web analytics
Skip to content →

Web 2.0 – Et forsøk på å forklare fenomenet

Merk: Denne teksten er mer enn ett år gammel. Jeg kan ikke garantere at alt som står her fremdeles er riktig eller det jeg mener. Les likevel og skriv en kommentar om du lurer på noe! English: Old post, might be outdated.

Web 2.0 er det nye (vel, ikke fullt så nytt nå lenger, men..) hotte på nettet for tida. Jeg har vært opptatt av fenomenet Web 2.0 en god stund nå, men for de som ikke har fått med seg hva Web 2.0 egentlig går ut på tenkte jeg å ta en liten runde på hva jeg har forstått det som.

Interaktivitet

Slik jeg ser det handler Web 2.0 først og fremst om interaktivitet og sosiale måter å bruke nettet på. “The read/write web”. Nettet slik vi har vært vant til fram til nylig kan kalles Web 1.0: Aviser, firmaer, og alle mulig andre institusjoner legger ut informasjon i forskjellige slags former som du og jeg, Ola Nettbruker, konsumerer ved å lese, se på og høre på. Web 1.0 kjennetegnes altså ved at de fleste er passive mottagere av det de store gutta måtte ønske å formidle. Revolusjonen i Web 2.0 er at det handler om at vi (ja, vi alle sammen) går over fra å bare motta informasjon, til å selv være en formidler av informasjon. Dette være seg tekst (blogging, Wikipedia), bilder (Flickr o.l.), film (videoblogging), eller lyd (podcasts).

Sosialt

Samtidig som vi formidler informasjon av forskjellige slag så har vi også en sosial interaksjon på en helt annen måte enn tidligere. Den sosiale delen av Web 1.0 gikk omtrent bare ut på å snakke med andre over IM (så som MSN eller ICQ), sende e-post og delta i forumer. I Web 2.0 kommenterer og linker bloggere til hverandre, vi kommenterer hverandres bilder på Flickr og oppretter grupper hvor vi samler bilder om, og diskuterer, bestemte temaer. Vi har sosiale nettverk, sosiale bokmerker (del.icio.us, Spurl.net), sosiale nyheter (Digg, Newsvine), osv. Vi forteller andre om hvilke nyheter vi syns er viktig ved å sende det inn til, eller ved å stemme på det på, Digg, og deretter diskuterer vi nyheten sammen. Feeds lar deg holde deg oppdatert på andres blogger, bokmerker, videoer, Digg-nyheter, to-do lister, osv. Ved å assosiere tags (nøkkelord) med bilder, bloggposter, videoer, podcasts, osv. gjør vi det enklere for andre å finne fram til relevant informasjon. Tags er en veldig viktig del av både teknologien bak, og den sosiale delen av, Web 2.0.

Teknologier bak

Men selv om jeg mener at disse tingene er den viktigste siden ved Web 2.0, så er det mange teknologier som ligger bak og som gjør alt dette mulig, og som også bør nevnes fordi det er viktige deler av Web 2.0-bølgen som ruller over nettet for tiden. Jeg nevnte for eksempel feeds, og selv om dette er en fantastisk nyttig og enkel teknologi som de aller fleste blogger benytter seg av, og de aller fleste nettlesere har innebygd støtte for, så er det langt fra alle som vet hva feeds er for noe. Under vil jeg kort, og på en så lite teknisk måte som jeg klarer, gå igjennom noen av de viktigste teknologiene som driver Web 2.0 framover:

  • Feeds: Feeds gjør det mulig for alle og enhver å følge med på blogger, nettaviser, nye bilder på Flickr, osv. uten å måtte hoppe fra nettside til nettside. Hver gang jeg skriver noe nytt på denne bloggen blir bloggens feed oppdatert, og hver gang noen skriver en ny kommentar blir feeden for kommentarer oppdatert. Med en feedreader (dataprogram eller webbasert) kan du abonnere på feeds fra de sidene du ønsker å følge med på og på den måten få automatisk beskjed hver gang de oppdateres. Når du abonnerer på en podcast i iTunes eller Juice er det en feed som gjør slik at den laster ned nye podcasts automatisk. Dette ikonet Feed Icon indikerer at en side har en feed. Tekniske detaljer: En feed er en XML-fil. Det finnes flere typer feeds: Fire versjoner av RSS og to versjoner av Atom. I tillegg er det mulig å lage en fil med en liste over feeds, men dette er ikke særlig vanlig enda. En slik fil heter OPML.
  • API/Mashups: Et kjent eksempel på en Web 2.0 tjeneste/applikasjon er Google Maps. Men Google Maps er jo ikke noe du kan bruke til å formidle informasjon eller være sosial på noen måte i seg selv. Det er her åpne APIer kommer inn. Fordi Google Maps tilbyr en åpen API kan hvem som helst å trekke ut informasjon og bruke det til å lage sine egne tjenester. En slik tjeneste kalles en mashup, men mashups kan like godt trekke ut informasjon fra feeds istedenfor en API. En mashup kan for eksempel la deg legge til notater på forskjellige punkter på Google Maps-kartet og så dele dette med andre, hente nyheter fra forskjellige kilder, eller vise deg, på Google Maps-kartet, hvor i USA det bor registrerte seksualforbrytere.
  • Ajax/Web Apps: Ajax er egentlig ikke en ny teknologi, men snarere en sammensmelting av forskjellige eldre teknologier som JavaScript og XML. Ajax gjør blant annet at ny informasjon kan lastes inn på en side uten at hele siden må lastes på nytt, at du kan dra og slippe ting på en nettside på samme måte som i et program, og at brukervennligheten generelt kan bli veldig mye bedre enn vi er vant med fra Web 1.0. Ajax (sammen med utbredelsen av bredbånd) har banet veien for såkalte Web Apps, applikasjoner (programmer) som kjører på en nettside i stedenfor på maskinen din. Et kjent eksempel på en Web App er Writely, et webbasert tekstbehandlingsprogram som på mange måte ligner på det velkjente Microsoft Word, eller OpenOffice.orgs Writer. Men Writley lar deg også lagre tekstdokumenter på nettet, skrive på et dokument sammen med andre i “real time”, og enkelt dele dem med andre.
  • Wiki: Wiki-teknologien daterer seg tilbake til 1995, lenge før noen hadde hørt om Web 2.0. I tillegg er wiki ikke like mye brukt i Web 2.0-tjenester som de ovennevnte teknologiene, men wiki er like fullt en viktig del av Web 2.0. En av de eldste, og mest kjente, Web 2.0 tjenestene på nettet er Wikipedia. Wikipedia er et leksikon som er fullt og helt bygd opp rundt Wiki-systemet. En Wiki gjør det mulig for hvem som helst å redigere eksisterende sider, og legge til nye sider, uten at forandringene må bli sett igjennom av en moderator først. Ofte trenger du heller ikke registrere deg for å legge til din informasjon og kunnskap om det temaet som skrives om. Wikier er en enkel måte å sette opp en sosial kunnskapsdatabase på. Et eksempel på en norsk wiki er Anders Brennas Gaselle.Info, en wiki med fokus på gründervirksomhet. Den beste wikien jeg har kommet over, utenom Wikipedia, er Knowmore.org, en oversikt over nyttig informasjon om alle mulige selskaper. Fokuset ligger på menneskerettigheter, miljø, og etikk.

