web analytics
Skip to content →

Lydopptak: Miljøseminar og -debatt med Norges miljøelite

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Hva skjer når tre generalsekretærer, en nåværende miljøvernminister samt en tidligere en, som også er en nåværende nestleder, en daglig leder, og en miljøpolitisk talsmann samles til miljøseminar og -debatt hos Kirkens Nødhjelp? Det blir en interessant dag, og børge er der og tar opp det hele til glede for de som ikke var der.

Det hele foregikk den 14. mars 07. I invitasjonen skrev Kirkens Nødhjelp følgende:

Kirkens Nødhjelp inviterer til seminar og debatt om Norges ansvar og rolle i klimapolitikken og om hvilke utfordringer klimaendringer skaper for fattigdomsbekjempelse.

Menneskeskapte klimaendringer truer allerede utviklingen for millioner av verdens fattigste, og det er i hovedsak rike lands klimautslipp som er årsaken til dette.

Det er bred enighet om at klimaendringene er den største miljømessige og økonomiske utfordringen verden står overfor, men handlingen avspeiler på ingen måte problemets dimensjon. Også handlekraften i Norge lar vente på seg.

Først ut var Grace Akumu, generalsekretær i Climate Action Network Africa. I sin tale “Klimaendringer, Kyoto-protokollen og i-landenes ansvar etter 2012” viste hun til mange eksempler på hvordan klimaendringene gjør livet enda vanskeligere for svært fattige mennesker i hele Afrika, og hvordan situasjonen vil bli katastrofal om vi fortsetter på den veien vi er på nå. Et lite eksempel: I følge den nye rapporten fra FNs Intergovernmental Panel on Climate Change vil snøen på toppen av Mt. Kenya være forsvunnet i 2015. 70% Kenyas minimale strømforbruk kommer fra vannkraftverk ved elvene som får sitt vann derfra.

Deretter snakket Mvume Dandala, generalsekretær i All African Council of Churches om “Klimaendringer og fattigdomsbekjempelse: Nye utfordringer.” Han hadde mye spennende å si.

Til slutt i seminaret fikk daglig leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, 15 minutter til å snakke om Norsk klimapolitikk.

Opptaket av seminaret er på 1 time og 7 minutter
Last ned seminaret i MP3-format (61,5 MB)
Last ned seminaret i Ogg Vorbis-format (43,1 MB)

Etter seminaret var det tid for paneldebatt med åpning for spørsmål fra salen. I panelet satt Helen Bjørnøy, Miljøvernminister, Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Lars Haltbrekken, daglig leder i Naturvernforbundet, Børge Brende, nestleder i Høyre og Ketil Solvik-Olsen, miljøpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

Opptaket av debatten er på 1 time og 23 minutter
Last ned debatten i MP3-format (76,3 MB)
Last ned debatten i Ogg Vorbis-format (53,6 MB)

Flere poenger fra seminaret:
Klimaforandringene er allerede i gang, og det eneste vi kan gjøre nå er å sørge for at skadene blir så små som mulig. I løpet av de siste 400 000 årene har verden gjennomgått 4 istider. På all denne tiden har den største temperaturforskjellen vært på 8 grader Celsius. I følge FN kan menneskeskapte klimaforandringer nå føre til at temperaturen øker med 6 grader i løpet av forholdsvis veldig kort tid. Det beste vi kan håpe på er å ikke øke temperaturen med mer enn 2 grader. For å få til det må verden samlet senke utslippet av klimagasser med 50% innen 2050. [usikker på om jeg husker riktig]Selv med “bare” 2 grader økning er det fare for at innlandsisen på Grønland smelter. Det alene vil føre til en havstigning på 7 meter.[/usikker] Storbritania har lovfestet at de skal kutte sine utslipp med 60% innen 2050. Naturvernforbundet mener at Norge kan, og bør, å kutte med 50% innen 2020. En rapport av tidligere sjefsøkonom i Verdensbanken, Sir Nicholas Stern, kallt the Stern Review, viser at kostnadene ved å redusere utslippene til et forsvarlig nivå vil koste tilsvarende 1% av BNP, mens om vi venter og heller prøver å sikre oss mot konsekvensene etterpå vil det koste 20% av BNP.

Børge Brende, Nestleder Høyre: Steinalderen tok ikke slutt på grunn av mangel på stein

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Miljø Opptak Politikk Sør/Nord

One Comment

Comments are closed.