Lydopptak: Johan Galtung – "Det amerikanske imperiums nedgang og fall – og hva så?"

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

 

NB: Denne teksten ble skrevet i 2007, lenge før det ble alment kjent at Galtung er tilhenger av en rekke sprø konspirasjonsteorier angående jødene og tror på pseudovitenskap. Jeg tar sterkt avstand fra dette og håper teksten kan leses i lys av når den ble skrevet.

Oppdatering: Se også min bloggpost om/lydopptak av Galtungs foredrag USA og retten til å drepe.

Vi har alle hørt om folk som er verdensberømte i Norge, men visste du at det også er folk som er verdensberømte alle andre steder enn Norge? Johan Galtung er en slik person. Han stiftet i sin tid det første fredsforskningsinstituttet i Europa, PRIO, holder 12 æresdoktor og -professor-titler, blant annet ved universitetene i Uppsala, Tokyo, Torino og Berlin, har vært megler i 45 store konflikter rundt om i verden, er konsulent for FN, og har kontakt med de aller fleste utenriksdepartementer i verden. Johan Galtung er sannsynligvis den internasjonalt mest kjente nålevende nordmann, likevel vet «nesten ingen» i Norge hvem han er.

Til vanlig jobber Johan Galtung som leder for TRANSCEND – A Peace and Development Network for Conflict Transformation by Peaceful Means, som han også stiftet, som rektor ved TRANSCEND Peace University (TPU), og som foredragsholder rundt om i hele verden. Derfor er det sjelden han har tid til å komme tilbake til hjemlandet, og av en eller annen grunn er vi ikke særlig glade i ham her. Galtung er en mann Norge burde vært stolte av, som vi burde lært om på skolen og slått oss på brystet med når vi er i utlandet. Amundsen dro til Sydpolen, Galtung skaper fred. Jeg vet hvem jeg helst vil bli forbundet med. Men istedenfor å være stolte prøver «fredsnasjonen» Norge så godt vi kan å late som om han ikke eksisterer.

Men på mandag fikk jeg, og de tusen andre som fikk plass i Storsalen på Chateau Neuf, æren av å være tilstede på et av de forholdsvis få foredragene Galtung har holdt på norsk jord. Og for alle dere som enten kom for seint, ikke hadde muligheten til å komme, ikke visste om det, eller ikke visste at det var verdt å få med seg før nå, tok jeg med meg min fantastiske DAP/PMP (såkalt «mp3-spiller») Meizu M6 miniPlayer og tok opp hele foredraget, samt spørsmålsrunden etterpå. Jeg jobber også med å skrive av hele foredraget, og håper på å ha denne «transcripten» ferdig i om et par dager. Dette gav jeg dessverre opp. I tillegg kommer det til å bli lagt ut en video av foredraget om kort tid. Jeg kommer til å linke til denne når det skjer. Dette skjedde aldri, så vidt jeg vet. Det var ikke jeg som sto bak videoopptaket.

MP3:

Johan Galtung – Det amerikanske imperiums nedgang og fall – og hva så? (64,2 MB)

Spørsmålsrunden etter foredraget (46,8 MB)

Ogg Vorbis:

Johan Galtung – Det amerikanske imperiums nedgang og fall – og hva så? (47 MB)

Spørsmålsrunden etter foredraget (34,2 MB)

(Legg merke til at ogg-filene er gjort om fra mp3-filene. Dette betyr at de har en noe lavere kvalitet fordi begge formatene er «lossy» formater (ikke-tapsfrie). Men de er fremdeles av god kvalitet og tar mindre plass.)

Jeg beklager den plagsomme høyfrekvente lyden som kan høres gjennom deler av begge filene. Denne er spesielt plagsom i begynnelsen av spørsmålsrunden, men det verste går over etter et par minutter.