Andre kjennetegn ved Web 2.0

Foruten de sosiale og interaktive sidene ved de fleste Web 2.0 tjenester, samt bruk av de forskjellige teknologier nevnt ovenfor er det flere mindre viktige kjennetegn som går igjen i mange Web 2.0 firmaer. Disse inkluderer:

  • Spesielle navn: Veldig mange Web 2.0 firmaer har navn som er litt annerledes. Dette inkluderer Meebo, Sproutit, Kaboodle, og ShoZu.
  • Coming soon/e-postinnsamling: Om du går til nettsiden til en helt ny Web 2.0 startup vil du for det meste ikke se noe annet enn en side som sier at noe veldig spennende er på vei, og at om du vil få beskjed når dette spennende blir tilgjengelig så er det bare å gi dem e-postadressen din. Denne perioden kalles gjerne “stealth mode”.
  • Invitasjonsbasert: Men når du først får vite at tjenesten er tilgjengelig, så er det likevel ikke sikkert at den er tilgjengelig for deg. Mange Web 2.0-tjenester er nemlig invitasjonsbaserte (mest sannsynlig etter inspirasjon fra Gmail), og om du ikke gav dem e-postadressen din tidlig får du kanskje ikke noen invitasjon. Denne praksisen brukes for å kunne teste ut hvordan vanlige folk reagerer på tjenesten slik at kritiske ting kan fikses på før man åpner den opp for alle.
  • Beta: Men aller viktigst er ordet “beta”. De fleste Web 2.0-tjenester hevder at de er i beta selv lenge etter at invitasjons-fasen er over. Med beta menes at tjenesten enda ikke er fult utviklet hva angår funksjonalitet, og at det kan oppstå problemer. Denne praksisen er sannsynligvis også inspirert av Google, som er beryktet for å holde tjenester i beta i mange år.

Finansielt

De fleste Web 2.0 tjenester og Web Apps blir utviklet av små “startups”, helt nye enheter, gjerne bare bestående av mellom to og fem personer, som har fått en god idé og begynner å utvikle den på egenhånd. Etterhvert får noen slike “startups” økonomisk støtte fra investorer kalt Venture Capitalists (VC). Og noen slike startups har etterhvert håvet inn store penger ved å bli kjøpt opp av giganter i bransjen. Spesielt Yahoo! har vært aggressiv når det gjelder å kjøpe opp små Web 2.0-firmaer, men også andre, som Google og Fox (News Corp.), har åpnet lommeboka for å få en bit av Web 2.0-kaka. Disse gigantene har i liten grad selv utviklet egne Web 2.0-tjenester. Et overraskende unntak er Microsoft som har jobbet aktivt med sin Windows og Office Live. Det enorme antall nye startups og tjenester, og de store summene som enkelte ganger har vært inni bildet, har imidlertid gjort en del skeptiske til Web 2.0. Noen sammenligner det hele med dotcom-boblen som sprakk på slutten av nittitallet, og kaller det bare for Bubble 2.0.

