web analytics
Skip to content →

Gjør en lang adresse kort. TinyURL på norsk!

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

TinyURL er en utrolig kjekk nettside som lar deg gjøre om lange URLer (nettadresser) om til veldig korte URLer. Den korte URLen gjør altså ikke noe annet enn å vidersende deg til det stedet som den lange URLen peker til, og den går aldri ut på dato, så det er helt trygt å bruke den. Dette kan være praktisk hvis du skal kommentere på en blogg hvor det ikke er lov til å bruke HTML, eller hvis du skal sende en mail. Da blir det mye enklere for mottakeren å kopiere og lime URLen inn i nettleseren.

I går skulle jeg kommentere på en blogg og ville gjøre et par lange adresser korte. Men av en eller annen grunn skrev jeg inn tinyurl.no istedenfor .com. Det viste seg at det faktisk var en helt lik tjeneste på den siden, bare på norsk, selvsagt. I tillegg er den norske TinyURLens korte URLer kortere enn den orginale sine. Dette selvsagt fordi det er mange flere som bruker den internasjonale versjonen, men også fordi den norske ikke gir deg en tinyurl.no/xx adresse, men rett og slett en turl.no/xx adresse. Utrolig kort, utrolig praktisk, og utrolig enkelt. Bare gå inn på TinyURL, lim inn den lange adressen du vil forkorte, og trykk “Forkort”. Det eneste negative i forhold til den internasjonale versjonen er at den norske TinyURL ikke har noen bookmarklet, som med ett klikk forkorter adressen til den nettsiden du befinner deg på i øyeblikket. Desuten garanterer ikke den norske TinyURL at den korte adressen vil fungere evig, i motsetning til den internasjonale.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Internett