web analytics
Skip to content →

Forslag til hva SiO kan gjøre for miljøet

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

SiO har nettopp avsluttet en idédugnad om hvordan de kan bruke 7,4 millioner kroner til det beste for både miljø og beboere. Her er hva jeg sendte inn:

Hvert semester er det et stort antall studenter som flytter fra SiO-boliger, og like mange som flytter inn. Disse som flytter ut kaster utrolige mengder med møbler, klær, tørmat, og alt mulig annet som de ikke gidder å ta med seg. Og de som flytter inn kjører ut til Ikea og kjøper inn akkurat de samme tingene. Dere må betale for å kaste alle tingene til tidligere beboere, nye beboere må betale for alle de nye tingene, og miljøet må betale for mer søppel og mer produksjon. Alt helt unødvendig.

Hvorfor ikke gjøre det mulig for de som flytter ut å plassere møbler og ting på et eget rom, som så nyinnflyttere kan gå inn på og plukke seg de møblene de ønsker fra? Dere kan også sette sammen startpakker til alle nye, som inneholder noen tallerkener, glass, og bestikk.

Men det er ikke bare ved semesterstart/slutt at det kastes unødvendig mye. Dette skjer hele tiden. Derfor foreslår jeg at dere setter opp en hylle eller to hvor folk kan sette fra seg brukbare ting de ikke lenger har bruk for, og hvor hvem som helst kan ta hva som helst. For å hindre at det flyter helt over kan dere rydde av hyllen en gang hver andre, tredje, eller fjerde uke (alt etter som hvor stort volum det blir). Hva gjøres med det som ryddes vekk? Vel, hvis det er noen veldig fine ting kan dere ta vare på det til neste semesterstart når det kommer nye folk og flytter inn. Eller dere kan levere det til Fretex eller Fattighuset. Eller dere kan til og med bare kaste det, om de andre alternativene er for mye arbeid. Det er selvsagt langt ifra den beste løsningen, men selv om dere kaster det som blir liggende en stund, så vil alt det som blir tatt føre til en god reduksjon i utslipp av klimagasser og studenters utgifter, for en minimal innsats fra deres side.

Disse to relaterte tiltakene, om de blir gjennomført på alle studentbyene, vil ha en merkbar effekt på miljø og lommebok. Og kanskje det til og med kan føre til et litt mer sosialt bomiljø?

Og til slutt: Få en avtale med Fretex om å ha bokser for å lever klær til dem inne på området deres. Og der hvor det ofte flyter over av glass og metall få inn en til container for den type avfall, og uansett om det flyter over eller ikke: La det være mulig å åpne lokket til glass/metall containeren. Jeg har selv erfart fra Bjølsen at det har vært en del glass og metall som har stått utenfor containeren (f.eks. fordi det var for stort til å få ned i det lille hullet, eller fordi de som kastet det ikke gadd ta det ut av posen og putte det nedi én etter én), og så har vaktmesterne tatt dette og kastet det i restavfallet. Fordi de heller ikke gidder ta det ut og kaste én etter én. Dette er veldig unødvendig, og veldig billig å fikse.

Annen idé: Gjør alle flate tak til grønne tak! De kan, om dere ønsker det, bli flotte grøntarealer for deres beboere, eller til og med steder hvor de som vil kan dyrke grønnsaker for egen del. Men selv om dere ikke skulle ønske å ha beboere gående på takene, så er grønne tak et godt trivselstiltak for de som ser ned på takene, bra for lufta og klimaet, og fungerer isolerende og vil spare dere strømutgifter.

Og en siste idé: Det er problematisk at det ikke er noe beboerne selv kan gjøre for å senke sine strømutgifter. At strømutgiftene står som et eget punkt på regningen har ingen effekt så lenge utgiften er den samme for meg uansett hvor mye eller lite jeg forbruker. Mitt forbruk påvirker kanskje regningen, men ikke til meg personlig bare fordelt over alle de tusen andre beboerne, og da vil jeg ikke endre oppførsel. Men hvis jeg kunne se fra måned til måned at strøm-delen av regningen endret seg reelt etter hvor mye strøm jeg (og naboen/e for de som bor sammen med andre), så vil det være et veldig sterkt incentiv til å forbruke mindre.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Miljø

2 Comments

  1. Dagarne

    Bra forslag

Comments are closed.