Web 2.0 er død, lenge leve Web 2.0

Selve begrepet “Web 2.0” har også skapt masse oppstyr. Flere blogger har dukket opp, ene og alene med den hensikt å rakke ned på begrepet og de som bruker det. Ett eksempel er Go Flock Yourself, som dukket opp kort tid etter at den Firefox-baserte nettleseren Flock, som er spesielt beregnet på aktive brukere av Web 2.0, ble annonsert. Men også mer seriøs kritikk av Web 2.0 har kommet fra mange hold. Blant annet Rusell Shaw, en blogger på det anerkjente nettstedet ZDNet, har kommet med krass kritikk av Web 2.0. Shaw peker på at det ikke finnes noen felles standard som folk går etter. Teknologien og kjennetegnene ved Web 2.0 som jeg har beskrevet ovenfor finnes helt klart, sier han, men det er ikke en enhetlig oppgradering av nettet. Det er bare en helt vanlig utvikling av ny teknologi og nye tjenester, slik som det alltid har vært, mener Shaw, og konkluderer med at Web 2.0 rett og slett ikke eksisterer. Dette fikk også den kjente Web 2.0-bloggen Read/WriteWeb til å erklære at Web 2.0 er død.
Likevel nekter begrepet “Web 2.0” å dø, og stadig nye tjenester og Web Apps som setter en Web 2.0-merkelapp på seg selv dukker opp. Og nylig gikk dette bildet av en rekke Web 2.0 firma-logoer sin seiersgang rundt i bloggosfæren. Også jeg vil legge mer vekt på å skrive om Web 2.0-ting her på bloggen. Når jeg da skriver om Web 2.0 er jeg ikke så opptatt av kritikken av uttrykket, jeg trenger bare et ord som beskriver det jeg mener. Og når jeg bruker ordet “Web 2.0” kommer jeg til å mene det som jeg har skrevet om her i dette innlegget.

Moro med Web 2.0

All buzzen rundt Web 2.0 har selvsagt også ført til en del små-sarkastiske nettsider som spøker med hele greia. En av de beste er Web Two Point Oh!, en side som automatisk genererer idéer til VC-vennlige Web 2.0 firmaer, komplett med navn og forretningsidé. Andre slike sider inkluderer Web 2.0 Validator og Web 2.0 Bingo!.
Men hvis du vil vite den egentlige og dyptpløyende forskjellen mellom Web 1.0 og Web 2.0 må du lese dette innlegget på Matthew Paul Thomas’ blogg! ;)

Technorati Tags: , , , , , , , , , , .

 

Å dele er å bry seg


Knappene pinger ikke tjenestene før du klikker på dem.

Published in Blogging Internett NB Web 2.0

32 Comments

  1. hei børge. det var meget interessant lesing. godt skrevet og om jeg tør si det. låvv from drammen

  2. hei børge. det var meget interessant lesing. godt skrevet og om jeg tør si det. låvv from drammen

  3. Børge

    Tusen takk, hyggelig å høre! :)
    Og fint å få en kommentar fra deg!

    Morra di også!

    :P

  4. Børge

    Tusen takk, hyggelig å høre! :)
    Og fint å få en kommentar fra deg!

    Morra di også!

    :P

  5. Jeg innrømmer jeg med glede ser frem til den dagen jeg kjenner noen som kan forklare meg alt dette IRL og jeg kan spørre direkte om de MILLION tingene jeg ikke skjønner…!!
    Men til så lenge, er jeg glad at noen kan skrive og forklare i stort sett vanlige ordlag hva de ulike tingene er.
    Nå skjønte jeg ikke alt her heller,(blush) men det er pga meg og mangel på basic kunnskaper(de fleste forklarer dette på gresk)
    Må si jeg savner å kunne gestikulere, rulle med øynene og rope ååååh..og med en gang få korrigert det jeg ikke forstår…Men dette er en god nr to!!

    Susy

  6. Jeg innrømmer jeg med glede ser frem til den dagen jeg kjenner noen som kan forklare meg alt dette IRL og jeg kan spørre direkte om de MILLION tingene jeg ikke skjønner…!!
    Men til så lenge, er jeg glad at noen kan skrive og forklare i stort sett vanlige ordlag hva de ulike tingene er.
    Nå skjønte jeg ikke alt her heller,(blush) men det er pga meg og mangel på basic kunnskaper(de fleste forklarer dette på gresk)
    Må si jeg savner å kunne gestikulere, rulle med øynene og rope ååååh..og med en gang få korrigert det jeg ikke forstår…Men dette er en god nr to!!

    Susy

  7. Børge

    Bra at du skjønte noe da ihvertfall, da er ihvertfall litt av meningen med å skrive dette oppfylt. Men du må ikke være redd for å spørre om noen av de million tingene du ikke forsto! Det er slikt kommentarfeltet er til for, og som gjør blogging anderledes enn å publisere artikkler på en hjemmeside eller en nettavis, vet du. Dessuten kan du være trygg på at om jeg ikke klarte å forklare det på en sånn måte at du forsto det, så er det mange andre som ikke forsto alt heller, og som vil nyte godt av at du spør. Så bare kom med det! :)

  8. Børge

    Bra at du skjønte noe da ihvertfall, da er ihvertfall litt av meningen med å skrive dette oppfylt. Men du må ikke være redd for å spørre om noen av de million tingene du ikke forsto! Det er slikt kommentarfeltet er til for, og som gjør blogging anderledes enn å publisere artikkler på en hjemmeside eller en nettavis, vet du. Dessuten kan du være trygg på at om jeg ikke klarte å forklare det på en sånn måte at du forsto det, så er det mange andre som ikke forsto alt heller, og som vil nyte godt av at du spør. Så bare kom med det! :)

  9. Hei Børge:)

    Jeg håper du ikke angrer etter jeg har spurt nå da…:) Jeg vil så gjerne forstå, men jeg ser når du skriver at jeg mangler knagger å henge informasjonen på. Jeg forstår mange av konseptene, men mangler innsikt i brukssammen-
    heng, og dessverre mangeler jeg grunnbegrepene (som jeg alltid får forklart på gresk:))
    Men her kommer noen spm ;

    WEB 2.0 handler altså om nye, utvidede måter å bruke nettet på i forbindelse med kommunikasjon og interaksjon. Kommunikajsonsformene blir stadig flere, går raskere,og blir mer omfattende.
    Dette byr på helt nye muligheter…?

