nylig i Peru en tur, og tur/retur-reisen kosta verden, i følge Mitt klima, 4.169 kg CO2 ekvivalenter (ekvivalentene inneholder CO2, andre relevante klimagassutslipp og tilleggseffekten som utslipp i høye luftlag forårsaker), og for å redusere utslipp tilsvarende andre steder i verden måtte jeg punge ut med 800 kr. 400 kr hver vei for å gjøre reisen klimanøytral syns jeg ikke er så ille.

Mitt klima er den norske versjonen av det sveitsiske myclimate som ble startet i 2002. Det finnes også versjoner i Tyskland og USA. Norske Mitt klima drives av Framtiden i våre hender. I “biletten” jeg fikk etter å ha betalt min miljøavgift sto det følgende garanti:

Mitt klima forplikter seg til å bruke ditt bidrag til å redusere den ovenstående mengden med klimagasser gjennom et klimaprosjekt. Prosjektene blir sertifisert av uavhengig ekspertise og følger Kyoto-protokollens grønne utviklingsmekanisme (Clean Development Mechanism). I tillegg til å veie opp for utslipp av klimagasser, må prosjektene bidra til utvikling lokalt, for eksempel gjennom å skape nye arbeids-plasser, ved å overføre teknologi og kunnskap og ved å redusere lokale miljø-problemer.

Medieomtale av Mitt klima: Dagbladet.no (hvis du bryr deg om hva kjendiser mener så les denne), dn.no, Vårt Land, Vagabond, Independent online (Sør Afrikansk avis), StavangerAvisen, Forbruker.no (Aftenposten).

Denne korte videoen er ikke knyttet til Mitt klima, men handler om samme tema, og er vel verdt å se.

Technorati Tags: , , , , , , fly, utvikling.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Miljø NB

One Comment

Comments are closed.