web analytics
Skip to content →

Stikkord: creative commons

Hvordan burde staten bruke sosiale medier for å snakke med folket? – En kritikk av departementenes rapport

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Visste du at Jens Stoltenberg har en blogg? Det er visst ikke mange som har fått med seg det. Selv ikke departementenes arbeidsgruppe som nå har skrevet en 35 siders rapport om “Regjeringens bruk av sosiale medier – Veien til mer demokrati i Norge?” ser ut til å vite om bloggen, for den blir ikke nevnt med ett ord. Det er tydelig at sosiale medier ikke får den oppmerksomheten det fortjener i statsaparatet.

I fjor høst møtte jeg med Kjell Brataas i Nærings- og Handelsdepartementet for å ta en prat om regjeringen og departementenes mulige bruk av sosiale medier. Det var et hyggelig møte, og jeg følte jeg fikk fram mye av det viktigste jeg hadde å si om emnet til en lydhør person. Senere ble jeg spurt om å skrive en kort anbefaling til departementene, men de ombestemte seg og satte ned en intern arbeidsgruppe isteden. Det er altså denne arbeidsgruppen som nå har gitt ut en rapport om dette viktige temaet (direktelink, pdf). Siden jeg, og ting jeg har gjort, blir nevnt føler jeg det er min plikt å kommentere den. Finn fram en Fairtrade-sjokolade (eller -banan) og sett deg godt tilrette. Jeg er redd denne kommentaren kommer til å bli lang.

OBS: Det står mye bra i rapporten. Dessverre har jeg ikke mye tid nå, med mye skolearbeid og annet som skjer. Derfor vil jeg først og fremst fokusere på det jeg er uenig i, eller som jeg syns burde vært gjort bedre. Det er kjipt, jeg vet, men sånn må det bare bli akkurat nå.

OBS2: Vanligvis prøver jeg å skrive så enkelt og forståelig for alle som mulig. Dette har jeg ikke plass til nå, så om det er noe du ikke forstår håper jeg du legger igjen en kommentar, så skal jeg gjøre mitt beste for å svare. Det kan ta litt tid før du får svar, for jeg reiser bort for en uke nå.

Hvis du ikke er sikker på hva som ligger i uttrykket “sosiale medier” vil jeg anbefale deg å først lese min bloggpost “Web 2.0 – Et forsøk på å forklare fenomenet”. “Sosiale medier” er sånn ca. det nye ordet for “Web 2.0”. Jeg har tidligere skrevet om regjeringens bruk av sosiale medier, og hva det kan ha å si for demokratiet her og ikke minst her.

42 Comments

Årets sommerlektyre

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Tenkte jeg skulle skrive en kort post og skryte av alt jeg har lest i sommer. Jeg vil gjerne takke de offentlige bibliotekene for å ha gjort denne dagen mulig!

  • Delte meninger. Fornyingsdepartementet sin Creative Commons-lisensierte bok om debatt, sammarbeid, åpenhet, og andre sider ved “Web 2.0”. Fornyingsminister Heidi Grande Røys er redaktør, og tekstene er skrevet av en rekke kjente og ukjente folk, som Eirik Solheim fra NRKbeta, Gisle Hannemyr, osv. Delte Meninger hadde en semi-åpen debattside, som nå er lukket for kommentarer, men hvor alle artikklene fra boka fremdeles ligger. Jeg har aldri hørt om at en stat har gitt ut en CC-lisensiert bok tidligre. Dette fortjener Fornyingsdepartementet mye skryt for!
  • Y – The Last Man. Dette er en tegneserie jeg hørte skryt om for en stund siden, men jeg dømte boka på coveret og tenkte den ikke var noe for meg. Men i sommer stakk jeg innom det flotte, nye biblioteket i Drammen, og da jeg gikk der og browsa så jeg første bok i serien og tenkte hvorfor ikke prøve. Noen sider inn i boka var jeg hekta, og etter det leste jeg alle de 10 bøkene i rask rekkefølge. Y er skrevet av Brian K. Vaughan og handler om en mann som lever i en verden hvor alle andre menn døde plutselig av mystiske årsaker. Det betyr at de fleste statsoverhoder, militære, og religiøse, ledere, ble borte over natten. Post-akopalyptisk historie med humor og mer enn et snev av kritikk mot den overdrevent patriakalske verden vi lever i (for dem som vil se det). Er det rart jeg likte det?
One Comment

Til alle gode krefter: Bruk internettet, for svingende!

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Oppdatering: Les også gjerne Bruk nettet, for svingende! Del 2.

Dette er et åpent brev til alle gode krefter som noensinne arrangerer møter, foredrag, seminarer, konferanser, og lignende. Det er en redigert mail til arrangørene av en spesifikk konferanse, men det gjelder dessverre for veldig mange viktige organisasjoner og grupperinger som lar store mengder viktig informasjon og kunnskap gå til spille (som Anders Brenna sier: “Står det ikke på nett så har det ikke skjedd”). Jeg er så vant til nå at ingen tar opp de foredragene de har, på tross av at de sitter inne med så mye viktig kunnskap, at jeg alltid tar dem opp med min lille portable musikkspiller, og ofte legger dem ut her på bloggen og på en egen nettside. Dette syns jeg er ekstremt frustrerende, og har derfor dette å si:

33 Comments

Orkidé mot MS

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener.…

17 Comments