    FEEDS
    -Noe man bruker for å få beskjed om oppdatering av andres blogger? (bare det?)

    -abonement gir direkte beskjed, men ellers da? Du skriver at man slipper å hoppe fra side til side, finnes det en “feeds-side” som forteller hva som er oppdatert siden sist, eller er det eh..pinging? (du ser jeg ikke aner…kremt) eller står det på forsiden av feks en blogg? Jeg skjønte ikke det….eller er dette noe som bare kan brukes ved abonement?

    -og om jeg da abonerer på 20 blogger, får jeg da beskjed om når alle oppdateres?
    Og kan man da lage en liste over disse?

    -jeg har skjønt at OPML er omfattende og jeg skal ikke spørre om inngående svar på det, men hva i all verden er det? Er det mulig å bare gi et eks på hvordan det brukes?

    -Og når det gjelder egen feeds, må jeg “mate” den, eller skjer dette av seg selv?

    TAGS
    -er nøkkelord, men hvordan bruker man dem,hvis du skriver noe om -fattigdom- kan jeg søke på fattigdom og finne din blogg da dersom du har laget en slik tag?

    Mulig dette blir litt på sidelinja;
    -Jeg aner heller ikke hvordan man lager dem selv, hvor jeg går inn for å knytte dem til teksten min?
    Hvis jeg har -lengsel- som en tag, vil det ordet bli understreket i tektsen min hver gang jeg skriver det i etterkant, eller er det noe annet,en eh link?
    Eks;når du skrev -susy- i slutten av en tekst, var det understreket, og når jeg trykket på det kom jeg til min blogg. Var det tags, link eller noe annet?

    WIKI
    Betyr det at alt som heter “wiki” er et sted vi alle kan redigere stoffet som står der?
    Feks om jeg hadde en “wikiblogg” (sikkert veldig teit eks men jeg må prøve å skjønne dette)
    så innebar det at alle sammen kunne skrive på selve innleggene mine og ikke bare kommentarer?

    Er det da isåfall bygget opp rundt at alle er ærlige og ikke utnytter det til å ødelegge?
    Kan man bare legge til- ikke fjerne- ?

    Og wikipedia er rett og slett et leksikon som alle kan redigere?

    API/Mashup
    Dette skjønte jeg ikke noe av, men det er kanskje ikke så viktig? Var eks ditt et ekte kart? Kan man da bruke det slik som med wiki-konseptet at alle kan redigere på det, eller betyr det at jeg kan hente flagget, gjøre redigeringer på det som så leses på min blogg?

    AJAX
    Dette skjønte jeg forsåvidt.

    WEB 2.0 TJENESTE
    Hva kan det feks være da…hva kan to til fem stk bygge opp som et stort selskap vil kjøpe?

    Ellers var det andre oki…:)
    Men du ser,en million spm….!
    Det er ikke lett å entre denne verdenen…men jeg kan jo ikke gi meg nå…jeg er veldig takknemlig at det finnes noen som prøver å forklare…. Takk (“;) Om du ikke angrer da…;)

    S

  10. Hei Børge:)

    Jeg håper du ikke angrer etter jeg har spurt nå da…:) Jeg vil så gjerne forstå, men jeg ser når du skriver at jeg mangler knagger å henge informasjonen på. Jeg forstår mange av konseptene, men mangler innsikt i brukssammen-
    heng, og dessverre mangeler jeg grunnbegrepene (som jeg alltid får forklart på gresk:))
    Men her kommer noen spm ;

    WEB 2.0 handler altså om nye, utvidede måter å bruke nettet på i forbindelse med kommunikasjon og interaksjon. Kommunikajsonsformene blir stadig flere, går raskere,og blir mer omfattende.
    Dette byr på helt nye muligheter…?

    FEEDS
    -Noe man bruker for å få beskjed om oppdatering av andres blogger? (bare det?)

    -abonement gir direkte beskjed, men ellers da? Du skriver at man slipper å hoppe fra side til side, finnes det en “feeds-side” som forteller hva som er oppdatert siden sist, eller er det eh..pinging? (du ser jeg ikke aner…kremt) eller står det på forsiden av feks en blogg? Jeg skjønte ikke det….eller er dette noe som bare kan brukes ved abonement?

    -og om jeg da abonerer på 20 blogger, får jeg da beskjed om når alle oppdateres?
    Og kan man da lage en liste over disse?

    -jeg har skjønt at OPML er omfattende og jeg skal ikke spørre om inngående svar på det, men hva i all verden er det? Er det mulig å bare gi et eks på hvordan det brukes?

    -Og når det gjelder egen feeds, må jeg “mate” den, eller skjer dette av seg selv?

    TAGS
    -er nøkkelord, men hvordan bruker man dem,hvis du skriver noe om -fattigdom- kan jeg søke på fattigdom og finne din blogg da dersom du har laget en slik tag?

