Si farvel til Windows. Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) er her!

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Ubuntu 10.04 LTS

Nyeste versjon av Ubuntu Linux er nå lansert!

Ubuntu 10.04 roses opp i skyene. I The Times Online sin artikkel Why Ubuntu excites me more than Windows or Macintosh sier skribenten: «My Ubuntu setup is faster than a PC and prettier than a Mac.»

Ubuntu er et gratis, sikkert, raskt, og stabilt operativsystem som enkelt kan erstatte Windows eller Mac OS. I tillegg er den bygget på Fri programvare/Åpen kildekode.

Ubuntu 10.04 LTS går også under kjølenavnet Lucid Lynx. LTS står for Long Term Support og betyr at du uten problemer kan bruke denne versjonen i 3 år om du ønsker det, selv om det kommer en ny versjon igjen om et halvt år.

Ubuntu Software Center

Det som er nytt i Ubuntu 10.04 er først og fremst mye raskere oppstart, enkle standardprogrammer for scanning, videoredigering, og bildeadministrering og -redigering, integrering med sosiale medier, en musikk-butikk ala iTunes Music Store, støtte for iPhone, og enda enklere installasjon av nye programmer. Og til manges glede er brun ikke lenger den dominerende fargen.

Å installere nye programmer kunne ikke vært enklere. Bare åpne den nye Ubuntu Software Center, søk etter eller bruk kategoriene til å finne et program du vil ha, klikk deg eventuellt inn på mer informasjon og skjermbilde av programmet om du ønsker det, og klikk installer. Nedlasting og installasjon går automatisk, og alle programmene er gratis. De holdes til og med automatisk oppdatert.

MeMenu og Gwibber

Med MeMenu og Gwibber integrert i Ubuntu 10.04 får du alle oppdateringer fra vennene dine som bruker Twitter, Facebook, Identi.ca (eller en annen StatusNet-mikroblogg), Flickr, Digg og Qaiku rett inn på skrivebordet, og du kan poste nye oppdateringer og svare andre direkte.

Ubuntu One Music Store

Musikkbutikken heter Ubuntu One Music Store, og har et enormt utvalg av DRM-frie mp3er. Til og med alle platene til Karpe Diem kan skaffes der. Ubuntu One Music Store er knyttet til Ubuntu One-tjenesten som er bygd inn i Ubuntu 10.04 og gir deg 2 gigabyte gratis lagringsplass på nett. Det kule med Ubuntu One er at du får en mappe som automatisk synkroniserer med nett, og du kan koble deg til den mappa fra alle PCene dine. Du trenger aldri mer å sende mail til deg selv. Bare dra filene inn i mappa og de dukker opp i samme mappe på dine andre maskiner. Filene blir og tilgjengelige fra en nettside om du trenger dem på en maskin hvor du ikke kan installere Ubuntu One. Du kan og laste opp andre mapper med et enkelt høyreklikk og «Synchronize on Ubuntu One».

Musikk-butikken er knyttet til Ubuntu One på den måten at all musikk du kjøper der automatisk blir lagt i din Ubuntu One-konto, så de er tilgjengelig overalt. Nå i begynnelsen har Ubuntu en kampanje hvor de donerer halvparten av pengene du kjøper musikk for til å redde Pantergaupen (Iberian Lynx), som denne utgivelsen er oppkalt etter.

Ubuntu 10.04 Desktop

Siden jeg var så heldig å få et av mine bilder plukket ut som et av bakgrunnsbildene i forrige utgave ble jeg spurt om å hjelpe med å velge bilder til denne utgaven. Jeg fikk en bunke bilder å gå igjennom og sendte videre de jeg likte best. To av de jeg valgte var blant de 16 vinnerne, blant annet den over.

Om du ønsker å lære mer om Ubuntu er den splitter nye, offisielle Ubuntu Manual et meget godt utgangspunkt. Den har steg-for-steg gjennomgang av både nedlasting og installering, og tar deg forsiktig og gradvis gjennom mer og mer avanserte saker. Du får den gratis til nedlasting, eller du kan kjøpe en fysisk kopi til en billig penge.

Husk at om du er usikker på om Ubuntu Linux er noe for deg, så kan du teste det med en live-CD, helt uten å installere noe eller endre noe på PCen din. Eller du kan bruke Wubi til å installere Ubuntu som om det var et vanlig program i Windows. Du kan fremdeles bruke Windows som før, og om du går lei er det er det bare å avinstallere det og alt der tilbake som før.

Andre som har skrevet fornuftig om Ubuntu 10.04 LTS:

(Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på å være en smule tabloid i overskriften denne gangen. Funka det?)

Om du likte denne bloggposten bør du følge meg på Identi.ca eller på Twitter, og abonnere på bloggen min. Du bør også sterkt vurdere å ansette meg. Mail meg på mail[krøll]forteller.net eller ta kontakt på LinkedIn, Facebook, Underskog, eller hvor du måtte ønske.