web analytics
Skip to content →

Hvordan gjøre OpenOffice.org lynrask med fem klikk

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Et av de største problemene med den ellers så eminente gratis, åpen kildekode office-pakken OpenOffice.org, som inneholder de samme verktøyene som Microsoft Office, er oppstarthastigheten. I denne ekstremt korte guiden vil jeg vise deg hvordan du på fem sekunder kan gjøre OpenOffice.org til det rene fartsfantomet uten at det vil gå ut over funksjonaliteten[1].

 1. Åpne hvilken som helst av OpenOffice.org-programmene, som f.eks. Writer eller Spreadsheet. Legg merke til at du kan gå deg en tur rundt huset mens du venter.
 2. Åpne innstillingene ved å gå til Verktøy -> Innstillinger (Tools -> Options) (to klikk).
 3. Gå deretter til Java, som ligger omtrent midt på lista på venstre side, og fjern haken ved “Bruk et Java-kjøremiljø” (“Use a Java runtime environment”) (to klikk).
 4. Klikk ok, lukk programmet, åpne det på nytt igjen og legg merke til at du ikke får tenkt “wow, det var raskt” før alt er klart til å begynne å skrive på ditt neste litterære mesterverk, eller eventuelt ditt neste fantastisk spennende regneark.

Der har du det, altså; En lynrask OpenOffice.org på nøyaktig fem klikk!

[1] Noe funksjonalitet blir nok borte, men det er av typen som vanlige folk sannsynligvis aldri trenger. Om du har veldig spesielle behov kan det være at du må slå på Java-kjøremiljøet igjen.

Oppdatering:
Ok, jeg burde selvsagt sjekka hvilke funksjoner som krever Java før jeg skrev dette. Takket være en kommentar fra Alette har jeg nå gjort dette, og det viste seg at det var litt mer vanlige ting enn det jeg trodde, men likevel ikke noe jeg tror flertallet vil bry seg om. De viktigste funksjonene som krever Java er, ifølge Linux.com:

 • Verktøy for tilgjengelighet (accessibility). Det blir nevnt noen spesifikke verktøy for Linux, om dette også gjelder for verktøy i Windows vet jeg ikke
 • Alle dokument-maler/wizards
 • Hele database-programmet Base, som tilsvarer Access i Microsoft Office. Likevel har ikke jeg noe problem med å åpne Base eller opprette og lagre en ny database. Enten har dette blitt forandret siden artikkelen ble skrevet (Mens OOo 2.0 fremdeles var i beta), eller så er det bare fordi jeg ikke har brukt Base til noe faktisk arbeid.
 • Makro-funksjonen
 • Noe som har med e-post å gjøre, men som jeg ikke helt forstår; “Mail merges to e-mail, which also require Java Mail”
 • Media-spilleren som lar deg se og høre på video- og musikk-klipp i dokumenter

Det er også noen flere, mindre viktige, funksjoner som blir nevnt i artikkelen, men du vil uansett få beskjed og bli spurt om du vil slå på Java om du noen gang skulle prøve å gjøre noe som krever Java etter å ha slått det av, så det er ingen fare.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Åpen kildekode Programmer Tips & Triks

12 Comments

 1. Alette

  Vet du hvilke funksjoner som blir borte?

  Jeg spør fordi jeg er av den typen som kan komme til å bruke sære funksjoner at når det ikke funker kan det hende jeg ikke husker at det kanskje er grunnen.

 2. Alette

  Vet du hvilke funksjoner som blir borte?

  Jeg spør fordi jeg er av den typen som kan komme til å bruke sære funksjoner at når det ikke funker kan det hende jeg ikke husker at det kanskje er grunnen.

 3. Takk for at du spør. Dette burde jeg selvsagt sjekka selv! Nå er posten oppdatert.

 4. Takk for at du spør. Dette burde jeg selvsagt sjekka selv! Nå er posten oppdatert.

 5. Takk så mye for dette, livet mitt rekker vel å bli cirka et år lengre nå.

 6. Takk så mye for dette, livet mitt rekker vel å bli cirka et år lengre nå.

 7. Gleder meg allerede til å fikse dette når jeg kommer hjem til datamaskinen. Her på jobb kan folk gjerne råtne av kjedsomhet. :p

 8. Gleder meg allerede til å fikse dette når jeg kommer hjem til datamaskinen. Her på jobb kan folk gjerne råtne av kjedsomhet. :p

 9. Fred Ut: Bare hyggelig! :)

  Iversen: “Her på jobb”? Klokka er 10 på kvelden, mann, kom deg hjem! :P

 10. Fred Ut: Bare hyggelig! :)

  Iversen: “Her på jobb”? Klokka er 10 på kvelden, mann, kom deg hjem! :P

 11. Alette

  takker!

 12. Alette

  takker!

Comments are closed.