    Mulig dette blir litt på sidelinja;
    -Jeg aner heller ikke hvordan man lager dem selv, hvor jeg går inn for å knytte dem til teksten min?
    Hvis jeg har -lengsel- som en tag, vil det ordet bli understreket i tektsen min hver gang jeg skriver det i etterkant, eller er det noe annet,en eh link?
    Eks;når du skrev -susy- i slutten av en tekst, var det understreket, og når jeg trykket på det kom jeg til min blogg. Var det tags, link eller noe annet?

    WIKI
    Betyr det at alt som heter “wiki” er et sted vi alle kan redigere stoffet som står der?
    Feks om jeg hadde en “wikiblogg” (sikkert veldig teit eks men jeg må prøve å skjønne dette)
    så innebar det at alle sammen kunne skrive på selve innleggene mine og ikke bare kommentarer?

    Er det da isåfall bygget opp rundt at alle er ærlige og ikke utnytter det til å ødelegge?
    Kan man bare legge til- ikke fjerne- ?

    Og wikipedia er rett og slett et leksikon som alle kan redigere?

    API/Mashup
    Dette skjønte jeg ikke noe av, men det er kanskje ikke så viktig? Var eks ditt et ekte kart? Kan man da bruke det slik som med wiki-konseptet at alle kan redigere på det, eller betyr det at jeg kan hente flagget, gjøre redigeringer på det som så leses på min blogg?

    AJAX
    Dette skjønte jeg forsåvidt.

    WEB 2.0 TJENESTE
    Hva kan det feks være da…hva kan to til fem stk bygge opp som et stort selskap vil kjøpe?

    Ellers var det andre oki…:)
    Men du ser,en million spm….!
    Det er ikke lett å entre denne verdenen…men jeg kan jo ikke gi meg nå…jeg er veldig takknemlig at det finnes noen som prøver å forklare…. Takk (“;) Om du ikke angrer da…;)

    S

  11. Børge

    Hei Susy, helt i orden det der. Ikke alt du spør om som jeg har så mye peiling på selv heller, men fint at du er interesert! :)

    Web 2.0: Jo, det var vel en bra måte å si det på. Var det et spørsmål der jeg gikk glipp av..?

    Feeds: Jeg må inrømme at jeg nok ikke har full oversikt over bruksmulighetene til feeds, men for vanlige folk som deg og meg så er hovedpoenget med feeds å følge med på nyheter på forskjellige nettsider (blogger, aviser, venners bilder på f.eks. Flickr, osv). Men du kan også abbonere på andre ting. Du kan f.eks. lage deg en ToDo-liste på Remember The Milk og dele den med venner/koleger ved hjelp av en feed, eller du kan dele med andre hvilke “events” du skal delta på med en feed fra din konto på Eventful, eller du kan få beskjed når nye “events” i ditt område dukker opp. Det er med andre ord mange muligheter.
    Men man kan også bruke feeds til å lage en liste over akkurat de samme tingene på en nettside. Ser du bildene på forsida på bloggen min? De hentes automatisk fra min Flickr-konto med en feed. Det betyr at det alltid er de nyeste bildene som vises, uten at jeg behøver å gjøre noe annet enn å laste dem opp til Flickr. Bjørn Stærk har på sin blogg en liste over de nyeste innleggene på en rekke andre blogger. Denne listen blir oppdatert ved hjelp av feeds.

    -Som jeg sa: “Med en feedreader (dataprogram eller webbasert) kan du abonnere på feeds fra de sidene du ønsker å følge med på og på den måten få automatisk beskjed hver gang de oppdateres.”
    Altså er det via en feedreader du får automatisk beskjed. Jeg har enda ikke landet på hvilken feedreader jeg vil bruke, men jeg vil ihvertfall ha en webbasert slik at den er tilgjengelig uansett hvor jeg er. Du kan også bruke Firefox sin Levende bokmerker funsksjon som jeg har skrevet om tidligere, eller en startside som f.eks. Netvibes.
    Ok, det var ikke så godt forklart, men prøv å gå inn på Netvibes, trykk Add content -> Add my feed og skriv inn adressen til en blogg. Da vil den finne de feeds den bloggen tilbyr. Trykk på en av dem og se at en liste over de nyeste innleggene fra bloggen dukker opp i midten av nettsiden. Da har du fått testet ut både feeds og Ajax! :)

    – Ja, det får du. Og ja det kan du, om du bruker en feedreader som støtter det (jeg tror de fleste gjør det). Mer om det i neste punkt. :)

    – OPML, ja. Som sagt så har jeg ikke så mye peiling på dette, men det er altså en slik fil du lager om du vil lage en liste over de 20 bloggene du følger med på i feedreaderen din. Det er egentlig ikke noe mer spennende enn en XML-fil (sånn som feeds er) med adressene til en rekke feeds. Men OPML filen kan også oppdateres dynamisk (så vidt jeg har skjønt), og med den kan du fortelle venner og kjente om hvilke feeds du følger med på.

    – feeds blir oppdatert automatisk.

