Hva jeg sa og burde sagt på NRK Alltid Nyheter

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

På tirsdag gikk Østfoldforskning ut med ny tall på hvor mye mat som kastes i Norge. 330 000 tonn hvert år. Det betyr at vi har gått opp igjen til 2009-nivå etter at vi gikk ned til 300 000 tonn i fjor. Dette er selvsagt helt grusomt. Og som en som har sett fattigdom og sult på nært hold både her i Norge og i flere fattige land, så berører det kanskje meg litt kraftigere enn andre nordmenn (derfor har jeg også lenge ment at vi burde bytte skoleturer med Hvite busser ut med turer til fattige land. Men det er på siden av saken).

NRK skal ha ros for at de satte fokus på disse tallene med to artikler på nett; Denne gode artikkelen om dumpster diving, samt en oppfølgingsartikkel, og snakket om det på radio. Jeg har allerede vært i media en del ganger tidligere og snakket om å leve av det andre har kasta, så da de skulle ha et kort innslag i NRK Alltid Nyheter ringte de meg.

Siden dette var en dagsaktuell sak så ringte de samme morgen. Og jeg var på jobb hele dagen, så jeg fikk ikke tid til å forberede meg. Dermed var det selvsagt mye jeg kom på etterpå at jeg burde ha sagt:

Hvorfor gjør dere det? På verdensbasis går mellom 40% og 50% av all mat til spille. Mens omtrent en milliard mennesker sulter. 30 000 barn dør av fattigdomsrelaterte årsaker hver dag. Dette går selvsagt ikke bare direkte på mat, men overforbruk i sin helhet spiller en enorm rolle. Ikke bare dør folk i tusenvis, og ser sine barn og venner dø, men enda flere lider mer enn vi kan fatte. Hver dag.

Matkrisene i 2008-2009 hørte vi om. At det førte til opptøyer i over 60 land er ikke like kjent. På Haiti ble det rapportert om at folk spiste gjørme av desperasjon. At matprisene fortsatte å stige etter 2009 var vi heller ikke like interessert i. Den Arabiske vårens utspring i Tunisia hadde mange utløsende faktorer, blant annet avsløringer fra WikiLeaks og stadig økende matpriser.

Vi har teknologien og resursene til å fikse det, men gjør det ikke. Dette er en katastrofe, en grusomhet kanskje verre enn noen annen i verdenshistorien. Og vi bitte lite mindretall verdens rikeste, verdens 1% så og si, sitter ikke bare og ser på, men vi nyter godt av det. Som enkeltpersoner er vi aktivt deltagende når vi kjøper og kaster, og som samfunn og borgere er vi i stor grad direkte ansvarlige gjennom våre folkevalgte: U-landsgjeld, ekstremt urettferdige handelsavtaler, elendige lover som tillater enorme firmaer med milliarder av dollar i fortjeneste å utnytte fattige mennesker og ikke ta hensyn til miljøet. De er de 99%, og vi presser dem ned i gjørma mens vi står på ryggen deres for å nå opp til et ekstremt forbruk, som vi ikke har noe glede av, og på ingen måte blir lykkelige av.

Hvordan gjør du det? Jeg går bak en butikk etter stengetid, eller inn på et søppelrom, og løfter på lokket og titter ned i posene. Enkelt og greit. I går fant jeg 18 brød, masse skoleboller, et par brokkoli og noen kilo poteter, epler og bananer. Med ting som bananer, kaffe, sjokolade, o.l. er det ekstra tragisk. Det er en kjent sak at vi holder oss med tusenvis av arbeidere som sliter under slaveforhold, og tilsvarende lønn, for at vi skal ha så billige råvarer som mulig. Så brenner vi tusenvis av tonn med olje for å frakte det halve jorda rundt, og så spiser vi det ikke engang!? Jeg håper inderlig at de som lider så mye for vår del ikke vet hvor lite vi verdsetter det. Jeg hadde ikke orket å se en av dem i øynene når han eller hun fikk høre om det. Ord kan ikke uttrykke skammen.

Hvordan kan man unngå å kaste mat? Mange snakker om å lære seg forskjellen på Best før-datoer og Siste forbruksdag-datoer. Dette er feil. Det er masse som sier Siste forbruksdag, men som likevel er helt fint lenge etterpå. Glem datoene! Lær deg heller å bruke sansene dine. Lukter det fint, men du er fremdeles usikker? Smak litt på det. Smaker det fint også? Spis det.

Vi er den første generasjonen som har alt som skal til for å gjøre verden et godt sted for alle, og vi ville til og med fått det bedre her i de rike landene. Så la oss gjøre det!

Om jeg ville fått tid til alt det vet jeg ikke. Denne saken var jo ikke verdt så mange minuttene av Alltid Nyheter sin tid. Men heldigvis er internett ubegrenset (derfor burde NRK bruke internett som hovedkanal), så da har jeg plass til å legge til:

Start eller bli med i kampanjer for å få ditt studie/arbeidssted, kommune, kirke til å bli miljømerket, Fairtrade-sertifisert, få på plass etiske rettningslinjer, etc. Meld deg inn i en organisasjon som jobber med å gjøre verden bedre. Jeg bryr meg ikke om du har tid til å være aktiv eller ikke. Meld deg inn, så får de mer statsstøtte og flere medlemmer å slå i bordet med. Spire, Changemaker, Folkeaksjonen, NU, og mange andre er gode valg. Les denne flotte teksten om forbruk og friganisme. Stem på politikere som faktisk vil endre på disse tingene, og meld deg gjerne inn i de politiske partiene. Dessverre er da valgene begrenset, IMHO, til de to eneste norske partiene som ikke er sentrum eller høyre: MDG og Rødt. Spør din bank hvor de plasserer pengene dine. Finn noe å engasjere deg i, f.eks. å skrive under på og spre kampanjer på Avaaz.

Se Story of Stuff og Home, og gi dem videre. Om du har råd til det: Reis og se hvordan verden er utenfor vår rikmannsgetho. Kjøp mindre, lev mer.