Hold hjertet varmt: Samhold

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Oppdatering 30. juli: Danebod, fra det tyske Pirat Partiet, har vært så snill å uoppfordret oversette denne bloggposten til tysk. Den kan leses her.

Denne bloggposten trenger ingen introduksjon. Vi vet alle hvilken tragedie som rammet oss fredag 22. juli. Det er mange som har gitt uttrykk for sorgen, smerten og sjokket mye bedre enn hva jeg kan.

Det jeg vil snakke om er etterdønningene. Ikke først og fremst politisk, men de medmenneskelig. De etterdønningene som vi alle skaper sammen.

@radiohode2: Tror den viktigste tanken nå bør være: Hva kan JEG gjøre nå, i kveld, i morgen, for å gjøre dette til en bedre verden? #utøya #osloexpl

Det har vært mye snakk i ettertid om at dette skal forandre Norge og Oslo til det bedre. Det er mitt håp også. En bedre by, et bedre land, en bedre verden for alle.

Hvis vi skal få til det, så er dette tiden for å gå ut av komfortsonen vår. Vi må spørre oss selv hva kan vi gjøre for å hindre holdninger som ABBs fra å slå rot. I min erfaring er det først når man møter og snakker med «de andre» at man virkelig forstår, på mer enn et rent intellektuelt plan, hvor like vi alle er. Når vi sitter i hver vår ghetto, som vi vanligvis gjør, er det utrolig lett at fiendebilder oppstår. Enten det er folk som er anderledes når det kommer til tro, hudfarge, politiske og andre holdninger, sosioøkonomisk lag, seksuell orientering, eller annet.

Kun gjennom en slik forståelse, basert på kontakt og vennskap, kan vi forhindre at et slikt hat, basert på kunnskapsløshet, får vokse seg så sterkt hos flere.

La oss spørre oss selv hva vi kan gjøre for å skape et samfunn ABB vil hate. Hva kan jeg gjøre? Hva kan du gjøre? Bli besøkende på asylmottak? Frivillig på ungdomsklubber hvor ungdommer med mange kulturelle bakgrunner møtes? Slå ned på hverdagsrasisme? Jeg vil veldig gjerne høre dine forslag i kommentarfeltet under! Hvis vi alle snur denne grusomme hendelsen til en anledning til å gjøre samfunnet mer åpent og inkluderende, så er vi alle med på å gi ABB den straffen han fortjener.

Jeg har tweetet mye med taggen #samhold de siste dagene. Blant annet:

Jeg elsker den lille trenden jeg ser med at folk inviterer til åpent hus i etterkant av #osloexpl. Håper folk tar imot tilbudet! #samhold

Klem en venn. Klem en fiende. Klem en ukjent. #samhold #oslo #osloexpl !norge

Og jeg har sett mange fortelle om mye flott:

@Hedemannen: Satt på trikken gjennom sentrum for første gang siden eksplosjonen. Ble for mye. Gråt. Fikk klem av fremmed. Magisk. #Oslove #OsloExpl

@ksmaavik: I regnet på vei hjem etter et par pils igår stoppet en kar meg for å gi meg en klem. Surrealistisk før 2207 #samhold

Oppdatering 25. juli:

IMAG0110

Bilde fra Rosetoget i Oslo, 25. juli, av Trygve Lie, Creative Commons Attribution NonCommercial

Bevissthet i måten vi skaper samhold på

Så: Ikke en advarsel, men heller til ettertanke så vi kan ta bevisste, veloverveide valg heller enn å flyte med:

Mange markerer sin sorg og sympati med norske flagg. Det forstår jeg veldig godt. Jeg synes likevel det blir litt feil. Jeg forbinder en utstrakt bruk av flagg utenfor dager som nasjonaldagen med en form for nasjonalisme som gir meg en litt ekkel følelse. Når jeg har sett bilder fra USA hvor flagget er klistret opp over alt har jeg alltid vært sjeleglad for at en slik bruk av flagget her i Norge ikke er sosialt akseptert.

Med for mye fokus på norske flagg og kristne måter å markere sorg på er det fare for at dette utvikler seg til å kun bli et samhold som, uten at noen bevisst ønsker eller mener det, blir forbeholdt etnisk norske. Og som kjent er fellesskap som et omvendt kjøleskap: samtidig som de skaper varme innad, skaper de kulde utover, enten de vil eller ikke.