    Tags: Ehm, ja. Dette er et stort tema. Tags brukes på mye mer enn blogger. Det brukes på alt som er verdt å finne, av deg selv eller andre. Om du bruker online bokmerker tagger du bokmerkene for å gjøre det lettere å finne dem igjen. Om du deler bilder på nettet tagger du dem for å gjøre det enklere for andre å finne bilder av ting de er interesert i å finne bilder av.
    Men når det gjelder tags på blogger så kan de være eksterne eller interne. Interne tags blir akkurat det samme som kategorier. De fleste kaller dem det, men jeg har valgt å kalle dem tags fordi det føles mer riktig når jeg har en mer enn én tag asosiert med ett innlegg. Jeg vet ikke om en lik tankegang er riktig, men dog.. :)
    Eksterne tagger på blogger er det Technorati som står for. Technorati er en søkemotor for blogger, og når jeg skriver “Technorati tags” nederst på en del innlegg er det for å gjøre det enklere for folk som søker etter innlegg om bestemte ting på Technorati å finne akkurat det. For å lage en slik tag må man bare linke til Technoratis side for akkurat den taggen. Adressen er technorati.com/tag/[tagnavn]. Du må også pinge Technorati hver gang du oppdaterer bloggen for at den skal oppdage taggene. En WordPress-blogg pinger Technorati automatisk.
    Altså: De understrekede ordene nederst på innlegget er både linker og tagger. Om du trykker på dem kommer du til Technoratis side for den taggen, og der får du en oversikt over andre blogginnlegg som har blitt tagget med det samme ordet. Men alle de andre understrekede ordene i innlegget (og i denne kommentaren) er ikke tags, bare linker. Det du trykket på var en link, ja. Som jeg har nevnt tidligere bør du lese “Basiskunnskap for bloggere: Linking” på bloggblogg!

    Wiki: Alle kan endre, ja (legge til, slette, osv.) Men det finnes et veldig enkelt system for å stille artikkelen tilbake til forige versjon hvis noen kommer og ødelegger. Hver gang noen gjør noen forandringer blir det lagret en ny versjon, og du kan se på alle versjonen som noen gang har blitt laget. Om du vil vite mer om Wiki så bare trykk på linken i innlegget. Den sender deg til Wikipedias artikkel om wiki.
    Jeg vet ikke om det finnes noe wikiblogg-system, men det finnes flere sider som lar deg lage din egen wiki gratis. Ett eksempel er PB Wiki.

    Wikipedia: ja.

    API: Altså.. Eksempelet mitt var Google Local (tidligere kallt Google Maps). Ett eksempel på en mashup basert på Google Local er City Bike Map. På den sida finner du et kart som er hentet direkte fra Google Local, og på kartet er det merket av sykkelruter. Hvis du registrerer deg så kan du legge inn egne sykkelruter. Altså er den litt wiki-aktig. Tusenvis av andre mashups basert på Google Local kan du finne på Google Maps Mania.
    Det med redigeringer som gjøres på din blogg skjønte jeg ikke helt..

    Ajax: Så fint.. :)

    Web 2.0-tjeneste: City Bike Map som jeg nettopp nevnte er et eksempel på en slik tjeneste. Flickr, som jeg har nevnt mange ganger er et eksempel på en tjeneste som Yahoo! har kjøpt opp for flere millioner dollar. Det er strød med linker til flere sånne tjenester i innlegget og denne kommentaren (Digg, Spurl.net, Newsvine, osv.) Det er bare å trykke på dem og se hvor du kommer hen… :)

    Håper ting ble litt klarere nå! :)
    Og husk å trykke på linker hvis du ikke forstår hva den setningen med en link prøvde å si. Det kan ofte hjelpe.. :)

  12. Børge

    Hei Susy, helt i orden det der. Ikke alt du spør om som jeg har så mye peiling på selv heller, men fint at du er interesert! :)

    Web 2.0: Jo, det var vel en bra måte å si det på. Var det et spørsmål der jeg gikk glipp av..?

    Feeds: Jeg må inrømme at jeg nok ikke har full oversikt over bruksmulighetene til feeds, men for vanlige folk som deg og meg så er hovedpoenget med feeds å følge med på nyheter på forskjellige nettsider (blogger, aviser, venners bilder på f.eks. Flickr, osv). Men du kan også abbonere på andre ting. Du kan f.eks. lage deg en ToDo-liste på Remember The Milk og dele den med venner/koleger ved hjelp av en feed, eller du kan dele med andre hvilke “events” du skal delta på med en feed fra din konto på Eventful, eller du kan få beskjed når nye “events” i ditt område dukker opp. Det er med andre ord mange muligheter.
    Men man kan også bruke feeds til å lage en liste over akkurat de samme tingene på en nettside. Ser du bildene på forsida på bloggen min? De hentes automatisk fra min Flickr-konto med en feed. Det betyr at det alltid er de nyeste bildene som vises, uten at jeg behøver å gjøre noe annet enn å laste dem opp til Flickr. Bjørn Stærk har på sin blogg en liste over de nyeste innleggene på en rekke andre blogger. Denne listen blir oppdatert ved hjelp av feeds.

    -Som jeg sa: “Med en feedreader (dataprogram eller webbasert) kan du abonnere på feeds fra de sidene du ønsker å følge med på og på den måten få automatisk beskjed hver gang de oppdateres.”
    Altså er det via en feedreader du får automatisk beskjed. Jeg har enda ikke landet på hvilken feedreader jeg vil bruke, men jeg vil ihvertfall ha en webbasert slik at den er tilgjengelig uansett hvor jeg er. Du kan også bruke Firefox sin Levende bokmerker funsksjon som jeg har skrevet om tidligere, eller en startside som f.eks. Netvibes.
    Ok, det var ikke så godt forklart, men prøv å gå inn på Netvibes, trykk Add content -> Add my feed og skriv inn adressen til en blogg. Da vil den finne de feeds den bloggen tilbyr. Trykk på en av dem og se at en liste over de nyeste innleggene fra bloggen dukker opp i midten av nettsiden. Da har du fått testet ut både feeds og Ajax! :)

    – Ja, det får du. Og ja det kan du, om du bruker en feedreader som støtter det (jeg tror de fleste gjør det). Mer om det i neste punkt. :)

    – OPML, ja. Som sagt så har jeg ikke så mye peiling på dette, men det er altså en slik fil du lager om du vil lage en liste over de 20 bloggene du følger med på i feedreaderen din. Det er egentlig ikke noe mer spennende enn en XML-fil (sånn som feeds er) med adressene til en rekke feeds. Men OPML filen kan også oppdateres dynamisk (så vidt jeg har skjønt), og med den kan du fortelle venner og kjente om hvilke feeds du følger med på.

