web analytics
Skip to content →

Lysreklametårnene fjernes fra Oslo sentrum

Last updated on 21. mai 2010

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

For Lysreklametårn noen år siden fikk Hafslund en veldig god idé. De fant en måte å tjene penger som gress, på luft. Vel, omtrent luft ihvertfall, her er saken: Hafslund er en av Norges største strømleverandører og de eier også de som har ansvar for å vedlikeholde strømnettet i Oslo. Mye av dette nettet befinner seg under bakken og derfor står det noe kalt nedstigningstårn rundt omkring i hele Oslo. En del av disse tårnene ar vært ganske gamle og ganske fine å se på. De var også grønne og passe små og annonyme. Dette ble det brått slutt på da Hafslund fikk sin ovenfornevnte gode idé (vel, noen av de gode, gamle, grønne tårnene står ennå, men mange av dem er forandret, og det er de som er poenget her). Bare for å ha det helt klart først: Et nedstigningstårn er et tårn over et hull i bakken. Nedi hullet er det elektriske ting som trenger å vedlikeholdes en gang i blant. Det at alt det elektriske er nedi bakken gjør at disse tårnene egentlig er ganske unødvendige, de gjør det bare litt mer enkelt for den som skal vedlikeholde. Det er ca. 230 slike tårn i Oslo.

Og så var det denne idéen da. Hafslund inngikk en avtale med det internasjonale reklamefirmaet JCDecaux om å bytte ut de gamle smijernstårnene med noen nye, moderne tårn. Som sagt ble avtalen inngått for flere år siden, men det skjedde ikke noe før i år. Da fjernet Hafslund og JCDecaux, i samarbeid med Oslo kommune, 40 eller 70 av de gamle tårnene. Og i deres sted satte de opp fire meter høye reklametårn. Som lyser hele natten. Noen av dem står tett inntil bygårder og er plagsomme for folk som bor der og er så rare at de sover om natten (Her er et kart over lysreklametårnene). Som om ikke dette var ille nok var det to morsome ting ved avtalen mellom Hafslund og kommunene. Det ene var at kommunene ikke fikk et rødt øre, eller en eneste tjeneste (som bysykler, toaletter, e.l.) i betaling. Det andre var at det ikke fantes en eneste tidsbegrensning på hvor lenge disse tårnene fikk stå. Avtalen mellom Hafslund og JCDecaux var på 20 år, men ingen ting kunne hindre dem i å fornye den så mange ganger de måtte ønske. På bystyremøtet 31. august i år sa Rune Gerhardsen dette om saken:

Gjennom generasjoner har vi hatt nedstigningstårn i denne byen, og vi har knapt lagt merke til dem. Disse er nå gjort om til provokasjoner, uten at byråden har hørt om det. Vi er vant til at det tas ansvar; jeg har ikke sett maken til ansvarsfraskrivelse som i denne saken.

På grunn av denne forferdelige avtalen ble Aksjon stans!no startet. Aksjon stans!no samlet inn underskrifter og den 8. september levert de inn 3000 underskrifter mot lysreklametårnene til Oslo bystyre. Etter det skjedde det ikke så veldig mye, men nå ser det endelig ut til at arbeidet bærer frukter. Forrige uke gjorde byutviklingskomitéen dette vedtaket:

Byråden bes snarest mulig gå i dialog med Hafslund med formål å få fjernet reklamen på nedstigningstårn samt redusere høyden til det minimale …

Dette vedtaket ble gjort mot Høyre og FrPs stemmer. Dette er helt fantastisk og betyr at tårnene må fjernes! Som jeg sa har egentlig Hafslund fått byggetillatelse til å la tårnene stå til evig tid, men stans!no har tidligere redegjort [pdf] for en del juridiske verktøy kommunen kan bruke for å få fjernet tårnene likevel. Blant annet eier kommunen grunnen tårnene står på, og det er ikke lov å sette opp lysreklame i boligstrøk. Aksjon stans!no lover å følge med på saken videre og mobilisere om tårnene mot formodning ikke skulle bli fjernet. Om du ønsker å vite mer om lysreklametårnene har Aksjon stans!no en meget lesverdig spørsmål/svar-side som jeg vil anbefale på det sterkeste.

Gratulerer Osloborgere! Gratulerer alle brukere av Oslos offentlige rom, hvor enn du måtte bo!

Nå er det Bergen som gjelder!

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Miljø Politikk Samfunn

5 Comments

 1. Et fantastisk vedtak ja. Nå ser det også ut til at kampen vinnes i Bergen etter at AP har flagget at de snur i saken på grunn av vedtaket i Soria Moria erklæringen om at mindre av det offentlige byrommet skal kommersialiseres. Gratulerer :)

 2. Et fantastisk vedtak ja. Nå ser det også ut til at kampen vinnes i Bergen etter at AP har flagget at de snur i saken på grunn av vedtaket i Soria Moria erklæringen om at mindre av det offentlige byrommet skal kommersialiseres. Gratulerer :)

 3. Børge

  Nå var jeg virkelig ellendigt treig til å svare. Beklager.

  Du hadde rett i at det så ut som at kampen kunne vinnes i Bergen også, for nå har den blitt det! :)

 4. Børge

  Nå var jeg virkelig ellendigt treig til å svare. Beklager.

  Du hadde rett i at det så ut som at kampen kunne vinnes i Bergen også, for nå har den blitt det! :)

Comments are closed.