Det kan vi ikke la skje nå! Hvis det er et slikt samhold som, gjennom vår ubevissthet, utvikler seg i etterkant av denne tragedien, så er det helt i ABBs ånd. Det vil være koselig og komfortabelt og føles godt, men det vil være et tap for oss og for menneskeheten, og en seier for ABB.

Jeg mener på ingen måte å si at det er i den retningen vi er på vei. Og jeg mener på ingen måte å fordømme de som bruker norske flagg i denne sårbare og vanskelige stunden. Kanskje tar jeg helt feil når jeg sier at det kan føre til et samhold kun for «oss». Kanskje det tvert imot inkluderer «dem», og styrker det inkluderende fellesskapet. Jeg vet ikke.

Men det er viktig å påpeke faren, slik at vi kan ha den i bakhodet hele tiden og bevisst og aktivt bestemme oss for hva slags type samhold vi vil skape, istedenfor å la det flyte i den retningen med minst motstand: nemlig med de som er mest like oss. De som det til vanlig likevel er mest sannsynlig at vi forholder oss til. Dette handler i mindre grad om symbolbruk enn om hvem vi velger å aktivt dyrke samhold med nå i ettertid. Dette er ikke en vanlig tid, det vanlige holder ikke lenger.

Uansett om bruk av norske flagg virker inkluderende eller eksluderende, så ser jeg helst at vi har mer fokus på vår felles menneskelighet enn på vår nasjonalitet. Det skjedde i Norge, men det rammer oss alle. Mange sier nå «vi er alle nordmenn». Jeg forstår tanken, og jeg setter veldig pris på det! Men jeg ønsker heller at vi sier «vi er alle mennesker».

Oppdatering 25. juli: Personlig syns jeg det er uheldig med utstrakt flaggbruk, men det betyr ikke nødvendigvis at det faktisk er det. Jeg har prøvd å ta forbehold om dette, men nå vil jeg gjøre det enda tydeligere.

@oceanwatcher: @forteller På samme måte som vold ikke skal møtes med vold, så kan ikke nasjonalisme legge beslag på bruk av det norske flagget.

Jeg har fått tilbakemeldinger både fra de som mener at vi må “ta flagget tilbake”/”ikke la høyreekstreme ta fra oss flagget”, og fra de som selv synes at flaggbruken føles ekskluderende. En person siterte en venn som var på Utøya da det skjedde, som ikke liker flaggbruken fordi hun/han syns det ligger for nært ABBs ideologi.

Vi kan ikke la en slik liten ting som flaggbruk skape splid mellom oss i denne stunden. Alt jeg ønsket var å påpeke at jeg personlig heller vil ha fokus på den internasjonale menneskeligheten til offrene enn den nasjonale identiteten. Det var ikke norske verdier som ble angrepet, men menneskelige.

Jeg er oppriktig lei meg for om denne teksten virker polariserende heller enn en pådriver for større samhold. Jeg håper det som sitter igjen etter å ha lest dette er min oppfordring til å tørre å gå ut av egen komfortsone for å skape et mer åpent og inkluderende samfunn, heller enn mine personlige, kanskje uberettigede, tanker om bruken av flagget. /oppdatering

En oppfordring

I morgen er første arbeidsdag etter tragedien. Det vil bli en merkelig dag for alle. Jeg vil avslutte med en oppfordring: Pass på å bruke litt tid ved kaffetrakteren eller i lunsjen på å ta kontakt med noen du vanligvis ikke snakker med. Gjerne en som er anderledes enn deg på noen måte. Vi har alle opplevd situasjoner hvor vi skulle ønske vi ble sett, men ikke ble det. Mange har det slik hver dag. Nå kan du kan være den personen som du trengte, for noen andre. Om du vil gå litt lenger, så inviter vedkommende hjem, eller be alle på åpent hus. Du trenger ikke begrense dette til mandagen. La oss skape et varmere samfunn sammen!

Hold hodet kaldt og hjertet varmt.

@olefredrik: AUF member to CNN: If one man can show this much hate, think how much love we can show together

Relevante tekster:

Jeg setter stor pris på tips om andre relevante tekster om samholdet nå i ettertid. De vil bli lagt til i listen.