    – feeds blir oppdatert automatisk.

    Tags: Ehm, ja. Dette er et stort tema. Tags brukes på mye mer enn blogger. Det brukes på alt som er verdt å finne, av deg selv eller andre. Om du bruker online bokmerker tagger du bokmerkene for å gjøre det lettere å finne dem igjen. Om du deler bilder på nettet tagger du dem for å gjøre det enklere for andre å finne bilder av ting de er interesert i å finne bilder av.
    Men når det gjelder tags på blogger så kan de være eksterne eller interne. Interne tags blir akkurat det samme som kategorier. De fleste kaller dem det, men jeg har valgt å kalle dem tags fordi det føles mer riktig når jeg har en mer enn én tag asosiert med ett innlegg. Jeg vet ikke om en lik tankegang er riktig, men dog.. :)
    Eksterne tagger på blogger er det Technorati som står for. Technorati er en søkemotor for blogger, og når jeg skriver “Technorati tags” nederst på en del innlegg er det for å gjøre det enklere for folk som søker etter innlegg om bestemte ting på Technorati å finne akkurat det. For å lage en slik tag må man bare linke til Technoratis side for akkurat den taggen. Adressen er technorati.com/tag/[tagnavn]. Du må også pinge Technorati hver gang du oppdaterer bloggen for at den skal oppdage taggene. En WordPress-blogg pinger Technorati automatisk.
    Altså: De understrekede ordene nederst på innlegget er både linker og tagger. Om du trykker på dem kommer du til Technoratis side for den taggen, og der får du en oversikt over andre blogginnlegg som har blitt tagget med det samme ordet. Men alle de andre understrekede ordene i innlegget (og i denne kommentaren) er ikke tags, bare linker. Det du trykket på var en link, ja. Som jeg har nevnt tidligere bør du lese “Basiskunnskap for bloggere: Linking” på bloggblogg!

    Wiki: Alle kan endre, ja (legge til, slette, osv.) Men det finnes et veldig enkelt system for å stille artikkelen tilbake til forige versjon hvis noen kommer og ødelegger. Hver gang noen gjør noen forandringer blir det lagret en ny versjon, og du kan se på alle versjonen som noen gang har blitt laget. Om du vil vite mer om Wiki så bare trykk på linken i innlegget. Den sender deg til Wikipedias artikkel om wiki.
    Jeg vet ikke om det finnes noe wikiblogg-system, men det finnes flere sider som lar deg lage din egen wiki gratis. Ett eksempel er PB Wiki.

    Wikipedia: ja.

    API: Altså.. Eksempelet mitt var Google Local (tidligere kallt Google Maps). Ett eksempel på en mashup basert på Google Local er City Bike Map. På den sida finner du et kart som er hentet direkte fra Google Local, og på kartet er det merket av sykkelruter. Hvis du registrerer deg så kan du legge inn egne sykkelruter. Altså er den litt wiki-aktig. Tusenvis av andre mashups basert på Google Local kan du finne på Google Maps Mania.
    Det med redigeringer som gjøres på din blogg skjønte jeg ikke helt..

    Ajax: Så fint.. :)

    Web 2.0-tjeneste: City Bike Map som jeg nettopp nevnte er et eksempel på en slik tjeneste. Flickr, som jeg har nevnt mange ganger er et eksempel på en tjeneste som Yahoo! har kjøpt opp for flere millioner dollar. Det er strød med linker til flere sånne tjenester i innlegget og denne kommentaren (Digg, Spurl.net, Newsvine, osv.) Det er bare å trykke på dem og se hvor du kommer hen… :)

    Håper ting ble litt klarere nå! :)
    Og husk å trykke på linker hvis du ikke forstår hva den setningen med en link prøvde å si. Det kan ofte hjelpe.. :)

  13. Børge

    Og forresten, om du er interesert i din egen WordPress blogg og wiki så er det bare å bestille hosting hos meg! :) Trykk på “hosting” helt øverst på siden. WordPress kan importere (ihvertfall en del) av innleggene fra BlogSoft bloggen din.
    Må jo få reklamere litt også når jeg først har skrevet så mye.. :)

  14. Børge

    Og forresten, om du er interesert i din egen WordPress blogg og wiki så er det bare å bestille hosting hos meg! :) Trykk på “hosting” helt øverst på siden. WordPress kan importere (ihvertfall en del) av innleggene fra BlogSoft bloggen din.
    Må jo få reklamere litt også når jeg først har skrevet så mye.. :)

  15. Tusen tusen takk Børge!!!
    Jeg har trykket på mange linker i min korte blogger karriere, men etterhvert bare ga jeg opp for jeg skjønte ingenting…Men dette var matnytting og jeg forstår mye mye mer:)
    Jeg setter umåtelig pris på hjelpen selv om jeg forstår at det er flere som kan nyte godt av det.

