web analytics
Skip to content →

Bloggbart: Privatliv, provokatører, smarte politiske utspill, OOXML, Linux

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Det går alt for lang tid mellom hver gang jeg klarer å samle viljestyrke til å skrive en lengre artikkel nå for tida, så for å i det minste bringe videre litt informasjon om saker som jeg egentlig syns det er verdt å blogge om vil jeg fra nå av prøve å skrive en kort oppsumeringspost når det har gått alt for lang tid siden sist jeg blogget. Dette er Bloggbart.

USA får vite alt

Når du reiser til USA får de, ifølge Aftenposten, oppgitt informasjon om reisemål, persondata, helseopplysninger, rase og religion. Om du ønsker dobbeltseng på rommet du skal sove på, skal registreres i systemene. Husk at denne informasjonen blir registrert i et “terror-register” som lagres i 40 år. Ikke tenkt deg til USA i nærmeste framtid, sier du? Hva med å kjøpe noe i utlandet? Når du bruker banken din til å overføre penger til utlandet, USA eller et hvilket som helst annet land, går transaksjonen sannsynligvis gjennom SWIFT-sentralen i USA. Etterretningsmyndighetene vil derfra få tilgang til all informasjon som blir overført, uten at du får beskjed om det. Men du skal i det minste få beskjed om at dette kan skje fra banken din. Bankene har blitt pålagt å sifra om dette til sine kunder innen 1. september. Om du ennå ikke har fått dette vil jeg anbefale deg å kontakte banken din og klage.

Opprørende politi

I Canada har politiet måttet innrømme, etter først å ha nektet for det, at de plasserte “under cover” politifolk i en demonstrasjon mot North American leaders summit etter at en video av dem ble lagt ut på YouTube. Ut fra videoen er det tydelig at de var der som provokatører for å gjøre den ikkevoldelige demonstrasjonen mer aggressiv, men dette benektes fremdeles av politiet. Å prøve å få fredelige demonstranter til å bli voldelige er et utrolig skittent triks for å få arrestert dem og gi dem et dårlig rykte, og er noe politiet bør holde seg for gode for.

FrP vil leie ut bøker

FrP har kommet med det geniale forslaget at bibliotekene i landet skal slutte å låne ut bøker gratis, men heller bør bli privateide bokutleie-steder. Foruten at dette vil rasere et av landets viktigste kulturtilbud og offentlige tjeneste, så går det rett imot Bibliotekloven. Ja, og så er det en liten filleting som kalles Åndsverksloven som faktisk sørger for at en slik bedrift i praksis vil være umulig å drive. Eirik Newth har en god gjennomgang av disse juridiske sidene ved forslaget. FrP kommer med et forslag som vil sørge for at kun de med mye penger kan få det beste tilbudet; Noen som er overrasket?

Nei, og atter nei, til OOXML

Det er ikke bare politiet i Canada som vet å bruke skitne triks. Når det kommer til å holde på monopol-situasjonen og inntekts-strømmen er Microsoft velkjent i faget. Men på tross av skittent spill, som i Sverige hvor bedrifter ble lovet spesielle tjenester mot å melde seg på i stemmegivningen for å stemme ja, og hvor en av organisasjonene tilknyttet Microsoft stemte to ganger, noe som førte til av Sverige trakk tilbake stemmen sin, etter først å ha stemt ja, så endte det hele likevel med et nei til å gjøre OOXML til en internasjonal ISO-standard, i denne omgang. OOXML er Microsofts format for lagring av dokumenter, som de håper vil ta over for .doc som de facto standard for lagring av dokumenter. OOXML er en direkte konkurrent av formatet ODF som er laget av folkene bak den gratis, åpen kildekode office-pakken OpenOffice.org, og som allerede har blitt gjort til en ISO-standard. Det er mange grunner til å ikke gjøre OOXML også til en standard (se under “issues” på venstre side), og jeg kan ikke gå igjennom alle her, men noen av dem er blant annet at det er lite vits med internasjonale standarder om vi har mange av dem. To høres kanskje ikke så mye ut, men når det gjelder dokumentformater er det for mye. En annen, og mye viktigere grunn, er at OOXML ikke er åpent nok til at andre enn Microsoft kan implementere fullverdig støtte for det, noe som vil sørge for at Microsoft også i framtiden vil ha så godt som et monopol på office-programmer som tekstbehandlere og regnearkprogrammer. Norge, som en del andre land, stemte nei med kommentarer, noe som betyr at om Microsoft fikser de tingene som blir påpekt i kommentarene innen neste valg-runde i februar neste år, vil stemmen bli gjort om til et ja. Norge hadde ikke så mange kommentarer, men om Microsoft er villige til å rette seg etter Brasils 60 kommentarer er jeg mer usikker på.

Les også:  Pasjon og politikk

Linux for mennesker

Tilbake i juni gjorde Ubuntu Linux et godt inntrykk på Forbrukerrådet, og nå har også Aftenposten sett at selv “vanlige folk” kan trives godt med Linux.

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Åpen kildekode Bloggbart Politikk Samfunn

10 Comments

  1. Kjempe bra innlegg! Veldig bra at du tok deg tid og ork til det!

  2. Kjempe bra innlegg! Veldig bra at du tok deg tid og ork til det!

  3. Eg gidd heller ikkje gjera ting lengre. Ugh. So mykje eg burde skrive um :-)

    Menmen, eg kjende til alt dette her; men so fylgjer jo `og eg med på ein god del ting og tang ;-)

    OOXML er spesielt intereressant… :-)

  4. Eg gidd heller ikkje gjera ting lengre. Ugh. So mykje eg burde skrive um :-)

    Menmen, eg kjende til alt dette her; men so fylgjer jo `og eg med på ein god del ting og tang ;-)

    OOXML er spesielt intereressant… :-)

  5. gullfisk: Takk! :)

    Odin: Ja, du, ja. Men du er nå litt spesiell også.. :P

  6. gullfisk: Takk! :)

    Odin: Ja, du, ja. Men du er nå litt spesiell også.. :P

  7. Alette

    Jeg syntes skriverkunsten din har nådd et bra nivå og blir bare bedre og bedre (fengende og saklig). Sakene du skrev om denne gangen fant jeg også spennende :)

  8. Alette

    Jeg syntes skriverkunsten din har nådd et bra nivå og blir bare bedre og bedre (fengende og saklig). Sakene du skrev om denne gangen fant jeg også spennende :)

  9. Tusen takk, Alette, det er veldig hyggelig å høre!

  10. Tusen takk, Alette, det er veldig hyggelig å høre!

Comments are closed.