    Ellers så kom jeg inn på din gamle blogg….
    Jeg koste meg,.smålo og nøt mange av de gamle innleggene dine, om krem, shopping med venninner men også mye dypt. Du har mye inni deg du…og det vises gjennom skjermen at du er et givende menneske..

    Og ellers så har jeg for lenge siden sett at du “hoster” og “kontaktet ” deg et par ganger med så bare slettet det… Men jeg må vel kanskje gjøre alvor av det….;)

    S

  16. Tusen tusen takk Børge!!!
    Jeg har trykket på mange linker i min korte blogger karriere, men etterhvert bare ga jeg opp for jeg skjønte ingenting…Men dette var matnytting og jeg forstår mye mye mer:)
    Jeg setter umåtelig pris på hjelpen selv om jeg forstår at det er flere som kan nyte godt av det.

    Ellers så kom jeg inn på din gamle blogg….
    Jeg koste meg,.smålo og nøt mange av de gamle innleggene dine, om krem, shopping med venninner men også mye dypt. Du har mye inni deg du…og det vises gjennom skjermen at du er et givende menneske..

    Og ellers så har jeg for lenge siden sett at du “hoster” og “kontaktet ” deg et par ganger med så bare slettet det… Men jeg må vel kanskje gjøre alvor av det….;)

    S

  17. […] Jeg skjønte ingen ting og sjekket med én gang popurls.com. Først tenkte jeg at det kanskje gikk ann å registrere seg og legge til egne feeds der, og at noen så hadde gjort det og lagt til min feed. Men jeg så ingen slik mulighet. Jeg søkte på siden, men fant ingen link til meg. Men når jeg valgte å utvide listen over overskrifter fra alle de forskjellige aggregatorene dukket det plutselig opp en link til mitt innlegg om Web 2.0 opp et stykke nede på lista over de siste sakene fra Spurl.net. Her er et utsnitt av et screenshot jeg tok av den historiske hendelsen. Trykk på det for å se hele skjermen. […]

  18. […] Etter lunsjen hadde Marika Lüders, stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon, UiO, et lite innlegg om blogging, myspace, hotornot og andre måter ungdom deler privatlivet sitt med andre over nettet på. Hun gjorde det veldig basic for å få alle de gamle folka i salen til å forstå et univers de omtrent ikke vet eksisterer, noe hun tydeligvis lyktes i, for hun fikk mye skryt av mange av de andre deltagerene og tilhørerene. Hvis du er interesert i dette temaet er artikkelen Why Web 2.0 will end your privacy (hva er web 2.0?) anbefalt lesning! […]

  19. […] Flock er basert på Mozilla Firefox, og er en helt ny type nettleser. Poenget med Flock er faktisk at den ikke bare skal være en nettleser, men heller en nettleser/skriver. Altså er den første nettleseren som er tilpasset et internett som ikke bare består av enveiskommunikasjon fra selskaper til deg, men flerveiskommunikasjon ved at vanlige folk bidrar med blant annet blogging, opplasting av bilder, generering av interesante linker med tager (online bokmerker), osv. Med andre ord er den tilpasset det sosiale nettet, det såkallte Web 2.0. Flock har innebygd støtte for blogging til din eksisterende blogg, opplasting av bilder til Flickr og Photobucket, feedleser og bokmerking på del.icio.us og Shadows. Flock vil bli gjort kompatibel med flere bilde- og bokmerkings-tjenester etter hvert, og også andre type tjenester. De fleste utvidelsene til Firefox er lette å gjøre kompatible med Flock, og de flere kjente utvidelser, så som Adblock, Greasemonkey og Mouse Gestures, er allerede konvertert. Snart kan du også laste opp din favoritt-utvidelse og den vil bli konvertert automatisk. Det er også mange flere spennende funksjoner i Flock. Om du vil vite mer, les denne introduksjonen til Flock Beta 1. […]

  20. Imponerende gjennomgang. Fant den i dag og skal bruke noe av det jeg har lært her. :-)

  21. Imponerende gjennomgang. Fant den i dag og skal bruke noe av det jeg har lært her. :-)

  22. Fjernsyn 2.0…

    Fra nerd til guruTeknofreakene er ikke lenger nerder, men guruer. Siden pc-en inntar mer og mer plass i hverdagen vår blir den også viktigere. Og vi blir mer avhengig av nerdene. Så da opphøyer vi dem til guruer. Og det er helt greit. Det er egentl…

  23. Børge

    Takk, radiohode! Alltid hyggelig når noen får noe ut av det jeg skriver, og spesielt når de tar seg tid til å gi tilbakemelding om det.. :)

  24. Børge

    Takk, radiohode! Alltid hyggelig når noen får noe ut av det jeg skriver, og spesielt når de tar seg tid til å gi tilbakemelding om det.. :)

  25. Sjekk trackbacken din… :-)

  26. Sjekk trackbacken din… :-)

  27. Børge

    radio: Ja, jeg så det. Takk.. :)

  28. Børge

    radio: Ja, jeg så det. Takk.. :)

  29. […] 2.0 Mange av dem snakker mye om web 2.0. Noen er ganske kritiske til dette flotte nye. Andre har en mer nøktern og forklarende innfallsvinkel. Atter andre, som Alf Ivar, kommer med gode […]

Comments are closed.